Brief Frieslandcampina

Bij mij is onduidelijkheid ontstaan over een brief van Frieslandcampina tav het verplicht invullen van de kringloopwijzer. In deze brief staat het volgende;

"Ter indicatie van de fosfaatreferentie in 2014 ontvangt u dit jaar nog van de RVO de fosfaatreferentie 2013. Medio 2015 maakt RVO de fosfaatreferentie 2014 aan u bekend. Een uitkomst van groter dan nul over de fosfaatreferentie van 2014 betekent dat er sprake is van een fosfaatoverschot op uw bedrijf en dat u verplicht bent om in 2015 de kringloopwijzer in te vullen."

In de brief stelt Frieslandcampina dat RVO in de loop van 2015 de fosfaatreferentie 2014 aan de melkveehouders bekend maakt. Volgens mij is het toch zo dat er maar 1 fosfaatreferentie bestaat en dat is de fosfaatreferentie 2013? Er staat ook dat als de fosfaatreferentie 2014 groter is dan nul er een fosfaatoverschot is. Volgens diverse andere bronnen waaronder de site van RVO, wordt het fosfaatoverschot heel anders berekend.

Er is sprake van een fosfaatoverschot als de fosfaatproductie van het vee verminderd met de fosfaatgebruiksruimte groter is dan de melkveefosfaatreferentie 2013. Bovendien mag je bij de fosfaatproductie aantonen dmv BEX dat je excretie lager is. Aangezien veel melkveebedrijven meedoen aan BEX en dus aantonen dat hun excretie lager is hebben veel bedrijven dus geen overschot of lager dan hun fosfaatreferentie 2013.
Of zie ik dit nu verkeerd?

Deel dit topic

Reacties

sil
Fosfaatreferentie 2013 is en blijft bepalend, maar iemand die minder ha in 2014 of verder heeft( of meer dieren) kan in 2013 een fosfaatreferentie 0, hebben maar dit in 2014 of 2015 overschrijden, met andere woorden, moet je mest afzetten ga altijd aan de bex/kringloopwijzer meedoen.
yeti
Ik ben benieuwd welke medewerkers FC op pad gaat sturen ter controle?
Of gaan de melkwinningsadviseurs dit samen met de boeren invullen?
familie pelle
Het gaat er mij meer om dat je gedwongen wordt om de kringloopwijzer in te vullen terwijl je met BEX al aantoont dat je geen fosfaatoverschot hebt. Nu is het invullen van de kringloopwijzer niet zo veel werk maar in veel gevallen levert de kringloopwijzer minder voordeel op als de BEX. Bovendien is de kringloopwijzer ook nog niet uitontwikkeld.
sil
Ga ermaar vanuit dat op termijn de bex vervangen gaat worden door de kringloopwijzer, de kringloopwijzer is niks anders dan een verfijning van de bex.
Dus nu al mee gaan draaien, weet je in 2017/2018 als deze overheidswege verplicht wordt naar alle waarschijnlijkheid waar je verbeterpunten zitten.
kaas
Bex voordeel is het komende jaar ook grootste deels weg door aan passen van de normen als je vorig jaar een voordeel had van 10 % blijft er nu nog 3 % over ofzo
dorpsrandhoeve
Dan kun je toch weer kijken of je je bakens weer kunt verzetten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , fosfaatoverschot , melkveehouders , bex , kringloopwijzer , fosfaatreferentie , rvo en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0