Kexxtone bolus

Heeft iemand al ervaring met de kexxtone bolus?
dat is een bolus om slepende melkziekte te voorkomen.

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Geen ervaring maar ik heb wel vraagtekens namelijk je stop iets chemisch in de koe dat slechte bacteriën bestrijd en goede aanmoedigt! en dat zou verder nergens slecht voor zijn!
grupstalboer
Nooit van gehoord, maar zoiets kennen we toch al als E pill, en uit ervaring weet ik dat die vaak niet afdoende is.
+3
ricardo
Dat chemische is gewoon monensin, wat vroeger in de stierenbrok zat, hadden we dat nu nog had je nooit geen kalveren met coccidiose meer.
+2
jan w
En die monensin zorgt ervoor dat de koe meer energie uit de koe kan halen.
Gebruik ze af en toe, bij koeien die het vorige jaar ook slepende melkziekte hebben gehad en die er uit zien dat ze de aankomende lactatie ook weer dreigen in de problemen te gaan komen.
Maar voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor een goed droogstandsmanagment.
aldert
Je kan natuurlijk zo n bolus in je kalveren doen.
jan w
Ik weet niet of dat gaat lukken, het is net zo'n Always.
Een bolus met vleugeltjes.

dap-steenbergen.nl/bijeenkomst-veehouders-i-s-m-el…
aldert
@jan wZoiets heb ik nog nooit gezien,dat blijft toch in de slokdarm steken ?
brabo
@aldert
de vleugels moeten juist verhinderen dat de bolus terug komt. Maar toch hoor je over nogal wat verlies van die dingen. Daarom goed het nummer van de bolus ergens noteren in combinatie met de koe. Dan weet je in ieder geval welke koe de bolus is kwijt geraakt.
pieter p
@brabo
Die vleugels zijn toch dat tie op de pensinhoud blijft drijven, een magneet heeft ook geen vleugels die komt er ook niet uit
brabo
@pieter p
dat zou ook zomaar waar kunnen zijn
cs-agrar
Quote:
@pieter p: magneet heeft ook geen vleugels die komt er ook niet uit

Die drijft niet
+3
pieter p
Die dingen kosten nogal wat, gewoon niet te vet de droodstand in en een goede droogstandranstoen doen al heel wat.
Problemen moet je aanpakken en geen lapmiddel achteraf gebruiken.
pinokkio
Hieruit mag ik dus concluderen dat jij nooit geen koeien met 500 dagen tkt hebt die toch wel ruim in de jas zitten?
Heb hier kexxtone bij 10 koeien geprobeerd, ben ze nu aan het volgen kwa produktie en slepende melkziekte, 1e tocht, drachtigheid.
Uit de eerste cijfers kan ik nog geen plus opmaken, de koeien doen het net zo als de anderen. Misschien is dat wel de plus, anders was het misschien minder geweest omdat het allemaal dikke koeien waren met hoge tkt, en te lange droogstand. Dus misschien voegt het wat toe. Maar ben er nog niet van overtuigd.
pieter p
Komt niet vaak voor meer dan 500 dagen, maar het droogstandranstoen hier zitten dezelfde voerdermiddelen in als het mlkveerantsoen. Alleen de hoeveelheden verschillen.
Daarbij is het melkveeranstoen maar tot 20kg aan het voerhek met veel prik.
In het begin van de lactatie weinig energiebrok want dat verminderd de vreetlust
bartvgijssel
Ja alleen de bolus schieter kost al 40€ ????
juistja
Als je hond hem opvreet gaat ie dood!
+2
jan w
Bolussen kosten iets van € 36.00.
Het is aan te raden om ze zo weinig mogelijk te gebruiken, dit rond het verhaal van het gebruik van monensin.
Zorg voor een goed droogstandmanagment. Mochten er koeien toch in de 1e 3 weken na het kalven slepende melkziekteverschijnselen krijgen, dan behandelen met propyleen en Voreen of Dexamedium.
Nadien met propyleen. 3 dagen een shot van 500 cc 1 a 2 keer per dag Ipv propyleen kun je ook E pillen gebruiken, 3 dagen 2 stuks per dag. ( ben je ook € 30.00 kwijt).
gebruik geen producten op glyserolbasis.
ronnie2
Waarom geen glycerol jan
+1
jan w
Omdat je ze een aantal keren een stoot ( 500 cc ) moet geven krijg je kans op pensverzuring. Omdat propyleen chemisch is krijg je daar dus geen problemen mee.
glyserol producten in een propydos is geen probleem, maar daar los je geen slepende melkziekte gevallen mee op.
Todi
Is sl. melkziekte niet te voor komen door op het eind van de lactatie door mineralen te voeren wat de koe nodig heeft?
ejb
Onze DAP heeft er zeer goede ervaringen mee.
heb hem zelf nog niet gebruikt maar onze DAP heeft de ervaring en daar ook op getest dat na zo'n bolus de slepende melkziekte over is en de koe voreen spuiten plus 5 dagen maal 2 keer daags 250 cc propyleen geven is ook geen pretje.

en natuurlijk is voorkomen beter maar soms overkomt het je
+1
jan w
Maar je moet de bolus al in de droogstand, 3 weken voor afkalven inbrengen. Doe je het eerder, dan is er kans dat de kalveren te zwaar worden. doe je het veel later, dan is het effect weg. De bolus werkt 90 dagen als ik het goed heb.

Dus de risico dieren zou je kunnen behandelen, en hoeveel zijn er dat?
Ik zou er niet te uitbundig mee om springen, we moeten er wel voor zorgen dat de bolus beschikbaar blijft.
ejb
Volgens mij moet je pas behandelen met bolus na vaststelling d.m.v. ketotest.

als je vind dat je preventief moet behandelen moet je o.a. de voeding aanpassen en volgens mij krijgen de koeien in de droogstand geen slepende melkziekte.
brabo
@ejb
Nee, dan ben je veel te laat. Jan w heeft gelijk, 3 weken voor afkalven. En alleen bij die paar te vette droge koeien. En die heb je allemaal wel eens.
gaserop
@brabo
Gebruik je ze nog
brabo
@gaserop
gebruiken is een groot woord.
afgelopen jaar slechts 4 x, maar wel 4 x nadien geen problemen gehad.
jvt
Hier gebruiken we ze nu bijna een jaar. Worden ingebracht na kalveren, bij koeien die te vet zijn, vaker dan 5x gekalfd hebben of het jaar voordien problemen hadden met slepende melkziekte. Is duur, maar individueel propyleen bij gaan geven past minder goed in onze situatie, en vaak ben je dan al te laat. Hebben het eerste half jaar nogal wat gebruikt omdat we nog met probleemkoeien zaten vanuit de overname van het huidige bedrijf, op het moment af en toe een. Nu tkt van 393 dagen en deze is verder dalende. Denk dat een bedrijf met een 100 koeien met een gangbaar management er een 10tal per jaar kan en mag gebruiken, meer duid op managementproblemen of voedingsproblemen. Ik vind het in elk geval een topprodukt!
hookwood
Waarom pas na het kalven? Advies is toch om ze 3-4 weken voor afkalven in te geven?
jvt
Hier ziet de veearts geen verschil tussen bedrijven die t bij kalven doen en drie tot vier weken voor het kalveren. Is wel zo gemakkelijk, koe staat toch aan voerhek voor markeren melk uithouden, aandoen van halsband voor de tochtherkenning etc
jvt
Hier ziet de veearts geen verschil tussen bedrijven die t bij kalven doen en drie tot vier weken voor het kalveren. Is wel zo gemakkelijk, koe staat toch aan voerhek voor markeren melk uithouden, aandoen van halsband voor de tochtherkenning etc
christo
Zou het zelf eens proberen om eerder te beginnen. Bij die vette koeien staat de voerropname al voor het kalven onder druk.
zandhapper
Heb ze ook gebruikt,nu niet meer,bevielen wel goed,maar ze komen er na verloop van tijd weer uit, en daar werd ik niet blij van, had het idee dat een van de koeien er zowat in smoorde ,ding kwam er uit met een vleugel en andere vleugel zat nog in slokdarm....is uiteindelijk wel goed afgelopen.
Heb er nu al meer gevonden,voor in ligbox,en altijd met een vleugel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's slepende melkziekte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
73
TREFWOORDEN