Afmetingen ligboxen

Beste forumleden,

Wij beginnen binnekort te bouwen aan onze melkveestal, nu zat ik nog even te twijfelen over hoe ik boxen ga plaatsen kwestie van welke stalinrichting enzo en rekende ik even uit als ik boxbreedte van 1,15 naar 1,12 wijzig dat ik 3 ligboxen bij crëeer nu vroeg ik me af of dit een probleem is de lengte van de ligboxen is kop aan kop 2,5m en 2,7 tegen de muur.

Het zijn ligboxen met matten & geen diepstrooisels btw.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan 1
112cm gebruiken we bij groot jongvee,115 in minimaal bij mk.
gezienus
Moet je bij nieuwbouw niet aan min eisen voldoen kwa afmeting
friesboertje
Alleen bij MDV-stal toch?
friesboertje
Heb je grote koeien dan zou ik het mooi 1,15 laten.
+1
vofjagtenberg
Ze hebben mij verteld, dat lengte belangrijker is dan breedte. Hangt ook wel af van ras/type koe, denk ik. Hier worden de boxen 115 breed. Lengte 250/275.
pieta
Hebben ze mij ook verteld indertijd. Lengte daar gaat het om. 😄
+1
de hoef
Quote:
@pieta: Lengte daar gaat het om.
volgens mijn vrouw niet
+1
meelezer10
@de hoef
dat zeggen ze allemaal maar ondertussen. als ze de kans hebben
+1
friesboertje
@de hoef
Het duimpje ging per ongeluk
+1
vofjagtenberg
@friesboertje
Vroeg me al af wat de wensen van jouw vrouw zijn. 😃
friesboertje
@vofjagtenberg
Mij vrouw is 1,85 lang 😉
pieta
@friesboertje
En jij? Je naam doet me vermoeden dat je een klein opdondertje bent. Kan ze mooi met je spelen. 😄
+1
matt
@pieta
misschien is hij wel heel dik 😃
+1
friesboertje
@matt
Geen zorgen, 1,95m en 80kg
+1
cs-agrar
@friesboertje
ZO, daar zal je dan een van de weinigen mee zijn...
Herbert
@cs-agrar
2 meter en krap 80 kg. Hard werken eh 😃
friesboertje
@Herbert
Kan het ook niet helpen dat m'n vader op slanke vrouwen viel 😃
Herbert
@friesboertje haha ik ook niet. Maar het gekke is dat ik met kop en schouders boven de rest van de fam uitsteek dus je zou haast denken dat er onder het draad door gevreten is 😃
+3
pieta
@Herbert
Ik zou eerder denken over de draad heen dan. 😄
+6
Noorderling
Je kunt beter hebben dat je 3boxen minder hebt, en ze allemaal vol liggen. Dan dat de koeien zich aan de buurvrouw storen en ze gedeeltelijk om en om gaan liggen, waardoor er wel meer boxen zijn, maar niet meer ligplaatsen waarbij de kans op speenbetrappingen ook nog eens groter is.
+2
Dre van Helmond
Als je zwevende boxen hebt is 112 voldoende.
Als de boxen breder worden gaan de koeien schuin liggen en bevuilen ze het ligbed.Om op te staan heeft de koe voor wel ruimte nodig.Met een knieboom de koe naar achter laten liggen.Een verhoging voor werkt ook goed.
+1
Noorderling
Quote:
@Dre van Helmond: Als de boxen breder worden gaan de koeien schuin liggen en bevuilen ze het ligbed.Om op te staan heeft de koe voor wel ruimte nodig.Met een knieboom de koe naar achter laten liggen.Een verhoging voor werkt ook goed.

Een koe gaat scheef liggen wanneer ze niet voldoende kopruimte heeft of de schoftboom verkeerd is geplaatst. Wanneer dit allemaal klopt gaat een koe in een brede box gewoon recht liggen zonder het ijzer aan te raken. Nu kan een smallere box best functioneren wanneer de rest in orde is, maar dat een koe per definitie in een brede box schuin gaat liggen klopt er iets anders niet.
Melkveehouder BE
Ik hoor ook bij veel veehouders dat hun boxen te breed zijn ging 2j geleden naar een veehouder met nieuwe stal & grote koeien had boxen op 110 & zag hem overlaatst zei me dat boxen ruim groot genoeg waren
+1
friesboertje
Je droge koeien zou ik wel ruimere maat nemen.
+2
brabo
Hier vorig jaar alle boxen van 110 op 120 breed gezet. Voorheen werden hierdoor de boxen maar voor de helft gebruikt om dat ze steeds een lege box er tussen lieten. Nu liggen ze wel naast elkaar.
+1
oldhuus
Hier op 110 en koeien liggen naast mekaar, r-boxen; lengte en neusboom schoftboom is wel van belang.
+1
pinokkio
@brabo heb je dan niet te weinig koeien in de stal als ze om en om gaan liggen 😃 ?
jan w
+1
oldhuus
Alles onder de jersey en dan op 100cm.
+1
Grazers
115 is wel heel breed. Sturen doe je met knieboom en een beetje met schoftboom. Het gevaar is dat de koeien scheef in de box gaan staan en dan scheef gaan liggen waardoor bevuiling plaats vindt. Kop zwaai ruimte is het alle belangrijkste, een koe met voldoende kopzwaai ruimte staat makkelijk op en daar gaat het om.
Hoe uniform is je veestapel qua grote? Heb je een paar grote joekels er tussen lopen met veel melk maar ook wat kleine vaars kruisingen dan wordt het lastig. Meet eens een paar koeien op. Van hoogte schoftboom schuin naar beneden naar de achterpoten. En wat maakt die drie centimeter van verschil?
DirkdVGP
Misschien om te overwegen een gedeelte in te richten voor vaarzen en de rest voor 2e en oudere koeien. Op die manier 2 groepen.
Hoor veel positieve berichten. Vaarzen produceren erg goed en ontwikkelen zich ook super. Hierdoor heb je later weer betere koeien.
Voor vaarzen misschien een iets kleinere boxmaat maar zeker niet bij de andere groep.
+1
ricardo
Hoorde laatst wel iemand zeggen dat z'on vaarzen groep onder melken nog niet zo ideaal was beviel beter dat de vaarzen tussen rustige oudere koeien in de melkput stonden dan met hele groep vaarzen.
jan w
Heb het vroeger in Oenkerk meegemaakt. Hadden ze de vaarzen gesynchroniseerd en kwamen er rond de 30 vaarzen tegelijk aan de melk. Deze zaten ook in een aparte groep. Tijdens het melken kon je er beter 8 vaarzen in plaats van 6 aan een kant in de melkstal doen.
+2
ijssel
Hier op 1.20 gehad niks waart vaarzen konden zowat er in draaien nu weer 1.10 en klaar. 1.10 is en blijft de gem maat bij alle hf koeien
kaas
110 met zwevende boxen is breed genoeg lengte is wel belangrijk.
mijn ene helf van de koeien hebben boxen van 107 en de andere groep 1,15 maar die liggen bijna altijd te scheef in de box en die van 107 altijd recht en de box veel schoner als ik weer moest werd het echt 110 en niet breeder
pieter p
Zijn dit maten tussen de buizen of hart op hart buis? Teminste daar meet ik mee. Ze staan hier op 1.20.
klaas schouten
IK heb vorig jaar een nieuwe stal gebouwd en de boxen hoh. op 120 geplaatst maar dit is achteraf te breed voor mijn koeien er ligt veel meer mest in de box vooral de vaarzen gaan schuin liggen
brabo
Dat kan ook aan je model box liggen. Bij te veel kopruimte aan de voorzijkant van de box wil dit makkelijk gebeuren. Je box moet een ijzeren buis hebben die ook aan de voorkant rechtdoor loopt om de koeien te sturen. Bij de meeste boxen loopt echter vaak de onderste buis richting de grond omdat ze daar aan de vloer zit verankerd. Dat is makkelijk voor de maker, maar slecht voor het voorkomen van schuinliggen
arjan_kok
Ik heb allebei de types die je noemt (cowhous en de boer optima d2), in de eerste liggen ze schreef en de tweede niet, de cowhous staat 2 cm breder(112) en het boxdek is 10 cm langer en dat heeft denk ik de meeste invloed
+1
Richard1
Als je je matten omruild voor diepstrooisel, is de maat ondergeschikt. De koeien hebben dan veel meer grip met opstaan en gaan liggen waardoor de box/schoftboom niet meer in de weg zit.
En je kan er van de directe besparing een spant aan bouwen en nog meer koeien kwijt.
cs-agrar
Zet meer eens een vak van 115 naar 112. en dan kijken of die 112 boxen ook direct gebruikt worden, of als laatste vol liggen. Lijkt mij allemaal een bult werk voor drie boxen extra.. Inrichting optimaliseren, zorgen voor juiste schoftboomafstelling kan je wel eens meer melk mee uit de stal krijgen
Cornelis
Schrijf jij nou meer melk........:)
deltafarmer
Dat een koe scheef gaat liggen zit hem in de boxlengte en afstelling van de schoftboom en knieboom. Een koe is 240 lang. Wil ze met gestrekte kop gaan liggen (wat ze ook in de wei doet en daardoor altijd recht ligt) dan is ze 60 cm extra nodig. Dus aan de muur eigenlijk 3m (2,80m minimaal). Op het moment dat ze deze lengte niet heeft zal ze net voor dat ze neerploft de kop scheef wegdraaien en schuin in de box gaan liggen. Dus bij te weinig boxlengte kun je dit enigszins sturen door 110 cm aan te houden. Bij voldoende lengte gaat de koe wel recht in de box liggen en mag de box breder zijn (voor extra koecomfort).Zorg altijd dat de koe vierkant in de box kan staan voor dat ze gaat liggen, anders zal ze onnodig lang blijven staan of in ieder geval een positie opzoeken waardoor ze dit wel kan (diagonaal gaan liggen) . Elk uur dat een koe langer dan 16 uur ligt is 1,5 kg melk/uur.
Noorderling
@deltafarmer
hoop dat die 16uur een foutje is?
Koeien die zo lang liggen, nog 2-3uur tijd kwijt zijn met melken hebben geen tijd om te vreten, drinken, krachtvoer ophalen etc.. Koeien met zulke lange ligtijden zijn zeker in 3/4 van de gevallen kreupel of staan droog is mijn ervaring. Koeien die minder dan 6uur liggen hebben vaak ook problemen, durven niet te gaan liggen en staan heel de dag wat te treuzelen in de stal of box.
cs-agrar
Quote:
@deltafarmer: Op het moment dat ze deze lengte niet heeft zal ze net voor dat ze neerploft de kop scheef wegdraaien en schuin in de box gaan liggen. Dus bij te weinig boxlengte kun je dit enigszins sturen door 110 cm aan te houden. Bij voldoende lengte gaat de koe wel recht in de box liggen en mag de box breder zijn (voor extra koecomfort)

Dit doe je wel apart, koe bij korter boxdek ook nog minder ruimte geven in de breedte.. Waar moeten die m3's aan koe dan liggen? Dat 1.10 gaat juist makkelijker bij langer boxdek. Knieboom begrensd de ligplaats wel, schoftboom moet hoog en ver genoeg, zoals je schrijft koe moet met 4 poten knap in de box kunnen staan, en neusboom moet er gewoon niet zijn. Tis ook net of je diepstrooiselrand achter de box hebt of niet. In geval van niet kan achterzijde koe makkelijker een stukje extra over de boxrand uitsteken, daar raakt ze de grond anders toch ook niet mee.
+1
Petro Pelgrum
Hier in Denemarken zijn bijna alle boxafmetingen 1,25 m breedt en als je nieuw bouwt is voor de normale rassen min 1,25 meter verplicht.
Wij hebben de afmetingen op 1,15 m maar hier hebben we spijt van.
Ik zou graag de melkgevende op 1,25 m en droge koeien op 1,35 willen hebben.
Ik heb vele stallen gezien waar de boxen op 1,25 staan en ik zie dan vaak koeien scheef liggen waar matrassen in liggen.
Ik heb bij de droge koeien 1 boxbeugel weggehaald om te kijken en wat zie ik, ze liggen in het midden en mooi recht.
Petro Pelgrum
Hier een koe die ook in het midden ligt.
+3
Farmer_
Er zullen er ook wat zijn die daar dwars in gaan liggen of erin gaan staan, omdraaien en de boel vol schijten.
Petro Pelgrum
Deze boxen voor de droge koeien gaan we op 1,35 zetten.
+2
jan 1
Quote:
@Petro Pelgrum: Deze boxen voor de droge k

Als je op foto klikt is het niet meer nodig,Petro
Farmer_
@Petro Pelgrum
Waar staat ze nu op, lijkt wel 2 meter.
Petro Pelgrum
@Farmer_
Nu staan ze op 1,15 m.
De beugels waar de schoftboombuis aan gemonteerd is die breken vaak, dus de boxen zijn te smal.
Ze liggen tegen de boxbeugels aan.
Petro Pelgrum
@Farmer_
Ik heb hier een boxbeugel weggehaald vandaar.
Farmer_
@Petro Pelgrum
We hebben ze in de ene stal op 115 en de andere 125, bij 125 gaan ze sneller dwars liggen en als je er 1 hebt die moeilijk opstaat gaan ze soms bij 125 sneller dwars onder de box heen, we hebben wel matten, bij diepstrooisel is breder misschien beter omdat de ondergrond niet altijd vlak ligt?
+1
Petro Pelgrum
@Farmer_
Toen we nog matrassen hadden lagen ze ook niet zo mooi in de box als ze nu doen met diepstrooisel.
Farmer_
@Petro Pelgrum
Die matten die je had waren ook niet de comfortabelste, dat geeft ook een verkeerd beeld van een goede mat, gelukkig zijn er nu wel beter op de markt die nog meer comfort geven als een weide.
Petro Pelgrum
@Farmer_
Hier worden op veel bedrijven verschillende matten eruitgegooit met positief resultaat
+1
pieta
@Petro Pelgrum
Ja,of je hebt zwakke beugels.:) Of had je daar al aan gedacht. Wij hebben de boxen op 1,10 mtr en in al de jaren is sinds we zwevende boxen hebben alleen bij de zwevende box van De Boer indertijd veel klembreuk geweest. Die waren gewoon niet sterk genoeg.
Petro Pelgrum
@pieta
Als ik in de stal loop en ik hoor de boxen kraken is dat gewoon een teken dat ze te smal zijn.
Een koe moet mijnsinziens vrij liggen zonder dat er een pijp of iets dergelijks in de rug drukt.
Die Fleckies die we hebben zijn ook breder en gevulder dan die smalle hf van voor die tijd dat we zijn gaan kruisen.
+1
oldhuus
Als ik hier een box er tussenweg haal gaan ze er binnen de kortste keren verkeerd om in staan of dwarsliggen (zijn dan wel Frisian Hols...).
+3
pieta
@oldhuus
Als ik mijn veearts mag geloven hoef je als je aan Fleckvieh begint niet je boxen, hekken en voerhekken te veranderen. Dat doen die Fleckvieh wel voor je. 😄
de hoef
@oldhuusheb hier andere merken koeien en die doen het ook .ze maken er een bende van
Farmer_
@de hoef
Hier weten ze elke keer weer schroeven los te krijgen van de boxen 😄
Farmer_
Quote:
@Petro Pelgrum: Hier worden op veel bedrijven verschillende matten eruitgegooit met positief resultaat

Zou niet meer terug willen naar diepstrooisel, nu 10 minuten /dag instrooien, €36,-/koe/dag.

Dit is mischien intressant om te lezen krijg allen de link er niet op.

agriprom.com/koematrassen_goedkoper.html/
+1
jorisdriepinter
@Farmer_
Wij willen niet meer terug naar een mat. Diep strooisel bevalt reuze.
Strooien iedere dag in, 5 minuten werk.
Dan 10 minuten bijharken en de koeien liggen er weer super bij
Farmer_
@jorisdriepinter
Wat strooi je in, zaagsel? mest? kost toch meer of voorbereidende werkzaamheden zoals mestscheiden.
Petro Pelgrum
@pieta
Precies en die laatste holsteiners die er zijn blijven ook niet zo lang meer want die worden door die Fleckies zo aan de kant gedrukt.
+1
Petro Pelgrum
@Farmer_hier gebruiken we 45 min. met instrooien per week en dan zoals normaal ff krabben met koeien ophalen voor melken en hoef dan niet meer terug om nog weer een emmer op te halen om te strooien.
pieta
Quote:
@Farmer_: Zou niet meer terug willen naar diepstrooisel, nu 10 minuten /dag instrooien, €36,-/koe/dag

Prijzig 😄
pieta
@Petro Pelgrum
Tja, ieder heeft zijn eigen ervaringen. Ik heb nog nooit een kruisling aangemolken uit een eerste kruising die ook maar enigszins meekon met de gewone holsteiner. Waar het aan ligt weet ik niet. Bij mij doen ze het niet goed.
+1
Farmer_
@pieta
Foutje 😄 €36.-/koe/jaar
oldhuus
Heb de eerste vaarzen (deens rb xHF) aangemolken maar ze geven gewoon 30 liter, bijna 5% vet en 3,20 eiwit, volgens MPR hebben ze melkziekte, maar mankeert niks aan die dieren, teren niet eens in. Wel stieren met min. 150 inet/200nvi.
+1
de hoef
Quote:
@oldhuus: 30 liter

dat was 25 jaar geleden bijzonder .maar om nu te zeggen dat je dan een goede vaars hebt .5% vind ik veel ,maar het eiwit is veel te laag .je mag er gerust blij mee zijn .maar ik heb het zelfde als pieta .het valt hier niet mee en ook de levensduur niet .
maar ik heb wel eens het idee dat hun juist wat soberder gevoerd moeten worden.wij weiden ze als pink ,[natuugebied]en dan zie je dat de witkoppen altijd op rotzooi staan te kauwen ,die een holstein niet pakt
+2
pieta
@de hoef
Dat durf ik dan eigenlijk weer niet stellen want dan komt @ petro Pelgrum in actie. Ik heb ook altijd al het idee gehad dat ons rantsoen zeer geschikt is voor Holstein en voor de rest eigenlijk te goed. 😄
+1
Petro Pelgrum
@pieta
Ha ha dus je hebt liever dat ik niet in actie kom, ook best hoor maakt mij niet uit, maar die discussies vind ik altijd prachtig. 😄
+1
oldhuus
@de hoef
Hier geven ze gemiddeld 26 liter, wij voeren ze sowieso al wat soberder. Ook gelijk 2 holstein vaarzen aangemolken , Atlantic en improver LW 97 85... een Mrij lw 90,
4 kruisling vaarzen scandinavisch rb lw 102 103 109 106.
+1
jorisdriepinter
@Farmer_
Nee hoor. De instrooier staat onder de mestscheider. Starten, deur open, en rondje door de stal, en weer onder de scheider.
Arbeidsorganisatie is alles bepalend. Iedere dag instrooien levert een veel droger bed op en is veel gezonder voor de koeien. Verbruik is wel hoger.
ricardo
@jorisdriepinter
Hoeveel boxen strooi je in die vijf minuten, met wat voor machine? hoe dik is de laag die je in de boxen hebt?
ricardo
@jorisdriepinter
Hoeveel boxen strooi je in die vijf minuten, met wat voor machine? hoe dik is de laag die je in de boxen hebt?
pieta
@Petro Pelgrum
Oh nee hoor. Het was maar een grapje. Bij ons vallen de kruislingen van de diverse rassen eigenlijk zonder uitzondering gewoon tegen. Lang gedacht dat ik de enige was waar het tegenviel maar nu heb ik steun van @ de hoef
pieta
Quote:
@oldhuus: wat soberder

Is dit toevallig een understatement? 😄
+1
ricardo
@pieta
Als je dacht dat je de enige was heb je mijn opmerkingen niet echt goed gelezen 😄
+1
Farmer_
Ik blijf erbij jullie hebben niet de goede matten gehad 😄
Petro Pelgrum
Zal wel maar ik heb al eerder gezegd dat er bij andere bedrijven ook andere matten uitgegooid zijn waarbij de koeien in melkproduktie stijgen en langer meegaan.
de hoef
Heb er hier van de week ook matten uitgegooid ,en niet omdat het de beste waren .vind het drie keer per dag schoonmaken niet prettig
meelezer10
@de hoef
en nu diepstrooisel?
+1
de hoef
@meelezer10ja hadden we ook met compost .omdat dit niet meer mag hebben we van de zomer 13 boksen met matten gelegd ,koeien gingen er zeer graag inliggen ,we zijn nu gebogen schoftboom aan het maken [helft is klaar]nu word de boks wat hoger en ze gaan veel meer liggen [pijp die er af komt buigt de buurjongen en we zetten hem weer terug ] nu kalk en stro
ricardo
@de hoef
Kun je dat gemakkelijk buigen?
de hoef
@ricardo
breng ze maar .
ricardo
@de hoef
Had ze beter donderdag dan mee kunnen nemen, was toen in Brabant 😄
de hoef
@ricardo
en nie effe tijd vur koffie
pinokkio
@farmer wat voor matten moet je hebben dan?
Farmer_
Heb al lang Kraiburg mat met onderschuim, 1 lange mat, geen single matten, erg comfortabel.
Koeien zakken er +-1cm in met de klauwen wat ook weer goed grip geeft om op te staan, toen we ze erin gelegd hadden waren dikke hakken na een paar maand verdwenen en ook niet meer terug gekomen.

kraiburg-elastik.com/upload/…

agromatic.net/images/kraiburg/…
Petro Pelgrum
Na 10 jaar blijft er urine op de achterkant staan doordat het schuim inelkaar zakt en lager wordt dan dat rubber op de achterkant.
Ook deze matrassen worden er hier uitgegooid.
Maar het is mooi dat jullie daar tevreden mee zijn.
Nadeel van rubber is ook dat de koeien het zweet niet goed kwijt kunnen in de zomer.
Farmer_
Het schuim ligt tot 30cm van de rand, de laatste 30 cm ligt een dunnere rubberrand onder de mat, loopt altijd af, de dichtheid van de schuim mat is behoorlijk hoog, zou me kunnen voorstellen dat ze harder zou kunnen worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , nzo , ligboxen , stalinrichting , btw en afmetingen ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
198