Goed initiatief: "Melkveehouders op bezoek bij kalverhouder"

Samenwerking over en weer lijkt mij de toekomst :

Om eens te zien waar ‘hun’ stierkalveren naar toe gaan, namen 25 boerinnen en een handvol boeren woensdag 26 november een kijkje bij het kalverbedrijf van Fije Visscher in Nijkerk.
Lees verder: dekalverhouder.nl/melkveehouders-op-bezoek-bij-kal…

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Ik heb wel goeie tips gehad bij de kalveropfok
Van mijn buurman die kalvermester is
George
Da's altijd mooi meegenomen Karst.
+2
friesboertje
Eerlijk zullen we alle tips delen Karst 😄
-1
jan is hobbyboer
Ik zou niet weten wat ik van zo'n intensieve kalvermester moet leren. Mijn kalveren groeien nu ook harstikke goed, ik gebruik koemelk, iets waar zo'n kalvermester nog nooit van gehoord heeft. Beter spul dan die soja rommel.
+2
arjan_kok
Je bent ff flapdrol, zit vooral weipoeder in en nu door de lage prijzen meer gewone melkpoeder, soya stoppen ze in kinder drankjes enzo
George
Beste Jan volgens mij gebruiken ze ook gewoon melkpoeder hoor.
arie.j
Gewone koemelk kan , mits met verstand gebruikt, goed voor de kalveren zijn.
Uiteraard niet teveel, wat nogal eens niet gedaan wordt omdat het toch over is.
Maar alleen als je er toch superheffing over zou moeten betalen.
Vanaf volgend jaar april is koemelk echter gewoon te duur voor de opfok.
Daarnaast meestal lastiger omdat je het weer op temperatuur moet brengen enz.
Verder zit er in kalverpoeder misschien wel wat soja, maar dat is beslist geen rommel.
En ook geeft goede kalvermelk meestal minder problemen met de opfok.
brabo
Quote:
@arie.j: Daarnaast meestal lastiger omdat je het weer op temperatuur moet brengen enz.

er zijn tegenwoordig maar zat veehouders die hun kalveren juist koude aangezuurde melk geven. En dan onbeperkt, dus de emmers gewoon vol houden.
Kenijor
En gaat dat goed? Met aangezuurde melk?
jan w
@Kenijor
Je moet er wel mee leren werken.En je moet veel roeren. Wij hebben een roerstaaf aan de accu boormachine en dat gaat goed. Als je het zuur toevoegd, moet je direct roeren en eigenlijk moet je het dan na een half uur a een uur nog een keer weer goed roeren. Het mooiste is om dan de melk eerst 8 uur te laten staan.
De stierkalveren krijgen hier 4 x 3 ltr aangezuurde koemelk per dag. De mooiste temperatuur is zo tussen de 20 en 24 gr. Is de temp lager, nemen ze minder op , is de temp hoger nemen ze nog meer op.
s'zomers geven we de aangezuurde melk zo en zoals nu warmen we de melk op met een staafwarmer.
De vaarskalveren gaan na 3 a 4 dagen aan de aangezuurde melkpoeder en krijgen ook 12 liter per dag en op een leeftijd van 6 weken worden ze in 1 week afgespeend.
Kenijor
@jan w
Wat voor zuur is dat?
+1
jan w
@Kenijor
Wij gebruiken citroenzuur. De Ph moet ongeveer 4.5 zijn.
Voor de koemelk moet er ongeveer 25 gr. citroenzuur op 4 ltr. melk.

Voor de fok kalveren maken we de melkpoeder aan in een melkmenger met een dubbele verhouding, dan voegen wij aan de benodigde hoeveelheid melk dezelfde hoeveelheid lauw water, dit geven we de kalveren. We maken melk voor 2 a 3 dagen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , melkveehouders , toekomst en stierkalveren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3