Nederland had het Californie van Europa kunnen worden.

De nieuwe veewet is in aantocht, LTO heeft het afgelopen jaar intensief overleg gevoerd met zijn achterban (ik denk het niet). Ook tijdens het overleg met Staatssecretaris Dijksma is met de hele achterban overleg geweest (ik denk het niet). En ook met de Rabobank is regelmatig contact geweest (ik denk het niet).

LTO koos voor dierrechten nee…. zegt de staatssecretaris; we hebben net een zeer regulerend systeem met beperkingen achter de rug. Dat gaan we niet weer doen. Daarna haf LTO een nog veel slechter plan bedacht: een fosfaat plafond. Hoe kan je dat als landbouworganisatie zoiets bedenken. Je eigen noodloot inluiden!!, eigenhandig een plafond neerzetten. Het begin van het totale einde.

Het einde van het quotumtijdperk is het begin van het liberalisatie tijdperk. Het had een prachtig tijdperk kunnen worden. Het gaat niet om de kilo’s fosfaat, het gaat om overleven. De Staatssecretaris heeft het idee van LTO natuurlijk direct aangepakt. De PvdA ziet het liefst dat alle koeien en varkens boeren direct uit Nederland vertrekken en dat gebeurt nu.
Alle melkveehouders die de ambitie hadden om te willen voortbestaan hebben op de een of andere manier fors geïnvesteerd. Ook zij kunnen niet uitbreiden wat melkproductie betreft. Enorme investeringen die wel terugverdiend moeten worden. Elke pas is voor hun afgesneden.

Het is een rotstreek van de LTO om op het scheiden van de markt met zo’n idee te komen. Dit hadden ze 5 jaar terug moeten doen. Dan hadden de melkveehouders dit geweten en dan hadden de meesten zeker niet geïnvesteerd. Deze investeringen zijn voor hun de nekslag. Schenk en Romein hadden niet bedacht dat ook de melkprijs eens zou kunnen dalen. Ze hebben totaal geen visie, geen economisch inzicht, geen empathie, geen kennis van zaken dus totaal ongeschikt als bestuurders. Ze zetten van 17.000 bedrijven de continuïteit op het spel.

Door de zojuist geschetste situatie is de is het verdienmodel totaal veranderd. Geen enkele veehouder kan met deze melkprijs geld verdienen, dus hun kredietwaardigheid is minimaal. Als deze melkprijs 1,5 tot 2 jaar gaat duren gaat de grondprijs zakken tot waarden onder de 20.000 euro, voor 12.000 tot 14.000 bedrijven betekend dat einde verhaal. Net als de scheepsbouw, de textiel , Fokker verdwijn ook de melkveehouderij uit Nederland.

Het had zo mooi kunnen zijn, de melkveehouderij is een fantastische tak van sport. Maar je moet wel de ruimte hebben om je bedrijf aan te passen aan het nieuwe systeem. 17.000 melkveehouders, geweldige gemotiveerde mensen die al hu ziel en zaligheid in hun bedrijf gestoken hebben zullen als het tegenzit door deze melkprijs hun bedrijf kwijt raken. Het is onvoorstelbaar dat 2 bestuurders zo’n enorme bedrijfstak in de waagschaal hebben gezet. Meehuilen met de wolven in het bos meer kunnen ze niet. Koe in de wei en grondgebondenheid, hoe bedenk je het!.

Het zijn niet alleen de melkveehouderijbedrijven die naar de knoppen gaan, ook de gehele zuivelindustrie die geïnvesteerd hebben in productiecapaciteit moet worden gesaneerd. De verwerkingscapaciteit ligt nu op ongeveer 16 miljard kg melk. Deze capaciteit moet weer terug gebracht worden tot +- 3 miljard kg. Deze sanering komt ook voor rekening van de melkveehouders. Cees van ’t Hart vertrekt niet voor niets bij Friesland Campina. FC heeft voor ook miljarden geïnvesteerd in productie uitbreidingen en het kiest voor grondgebonden. Onvoorstelbaar van deze bestuursleden. Imago: laat me toch niet lachen. Dit kan de sector toch niet over zijn kant laten gaan??.

Wat voor actie gaat er komen??.

Met vriendelijke groet.

Sjaak Koopman – Spierdijk (NH)

Deel dit topic

Reacties

storm
Zooo!!!!. En hoe had het volgens jou gemoeten dan?
Ik neem aan dat je je bedrijf al verkocht hebt of toch op z'n minst al een bordje in je tuin hebt staan. Als ik jou buurman was zou ik in elk geval direct bij je op de stoep staan en iets meer bieden als die 20000 euro's per hectare want dan heb jij altijd nog meer als ik over twee jaar.
En waar ben jij lid van dan want ik heb van geen enkele andere organisatie de indruk dat ze ook maar enige visie hebben hoe het dan wel moet en jij hebt het zeker niet.
Heb je al nagedacht over een ander werkgever als je zelf geen boer meer bent of wordt het de plantsoenendienst met Melkert-banen!!!
producent
Ga lekker een kop koffie met Sieta drinken.
George
Wat heeft Sieta hiermee te maken?
+4
Richard1
Inderdaad, als het aan Sieta ligt gaan we juist terug naar 3 miljard productie voor 50 ct per liter.
Ik hoop dat Sjaak z'n hart heeft kunnen luchten en vanavond lekker slaapt. Het is een verhaal wat de discussie niet waard is.
sorry
Quote:
@Richard1: wat de discussie niet waard is

Sla je de plank weer mis,reageer dan ook niet
Greetje
Wanneer je een beetje zelf nadenkt weet je toch dat je in het overvolle Nederland nóóit en te never op Californische manier geboert gaat worden.

Dat hoeft de LTO toch niet voor je te verzinnen.
+2
zeppmann
Dalende aanvoer geeft op dit moment een plus op de melkprijs. Grote inkopers wachten af en houden de voorraden laag. Na 1 april gaat het los en 1x raden wat dat met de melkprijs gaat doen.
-1
ricardo
Is deze Sjaak die kaas boer?
cs-agrar
Denk niet degene die jij bedoeld.
Zijn er meerdere, ook gestopte boeren.
Milky
Mij is wijsgemaakt dat het fosfaatplafond door de EU is vastgesteld, heb ik dat mis??
+9
George
Het had een prachtig tijdperk kunnen worden en LTO dit en LTO dat blablabla melkveebedrijven naar de knoppen blablabla , fantastische tak van sport blablabla , koeien in de wei en grondgebondenheid blablabla Sorry Sjaak maar volgens mij ben je behoorlijk de Sjaak met zo'n gedachtengoed. Ik ben ook een niet al te grote fan van LTO maar een beetje realisme kan toch geen kwaad. Dat melkveehouders een (te) grote ambitie hebben is een feit maar je blijft zelf verantwoordelijk voor je enorme investeringen en wie gedacht heeft dat je vanaf april plotseling zoveel kon gaan melken als je wilt komt een beetje bedrogen uit. Maar dit had je zelf toch ook wel kunnen bedenken? Ik heb die enorme investeringen in grote stallen die half leeg stonden en de aankoop- en lease en superheffingskosten van de laatste jaren ook nooit begrepen , maar volgens mij begrepen deze veehouders zelf ook niet waar ze mee bezig waren , ze waren waarschijnlijk maar met 1 ding bezig en dat was om zogenaamd klaar te zijn voor 2015 en dat valt nu dan plotseling een beetje tegen. Kan LTO echter niet veel aan doen , je bent zelf verantwoordelijk voor overambitieuze investeringen.
George
Plotseling een beetje tegen. Kan LTO echter niet veel aan doen , je bent zelf verantwoordelijk voor overambitieuze investeringen.

+9, beoordeeld door matt ,Richard1 ,Strick en 6 anderen



Ik die over het algemeen zo (Be)mind wordt heeft plotseling 9 pluspunten , ik begrijp er niks van. 😄
+6
Henk10
Het fosfaatplafond is volgens mij idd door Europa vastgesteld. Wel hebben we zelf plafonds voor de verschillende sectoren ingesteld.
Wat mij erg verbaasd is dat er nog steeds ondernemers zijn die denken dat men in Nederland, waar de veedichtheid het hoogste is van de hele wereld, onbeperkt kan groeien.
Groei is bovendien niet zaligmakend na einde quotering maar het beheersen van je kostprijs.
3 speen
Ben zelf ook niet gegroeid
+6
Campagne
Sjaak, als veehouder kun je ook zelf nadenken en inschatten welke kant het op zou kunnen gaan. Je weet hoe onbetrouwbaar de politiek kan zijn. Je kent je/de LTO. Op de vrije markt ben je kwetsbaar qua melkprijs. De wens was misschien de vader van de gedachte, maar de realiteit is kostprijsbeheersing. Misschien toch dat bord in de tuin zetten en op naar Californie.
+4
ijssel
Wat een gejammer, je weet toch dat groeien een grens heeft ,zorg dat alles in balans is ,hoeveelheid grond groote van de stal en het aantal bijbehoorend vee .en zoniet loop je scheef wat betreft bedrijfsopzet.een zzper die alleen werkt koopt toch ook geen 4 nieuwe bedrijfswagens.
+2
sil
Sorry hoor, sjaak koopman, ik ken je niet, maar hier sla jij de plank toch volledig mis!!!!!
Er zal in Nederland voldoende ruimte blijven om die 20 % melk meer te leveren.
Iedereen heeft afgelopen jaren zelf kunnen afwegen wat ie wel of niet moest doen, wij zijn met zijn allen nog altijd zelfstandig ondernemer.
Van die 17000 veehouders zijn er maar een 2000 die er misschien een probleem mee hebben, de meeste ook nog een verwaarloosbaar problem.
Dus met andere woorden: die actie zal er niet komen.
Helaas moet ik concluderen dat die visie van jouw vele male slechter is dan van Romijn ( waar ik het overigens ook niet altijd mee eens ben)
Ik hoop dat jij je hart hebt gelucht door dit te schrijven, maar raakt kant nog wal.
Verder veel succes voor de toekomst van mij uit.
diezel
Quote:
@sil: Van die 17000 veehouders zijn er maar een 2000 die er misschien een probleem mee hebben

Je zou bijna zeggen " wat kan ons gebeuren"! 😄
jan 1
Tis nogal heftig bij Sjaak,alsof 2 bestuurders de melkveehouderij aan de kant kunnen zetten,dan ben je toch heel wat mans...zou ik zo zeggen.:)
Melkvee wet is een gedrocht,het enigste wat we weten is dat we nog nix weten.
Melkprijs is weer stijgende en sh hoeven we voorlopig niet te betalen,maar het jaar is nog niet voorbij,dus mag niet te voorbarig zijn,laten we maar hopen dat je geen gelijk krijgt. !
+1
pa
Beste sjaak koopman. Als je in je overigens boeiende verhaal nou eens een bruikbaar alternatief had neer gezet. Dan kunnen we wat. Nu kun je gewoon onder een mannetjes paard erbij gaan hangen. Verschil is er eigenlijk niet!!!!!!!!!!
Cornelis
Quote:
@Sjaak Koopman: Ze hebben totaal geen visie, geen economisch inzicht, geen empathie, geen kennis van zaken

Heb je het hier over jezelf Sjaak?
-4
Campagne
De normale boer (70a80 koeien) zal in Nederland altijd de verliezer zijn. Lukt het de grote groeiers hun bedrijf rendabel voort te zetten dan zal er op allerlei manieren ( LTO, belasting, melkfabriek, bank enz.) geprobeerd worden de gewone boer het voortbestaan onmogelijk gemaakt worden om hun productiemiddelen over te nemen. Zij zullen dan de 50% worden, waarvan de LTO in zijn toekomstvisie al uit gaat, die afvallen. Redden de grote groeiers het niet dan komen de kosten van alle investeringen in de gehele sector op de rug van de overblijvende gewone boer, waardoor hun kostprijs ontzettend verhoogd zal worden. Dit naast het vrije toelaten van uit de hele wereld van andere melkproducten, zullen zij dit niet redden. Hun kostprijs zal internationaal veel te hoog blijven. Voor gewone boeren zal het in Nederland een doodlopende weg zijn. Het beleid is ingezet, een weg terug is er niet meer.
jg
Op de ZLTO-melkveebijeenkomst wordt met veel bombarie gerept over een vraaggroei naar zuivel van 704 (2012) naar 1077 (2050) miljard kilo melk. Dit is dus een jaarlijkse groei van ca 1,5 %. Efficientie-maatregelen zijn voorlopig al voldoende om deze groei in produktie te realiseren. Daar zijn echt geen verveelvoudigers kwa produktie voor nodig.
-2
koetje 33
Bedrijven moeten hier in een paar jaar meer dan verdubbelen in aantal melkkoeien, het aantal stoppers gaat de komende jaren flink toenemen.
George
@koetje 33
En is dat een fijn vooruitzicht?
Campagne
@koetje 33, waarom MOETEN ze meer dan verdubbelen in aantal melkkoeien?
+2
George
@Campagne
Die vraag zou van mij kunnen zijn. Waarom en van wie? Vanwege de buurman omdat die het ook doet? Of is het de eeuwige dooddoener stilstand is achteruitgang? 😄
koetje 33
@George
Bedrijven zijn de laatste 100 jaar toch alleen maar in omvang toegenomen en dat gaan sommige hier tegenhouden zeker....
Campagne
@koetje 33, ik ga jou en anderen zeker niet tegenhouden, maar ik begrijp: jij doet lekker mee, maar dat is wat anders dan moeten. Jij hebt jouw KEUZE gemaakt. Als jij erachter staat heb je het goed gedaan en hoe het uitpakt is voor iedereen in principe afwachten.
George
@koetje 33
Niemand houdt je tegen , vooral doorgaan als je het zelf ziet zitten. Maar je had het over moeten en als er iets moet dan haak ik af. Ik wordt nu eenmaal niet graag gedwongen. 😄
+2
Campagne
@MTSTAMMINGA, ik zou het interessant vinden te weten wat er volgens jou in mijn verhaal niet klopt, waarop jij een - hebt geplaatst?
+5
MTSTAMMINGA
Quote:
@Campagne: ( LTO, belasting, melkfabriek, bank enz.) geprobeerd worden de gewone boer het voortbestaan onmogelijk gemaakt worden om hun productiemiddelen over te nemen.

Deze zin ben ik het totaal niet mee eens

Er zijn nog genoeg boeren kliener als 80 koeien die royaal de kost verdienen De nieuwe komers hier beginnen met minder als 50 koeien en weinige grond uit het niets En verdienen de kost

LTO doet zijn beste voor elke lid

De melkfabriek heeft alleen maar belanglang bij eersteklas melk ,en dan pas kijkt hij na de hoeveelheid

De belastingdienst kijkt alleen maar na waar kan ik het ophaalen
+4
de hoef
100% mee eens karst
er zijn geen sterkere bedrijven als gezins bedrijven
en die blijven altijd bestaan met elk jaar een klein beetje gezonde groei
+3
jorisdriepinter
@de hoef
Precies. In melkvee100+ stond ook weer zo'n usa verhaal met de boer voor een paar procent eigenaar en tevens slavendrijver. Dat wil je toch niet.
Toch schuiven we langzaam die kant op.
De distributiecentra van AH lijken er al sterk op.
Alles voor een lage kostprijs
+2
Campagne
@MTSTAMMINGA, LTO is er voor elk lid, maar voorzien toch een forse afname in melkveehouders. Ik denk dat de melkveehouders die een bedrijf van een 70 koeien willen geen grote afname van melkveehouders in Nederland zullen veroorzaken. LTO zet door deze opmerking dus vooral in op de groeiers en zal hun belangen dus dienen.
De grote groeiers van nu zijn al zwaar gefinancierd door de banken. Het is dus van groot belang dat deze bedrijven zullen overleven. Door hun plaatselijke concurrenten die weinig voor die bank opleveren geen extra kredieten te verstrekken indien nodig voor aanpassingen of onderhoud of tijdelijke prijsdippen zal die bank ervoor kunnen zorgen dat de grote bedrijven minder concurrentie en makkelijker voervoorziening en mestaftzet zullen verkrijgen. Internationaal toch erg belangrijk gezien de strijd om de laagste kostprijs.
Grote leveranciers van melk zullen door melkfabrieken steeds meer bevoordeeld worden vanwege aanvoergemak. Quantumtoeslagen zullen belangrijker worden in tijden van lage melkprijzen, en dit werkt dubbel negatief voor de kleinere leverancier. Ook zullen vaste kosten bij minder veehouders per veehouder hoger worden. Dit telt bij minder liters ook harder aan.
Met de belasting bedoel ik eigenlijk de gehele regelgeving aangaande de agrarische sector. Groeiers zorgen voor steeds toenemende regelgeving met daaraangekoppelde kosten. Die kosten moeten alle bedrijven ophoesten, ook boeren die er niet voor kiezen. Ook het zelf zorgdragen voor een buffer voor mindere tijden zal door de belasting bij kleinere vrije bedrijven dubbel betaald moeten worden.
Er zijn momenteel gelukkig nog genoeg kleinere bedrijven die ruim de kost verdienen, maar de strijd om de laagste kostprijs, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd nodig om te overleven zal pas na 01-04-2015 losbarsten. Overaanbod van melk, hoelang en wie zullen dit volhouden?
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: De nieuwe komers hier beginnen met minder als 50 koeien en weinige grond uit het niets En verdienen de kost

Nieuwkomers ? Zijn er bij jullie nieuwkomers?
Geef eens wat voorbeelden dan waar ze met minder dan 50 koeien en weinig grond uit het niets de kost verdienen , ik geloof er weer helemaal niks van. Uit het niets kun je hier in NL nauwelijks boer worden.
+1
brabo
Quote:
@Campagne: LTO zet door deze opmerking dus vooral in op de groeiers en zal hun belangen dus dienen.

en vooral de grote groeiers zijn nu net geen lid meer van LTO, hun leden zitten vooral bij de kleinere bedrijven
George
@brabo
Is dat zo ? Hebben ze eigenlijk naast die ene Fries nog wel leden? 😄
+1
brabo
@George
hier in de omgeving in ieder geval wel
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: Groeiers zorgen voor steeds toenemende regelgeving met daaraangekoppelde kosten. Die kosten moeten alle bedrijven ophoesten,

Zelfs in mijn Meko contractje stond dat ik mee moest betalen omdat agv de steeds grotere bedrijven ze steeds meer buiten de normale uren steeds ingewikkeldere service moesten leveren. Daarom was het onderhoudscontract extra verhoogd.
Tja..........
de hoef
Quote:
@jorisdriepinter: stond ook weer zo'n usa verhaal met de boer voor een paar procent eigenaar en tevens slavendrijver.

in molenschot of wat bedoel je
+1
Kleine worm
@CampagneAls ik zo op dit prikkebord lees dan zullen de grote groeiers met hun halflege stallen en veel te hoge kostprijs, die nog door de bank in leven gehouden worden maar wel overgefinancierd zijn, die midden op de oceaan liggen, in een zware storm , die ledenobligaties van de RFC willen verzilveren, die 20 uur per dag aan het werk moeten zijn, en vrijgezel moeten blijven binnenkort als eerste aan de beurt zijn om om te vallen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Kleine worm: binnenkort als eerste aan de beurt zijn om om te vallen.

Da's nu juist hun probleem, zo lang de bank ze in leven houdt vallen ze niet om en ploeteren ze lekker verder. Werken voor de bank heet dat, veel voorkomend probleem in dit land, vraag maar aan alle huizenbezitters met een hypotheek die jaarsalarisje hoger is dan de optimistisch geschatte waarden van hun huis. En dan nog gek vinden dat de economie niet groeit.
Kleine worm
@jan is hobbyboer
Voor die huizenbezitters een kleine troost: de huizenprijs stijgt alweer een aantal maanden achter elkaar(12?)
+2
jorisdriepinter
@de hoef
Volgens mij zijn gezinsbedrijven de beste garantie voor voedselproductie.
Het genoemde verhaal uit 100+ stopt snel zodra de investeerders geen rendement meer maken.
Daarbij is de manier van hun manier van winstmaken hier omstreden zullen we maar zeggen.
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef
Het verhaal op bl 12 was ook wel intersant,van die boer uit Stedum
diezel
Quote:
@jorisdriepinter: Het genoemde verhaal uit 100+ stopt snel zodra de investeerders geen rendement meer maken.

Is daar toch gewoon een bedrijfssamenvoeging en -overname!
ricardo
@George
Bekijk de topic over yersy en holstein eens Georgie ouwe zwart kijker
jan is hobbyboer
Quote:
@Kleine worm: Voor die huizenbezitters een kleine troost: de huizenprijs stijgt alweer een aantal maanden achter elkaar(12?)

Ken een paar mensen die nu hun huis aan het verkopen zijn. Eerst prijs 25% naar beneden, nu weer 5% omhoog, dat schiet lekker op. Zo creëer je positief nieuws.

Zelfs de AEX op de beurs die al een tijdje weer flink omhoog gaat is nog steeds niet op het niveau van 2001. Als je de verliezen maar snel vergeet en droomt over toekomstige winsten heb je een mooi leven 😄.
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: Zo creëer je positief nieuws

Aantal verkochte woningen januari 2015 t.o.v. december 2014 = - 63%]
-1
Campagne
@Kleine worm,de mogelijkheid dat de grote groeiers, met alle steun en hulp van de banken, het niet zullen redden is zeker aanwezig. Echter, zoals ik hierboven ook al zei, dan blijft er voor de normale bedrijven ook niets dan onafgeschreven investeringen door melkfabrieken, banken, en verdere bedrijfsgerelateerde ondernemingen over, die dan hun kosten zullen proberen te verhalen op de overgebleven normale bedrijven. Die zullen ook in dit scenario een zeer zware dobber hebben met een wereldmarktprijs en volop invoermogelijkheden van zuivel van elders hun hoofd dan nog boven water te houden.
George
@ricardo
Wat zie ik daar? Dat je grondloos kunt boeren met Jerseykoeien? Succes ermee , de tijd zal het leren of het een succes wordt of niet. Karst doet net of dat er nieuwe bedrijven opstarten met nauwelijks grond.
+1
Kenijor
@George
Als dat je enigste manier is om boer te worden, dan is dat toch prachtig?
George
@Kenijor
Prachtig jongen , helemaal geweldig. Super.
brabo
Quote:
@de hoef: in molenschot

bedoel je mij?
de hoef
@brabo
zou nie durven .voel jij je slavendrijver dan
ik bedoel ook niemand, vroeg wie hij bedoelde
ik had nog niet alle verhalen gelezen in de melkvee
het gaat over een amerikaan
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: De nieuwe komers hier beginnen met minder als 50 koeien en weinige grond uit het niets En verdienen de kost

LTO doet zijn beste voor elke lid

Waar zitten die nieuwkomers Karst met minder dan 50 koeien en nauwelijks grond die uit het niets beginnen en de kost kunnen verdienen?
pieta
@George
Ik ken er één en ik ga geen namen noemen.
+1
Kenijor
@pieta
Ik ken er 3

Oude bestaande gebouwen gekocht voor weinig, fabriek/handelaar zoeken voor de melk en klaar is Kees.
+1
MTSTAMMINGA
@George
Beste George je kunt een mens nooit laten geloven wat hij zelf NOOIT geloven WIL
Maar als je pers langs kom gaan we er even heen !
George
@MTSTAMMINGA
Ik ben al naar Zwolle gereden voor een poort op te halen maar ik ga echt niet naar Friesland om te kijken of daar nieuwe boeren starten. Hier ken ik er geen een. Maar uit het niets starten met nauwelijks grond zal niet heel erg meevallen. Ze zullen in ieder geval niet veelvuldig voor komen.
George
@MTSTAMMINGA
Het zijn ook een beetje tegenstrijdige verhalen Karst. Het heeft niks met geloven te maken. Melkveehouders die al decennia aan de gang zijn moeten groeien en de productie vergroten om de kostprijs te kunnen verlagen lees ik veelvuldig hier op het forum en nu beginnen er plotseling uit het niets met minder dan 50 koeien en nauwelijks grond en die kunnen volgens jou ook de kost verdienen.
George
Quote:
@Kenijor: Ik ken er 3

Oude bestaande gebouwen gekocht voor weinig, fabriek/handelaar zoeken voor de melk en klaar is Kees.

O ja stelt helemaal niks voor een melkveebedrijf starten , kan iedere gemiddelde oetlul uit een rijtjeswoning mee beginnen. Eentje heet dus Kees die gestart is?
Kenijor
@George
Boven gemiddeld moet je wel zijn, om vooruit te komen.(dat geldt ook voor opvolgers)
George
@Kenijor
Ja nu dat weer....
Eerst een bedrijf uit het niets opstarten met minder dan 50 koeien en nauwelijks grond en die verdienen de kost volgens een Fries en jullie geven elkaar gretig duimpjes en nu moet je plotseling bovengemiddeld zijn.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Eerst een bedrijf uit het niets opstarten met minder dan 50 koeien en nauwelijks grond en die verdienen de kost volgens een Fries en jullie geven elkaar gretig duimpjes en nu moet je plotseling bovengemiddeld zijn.

Ik zit al jaren te beweren dat er met 50 koeien en een lapje grond en weinig schuld een goed inkomen te halen is. Ben jaren voor gek verklaard maar wordt nu zelfs door de echte boeren in het gelijk gesteld. Zelfs zonder grond schijnt het nog te kunnen.

Een paar kleine vraagjes dan aan al die grote boeren: als dit echt zo is waarom hebben jullie je de laatste jaren zo druk gemaakt, en waarom gaan jullie ogen nu pas open, en als derde,waarom verkopen jullie niet een lap grond, het is nu duur, en gaan ook op deze manier boeren?
pieta
@jan is hobbyboer
Veel van die grote boeren verdienen misschien wel wat meer dan alleen de kost. 😄
George
Quote:
pieta - 28 min. geleden

@jan is hobbyboer
Veel van die grote boeren verdienen misschien wel wat meer dan alleen de kost.

En wat deden ze met het meerdere wat ze verdienden?
Melkquotum kopen , leasen , en veel heel veel melken over hun quotum zodat ze superheffing mochten betalen. 😄
Jos1980
Als je die column kort samenvat dan zit er echt wel een kern van waarheid in
Melkfabrieken als de dood dat de extra melk niet komt
'Noorden' als de dood dat het intensieve 'zuiden' via verwerking fosfaatplafond vol maakt
'Zuiden' als de dood dat ze alleen via eigen grond kunnen groeien
Hoe die eigen grond wordt opgenomen in de melkveewet bepaald of er ruimte is in het zuiden.
Als die te streng wordt dan voorspel ik dat we de laatste keer derogatie gehad hebben
+1
Tjonge Tjonge , wat een drukte , waar gaat het om/over opbrengst min kosten is winst, is nog nooit anders geweest en word ook nooit anders, en als iemand met 80 koeien, 100.000 euro winst kan draaien, waarom dan 350 melken ? En ja de schaalvergroting is van alle tijden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , varkens , lto , koeien , melk , koe , melkprijs , campina , friesland , europa , grondprijs , fosfaat , pvda , melkproductie , rabobank , melkveehouders , friesland campina , bank , koe in de wei , grondgebondenheid , dierrechten , tocht , grondgebonden , zuivelindustrie , verdienmodel , verdienen , taal , productiecapaciteit , dijksma , californie en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!