Illustratie van: fendtlars

Groenevlagvloer

Wat zijn de ervaringen van prikkers die een groenevlagvloer hebben zonder kleppen in de rooster spleet, is een mestschuif nodig of niet?

Deel dit topic

Reacties

+3
Gewoon roosters gebruiken al het andere is GROOOOOOOOOOOOOOOOOTTe onzin , de amoniak onsnapt toch wel, en dat mag ook , daar is niks mis mee.
arjan_kok
Groenevlagvloer bestaat uit gewone rooster met 4mm bredere spleet, kan je later eenvoudig aanpassen/ombouwen door er de groene bolling overheen te klikken
jan w
Quote:
@arjan_kok: rooster met 4mm bredere spleet

Dat is wel erg weinig ruimte waar de stront door moet.

Vind het zelf wel een mooi systeem , alleen niet goedkoop. Van de nieuwe "Dichte" vloeren hoor je over het algemeen ook zeer wisselende verhalen over, maar kunnen ze nog niet tippen aan een "ouderwetse" roostervloer.
Alleen niet goedkoop.
arjan_kok
@jan ween standaard spleet is 4cm voor melkvee ken veehouders die de groenevlagvloer als rooster (dus zonder de groene bolling) in nieuwe stal geplaatst hebben, maar ik weet eigenlijk niet of melkvee op een rooster met spleet breedte van 4,4 cm wel mag
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: standaard spleet is 4cm voor melkvee

Standaard is 38 mm. Beerepoot adviseert nu om roosters met 42 mm spleet te leggen, zodat je later de groene vlag er overheen kan klikken á 70 euries de meter. Het is een overweging, meerkosten van deze roosters zijn een euro of 6 per meter... En waarom? Gaat toch juist minder beton in een rooster?
koeman
@Jack Rijlaarsdam
als de roosterbalken smaller worden zal er wel zwaardere wapening in moeten, en het is innovatief dus het mag een beetje meer kosten
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdamde rooster heeft per plaat van 110 breedte maar 5 spleten of 6 als je 1 zijde meeteld standaard rooster heeft gleuf meer
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: de rooster heeft per plaat van 110 breedte

Dat maakt voor de meterprijs toch eigenlijk niets uit? Bij 38 mm en 7 spleten heb je totaal 266 mm spleet per plaat, bij 42 mm en 6 spleten 252 mm totaal. Die 14 mm extra beton (1,3% op de hele plaat) rechtvaardigt toch geen meerprijs per m2 van 17,6%?
-1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
He Jack, er is toch iets van een RAV 2 lijst. En over het RVO had ik blijkbaar ook nog iets corrects te vertellen. 😄 Niet dat het goed is dat dat zo in de praktijk is.
ricardo
Bij mijn weten 2015 alles emissie arm
arjankok-
Alleen melkkoeien bedoel je neem ik aan, overigens kunnen verleende vergunningen nog steeds ingevuld worden via overgangsregeling
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: Bij mijn weten

Gelukkig weet jij niet alles...
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Daar ben ik me ook wel van bewust, maar kan jij duidelijkheid scheppen 😄
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Daar ben ik me ook wel van bewust, maar kan jij duidelijkheid scheppen 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: kan jij duidelijkheid scheppen

Ja, ik ben door omstandigheden redelijk goed op de hoogte...
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ik hoorde dat er naast de geweone RAV lijst ook nog een RAV 2 lijst of zoiets is waarin je met managementmaatregelen je emissie zou mogen beperken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik hoorde dat er naast de geweone RAV lijst ook nog een RAV 2 lijst of zoiets is waarin je met managementmaatregelen je emissie zou mogen beperken.

Klopt het toch, dat de wijzen uit het Oosten komen. Hier heb ik nog nooit van gehoord.
Jack Rijlaarsdam
@pieta
Ook bij de RVO is dit nog niet bekend: rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…

Misschien ff naar de RVO bellen om het ze te vertellen?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ik heb het via via gehoord en de bron was een van de bekende sprekers van een groter accountantskantoor. Vraag me niet naar de naam. Daar kan ik niet opkomen. En als ik het lieg lieg ik in commissie. Nu lijkt het er dus inderdaad op dat het iets is wat in de pijplijn kan zitten. Omdat jij er niets van lijkt te weten dus. Dat ze het bij RVO niet weten verbaast me niets. Daar heb ik naartoe gebeld ivm jonge landbouwerssubsidie en daar wisten ze ook niets van. En op de site bij Subvention staat wel al eea vermeld. 😄
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Mijn reactie staat op de verkeerde plaats, Thomas.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam
ze waren maar met zijn drieen hoor!
+3
spotmelker
Het probleem van zo'n vloer is dat je makkelijk damslapers krijgt. Een koe die wat moeilijk overeind komt of ander boxprobleem heeft gaat gauw op die zachte vloer liggen en dat leer je ze zomaar niet weer af.
+1
brabo
Dat zal wel meevallen denk ik als je de boxen ook een beetje fatsoenlijk op orde hebt. Hier overal rubber op roosters en toch maar zelden een damslaper.
+1
flecky
Als je dam slapers hebt of krijgt,heb je je boxen niet goed voor elkaar!!!
+2
de hoef
Dat weet ik zonet weer niet ,op de 200 heb ik ook 1 damslaper
waarom zou de rest dan niet op de rooster gaan liggen
cs-agrar
@de hoef
damslapers maak je bij het jongvee, heb je ze daar niet, dan bij melkkoeien ook niet
spotmelker
@cs-agrar Ik heb een 2e kalfs BB x HF aan de melk die na ruim 4 jaar in de box is gaan liggen. Ik liep met de gedachte rond haar maar op te ruimen maar nu mag ze weer blijven. Zeg het maar waar het aan ligt?
cs-agrar
@spotmelker
weigeraars als kalf vastzetten met halster in de box. Zorgen dat boxen goed droog zijn en er zaagsel/gehakseld stro in ligt. Moet wel een beetje overtuigend plekje zijn voor kalf.
Autobanden op de roosters bij kalveren ben ik geen fan van, breek je zelf ook je poten over.
Zie vaak kalverboxen zonder strooisel, maar met dikke harde plakkaten aangedroogde mest. Dat ze op roosters gaan liggen is dan niet heel vreemd.
Farmer_
@cs-agrar
Ligt denk ik toch wel aan wat voor box je hebt, hier thuis nooit damslapers(mat met schuim)als er een nieuwe koe in de stal komt die op de roosters gaat liggen is het meestal na 1 week voorbij en gaat er vanzelf inliggen, andere bedrijf(harde mat) altijd 2 of 3.
cs-agrar
@Farmer_
Dat zijn dan wel dieren die eerder al goed aangewend zijn en waarschijnlijk door stress of hierarchie niet direct in de box (durven) gaan liggen
Farmer_
@cs-agrar
Ja zijn ze waarschijnlijk gewend op het vorige bedrijf.
+4
ijssel
Een aantal van die vloeren gezien en de klauwen vielen mij niet mee,heel veel vergroeide tenen en koeien die vaak op het balgebied van de klauw liepen,heb uiteindelijk gewone roosters geplaatst
jan w
Laatste tijd hier de klauwverzorger er niet over gehoord, maar die was, was er altijd heel positief over.
flecky
Groene vlag is naar mijn idee in ieder geval voor de koeien de beste oplossing als je emissie arm moet bouwen.
geen enkele witte lijnen effect meer!!
Alle koeien zijn hier al tochtig voordat de nuka''s weg gaan,en dat is met zo'n 20 dagen.
ook de tochtigheid duurt wel 24 uur soms,je moet ze wel separeren.
Alle activiteit metings producten zijn echt overbodig!!
de hoef
En wat is de productie van die geweldige koeien dan
+1
flecky
De kleur van de koppen weet je al!
Productie nu 28 liter/dag met 4.6 vet en 3.6 eiwit.
TKT 359 dagen bij 120 koeien.
+1
Wiebren
Er komt inderdaad een RAV bijlage 2. 1 is voor stalsystemen, 2 is voor voer-en managementmaatregelen. De maatregelen moeten ook bij RVO aangemeld worden (heb er zelf een hele rij ingeleverd vanuit Proeftuin N2000 Overijssel), raar dat het loket dat niet weet..

Vanaf ingangsdatum PAS is ook Besluit huisvesting waarschijnlijk van kracht en alle vergunningen die vanaf dan worden aangevraagd zijn verplicht emissiearm (11 kg). In 2018 volgt een nieuwe aanscherping, nieuwbouw en uitbreiding moet vanaf dan weer scherper (8,6 is insteek).

Voor die tijd aangevraagd is oude regime en bestaande stallen geen verplichting.

Over de verschillende vloertypes hoor je inderdaad verschillende geluiden, mensen vergeten ook snel dat in sommige stallen de koeien over de roosters schuifelen als oude vrouwtjes op badslippers over een natte tegelvloer... je doet het niet alleen voor de overheid. Stikstof in de put in plaats van in de lucht is ook wat waard, hoor het geklaag over de krappe gebruiksnormen bijna dagelijks duszz
+1
DeBoerin
Quote:
@Wiebren: als oude vrouwtjes op badslippers over een natte tegelvloer...

ECO-vloer kost wat maar dan heb je ook wat (geen oude vrouwtjes op badslippers)
afgevoerde dieren afgelopen jaar
melkvee 27 16 % 5.07 1158 171 36911
😄
En niet onbelangrijk arbeidsvreugde
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DeBoerin: afgevoerde dieren afgelopen jaar

Lijkt of je trots bent op deze cijfers...

Onze cijfers: 7 stuks 9 % 7.06 1767 207 53920

In een stal van 1990 met gladde roosters die 30 tot 40% overbezet is.
DeBoerin
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Lijkt of je trots bent op deze cijfers...

Allereerst complimenten voor jou cijfers maar als ik naar de landelijke cijfers kijk denk ik dat we het nog niet zo slecht doen:
afvoer melkkoeien 16 % 44 % landelijk
😄
meelezer10
@DeBoerin
nu vijf jaar op een rij deze cijfers en dan is het helemaal top.
+2
DeBoerin
Quote:
@meelezer10: nu vijf jaar op een rij

2010-2011 22% 2011-2012 14% 2012-2013 18% 2013-2014 25% 2014-2015 16%
+1
DeBoerin
Quote:
@DeBoerin: Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Lijkt of je trots bent op deze cijfers..

Wat is er overigens mis met trots zijn op je bedrijf en resultaten ..... ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DeBoerin: Wat is er overigens mis met trots zijn op je bedrijf en resultaten

Niets natuurlijk, was beetje flauwe opmerking. Jullie resultaten zijn ook zeker niet slecht, maar ik kreeg de indruk dat je zelf de resultaten als uitzonderlijk beschouwt en deels de investering in een peperdure Eco-vloer er mee goed praat. Dat lijkt me dan weer overdreven.

Vakinhoudelijk: hoe kan het dat bij jarenlang dergelijk lage afvoerpercentages de gemiddelde afvoerleeftijd toch nog betrekkelijk laag is? Puur rekenkundig zouden bij een afvoer onder de 20% je koeien zeker 5 jaar op het bedrijf aan de melk zijn en de gemiddelde afvoerleeftijd de leeftijd bij afkalven + 5 jaar moeten zijn, dus meer dan 7 jaar.
+1
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
en bij 9% is dat meer dan 13 jaar 😃
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: meer dan 13 jaar

@DeBoerin gaf de afvoercijfers van het afgelopen jaar, ik ter vergelijking dus ook. Ik heb niet beweerd dat mijn gemiddelde afvoerpercentage de laatste jaren 9% is, dat ligt ook rond de 20% zoals je kunt zien aan de afvoerleeftijd.
DeBoerin
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: zeker 5 jaar op het bedrijf aan de melk zijn

we hebben afgelopen jaren al een groot deel van de gewenste groei gerealiseerd (meer insteek dan afvoer) waardoor de gemiddelde leeftijd nog niet stijgt en jammer genoeg zijn het niet altijd de oudere koeien die we laten vertrekken.
Gemiddelde levensproduktie stijgt wel en met 4 keer 100.000 kg melk koe afgelopen 4 jaar (die we in de 25 jaar daarvoor nooit hadden) lijkt het allemaal de goede kant uit te gaan.
Quotum(beperking) was in het verleden ook vaak reden van afvoer, de meest belovende mogen blijven.
Verder ben ik van mening dat we als sector ook wel eens stil mogen staan bij de goede resultaten die we wel behalen. Onze aandacht is meer gericht op de positieve zaken dan op alles wat we niet kunnen en mogen.
pieta
@DeBoerin
Die 100.000 kg melk koeien kunnen ook wel toeval zijn. Bij mij is het verv% helemaal niet zo super (in mijn beleving vanwege nieuwe stal) maar ik heb dit jaar al 2 100.000 kg koeien bij mogen schrijven. O ja, als je het ooit na wilt zoeken zul je het niet vindenbij CRV één ervan wordt niet erkend agv te groot interval melkcontrole agv verhuizing en een ander akkefietje. 😄
DeBoerin
Quote:
@pieta: Die 100.000 kg melk koeien kunnen ook wel toeval zijn.

Dat er een dosis geluk bij komt kijken ben ik ook van mening. Maar in de ruim 30 jaar dat mijn man al boert is het de eerste 25 jaar nooit gelukt, wel veel 80-90.000 liter koeien, dat het nu wel al 4 keer is behaald vinden wij toch het resultaat van 1+1.
pieta
@DeBoerin
Ach, wat zullen we er van zeggen. Ieder zijn mening. Het is in ieder geval een mooie prestatie van koe en boer. Ik ben laatst bij iemand geweest die geweldige productie bij afvoer had, goede jaarproductie maar in het verleden wel (behoorlijk) wat 100 tonners had en de laatste jaren niet meer. Daar was 1+1 blijkbaar niet van toepassing.
meelezer10
@wiebren Ik heb je vorige week nog een persoonlijk bericht gestuurd. Dit kun je rechts boven op deze pagina terug vinden.
meelezer10
Sorry ik had het antwoord nog niet gezien.
Wiebren
@meelezer10 was voor het eerst sinds je bericht weer in de gelegenheid te reageren. Drukke tijd
arjan_kok
Hier zie ik de koeien ook op standaard rooster gewoon hard hollen als ze het in de kop krijgen, maar ik heb bijna geen ouwe vrouwtjes
johndeere6230
Waarom niet zo'n veld v beton vloer zonder klepjes?
Doordat je half rubber half beton hebt worden de klauwen niet zo lang...

Die groenevlagroosters worden toch nog een soort van glad en voor jezelf niet zo fijn om overheen te lopen....
arjankok-
Heb ik proefstukje van, is perfect om op te lopen maar de mestdoorlaat bevalt me niet, zoek gewoon een systeem zonder mestschuif,
johndeere6230
Met of zonder klepjes? en hoezo wil je geen mestschuif of robot?
arjankok-
@johndeere6230in mijn bouwplan gaat het om een openfrontstal met 30 ouder jongvee en 40 dierplaatsen voor melkvee die voorlopig alleen door droge koeien wordt ingenomen , heb dan geen zin in dure schuif maar of dat haalbaar is probeer ik hier te leren, wil graag in de hele stal zelfde roosters zodat indeling gemakkelijk te wijzigen is door verplaatsen of bijplaatsen van groenevlag bolling, maar de optie van mestschuif zo lang mogelijk uitstellen is meer voor de kosten
+1
johndeere6230
@arjankok-

aah oke, maar je wilt dus nu een fors duurdere vloer nemen om niet in een mestschuif of mestrobot te investeren? Ik weet niet of je een minishovel hebt en hoe je melkt want anders kan je er natuurlijk ook voor kiezen om 2 keer daags even met de minishovel erdoor te crossen.
+1
MTSTAMMINGA
@arjankok-
Weet nog wel een rooster schuif[ketting] te liggen
Is aan de kant gegooid ,omdat er een robot schuif in de nieuwestal is gekomen

Hier draait een kabel rooster schuif zins 1997
Zo nu en dan even een nieuwekabel er zelf aanzetten
Voor de rest eigenlijk nooit wat mee
arjan_kok
@johndeere6230Denk dat meeste andere type vloeren niet passen in een openfrontstal ivm aandrogen
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjankok-: mijn bouwplan

Wat staat er in je vergunning of heb je die nog niet?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: aandrogen

Nogal wat emissie-arme vloeren worden uitgevoerd met sprinkler om ze begaanbaar te houden.
arjankok-
@Jack Rijlaarsdamheb vergunning van 2012 met vloer die nu niet meer toegestaan is [en ik heb toen maar wat gekozen om dat ik niet echt kiezen kon]deze gaf emissie bij opstallen van 9,2 ,moet nu dus echte keuze maken
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjankok-: vergunning van 2012 met vloer die nu niet meer toegestaan is

Zou maar rap wat kort gaan sluiten met een goede adviseur en je aanspreekpunt bij de gemeente. Vrijblijvend babbelen op het prikbord is zonde van de tijd, slagen maken!
1. Uitbreiding aanvragen voor melkvee, vooralsnog jongvee er in doen kan altijd, andersom is lastig.
2. Zolang Besluit Huisvesting niet is aangenomen kan je gewoon traditionele roosters gebruiken.
3. Wanneer er een vergunning ligt of is aangevraagd (en ontvankelijk verklaard) bij aanname van het Besluit Huisvesting, heb je nog 15 maanden de tijd om met traditionele roosters te bouwen, dan moet het vee er op lopen.

Handicap voor jou is het feit dat je al aan een emissienorm van de aangevraagde roosters vast zit, dat kan nog wel eens een dure vergissing worden. Of je hier onderuit kan moet je echt goed af kaarten.
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdamze hebben toen gezegd dat je het nog tijdens de bouw kan wijzigen, alleen mag er geen vee in voor de afgifte van nieuwe nb vergunning, en alle nieuwe vloeren zijn beter qua emissie dus lijkt me echt geen probleem
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: alle nieuwe vloeren zijn beter qua emissie dus lijkt me echt geen probleem

Heb ik je waarschijnlijk verkeerd begrepen. Ik dacht dat je nu de 42 mm roosters wilde leggen en later in het jaar 202x wanneer emissie-arme roosters in bestaande stallen misschien verplicht worden daar groene vlag kappen overheen wilde vouwen. Dan zit je nu wel met de emissie van traditionele roosters en die zal iets hoger zijn dan van de roosters in jouw vergunning. " ze hebben toen gezegd dat je het nog tijdens de bouw kan wijzigen" Ik weet niet wie "ze" is, maar ik vertrouw niemand bij de overheid, alles op papier en zo min mogelijk losse eindjes.
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdamdat zou kunnen als je jongvee omruild voor melkvee, voor dat deel van de stal gelden nu geen regels van vloer uitvoering kan ik nu gewoon bouwen, maar voor het andere deel ben ik deze discussie begonnen
+3
Wiebren
@arjan_kok staat die 9,2 in je vergunning? Zolang je gelijkwaardige reductie haalt via een ander systeem is er geen probleem met je aanvraag. Vanaf 2008 moesten er overigens al emissiearme vloeren komen, want 9,5 is de norm. Roosters alleen bij beweiden, schijnbaar door velen al vergeten
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Vanaf 2008 moesten er overigens al emissiearme vloeren komen, want 9,5 is de norm. Roosters alleen bij beweiden, schijnbaar door velen al vergeten

Beweiden is toch ook de norm?
+1
Coen
@Jack Rijlaarsdam , bij diverse vergunningaanvragen is het kruisje gezet bij "weiden" terwijl het inmiddels "permanente opstallers" zijn.
het zal mij benieuwen hoe hier in de toekomst mee wordt omgegaan
de hoef
@Coen
bij controle kun je of gaan weiden
of andere roosters leggen
+2
Jos1980
Veel meer van invloed op de vloer is de keuze van boxvulling
Matten is veel minder vervuiling van loopvloer, lagere belasting van
Schuiven. Wij zijn voor we gingen bouwen op veel plaatsen wezen kijken
En ken nog steeds veel mensen die met boxmatrassen en bepaald type vloer
Super tevreden zijn en de zelfde vloeren icm met diepstrooisel elders
Problemen geeft. De mest van jongvee en droge koeien is bij voorbaat dikker
En gaat vaak slecht door de klepjes is de vloer, als er dan ook nog veel boxvulling
Bij komt dan wordt het snel een bende. Maar wij zitten in zuiden des lands met maisrijk
Rantsoen, kan bij jullie natuurlijk anders zijn.
Zelf hebben we uiteindelijk de opticowfloor van Animat mee ontwikkeld en hij
Bevalt ons prima. Ook bij droge koeien en jongvee. In geval van diepstrooisel
Zou ik de mogelijkheid open laten om sproeiers in de achterrand te monteren.
De mestrobotjes met water doen het ook gewoon beter. De opticowfloor kost
Ong 80 à 90 euro met kelder en 50 zonder kelder dus best concurrerend in vergelijking
Met andere systemen. Deze vloer is wel helemaal dicht en van rubber.
Geen lange tenen hier en hard rennen door de stal

Succes me de plannen
Jos heeren

Ps gewone standaardroosters en later eventueel vervangen kan nog wel
Eens de goedkoopste oplossing zijn.
arjankok-
Heb is ff gegoogled ziet er goed uit, zag dat u het combineert met diepstrooisel mooie fotoreportage bij geling advies, kom graag is ff kijken
friese koemelker
Een lucht wasser is duur en heeft keuring en onderhoud nodig maar gooit de emmissie met eenhele sprong naar beneden. roosters vervangen vooriets kleinere emmissie maar stelt in cijfers nauwelijks wat voor en denk er om dyt kost ook een vermogen en dan is het nog steeds de ongeclompiserdheid van het gewone rooster niet.
+1
marcel r
Quote:
@friese koemelker: Een lucht wasser is duur

Ik vind het in verhouding meevallen wat een luchtwasser kost.
Heb een offerte liggen voor 125 mk(63% reductie van ammoniak).
Prijs € 31.500,- excl. btw en spuiwateropslag.
Als ik per koe globaal 6 m^2 roosteroppervlak reken. Dan heb ik 750 m^2 roosteroppervlak.
De groene vlag met klepjes exclusief roosters :
€ 143,- per m^2 = € 107.250,-
Stroomkosten ongeveer € 2.500,- per jaar.
Zwavelzuur kosten vallen weg tegen de gebonden stikstof in het spuiwater, die te gebruiken is als meststof.

In geval van de open frontstal geen optie, maar anders wel iets om over na te denken.
maike
Gesloten stallen zijn bij fc taboe in de toekomst !!!
marcel r
Raampje erin
+1
friese koemelker
Stallen hoeve niet dichte zijkanten te hebben bij luchtwassers
Alles isdar al in onderzoek.
+1
marcel r
Je luchtinlaat moet overeenkomen met de capaciteit van de ventilatoren in de luchtwasser. Er zal een onderdruk gecreëerd moeten worden om alle lucht door de luchtwasser te krijgen en zo de ammoniak af te vangen.
Afhankelijk van de lengte en opstelling van de stal zal dit een opening van 10 tot 30 cm hoog zijn over de lengte van de stal.
(Dit zijn standaard normen voor mechanische ventilatie in rundveestallen)

Hopelijk voldoende voor FrieslandCampina.

Als de inlaat te groot is, zal het rendement van de luchtwasser dalen.
In optimale situaties(varkensstallen) met gecontroleerde luchtinlaat, is een reductie van 90% ammoniak haalbaar.
Dit alles is het verhaal van de verkoper, dus als het niet klopt, lieg ik in commissie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestschuif en rooster geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
17
TREFWOORDEN