Volop weiden beste keuze na 1 april

Ook in een quotumvrij tijdperk is volledig weiden de beste keuze voor melkveehouders. Met dit weidesysteem is de laagste kostprijs te behalen en is een bedrijf beter bestand tegen sterk wisselende melkprijzen. Grote, nieuwe stallen verhogen juist die kostprijs en dat maakt veehouders kwetsbaar.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Helemaal mee eens maar beschikbare huiskavel en grondprijs zijn de key-issues 😄
ijssel
Dat is voor elk bedrijf anders . huiskavel .grondsoort berijkbaarheid van perceelen .wel een beetje naief van melkvee.nl om te zeggen dat weiden de beste keuze is .en ja een nieuwe stal is kostprijsverhogend dat is geen nieuws. als de oude stal op is moet je wat
ijssel
Kleuterschoolpraat van melkvee.nl weinig diepgang
+5
Jan Veenhouwer
Ze vergeten voor het gemak even dat ze in Wales 10 maanden groeiseizoen hebben waarin ze uit gras kunnen melken, en in 2 wintermaanden droogstand hebben ze wat ronde balen nodig die ze tussen de beweidingen uit maaien op het moment dat er teveel weidegras is. Wij moeten gedurende het weideseizoen ook nog eens een keer kwaliteitsruwvoer winnen om in de winter door te kunnen melken. Dat vraagt toch een andere denk/werkwijze. Je kunt hun systeem niet 1 op 1 nadoen.
jan 1
Dan zal je productie ook zakken naar 6000 kg/koe.kan wel uit op grondprijs van 10000/ha.
jan w
Voor een paar jaar geleden zijn we met de robotstudieclub naar een robot weide bedrijf geweest. Dit was het voorbeeldbedrijf op dat gebied van Forfarmers. Deze boer gaf aan dat de percelen die geweid werden ongeveer een 3000 kg d.s. minder produceerden dan de maaipercelen.
Hoe zo efficient.
friesboertje
Het gaat over de kostprijs, niet over de grasopbrengst.
+3
meelezer10
Ik vraag me af of dat wel waar is dat er minder gras groeit. Volgens mij wordt er onderschat wat een koe aan vers gras opneemt.
spotmelker
De KVem en eiwitopname zijn bij beweiden hoger dan wanneer ze graskuil krijgen. Dus ondanks de lagere drogestof opbrengst kan het melkrendement wel eens gelijk zijn.
+1
casev
@spotmelker

Ik denk dat het grootste verschil erin zit, wat je doet in ``natte`` periodes. Blijf je stug doorweiden, zodat ze met 5 bekken vreten.
Of kan je ze `n paar dagen binnen houden, of voldoende omweiden, zodat je geen verliezen hebt.
Frans1
Quote:
@casev: Ik denk dat het grootste verschil erin zit, wat je doet in ``natte`` periodes. Blijf je stug doorweiden, zodat ze met 5 bekken vreten.
Of kan je ze `n paar dagen binnen houden, of voldoende omweiden, zodat je geen verliezen hebt

Ik heb ze dit jaar ook een paar keer binnen gehouden met extreme nattigheid,waardeloos.Zo gauw ze wat horen staan ze allemaal voor de deur te zeuren,geeft veel onrust.Koe is toch een gewoontedier
+1
casev
@Frans1
Dan moet je zorgen dat er lekkerder voer voor het voerhek ligt.

Ik zit hier op lage veengrond, en ben vrij zuinig op m'n grasmat, en hou ze al gauw een dag of wat binnen. Ik neem aan dat de meeste klei boeren dit ook doen.

Gewoon bij de 1e snede een stapel balen met mooi gras proberen te maken, en je hebt altijd wat achter de hand.
spotmelker
@casev Dat zal je eens een perceel kosten, dat is zo maar het blijft altijd een afweging van voors en tegens en je moet het systeem pakken wat je bedrijf en vooral jezelf het beste past.
+2
brabo
Quote:
@Frans1: Ik heb ze dit jaar ook een paar keer binnen gehouden met extreme nattigheid,waardeloos.Zo gauw ze wat horen staan ze allemaal voor de deur te zeuren,geeft veel onrust.Koe is toch een gewoontedier

gewoon in het voorjaar de deur open doen en pas weer dicht doen tegen de winter. Als de deur 24/24 open staat kunnen de koeien kiezen en blijven dan heus wel binnen als het buiten niet bekwaam is
Frans1
Quote:
@brabo: gewoon in het voorjaar de deur open doen en pas weer dicht doen tegen de winter

Helemaal mee eens,maar ik moet meestal de weg over,dus geen optie
+1
Frans1
Quote:
@casev: Dan moet je zorgen dat er lekkerder voer voor het voerhek ligt.

Volgens mij flauwekul,'s nachts vinden ze het kuilvoer uit de baal prima,vreten ze ook goed maar als ze daar overdag noodgedwongen aan moeten protesteren de dames omdat ze gewend zijn naar buiten te gaan
brabo
Quote:
@Frans1: Helemaal mee eens,maar ik moet meestal de weg over,dus geen optie

koetunnel ?
koeman
Grote kans dat de koeien op 1 of meer standweides lopen rondom de stal bij robotmelken. Dan graast de koe het gras af voordat het aan zijn groeispurt kan beginnen dus logisch dat de beweide percelen dan minder opbrengst geven.
jan w
Het is dus allemaal niet zo simpel als het lijkt. Wel mooi dat er toch verschillende reactie's op komen. De economische verschillen van het weiden en of niet weiden zijn heel klein.
Momenteel is er een overschotje aan melk, maar deze zal maar eens overslaan in een tekort. waardoor de prijzen fors stijgen. Dan mekkeren de consumenten weer anders om.
Nick1983
"Grote, nieuwe stallen verhogen juist die kostprijs" Jep, lijkt me duidelijk. Maar wat heeft dat met wel of niet weiden te maken? Moet je bij opstallen opeens een spiksliternieuwe dure stal hebben en bij weiden mag het een oud krot zijn? Als we zo gaan zitten vergelijken, dan ist niet zo moeilijk nee.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Nick1983: en bij weiden mag het een oud krot zijn?

Als je dag en nacht weidt, groot deel van het jaar niets (behalve brok) bijvoert is het wel een beetje overkill om zo'n dure stal neer te zetten.
oldhuus
En de een zegt na 20 jaar er moet een nieuwe stal komen, de ander melkt er dan nog 20 jaar in door.
Maar eerlijk in die maatlat-stallen heeft de koe weinig te klagen, die zal dan ook eerder binnen blijven, zeker met een robot zie je dat veel gebeuren.
+6
jorisdriepinter
Je moet wel blijven rekenen. Als je door weiden wintervoer te kort komt dan kan goedkoop duur worden.
Hoe duurder de grond hoe minder er geweid wordt.
+2
spotmelker
Inderdaad blijven rekenen, als het ruwvoer niet al te duur is, is aankopen vaak goedkoper dan zelf verbouwen en op hele dure grond kun je dan ook hoogsalderende akkerbouwgewassen (laten) telen.
+3
jorisdriepinter
Hebben wij ook paar jaar gedaan. Maar als je dan het grondmonster van voor en na die tijd vergelijkt en je zet het verlies van N leverend vermogen en org. stof op waarde vergeleken met de pachtopbrengst minus voeraankoop dan rest er een min.
Korte termijn winst dus. Dan moet de pachtprijs nog flink omhoog.
+1
Nico96
Als je het saldo vergroot door te weiden heb je meer geld om voer te kopen, en dan houd je nog geld over.
harke
Als je het hebt over hoe je het meeste voer per hectare,
van dure grond wilt halen moet je mais verbouwen .
+2
spotmelker
Eigenlijk gras en mais, eerst een snede italiaans/rogge/tetra maaien en dan mais zaaien. Op de Schothorst hebben ze een proef gedaan en kwamen ze richting de 24 ton/ds/ha.
+1
Coen
Het gaat toch niet alleen om de ds- opbrengst 😞 maar om de kostprijs van het voer aan het voerhek (incl. eiwit- en mineralenaanvulling) in combinatie met rantsoenefficiency
pieta
Nee dan kom je toch echt een variabele tekort Coen. Ook hoeveelheid telt en weidegras komt niet aan het voerhek. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Nee dan kom je toch echt een variabele tekort Coen. Ook hoeveelheid telt en weidegras komt niet aan het voerhek

Uiteindelijk komt uit al die berekeningen toch elke keer dat opstallen veel goedkoper is dan dag en nacht weiden. En dat is goed, want dan wordt de weidepremie steeds hoger. Laat iedereen dat nu maar lekker geloven, dat je koeien een weide in jaagt duurder is dan een heel machinepark voor voeren en voederwinning in stand te houden.
Frans1
@jan is hobbyboer
Je hebt wel gelijk Jan,maar Coen heeft wel een punt,al dat bewerken kost ook klauwen met geld,dan worden de laatste kg opbrengst wel erg duur
pieta
@jan is hobbyboer
Bij de meeste boeren in NL is het probleem dat ze toch een fatsoenlijke stal en dito machinepark moeten hebben voor de tijd dat het vee niet buiten loopt. Ik vind binnen veel gemakkelijker als buiten.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: @jan is hobbyboer
Bij de meeste boeren in NL is het probleem dat ze toch een fatsoenlijke stal en dito machinepark moeten hebben voor de tijd dat het vee niet buiten loopt. Ik vind binnen veel gemakkelijker als buiten.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er altijd uitkomt dat weiden duurder is dan opstallen, het is of weiden of opstallen, maar de meeste boeren in Nederland weiden natuurlijk niet, die hebben de koeien zo nu en dan een paar uurtjes buiten. > 90% binnen is bij RFC al genoeg om de weidepremie te ontvangen. Dan heb je nog steeds een groot machinepark en een goeie stal nodig. Ik denk dat de boeren die van april tot december hun koeien bijna alijd buiten hebben lopen veel eenvoudiger kunnen boeren. Alleen zijn er allerlei redenen te bedenken waarom NL boeren dat niet willen, verkaveling is er maar eentje van.
pieta
@jan is hobbyboer
Ik meen toch dat ik de ganse tijd overal lees dat weiden zo voordelig is. Ik snap dan ook niet waar de weidepremie voor nodig is. 😄
George
@pieta
Gewoon omdat dan die mooie diertjes van jullie prachtig in de groene weides in het land staan te grazen zoals vele mensen dat heel graag zien. Imago Pieta.
paul1
@pieta
Het is natuurlijk veel meer werk, omheinings die in orde moeten zijn, bloten , slepen, voor het eerst naar buiten, verscharen, draden verzetten, weidepompen enz enz
storm
Vind dit een non-discussie! Als je verkaveling en grondsoort het toelaat kun je gerust blijven weiden. Maar voor de opstellers zal de reden van opstallen niets te maken hebben met de lage melkprijs. Dus die gaan ook komend voorjaar niet weiden, hooguit deelweidegang voor het jongvee!
+2
Over vijf jaar is weiden verplicht voor verwerking van melk voor dagzuivel(mijn visie). We staan aan de vooravond dat alle melkstromen niet meer in de dezelfde bak terrecht komt. Op zich geen ramp, je kiest als bedrijf ergens voor. Of dit door je huiskavel is of door je groote is dan niet meer relevant. Dat er daardoor grote verschillen in ontvangen melkprijs ontstaan is een kwestie van gewenning en dient gecompenseerd te worden door je kostprijs. In andere sectoren zijn deze verschillen allang geaccepteerd.
pinokkio
Ja ja, en mijn stalmelk gaat in de mona toetjes, dus dan beur ik toch meer, geloof je het zelf?
Kan me best voorstellen zoals het nu gaat weidemelk voor de consumptie etc, maar daar blijft het bij, melk is wit en blijft wit, en verschil in weidemelk en stal melk proef ik vandaag niet, ondanks dat we nu ook nog weidmelk hebben...........
Mooie cooperatieve gedachte. Ik ben helemaal niet tegen weiden en premie daarop. Er is geen betere reclame dan de koe in de wei.
brabo
Proef jij wel het verschil tussen gangbare en biologische melk?
cowboy72
Hoi
ik weid mijn koeien niet en de buurman wel en het gaat in de zelfde vrachtwagen van campina , dus campina gooit alles weer op 1 hoop en dieroepen dan zogenaamd da weiden beter is
Farmer_
En dan in de winkel verkopen voor 2ct meer, man is die weidemelk toch lekker :lol:

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stallen , melkveehouders en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
4