Door lage melkprijs meer slachtkoeien

Er worden fors meer slachtkoeien aangeboden. Boeren willen de kosten drukken, nu de melkprijs is gedaald. De handel draait overuren.

Meer dan 10 procent van de melkveehouders die op melkvee.nl een enquête invulde, zegt minder koeien te gaan melken, om kosten te besparen.

Op dit moment kunnen slachterijen het aanbod nog niet aan en worden slachtingen over het weekend getild.

Melkquotum
Naar verwachting speelt het melkquotum hierbij ook een rol. Als gevolg van de hoge melkprijs bij de start van dit quotumjaar, hebben veel melkveehouders volop doorgemolken. Zeker ook met het oog op de afschaffing van het melkquotum per 1 april.

Hierdoor gaan deze ondernemers nu al richting superheffing over het hele jaar. Betalen daarvan kan bij de huidige melkprijs niet uit, waardoor het wellicht interessanter is om van een aantal dieren afscheid te nemen.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

Coen
Past in het strategie-verhaal van Mark Voorbergen

Melkveehouders moeten er rekening mee houden dat de melkprijs op korte termijn uitkomt beneden de 25 cent per kilo. Dat stelt zuivelmarktkenner Mark Voorbergen. Hij deed zijn uitspraak tijdens een door NZO georganiseerde bijeenkomst in Amersfoort.

De zuivelmarktkenner schetste een somber zuivelbeeld voor de korte termijn. ‘De Global Dairy Trade zit ongeveer op hetzelfde niveau als in 2009. China heeft de eerste tien maanden van 2014 al net zo veel zuivel ingekocht als in heel 2013 en heeft het eerste kwartaal van dit jaar te veel gekocht. Wereldwijd hebben de meeste importeurs het afgelopen tweede en derde kwartaal flink ingekocht, van de importzijde zijn er het komend half jaar vooral neerwaartse invloeden te verwachten.’

Daar komt nog bij dat de Verenigde Staten pas relatief kort actief zijn op de wereldmarkt.

Eerder informeren over melkprijs
De melkprijzen zijn in het algemeen, maar zeker in Amerika, nog niet laag genoeg om het aanbod af te remmen. ‘FrieslandCampina betaalt nu nog ruim boven de wereldmarkt uit, maar staat wel voor een uitdaging. Ik sluit een melkprijs lager dan 25 cent per kilo melk niet uit, op grond van de huidige wereldmarktprijzen is dat al reëel.’

Zuivelfabrieken doen er volgens Voorbergen goed aan hun leveranciers eerder te informeren over de verwachte tendens in de melkprijs. Op die manier kunnen melkveehouders beter anticiperen op de markt.

Rationeel ondernemen
Voorbergen adviseert melkveehouders na de quotering pro-actiever om te gaan met de markt. ‘Ik zou als melkveehouder het bedrijf komend jaar in de onderhoudsmodus zetten en wellicht eind 2015 de productie pas opschroeven. Bedrijfseconomisch is er weinig aanleiding om de stal direct vol te zetten. Maar het is de vraag of melkveehouders straks voldoende rationeel zijn, wat dat betreft is 2015 een leerjaar. Ik hoop dat melkveehouders in elk geval iets geleerd hebben van 2009 en dat er de afgelopen jaren buffers zijn opgebouwd.’

Chinese importbehoefte blijft groeien
Voor de lange termijn is Mark Voorbergen positief. Eind 2015 voorziet hij al een importbehoefte die de piek van begin 2014 overtreft. De Chinese zuivelimport komt volgend jaar twee miljard liter melk hoger uit dan dit jaar. ‘Ondanks een groei van de lokale productie blijft de Chinese importbehoefte toenemen. De populatie en de welvaart groeien en zuivel groeit uit tot een levensmiddel met een gangbaar consumptiepatroon. China heeft echter niet de expertise om zelfvoorzienend te zijn.’
jan is hobbyboer
Ik ben juist aan het opshalen, alle uitstoot deze zomer al geregeld. Wat er nu nog loopt moet binnenkort melk gaan geven. Altijd tegendraads die hobbyboeren 😄
hookwood
Hier net zo. Begin van het quotumjaar eigenlijk te weinig geleverd en inmiddels een gedeelte verleasd. Iets te ruim misschien, BSK ligt nu 5 punten hoger dan twee controles terug. Daarom paar weken terug nog een paar niet toekomstbestendige koeien eruit gegooid. Kan nu gewoon doormelken zonder superheffing te betalen en melk naar verwachting in april 50% meer dan in vorig jaar april. Voer is er, stalruimte ook bijna.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: Begin van het quotumjaar eigenlijk te weinig geleverd

Dus de topmelkprijs gemist en nu meer produceren voor minder. Ik zoek bij het contrair ondernemen net een iets andere nuance...
+1
Erco
@Jack Rijlaarsdam
ja maar jij bent de beste 😉
+1
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dus de topmelkprijs gemist

Die was in 1989 en heb je zelf waarschijnlijk ook gemist Jack.
Die topmelkprijs waar jij het over hebt is verzonnen door de TOP zou DTOT zeggen. 😄
George
Quote:
@Erco: ja maar jij bent de beste ;)

Dat was slechts virtueel vanaf een computerspelletje. 😄
+2
hookwood
@Jack RijlaarsdamWas ook niet geheel gepland, maar de nasleep van een neosporauitbraak. De leasemelkopbrengst maakt veel goed Jack.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Erco: maar jij bent de beste

Dat zijn jouw woorden, maar wel vleiend. Bedankt!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: De leasemelkopbrengst maakt veel goed

Ja, verhouding tussen leasemelk en verwachte melkprijs ligt behoorlijk scheef. Geen reden wat rustiger naar 1 april toe te werken?
arjan_kok
15000 slachtkoeien vorige week
Coen
3.000 meer dan normaal, dat scheelt wel iets maar met nog goed 100 dagen te gaan reduceert dat de opkomende overschrijding onvoldoende
Cornelis
Goed nieuws voor het fosfaatplafond.!
+1
pieta
@Cornelis
Hoezo? Zo wordt het plafond nooit bereikt. Voor de boer goed, voor het plafond niet. Dat is dan nutteloos. 😄
Coen
@pieta , regeren is vooruitzien 😄 de aantallen op de stallijst zijn belangrijk voor de PAS 😄
+1
Cornelis
@pietaJe kunt er naar kijken 😄
-1
mlkvhoudr
@Coen

Voor mij praat je sjinees. Wat heeft teveel dieren aanhouden nou weer met de pas te majen ?
+1
vofjagtenberg
@mlkvhoudr
Dit kreeg ik van DLV

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is een instrument waarmee de overheid de vastgelopen vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 weer vlot wil trekken. Er zijn een aantal ontwikkelingen binnen de PAS die mogelijk voor u van belang zijn indien u nog géén Natuurbeschermingswetvergunning heeft.

De overheid zal voor interimuitbreiders de werkelijke situatie op een bepaalde referentiedatum als uitgangspunt gaan nemen voor NB-wetvergunning. Interimuitbreiders zijn veehouders die sinds de aanwijsdatum van Natura 2000-gebieden tot aan nu op basis van een milieuvergunning of melding hebben uitgebreid, maar nog geen Natuurbeschermingswetvergunning hebben. De Natura 2000-gebieden zijn aangewezen tussen 1994 en 2004.

Deze bedrijven mogen, vanaf de inwerkingtreding van de PAS, het aantal dieren houden die op de referentiedatum legaal op het bedrijf aanwezig waren. De referentiedatum is nog niet definitief vastgesteld maar zal waarschijnlijk een datum aan het begin van 2015 worden. Hoe meer dieren er op deze datum op het bedrijf aanwezig zijn, hoe meer dieren er dan legaal gehouden mogen worden.
mlkvhoudr
@vofjagtenberg

Pure speculatie dus.....
oubi
@vofjagtenberg
Wachten op de PAS is een gok. Er worden in Overijssel volop vergunningen verleend op basis van historische rechten en saldering. Dus dat de vergunningverlening op slot zit, geldt niet overal.
Blijft een grote vraag in hoeverre de PAS RvS-proof is.
vofjagtenberg
@oubi
Heb er zelf ook nog niet zoveel vertrouwen in. We wachten allemaal al lang genoeg, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij. 😞
Frans1
@vofjagtenberg
Jullie hebben toch net een NB-vergunning gekregen?
+1
vofjagtenberg
@Frans1
Klopt, maar dat wil niet zeggen dat ik een collega niet het allerbeste gun.
pieta
pieta
jorisdriepinter
Vooral bedrijven met een potentieel flinke overschrijding ruimen nu. Ook verstandig denk ik. Iedere week wachten maakt het moeilijker om nog te sturen.
Iedere koei die je na 1 april niet structureel wil melken, weg ermee, wordt er geredeneerd.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Iedere koei die je na 1 april niet structureel wil melken, weg ermee, wordt er geredeneerd.

Dat had je afgelopen zomer toch ook al wel kunnen bedenken.
arjan_kok
Als de vet correctiefactor nog wordt aangepast blijf ik zo onder het quotum, wie weet wijsheid???
hookwood
Gaat niet meer gebeuren naar mijn idee. Bericht hierover was al van 7 maanden geleden. Dan had het allang geregeld moeten zijn.
storm
Er wordt niets meer aangepast aan het quotum! Degene die denkt dat dat nog gaat gebeuren maakt zichzelf en anderen blij met een dode mus.
Je hebt nog 3 maanden om bij te sturen en geloof me niemand gaat veel superheffing betalen!!!!!!!!
Door de verminderde aanvoer zal de prijs weer stijgen en kunnen de normale boeren ook door!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , melken , melkprijs , melkquotum , dieren , melkveehouders , doc , superheffing en slachtkoeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0