Variatie in biest onderschat

Variatie in biestkwaliteit is het grootste knelpunt in kalvermanagement. Zelfs wanneer het kalf de juiste hoeveelheden biest ontvangt, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan wanneer de kwalteit niet voldoende is.
 

Deel dit topic

Reacties

+1
Todi
Prima Dat was al bekend maar nu nog even onderzoeken waarom de biest kwaliteit zo verschillend is bij de koeien.
+2
meelezer
Het advies van invriezen druist in tegen het advies van vers.
Iedere bewerking van biest kan een risico vormen voor bacteriegroei.
dorpsrandhoeve
Vers is altijd het beste. Hier worden de koeien direct na het kalven door de robot gehaald en lopen automatisch het stro hok weer in na het melken. Daar word ik zelfs avonds of nachts niet moe van. Dus kies ik tegenwoordig voor meteen verse biest te geven. Voor de rest ben ik ouderwetsig, en denk ik dat de biest gewoon goed is als die van de moeder komt.
jan w
Als je het wilt weten, moet je gaan meten.
paul1
Natuurlijk is verse biest het best, maar hier altijd een voorraadje in de vriezer voor noodgevallen.
casev
?
casev


Over biest gesproken. Is er iemand van jullie die dit systeem gebruikt:

dairytechinc.com/....

Een stuk goedkoper dan het colloquick systeem, en ik denk dat het in deze zakjes sneller ontdooit dan de yogurt emmertjes die wij hier ingevroren hebben liggen
flyingrussian
Heb dit in gebruik gehad, beviel goed. Ook gewoon eigen systeem gedaan met vries zakjes,deed wel altijd zorgen de het een soort vlakke pannenkoek in de vriezer kwam,zodat het ontdooien iets sneller ging.Dat had ik een houder en een slang met punt die ik er instak, dus was vrij hygienisch
+1
jvt
Biestmeter zegt ook niet alles. Hier liep het met de kalveren ook niet super; biest in laboratorium laten onderzoeken; volgens biestmeter goed, volgens lab slecht. Eerst was het de dierenarts die zeurde over verstrekking, de drie v"s, maar dit deden we al. Oorzaak ligt/lag volgens ons aan droogstandsrantsoen en te weinig selenium. Nu circa 3 weken terug alles omgegooid, lijkt beter te worden. Komende weken weer eens wat biest naar het lab sturen, kijken of de veranderingen invloed hebben gehad op de kwaliteit...
flyingrussian
Biestmeter wel doen als melk net uit koe is en grotere emmer liefst.
jan w
Als je de biest goed wilt meten met een colostrum meter, moet je de biest eigenlijk eerst af laten koelen naar 20 graden. Dan meten en dan weer opwarmen naar de gewenste temperatuur.
jvt
Hier geven ze een liter of 2-6 biest normaal, kun je met je grote emmer weinig beginnen. Meestal pakken we een smalle schenkbeker waar we ff de biest indoen
Todi
Jvt heb je alleen de selenium laten onder zoeken?
+1
jvt
Nee, Zink, Selenium, Koper, Ca en nog wat. Daarnaast hebben we bij een twintigtal koeien bloed getapt voor onderzoek op vrijwel alles; BHV4, IBR, BVD antistoffen, Neospora, Q koorts enz enz.
BHV4 virus komt er bij 19 van de 20 uit ( antistoffen), dit laastste verklaart mede waarom e.e.a. nog niet lekker loopt hier. Waarom veel vaarzen na afkalven baarmoederonsteking kregen/krijgen is bijv. een van de verschijnselen hiervan..
+2
pinokkio
@jvt
wat is bhv4 virus? afkorting ken ik niet. Heb ook veel vaarzen met baarmoeder ontsteking.
+1
jvt
@pinokkio

ik kende het ook niet. Is een herpesvirus, verwant aan IBR, wat ook een herpesvirus is. Je kunt er niet tegen enten en het schijnt dat het na verloop van tijd minder actief wordt binnen een veestapel. Verlaagt de weerstand, vaak heb je ook wat koeien die ineens wat koorts hebben en/of wat minder vreten. Nu wij met ons tochtdetectiesysteem ook vreet/herkauwdetectie hebben, kun je ze er voor de voet uithalen. Regelmatig een melding van een koe die minder vreet, ga je kijken, is ze toch goed genoeg gevuld met voer en vaak ligt ze te herkauwen, temperatuur je ze heeft ze toch vaak 39,5-39,7 koorts. Vaak een dag of twee, hierna niets meer aan de hand. Volgens onze dierarts zijn dit dan de koeien die op dat moment een besmetting doormaken. Omdat de weerstand verlaagd wordt, is dus met name baarmoederonsteking, ongeacht of ze zelf kalven of dat je assistentie verleend, een van de kenmerken. Deze koeien een dag of twee onder de engemycine, en ze zijn weer beter. Juist engemycine werkt goed om de schade beperkt te houden, beter dan een penecillinevariant.
+3
Todi
@jvt
Volgens mij heb je een goede veearts.
pinokkio
@jvtbedankt! zal er eens naar vragen en onderzoek laten doen, klinkt me heel bekend in de oren.
jan w
Ik zou het iedereen eens willen aanraden om de kwaliteit van de biest eens te meten.

boerenwinkel.nl/nl/product/…

biestmeter.nl/

Dit omdat het niet alleen het biestmanagment verbeterd, maar ook het hele traject van kalven tot kalven van de koeien.

Een grote verbetering ontstaat ook al, door de koeien te enten tegen het Rota Carona virus.
jvt
Rotavec wordt hier standaard toegepast, maar waarom zou deze, behalve de antistoffen voor de diarree bij de kalveren, de biestkwaliteit verhogen??
jan w
Goeie vraag, zou ik toch eens even aan de dierenarts moeten vragen.
Todi
@jan w
Jan is dit niet meer van wij doen wat maar we weten niet wat we doen....
jan w
@Todi
Er is onderzoeksmateriaal voldoende Misschien doet de gemiddelde melkveehouder er te weinig mee. Ik weet het niet. als je naar de onderzoeksgegevens kijkt, die er zijn, dan kun je lezen dat 50 % van de biest niet over een voldoende kwaliteit beschikt, dat meer dan 50 % van de kalveren een week na de geboorte nog niet weer op het geboortegewicht is. Dat meer dan 60% van de koeien een vorm van melkziekte en of slepende melkziekte krijgt.
Hier hebben de veeartsen de laatste jaren behoorlijk wat energie in het hele biest en transitiemanagment gestopt. En de veehandelaar hier zegt ook, dat hij kan merken dat er betere en gezondere kalveren komen.
Dus er is nog verbetering mogelijk.
Todi
Super Jan maar als die 50% onv. kwaliteit biest naar de kalveren gaat die het geboorte gewicht niet hebben na 1 week van koeien die ook nog melkz. of sl. melkziekte krijgen of hebben voor het kalven? dan is er nog veel werk. Dus in de droog stand daar gaat wat fout. Nog een vraagje Jan heb jij nog een bloed monster onderzoek liggen van droge koeien van sporen elementen en mineralen?
jan w
Al wel eens een keer gedaan, bij drachtige vaarzen die zomers bij de buren lopen. Achteraf had ik het afgelopen zomer de vaarzen misschien wel moeten tappen. Want dat had beter kunnen lopen.
Todi
Dus Jan bij de onderzoeken van de veeartsen zijn geen bloed monsters van de dr. koeien genomen en onderzocht?
jan w
@Todi
niet op spore-elementen.
Todi
@jan w
Waren dat al vaarzen die als kalf 10 a 12 liter melk hebben gehad met 3 kg brok in de begin periode?
Todi
Super Jan maar als die 50% onv. kwaliteit biest naar de kalveren gaat die het geboorte gewicht niet hebben na 1 week van koeien die ook nog melkz. of sl. melkziekte krijgen of hebben voor het kalven? dan is er nog veel werk. Dus in de droog stand daar gaat wat fout. Nog een vraagje Jan heb jij nog een bloed monster onderzoek liggen van droge koeien van sporen elementen en mineralen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalf , management , biest en gezondheidsproblemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0