Fosfaatplafond in zicht!

Dijksma moet op 1 maart met een voorstel komen maar volgens mij wacht ze rustig op het overschrijden van het melkveefosfaatplafond.

Heb even gerekend: op 31 dec waren er 1,610 miljoen koeien + 614 duizend jongveev < 1 + 567 duizend jongvee > 1

totale productie 83,6 miljoen kg fosfaat op basis van de normen van 2015

32.000 koeien er bij en het fosfaatplafond is gepaseerd. Gezien het aantal vaarzen dat gaat kalven en het aantal koeien dat wordt geimporteerd gok ik dat we 31 juni dierrechte kunnen invoeren voor de melkveehouderij.Waarschijnlijk wel op basis van de referntie van 2013, dijkma heeft immers altijd gezegd dat voorsorteren niet mag worden beloond.

Maar u bent natuurlijk geheel vrij u eigen conclusies te trekken! Romijn trek iig dezelfde conclusie en sluit niet uit dat de sector zelf met grondgebondenheid gaat komen. Geen dierrechten , maar mestrechten.

Deel dit topic

Reacties

sil
Je vergeet dat door bex maatregelen een koe minder fosfaat produceert, dus zal nog een klein beetje langer duren................
Hansel
Gaat dat meetellen?
+3
pieta
Quote:
@demelkboer: gok ik dat we 31 juni

Het is nog te vroeg voor 1 april grappen! 31 juni man, wanneer is dat dan? Die datum komt zelfs in een schrikkeljaar niet voor. 😄
de hoef
Altijd wakker he die piet
demelkboer
Bedoelde natuurlijk 1 juni.
Sjaak Bosma
Jerseys tellen voor 0,7 mee in de bex. Kun je d'r 30 % meer houden....
huub
Sterker nog, waar 100 'normale' koeien lopen kunnen er 142 Jerseys lopen.
Wiebren
Gelukkig wordt het fosfaatplafond niet zo berekend zoals de melkboer het hier voorstelt. Is ook al tig keer toegelicht hoe wel trouwens.
Hét fosfaatplafond staat op 172,9 miljoen, het enige waar Brussel en EZ echt op sturen.
Deelplafond melkveehouderij staat op 84,9 en wordt ook in 2015 niet overschreden. Gaat het te hard dan zijn de maatregelen uit het sectorplan beschikbaar:
- aanscherpen overeenkomst voerspoor = lager fosfor in voer
- verplichte kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven
- fosfaatheffing
matt
Hier een artikel in boerderij boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

met een citaat van kees romijn Romijn sluit niet uit dat de sector de grondgebondenheid alsnog zelf gaat regelen. "De tijd dringt. We zien dat de melkveehouderij verder ontwikkelt, waardoor het fosfaatplafond ook steeds dichterbij komt."
matt
2x keer geplaatst was ook weer niet nodig..no panic!
jg
Wiebren, bekend is dat de door jou genoemde maatregelen niet effectief zijn, een fosfaatheffing van een paar euro valt in het niet bij quotum of superheffingskosten.
demelkboer
De sector heeft zich zelf ook mooi genaaid, dat geeft wiebren al aan. Brussel en EZ kijken alleen naar het totale fosfaat plafond. De melkveesector heeft zelf een ander plafond geintroduceerd, je hier vervolgens niet aanhouden maakt je ongeloofwaardig en geen gesprekspartner meer.

De vraag is of de melkveesector nog wel een gesprekspartner is, Dijksma nodig LTO en de zijnen uit 6 dagen voor de eind datum. Dit zegt volgen mij genoeg. De sector kan de boodschap van Dijksma aanhoren beamen en ja-kniken.

Over de maatregelen:

-Voerspoor heeft de sector al laten zien, dat werk niet. Er zit weer meer fosfaat in het voer.
-Kringloopwijzer is een is net als de BEX een rekentrucje. Met als gevolg dat wie slim rekend meer koeien mag melken. Uit boerenoogpunt prachtig maar uit oogpunt van de maatschappij een drama. Die zien alleen nog mee melk persen uit de koeien en nog meer intensieveren.
-Fosfaatheffing moet zo hoog zijn dat het zode aan de dijk zet anders is het gewoon boete betalen en is de mest er als nog geproduceerd. 7 euro per kg zoals nu de boete van RVO zet geen zode aan de dijk, dat is 280 euro per koe en minder dan quotumkosten of mestafzet.
+1
Wiebren
Zowel @jg als @demelkboer, jullie hebben de klok gehoord lees ik. Maar de klepel nog niet gevonden.

De maatregelen zijn wel degelijk effectief om fosfaatproductie te remmen of verlagen. Alleen niet om de melkveehouderij grondgebonden te houden. Dat zijn twee verschillende dingen die jullie voor het gemak maar even door elkaar gooien.
Een fosfaatheffing is wel effectief om bij te sturen, niet om als handrem te gebruiken, dat klopt.
BEX is geen rekentrucje, die uitspraak getuigt van totale onkunde. Er zijn twee opmerkingen op inhoud te maken over BEX: 1. of VEM-dekking wel voor alle koeien en rantsoenen het juiste kengetal is en 2. hoe voorkom je dat boeren en adviseurs een inhoudelijk goede tool verkloten doordat ze creatief gaan zitten boekhouden.

Dan over het eigen plafond. In een ander zinnetje heb je het over maatschappij @demelkboer. Verantwoord groeien door op voorhand maar de ruimte in te pikken die andere sectoren onder het plafond laten liggen, is verre van verantwoord. Als je naar de geloofwaardigheid van de sector als gespreksparnter wijst, wijs je eigenlijk terug. Want de discussie ontstaat vooral als gevolg van het handelen van individuele ondernemers.

De boete op fosfaat is overigens €11/kg, daarnaast voor stikstof €7 en als je de gebruiksnormen overschrijd voor stikstof ben je derogatie kwijt en wordt je gekort op toeslagrechten (va 50-100%). Reken het nog maar eens uit voor me dat het uitkan.
demelkboer
Je geeft aan dat BEX geen rekentrucje is ,maar dat ontkracht je weer door te zeggen dat dat boeren goede tools gebruiken door creatief boekhouden. Dit kan/zal namelijk straks met de kringloopwijzer ook gebeuren.

We pikken als melkveehouder geen ruimte in van ander sectoren. Dit heet gewoon marktwerking. Er is vanuit brussel een fosfaatplafond ingesteld op 173 mlkg ivm milieu technische aspecten. Hoe dit wordt in gevuld op nationaal niveau moet volgen mij door marktwerking gebeuren. We zeggen ook niet aannemers mogen maar 10 uur per dag gebruik maken van het wegennetwerk in Nederland. Ander gaat de capaciteit van ons wegennetwerk ten kosten van de schilders die ook van A naar B moeten.

Oke 11 euro is maakt 440 per koe en dus zo'n 5 euro cent per liter. Nog steeds minder dan de gem. 6 cent quotum kosten die we 32 jaren hebben gehad. Verder is het natuurlijk de vraag of derogatie nog aantrekkelijk is met alle voorwaarden die worden geschapen. Als mestverwerkeing gaat lopen is maximaal mais verbouwen mest afzet misschien aantrekkelijker.

Verder zeg je dat fosfaat geen handrem is maar die hebben we wel nodig als we volgens jou brekening in 2017 door de 84,9mlkg gaan
Wiebren
@demelkboerik zou je willen adviseren beter te lezen, scheelt ons beide veel onnodig tikwerk.

BEX is een onderbouwde rekenmethode. Voor alle rekenmethodes geldt: crap in is crap out. Dus wat er ingevuld wordt heeft wel degelijk invloed. Via controle is dat uiteraard wel aan te pakken.

Marktwerking als het over de milieuruimte gaat, een opmerkelijke visie. Die mag je hebben natuurlijk. Hoe verantwoord die groei dan nog is en of je zomaar (zonder voorwaarden) recht hebt op die ruimte stel je maar even niet aan de orde. Met opzet?

Dan de boete. Een koe produceert stikstof én fosfaat.
Je krijgt dus een boete van €11,- per kg fosfaat en €7,- per kg stikstof. Stel dat het een koe is van 40 kg fosfaat en 120 stikstof dan betaal je dus €440,- + €840,- per koe boete. Als je de derogatie overschrijdt betaal je ook daarover een boete omdat er maar 170 op je land mag. Per hectare 80 x €7,- is €560,- boete erbij. En je wordt gekort op je toeslagrechten.
milkman1
Het is tijd dat het fosfaat plafond naar de 190 miljoen kilo gaat. Wij leven in het vruchtbaarste stukje land van Europa en de grond kan het wel aan. Maar ja, breng de hoge heren dat maar eens aan het verstand....
+4
Wiebren
Als we met feiten in plaats van praatjes laten zien dat we op grond alleen die mest plaatsen die nodig is voor de gewassen (en dus niet in bodem of water) en we verwerken het overschot gegarandeerd dan kan het fosfaatplafond er inderdaad wel af.
Vandaag maken we dat nog lang niet waar, hopelijk in 2017 wel.
Dan hebben we recht van spreken!
jg
Het fosfaatplafond gaat over de fosfaatproduktie in nederland en niet over het feit of je deze mest zelf plaatst of verwerkt en exporteert.
+1
koeman
Klein beetje tussen de regels door lezen jg, dan zie je waar men heen wil met het beleid. Goede zaak Wiebren!!
ricardo
@koeman
Dan lees ik tussen de regels evenwichtsbemesting
+5
vette piet
De mogelijke verplichte kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven vind ik belachelijk en onbegrijpelijk. De niet groeiers hoeven toch niet mee te betalen aan het probleem wat de groeiers veroorzaken!
+1
brabo
Het invullen van een kringloopwijzer kost je geen geld, alleen een beetje tijd en soms een hoop ergernis. En voor de niet groeiers zal de uitslag in de kringloopwijzer toch altijd wel goed uit komen.
In NL heb je ook altijd een rijbewijs nodig voor het besturen van je auto, of je nu veel of weinig km maakt.
vette piet
Bij kringloopwijzer moet al het ruwvoer onderzocht worden, inclusief partijbepaling. Dat gaat in ons geval toch geld kosten, want nu wordt alleen melkkoeienvoer onderzocht.
Frans1
Quote:
@brabo: In NL heb je ook altijd een rijbewijs nodig voor het besturen van je auto, of je nu veel of weinig km maakt.

Je moet wel intensief boer zijn om deze vergelijking te maken.
brabo
@Frans1
voor brabantse begrippen ben ik extensief
friesboertje
@vette piet
Ik bemonster helemaal geen kuil. Maarja zal binnenkort wel verplicht gaan worden helaas.
George
Als je geen auto wilt rijden heb je geen rijbewijs nodig Brabo.
producent
@George
Jij hoeft toch ook geen kuilen te laten onderzoeken.
George
@producent
Nee ik ben zo extensief dat ik kan doen wat ik wil. Ik mag ook mest aanvoeren.
3 speen
Dat is gelul ze zeggen wel eens ,de vervuiler betaalt
familie pelle
BEX is een zegen. Tis toch vrij logisch als je als melkveehouder weinig fosfaat aanvoerd, er minder in mest zit en dus ook iets meer op een ha kunt brengen. Ik vraag me alleen af of de overheid (of lto) weet hoeveel voordeel er inmiddels behaald word. Volgens mij kan niemand dat weten omdat bexvoordelen nergens geregistreerd worden. Dus is het onmogelijk aan te geven of het fosfaatplafond wel of niet bereikt is od wordt. Toch?
Cornelis
Kringloopwijzer dient aan de database geleverd te worden vanaf dit jaar.
+1
George
Bex een zegen? Het is best een goed systeem met wat creatieve mogelijkheden bedoel je?
+1
pieta
Natuurlijk is bex een zegen George. Dat het jou niet zo past kan maar als je als boer meer mest af moet voeren als je vee in werkelijkheid produceert dan komt het ook niet goed.
pieta
Kunnen ze vanuit de opgave van de aanvullende gegevens zo terugrekenen. Die berekening is niet exact omdat ze niet weten op welk onderdeel (N of P) de berekening is gemaakt. Maar ze kunnen op dioe manier een hele goede grove indicatie maken. Of ze het doen is mij niet bekend.
Wiebren
Klopt niet Pelle, want de voergegevens (ook van BEX-bedrijven) worden via RVO meegenomen in de berekening. Daarom ook is de afgelopen jaren de fosfaatproductie gedaald (voor 2013) en zijn ook de forfaitaire normen verlaagd.
Noorderling
Wanneer de bedrijven die beter dan gemiddeld scoren voordeel met bex behalen. Zouden de bedrijven die minder dan gemiddeld scoren samen toch juist op een hogere forfaitaire normen uit moeten komen om gemiddeld op dezelfde nationale fosfaatproductie uit te komen?

Bedrijven die minder dan gemiddeld scoren worden dus eigenlijk beloond met forfaitaire normen die lager zijn dan werkelijke productie. Niet dat het voor iemand gunstig is wanneer iedereen met bedrijfsspecifieke normen gaat werken, maar de beredenering vind ik wel bijzonder.
3 speen
Fofortaire normen je moet grond hebben
friese koemelker
Bex werkt op veel bedrijve totaal niet ,zelfs nadelig en kringloop is letterlijk een verdeel en heers systeem neem alleen al de opstart op de kaalgevretenmuizen bedrijven. Je bent ook volledig overgeleverd aan het voortbrengend vermogen van jouw soort grond opnieuw een minas achtigfiasco waar vooral lto maar geenafscfeid van kan nemen
+1
Cornelis
Vind BEX wel mooi. En kringloopwijzer geeft me wat inzicht in mijn bedrijfsprocessen, best handig.
+2
Wiebren
Niet iedereen wil inzicht in z'n bedrijfsprocessen @cornelis, dat zal het probleem zijn. Stel je voor dat je er achter komt waar je geld kwijtraakt. Is voor extensieve bedrijven totaal oninteressant blijkbaar 😉
ricardo
Straks moeten ze nog belasting betalen 😄
+1
meelezer10
Zou ik dan toch maar aan kringloopwijzer mee doen. Als er nog meer te verdienen valt 😄
George
@meelezer10
Je loopt helemaal binnen. Maar volgens mij heb je hier in tegenstelling tot quotumaankoop niet veel te willen en wordt die wijzer verplicht.
meelezer10
@George
Ik stel voor dat alle rundveehouders dan worden verplicht de wijzer in te vullen. 😃
George
@meelezer10
Dat zou een malle bende zijn.
meelezer10
@George
we moeten natuurlijk iedereen wel gelijk behandelen. waarom zou een boer die koeien melkt en geen fosfaatoverschot heeft de wijzer in moeten vullen en die andere boer die niet melk niet. Het kan zelfs nog zijn dat die boer met niet melkgevende runderen wel een fosfaat overschot heeft.
+5
George
@meelezer10
Dat ben ik dan wel weer met je eens maar daarom vind ik dat boeren met geen overschot ook niet aan die flauwekul hoeven te voldoen.
+1
Frans1
Quote:
@Wiebren: Is voor extensieve bedrijven totaal oninteressant blijkbaar ;-)

Wat een denigrerende opmerking Wiebren
+1
George
LTO er jonguh. 😄
+1
ricardo
Denk eerder prikkelend bedoeld Wiebren kennende
jg
[@ricardo Laten we nou niet stellen dat je zonder BEX en Kringloopwijzer niet messcherp kunt boeren. Vaak is het een rekenkundige bevestiging.
jg
+2
pieta
@jg
We kunnen natuurlijk ook stellen dat je door het invullen van bex/KLW sowieso wel wijzer wordt en dingen leert en waarschijnlijk verbeteringen aan kunt brengen.
+1
de hoef
Quote:
@pieta: wel wijzer wordt

sommige weten alles al piet
+1
Cornelis
@de hoefSommigen kunnen hier zelfs in de toekomst kijken 😄
+1
de hoef
@Cornelis
er zit veel handig volk hier
Cornelis
@de hoefWaar kom je het nog tegen?:)
+3
jg
@pieta
De kringloopwijzer wordt opgetuigd tot een machtsmiddel om zoveel mogelijk melkproductie te realiseren.
Cornelis
@jgAldus de altijd angstige jg.
producent
@Cornelis
Hij zit nog vastgeroest in het qoutumtijdperk.
Cornelis
@producentEen van de moeilijkste dingen voor de mens: veranderen.
jg
@Cornelis
Inhoudelijk worden jullie reacties er niet sterker op.
+1
de hoef
@jg
dat klopt maar we zijn niet zo gestrest dat we drie keer op de muis klikken voor elke reactie
jg
@de hoef
Hopelijk sterkt dit soort reacties jou ego, mij raak je er verder niet mee. Misschien is het goed dat jezelf even nadenkt of dit soort fora voor jouw soort reacties bedoeld is. Of dat er iets meer inhoudelijkheid gevraagd wordt.
de hoef
@jg
meer als dit heb ik niet in huis
maar gelukkig kan ik hier veel leren
+1
jg
@de hoefdat geldt gelukkig voor mij ook.
de hoef
Quote:
@jg: dat jezelf even nadenkt of dit soort fora voor jouw soort reacties bedoeld is. Of dat er iets meer inhoudelijkheid gevraagd wordt.

Algemene regels

Iedereen die zich in het dagelijkse leven goed weet te gedragen heeft op Prikkebord geen last van de door ons opgestelde regels. Dat is de korte samenvatting van het onderstaande:
1.Om lid te kunnen worden van het Prikkebord is een geldig emailadres vereist.
2.Het uitten van schuttingtaal, scheldwoorden en opmerkingen die als discriminerend kunnen worden opgevat is verboden.
3.Het plaatsen van foto's, video's of links die racistisch, erotisch of beledigend van aard zijn is verboden.
4.Het plaatsen van met copyright beschermd beeldmateriaal is verboden, tenzij het materiaal wordt voorzien van kloppende bronvermelding.
5.Het plaatsen van een grote hoeveelheid foto's van andere websites is verboden, ook wanneer voorzien van bronvermelding.

Er zal in veel gevallen worden getracht om contact op te nemen met de persoon die zich misdraagt, maar het is ook mogelijk dat iemand per direct wordt geblokkeerd.

Uitsluiting van aansprakelijkheid

De makers en beheerders van het Prikkebord doen hun uiterste best om er op toe te zien dat de regels van het Prikkebord worden nageleefd.
De makers van het Prikkebord:
1.Zijn niet aansprakelijk voor technisch falen.
2.Zijn niet aansprakelijk voor het gedrag van hun bezoekers.

De makers van het Prikkebord kunnen niet garanderen dat:
1. De algemene regels worden nageleefd.
2.Er op tijd wordt ingegrepen in geval van misbruik (wij streven naar ingrepen binnen 24 uur).
3.De website altijd benaderbaar blijft.
de hoef
@jg
je ziet het jg er staat niks over mijn reacties .dus ik kan hier gewoon blijven zwatsen
dirks
Zolang je van iedere verdiende euro nog niet 99 cent hoeft weg te brengen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , jongvee , fosfaat , grondgebondenheid , dierrechten , dijksma en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
28