Voederbieten: VEM-kampioen als 3e gewas

Wij hebben de voederbieten vroeger ook met veel plezier en zeer weinig verliezen gevoerd:

PERSBERICHT Limagrain Nederland

De belangstelling voor voederbieten in het veehouderijbouwplan neemt fors toe. Nu het belang van kVEM-opbrengst per hectare bij veel melkveehouders weer sterk op de kaart staat, komt dit gewas uit de bus als super VEM-leverancier. Een extra impuls aan belangstelling komt van het nieuwe GLB, waarin bedrijven met meer dan 30 hectare bouwland en tijdelijk grasland een 3e gewas moeten telen. Limagrain heeft daarom een praktische teelthandleiding voor voederbieten opgesteld, te downloaden op www.limagrain.nl/voederbieten

Voederbieten zijn een perfecte aanvulling in het rundveerantsoen, voor elke bedrijfsomvang. Met 100 tot 130 ton bieten per hectare met 1.050 VEM is het gewas onverslaanbaar in kVEM-opbrengst. De meerwaarde in het rantsoen is ook bekend: de smakelijke bieten verhogen de ruwvoeropname en verbeteren de melkproductie en melkkwaliteit. Op bedrijven die moeten voldoen aan de eis van gewasdiversificatie (een 3de gewas), vormen voederbieten een ideale oplossing.

Suikerbiet is geen voederbiet
Veehouders die inmiddels zijn overtuigd, doen er goed aan op te letten bij de rassenkeuze: een suikerbiet is geen voederbiet! Echte voederbietenrassen zijn veredeld op de specifieke eisen waaraan een voederbiet moet voldoen: lange bewaarbaarheid, gladde vorm om tarra te voorkomen en een relatief beperkt suikergehalte.

Bewaring en vervoedering
Voederbieten kunnen versnipperd of heel ingekuild worden samen met snijmais en zijn dan perfect te bewaren. Apart opgeslagen voederbieten zijn tot in maart zonder verliezen te vervoederen.

Deel dit topic

Reacties

huub
Volgens mij neemt vooral de belangstelling toe om bietenzaad te verkopen.
jvt
Hier dit jaar 4 ha proberen...
ricardo
Hoe bewaar je voer bieten? zonder ze in de mais te doen, want dan mis je op brengst
jvt
Dus wel in de mais, omdat we hier pas eind oktober/begin nov. hakselen..
ricardo
Waarom zo laat jvt
jvt
@ricardo

omdat ie niet eerder rijp is hier..
+2
de hoef
In de silo en alleen de zij kanten dicht .was het ook van plan ,maar laat wel iemand knollen zetten ,en koop wel perspulp
ben bang van grond in het voer
ricardo
Knollen?
de hoef
@ricardo
brakelse knollen of knolselderie
ricardo
@de hoef
Wat brengt dat op?
+2
de hoef
@ricardo
je hebt een pb
meelezer10
@de hoef
war brengt dat op? 😄
duitser
@meelezer10
2 x de helft
rialto
Doe a u b de bieten apart opslaan zeker de rassen van die franse firma in rilland. deze rijpen te laat af hier door veel rotte bieten in de bewaring en hebben een te laag ds gehalte bij oogsten.
als u ze apart bewaard kunnen tenminsten alleen de bieten rotte en niet de mais

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bieten , Mais , grasland , melkproductie , melkveehouders , snijmais , glb , rantsoen , meerwaarde , gewasdiversificatie , voederbieten en tarra geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
5