‘Grote boer kan drie keer daags melken’

Bron: LC

SNEEK Het coöperatieve uitzendbedrijf AB Vakwerk in Sneek wil teams formeren waardoor boeren drie keer daags hun koeien kunnen melken. AB Vakwerk voorziet een toenemende vraag naar deze nieuwe vorm van dienstverlening als per 1 april de Europese melkquotering en de superheffing van de baan zijn.

,,We hebben een paar aanvragen liggen van enkele melkveehouders, maar we denken dat veel meer boeren met het idee spelen over te gaan van twee keer daags melken naar drie keer daags’’, zegt manager Pieter van der Valk. ,,Boeren zullen straks meer dan voorheen op de kostprijs moeten sturen. Vooral voor grote melkveebedrijven is drie keer daags melken dan een aantrekkelijke optie.’’ Door een koe drie keer per dag te melken is een productiestijging mogelijk van zo’n 10 procent. In plaats van 8000 kilo melk, produceert een koe dan 8800 kilo.

Deze nieuwe werkwijze vereist een nieuwe manier van werken. Naast ’s ochtends en ’s middags zal er dan ook ’s avond laat gemolken moeten worden. ,,Je kunt dat niet overlaten aan één persoon. Willen we continuïteit verzekeren, dan zullen we met teams moeten werken”, aldus Van der Valk. AB Vakwerk, dat actief is in Friesland en NoordHolland, telt nu zo’n vierhonderd melkers.

Deel dit topic

Reacties

ko melker 1
De gehaltes van de melk gaan fors naar beneden bij 3*daags melken.
casev
Je moet dan eigenlijk wel zorgen dat je ze in 2 groepen hebt lopen. Het heeft nl. Niet zoveel zin om oudmelkte koeien 3x door die melkstal heen te jagen.
ricardo
En wat voor interval hanteer je dan bij de oud melkten 16/8 ?
Noorderling
@ricardo
oudmelkten zou je sochtends als eerste en smiddags als laatste kunnen melken. Wanneer je 3a 4 groepen telkens een uur melkt, 3x per dag kom je op een interval van een 12uur uit.

Wordt pas interessant vanaf een 300-400koeien. Anders ben je 5x per dag aan het melken met telkens vreemde wacht en melktijden. Of je moet tussen het melken van twee groepen andere werkzaamheden gaan verrichten. Houdt je wel afwisseling, 5uur achter elkaar in de put staan is het mooie op den duur ook wel vanaf.
Todi
@Noorderling
De uren draaien mooi door voor die jongens. bdw wat voor uur tarief rekenen ze.
Farmer_
En hoger celgetalmet 3x.
de hoef
Celgetal ging hier altijd omlaag ,en de productie tot 15%zonder gehalte verlies
als ie weer 40 cent word gaan we hier weer beginnen
Farmer_
@de hoef
We hadden die paar jaar steeds verhoging daarna bij 2x weer normaalcelgetal, bij robot is het celgetal toch ook wat hoger? schiet maar raak 😃
meelezer10
@Farmer_
sinds de robots hier draaien is het celgetal gedaald. Het varierd tussen de 80 en 180. gemiddeld ongeveer 150
Farmer_
@meelezer10
Dat hebben ze me wel eens verteld dat met robot het wat hoger lag.
de hoef
@Farmer_
wij zitten altijd vrij hoog .is met robot zeker niet omhoog gegaan
ricardo
Quote:
@de hoef: de hoef - 13 uur geleden



celgetal ging hier altijd omlaag ,en de productie tot 15%

Waarom zou je dan 3 keer willen melken Hoef als je produktie omlaag gaat 😄
de hoef
@ricardo
tijd over
flecky
Dit gaat ook gebeuren bij robot melken.
kennis mist 2 cent/kg melk(240 koeien,dus................)
de hoef
Quote:
@flecky: kennis mist 2 cent/kg melk(240 koeien,dus................)

heeft waarschijnlijk 3liter per koe meer
flecky
Ik heb het over de gehalte's!!
storm
Een koe van 8000 liter drie keer daags melken heeft niet zoveel zin! Echter de productie naar 10 of 11000 liter heeft veel meer zin en ook dat kunnen ze geven bij twee keer daags!
Pas dan zou je economisch kunnen denken aan drie keer daags maar vaak wegen de kosten niet op tegen het gewin!!!
10 of 11000 kan elke boer zo ook wel halen
pa
FANTAST!!!!!!!!!!!
Quote:
@storm: 10 of 11000 kan elke boer zo ook wel halen
+2
storm
Nou ik melk al jaren 10000 kg melk per koe en gewoon met twee keer daags melken. En dan zijn er ook in mijn veestapel uitschieters die in 305 dagen 12500 a 13000 kg melk geven. Geen centje pijn en ik voorspel dat productieverhoging per koe meer oplevert als meer koeien melken. Niet iedereen heeft een grotere stal gebouwd die half leeg staat???????? Ken ook adresjes waar 30 koeien minder melken aantrekkelijker is als de stal helemaal vl zetten of overbezetting hebben
+4
meelezer
3 keer daags melken is al decenia lang genoemd als middel om meer melk uit de veestapel te halen. Tot dusver bleek altijd weer dat de praktische nadelen met betrekking tot arbeid eigenlijk altijd leiden tot het terugvallen op 2 keer daags melken. Ook na 2015 zal dat hoogstwaarschijnlijk gelden.
Een veestapel die tot 9000 kg melk (uit voorbeeld in artikel) produceert kan nog heel goed de melk vasthouden om 2 keer daags gemolken te worden!

3 keer daags melken begint pas aantrekkelijk te worden bij extreme produkties, met name als een dergelijke melkplas een negatief effect krijgt op de diergezondheid.
jeroen groot
Ik melk al 12 jaar 3x, sinds 2 jaar de +200dagen koeien 2xdaag.

Bevalt goed, toch twijfel ik om toch alles weer 3 x te doen..
+3
demelkboer
Alleen leuk met mexicanen van 8 dollar per uur die ook 12 uur per dag willen werken en ook 's nachts. Niet leuk met AB-ers vor 25 euro per uur en waarbij alles buiten de 9 - 5 range overuren zijn en dus 50 of 100% opslag
Noorderling
Wanneer je sochtends om 8uur ensmiddags om 4uur melkt heb je alleen de avondmelking in de overuren. Met om de 12uur melken heb je ook altijd een melking buiten normale werktijden.

je zou tijden ook nog iets op kunnen schuiven, kan een melker die bij een boer die 2x daags melkt laat in de morgen of vroeg in de middag nog een boer meepikken. Dat is allemaal wel te organiseren.

Wanneer je verse en zieke koeien ook in een aparte groep houdt en 2x overdag melkt zit de avondmelker hier ook niet mee. Scheelt een hoop tijd en loopt minder risico.

Melken zelf 2x daags. Missen de omvang om verse koeien groep en een oudmelkte groep te maken en apart te melken. Moeten dan 5x per dag melken, dat is geen doen. Toch is 3x per dag melken en de avondmelking uitbesteden zo gek nog niet. Hebt dan geen werkdagen van minimaal 14uur.
+7
Allemaal HEEL VEEL plezier met 3 keer/dag melken, snel nog ff heel veel geld lenen(kost toch niks) nieuwe stal ernaast van 1 miljoen plus, en je doet weer helemaal mee.
+2
meelezer10
Sinds de robots worden de koeien soms wel vier keer per dag gemolken. Het gebeurd maar zelde dat er 20 liter in 1 keer uit een koe komt. Wat is het (meestal) toch mooi zon robot.
He , meelezer je schrijft Meestal, waarom ?Is er nog wel eens wat met de robot?
+2
meelezer10
@Gait oet klooster
Het gebeurd wel eens dat je snacht uit bed gebeld wordt. daar wordt ik niet blij van maar daar tegen over is het een arbeidsbeedensparing van twee a drie uur per dag. Al met al ben ik zeer tevreden.
@meelezer10EErlijk antwoord , meelezer ik kom veel robot boerentegen, die nooit opgepiept worden, kheb zo mijn twijfels.
+2
marcel r
@Gait oet klooster
Net even nagekeken, ben afgelopen half jaar 7 keer s'nachts gebeld door mijn robot(Delaval).
+1
cloggie
Drie keer daags melken is nog nooit aangetoond om financieel lonend te zijn. Koeien die een 11000 of 12000 per jaar melken kunnen dit ook met twee maal daags melken. Ja, het geeft misschien minder stress op het uier om ze drie maal daags te melken, maar als je een groep van een 100 koeien of 200 koeien in totaal hebt, is het percentage koeien wat 12000 of meer geeft relatief het nog steeds niet waard om 3 keer per dag gemolken te worden.
Maar voor diegene die wel driemaal daags melken, veel plezier gewenst.
+1
Greetje
Paar jaar geleden met Henk van Dam in Italië geweest, daar was het overal toch gewoon 2x daags melken, alhoewel ze altijd door oostblok personeel lieten melken.
Toch veel bedrijven met 40 liter gemiddeld per koe.
Is voor de koe ook een hele heisa, 3 x per dag wachten in de wachtruimte.
Probleem in Nederland is dat sommigen het té mooi willen doen, een gedeelte 3x en een gedeelte 2x? please..
BernieX
Weer een proefballonnetje van Pieter v.d. Valk.

AB Vakwerk heeft grote problemen om personeel te vinden, huren ZZP'ERS in voor €25 - €27,50 die bij zieke boeren tegen reductietarief aan het werk zijn.... dat kost flink geld, maar ja de coöperatie heeft genoeg.
de hoef
Iedereen heeft tegen woordig melkstallen van 1000 tot 1500 liter per uur dan kan er toch wel een melker af van 30 euro
cs-agrar
Quote:
@BernieX: AB Vakwerk heeft grote problemen om personeel te vinden, huren ZZP'ERS in voor €25 - €27,50 die bij zieke boeren tegen reductietarief aan het werk zijn.... dat kost flink geld, maar ja de coöperatie heeft genoeg.

Ze proberen de zzp-er wel minder te betalen als wat jij schrijft, alleen trapt niet elke zzpér er in. Daarbij, welke melking wordt er gedaan, wordt er bij de avond/nachtmelking nog extra gerekend, en doen ze maar één, of meerdere melkingen per dag. Per keer dat het autootje het pad op komt hngt er tegenwoordig ook een voorrijkostenbedrag aan. 3xdaags melken is best leuk, maar je moet het wel in kunnen passen. Vergeet niet dat als bijv een ABér 's avonds in jouw melkput staat, dat jij er dan 's ochtends en 's middags stond, en er van de normale tussenmelktijdse (is dat een officieel woord?) uren een stuk minder overblijft.
jg
Gelukkig is het bijna 1 april 2015 waarna de periferie weer normaal kan gaan doen.
ijssel
Gewoon een robot kopen,nieuwmelkt 4 keer melken oudmelkt 2 a 3 keer,wat wil je nog meer?
+2
friese koemelker
ER is toch melkgenoeg we hebben er meer aan dat de afzet eb de pmeikprijs omhoog gaan eniet meer melk opjagen wwarvan de meerkosten net zo hard meeverhogen. maar ABzijn toko moet ook draaien.
+2
gezienus
We hebben het een winter gedaan je kunt per buurt sneller melken 10 tot 15 % melk zit drin voor de rest wou ik hét eigelijk nóóit weer doen.
friesboertje
Paar voordelen, waslijst aan nadelen. Mooi 2 keer per dag melken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , koe , friesland , melkveehouders , boer , lening , superheffing , melkers en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
51