Nieuw kalver systeem

Nadat het nieuws naar buiten kwam dat van Drie geen vaarkalveren meer accepteert. Ben ik me gaan realiseren dat er snel een ander systeem ontwikkeld moet worden.

-Alle kalverhouders moeten biest waarde in het bloed meten(is deze te laag, dan volgt er een fikse korting(in €) op het betreffende kalf)

-Alle kalveren moeten terug worden gekoppeld aan de afkomstige opfokker(melkveehouder) Waarna er per melkveehouder een score ontstaat. Deze score moet er voor zorgen dat een melkveehouder die alles goed voor elkaar heeft, ook de juiste prijs krijgt en wel van de kalveren af kan. Vallen alle kalveren van deze melkveehouder bij de kalvermester uit krijgt deze niks tot weinig betaald.

Waarom is dit niet eerder ontwikkeld, dit kan toch leiden tot veel minder problemen, gedoe en antibiotica reductie?

Deel dit topic

Reacties

+1
friesboertje
Dit meen je niet serieus hoop ik?
sil
Ik dacht dat we al genoeg regeltjes hadden...............
Heb jaren geleden ook een tijdje vleesstieren erbij gehad, werden nuchter opgezet, dan is je ook duidelijk waarom je lichte ( vaars ) kalveren niet moet willen, deze vallen bijna altijd tegen.
Ga je ze op waarde betalen tov. een beter mannelijk dier, zit de waarde van deze dieren dicht bij of onder 0 bij de hoogte van de huidige kalverprijzen.
Dus na wat overleg, kunnen we ze over een maandje of zo voor niks wel weer meegeven...........
+1
oldhuus
Je wil dus alleen maar kortingen aan slechte kalver leveranciers opgeven, dus gemiddeld een nog lagere prijs.
Je kunt beter een beloningssysteem bedenken voor mensen die wel goed voor hun stierkalveren zorgen en dan zakt de gemiddelde prijs. En ga dan ook onderzoeken waarom kalveren van bepaalde bedrijven het wel goed doen. Hier krijgen ze ook nooit penicillinemelk/cellenmelk enz, maar daar nooit een betere prijs door gekregen.
+2
DirkdVGP
Verbieden om nuka's te importeren lijkt me het beste!
+2
jan w
En zet in de goede richting is dat alleen al het vrij van BVD worden. Dan moegen er ook alleen maar "vrije" kalveren ingevoerd worden.
+2
flyingrussian
Ja wat een kort zinnige opmerking. Dus waarom moet jij meer melk produceren wat Nederland niet op kan? kijk eens wat verder dan je eigen keuken.
jaap1
Ik doel ook meer op een beloningssysteem waarmee de gemiddelde prijs hetzelfde blijft.
meelezer
Voor een kalf van 4 a 5 tientjes kan en mag je geen aanvullende eisen stellen. Want iedere euro administratiekosten kan blijkbaar niet uit de markt worden gehaald.
jan w
Als je maar goede kalveren afleverd, zijn ze ook nog wel meer waard.
voor 14 dagen 3 kalveren, 1 sk zb hf , 1 sk zb hfxfleck, 1 zb vk van een vaars samen € 450.00.
puddingbroodje
@jan w
Eens maar dan hebben ze ook wel 200 euro aan melk op en 1,5 uur aan tijd verbruikt!
jan w
@puddingbroodje
Ze hebben hun porti aan melk wel op, maar als je de melk aanzuurt. dan kom je met de melk van de 1e 4 a 5 dagen al een heel eind. En ik denk dat menig boer het voor die 1.5 uur aan tijd het wel zou willen doen.
De meeste tijd gaat in zieke dieren zitten, zo ook bij de kalveren.
En in veel gevallen zie je dat bij die boeren die weinig aandacht aan de stierkalveren schenken, dit ook bij de vaarskalveren dit niet doen. En dat kost wel veel geld.
flyingrussian
Ohh nee, dat is het verschil, hij heeft meer aanbieders. Dus kan jij wel niet willen, je doet toch wel mee.
puddingbroodje
@jan w
klopt ik las laats een opfokschema 2 *2 liter daags ofzo jammer jammer daar kan een kalf niet van groeien! hard voeren is hard groeien! gezonde kalveren heb je bijna geen werk mee zieke kalveren heb je aan die 1,5 uur niet genoeg, en die brengen ook geen 450 euro op!
jan w
@puddingbroodje
Samen 450,=
ejb
Beste Jaap

je snapt toch zelf ook wel dat kalveren die aan alle eisen voldoen de huidige prijs krijgen en de kalveren die niet aan de gestelde eisen voldoen worden gewoon gekort. of niet afgenomen

overigens zijn ze al heel lang aan het meten van bloedwaarden en dus zullen de boeren die de klaveren onvoldoende goede biest direct na de geboorte geven dit binnenkort vanzelf gaan merken, want meen maar van mij aan dat ze van alle boeren weten hoe de gemiddelde bloedwaarden van de afgeleverde kalveren zijn

wat dat betreft is het hetzelfde als weidemelk: de klant wil van alles maar er vooral niet voor betalen. bij de melk is de klant de consument en bij de kalveren is de klant van Drie
jaap1
Maar dit systeem wordt nog lang niet altijd uitgevoerd, en kan naar mijn mening nog veel slimmer worden opgezet.

En ik denk dat zeer veel melkveehouders zich moeten realiseren, dat er bij de kalveren nog veel meer winst valt te behalen.

Dit is al een zeer groot verbeterpunt voor de melkveehouderij en de kalversector. Sla je handen ineen en wissel nog meer kennis uit zou ik zeggen.
jorisdriepinter
@jaap1
Ik merk er niks van dat kalvermesters meer info willen hebben. Op het door skv ontworpen geboortebewijs is geen ruimte voor info over de eerste 14 dagen van het kalf.
Als ik kalvermester was zou ik willen weten
-is kalf al omgeschakeld op kunstmelk
-is er medicatie toegediend, wat,hoeveel en hoelang
-groeieigenschappen van moeder en vader v/h kalf

Als Veemanager nu standaard een geboortebewijs uitdraait bij niet eigen opfok kun je dat als notitie blad gebruiken bij het kalf, gaan gegevens zo mee naar de mester.
Of denk ik nu weer te simpel?
pieta
@jorisdriepinter
Betrouwbaarheid van de gegevens? Zou het het niveau van genomics halen?
+1
jan w
Ik denk dat nog maar weinig van de bloedwaardes af weten.
Normaal doet meer dan 50 % van de biest al niet aan de gestelde eisen.
Door verandering van het transitiemanagment zie je ook minder problemen bij de koeien ontstaan na het afkalven en dat de koeien beter opstarten.
ballo
Gewoon met 4 dagen slachten. is het allerbeste.
torrarica
Vroeger verkocht de slager frik. Dat was gehakt van nuchtere
kalveren.Dat was een delicatesse.Mijn oma had dat soms op zondag.
Dat had een heerlijke smaak met roomboter saus klaargemaakt.
casev
Ik ben best een grote vleeseter, maar vlees van zo'n nuchter kalf...... Ik weet het niet hoor. Brrrrr
pieta
@casev
Je hebt ook mensen die van biest pannenkoeken bakken, die gekookte aardappelen in de vla doen of gehakt, zo heb je nog bloedworst en "balken brij" (iets van varkenskop). En er zijn vast en zeker nog veel meer dingen die je misschien niet zou willen als je wist waar het vanaf kwam.
de hoef
@pietawater konijnen van de cinees
ben trouwens wel benieuwd wat wij vandaag weer voor lekkers krijgen
spotmelker
@casev In China gaan vrouwen zich te buiten aan gefrituurde kippenpootjes omdat ze daar een mooie huid van zouden krijgen. Soms is het ook net wat voor doel het eten dient.
diezel
Quote:
@casev: Ik ben best een grote vleeseter, maar vlees van zo'n nuchter kalf...... Ik weet het niet hoor. Brrrrr

Radar of Wakker Dier hoeft hier maar één item aan te besteden, als dit werkelijkheid zou worden, en de maatschappelijke status van melkveehouder zakt onder die van de Intensieve Veehouderij. Ook al heeft iedereen zijn koeien in de wei lopen! 😞
ijssel
@jaap1 er zijn heel wat andere zaken die de prijs van kalveren naar beneden halen richt je daar maar op ipv deze rare gedachten .noemen ze dat niet roomser als de paus
huub
Prima plan Jaap!

Ik denk dat kalverhouders ook liever €200 meer betalen en aan het eind €200 meer beuren, dan krijgen ze betere kalveren. Met deze prijzen worden stiertjes eerder een last dan een lust.
huub
Misschien gebeurt dit al, komt van Drie binnenkort met een zwarte lijst van bedrijven waar hun geen kalveren meer van willen.
+3
kaasboer
Veel boeren moeten hun kalveren eens wat meer melk gaan geven ipv in leven houden met een paar liter melk per keer. als je een goed opgepast kalf afleverd krijg je ook een goede prijs .
Metal ap
Misschien moeten veel boeren eens wat meer vlees op de koeien fokken dat zie je bij het kalf terug.fh in plaats van hf
jan w
Daarvoor hoef je geen FH's te gebruiken. In de HF populatie zit voldoende spreiding, alleen je moet ze wel willen gebruiken. Het meeste wat er gebruikt wordt is alleen "smal" en "hoog".
cs-agrar
@jaap1 wat dacht je van gewoon geen invoer van kalveren met een lagere gezondheidstatus dan in NL? Of uberhaupt invoer?
+1
pieta
Waarom geen invoer? Mag alleen een melkveehouder hier wat invoeren? Dat van die ziektestatus daar kan ik me wat minimumvereisten goed voorstellen. Maar Nederland is bijna nergens vrij van volgens mij. 😄
+2
Nico96
Het is ook een heel slechte zaak dat Nederland als exportland, en met zulke grote economische belangen, zijn ziektestatus niet op peil weet te houden met de omliggende landen. BVD en IBR hadden hier allang uitgeroeid moeten zijn.
ijssel
@kaasboer meer melk geven? alle waar is naar zijn geld .
jan w
Misschie kunnen de Deense prikkers onder ons hier meer over vertellen, Maar als ik het goed begrepen heb, zijn ze in Denemarken met een systeem bezig, om kalveren die voldoende biest hebben gehad, of in ieder geval voldoende antilichamen in het bloed hebben om voor die kalveren een extra premie te geven van € 30.00 per kalf.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , antibiotica , biest en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0