Koeien in de wei, met grond erbij. #melkveewet

De toon voor hét debat over de toekomst van de melkveehouderij woensdag 12 november 2014 werd in de ochtend gezet. Een ondernemer in Overijssel vertelde op Radio 1 vol trots dat hij zijn bedrijf momenteel uitbreidt van 60 naar 480 koeien. Het einde van de melkquotering en het overwinnen van veel juridische hobbels, maakten dit mogelijk. Is dit wat we willen, klonk het aan het einde van de middag in de Tweede Kamer.

Frits van der Schans (CLM) schreef op The Milk Story een artikel over de gevolgen van de nieuwe melkveewet.

Deel dit topic

Reacties

+6
ejb
Als de regering de plannen van de sector serieus neemt en dus ook overneemt dus met max overschot aan fosfaat per ha komen die 480 koeien er op dat bedrijf nooit vooral ook omdat het financieel (volstrekt onvoldoende grond)dan uit elkaar knalt. dus failliet voordat de stal in gebruik is genomen (banken wouden de bedrijfsuitbreiding overigens terecht niet financieren)

als ik hem op vergaderingen hoor praten krijg ik het gevoel dat hij hoopt dat veel boeren grote problemen krijgen met de NB vergunning problematiek en er zodoende dus ruimte voor hem ontstaat. dus groot worden over de ruggen van collega's die wel de draagkracht en sympathie hebben van de burger

dus hoe krom de redenatie ook is maar als deze 480 koeien er komen is dat te danken aan al die clubs die tegen alle NB vergunningen bezwaar blijven maken

verder neem ik stukjes geschreven door Frits van der Schans(CLM) nooit meer serieus nadat hij vond dat de melkkoeien in Nederland plofkoeien waren
verbi
Ik vindt ook dat die 480 koeien er nooit moeten komen heeft nl niks meer met koeien houden te maken.Ook wij hebben een stuk aan de stal gezet in 2012 kunnen nu ongeveer 95 koeien houden,hebben een NB vergunning en een maatlat stal.Ik vindt het wel kort door de bocht om te zeggen dat hij dat over de ruggen van collegas doet, iedereen moet hem gewoon hebben.Maar in en extensiefe bedrijven zullen altijd botsen en dat moeten we nu net niet hebben bij deze staatsecretaris.
+6
jan is hobbyboer
Frits is een goeie jongen, die tenminste nog eens een beetje stelling durft te nemen tegen de doodlopende weg die veel boeren inslaan. Ben bang voor veel boeren dat het bedrijf van de toekomst 50 koeien heeft op 30 ha, veel weidegang, geen schuld en een mooi leven, wie wil dat nu niet. En de rest krijgt het zwaar.
Campagne
Doet me denken aan zo' n 20 jaar geleden. Toen was dat zo' n beetje de realiteit. Dat is veranderd onder het motto: stilstand is achteruitgang. Ik denk echter wel dat deze groep het gezondste toekomstperspectieven heeft, wars van bewijsdrang, maar met gezond boerenverstand.
+2
hofmiddelburg
Quote:
@jan is hobbyboer: Ben bang voor veel boeren dat het bedrijf van de toekomst 50 koeien heeft op 30 ha, veel weidegang, geen schuld en een mooi leven,

Ik zie dat ook helemaal zitten, maar om alleen van 50 koeien in de toekomst een gezin te onderhouden, zal toch de kostprijs moeten halveren, en die wordt alleen maar hoger.

Geen schuld zie ik ook helemaal zitten, maar dan moet je eerst alles afgelost hebben.
Tegen die tijd ben ik wel met pensioen.
+5
George
Quote:
@hofmiddelburg: Ik zie dat ook helemaal zitten, maar om alleen van 50 koeien in de toekomst een gezin te onderhouden, zal toch de kostprijs moeten halveren, en die wordt alleen maar hoger.

Komt het niet bij je op dat gewoon eens de melkprijs moet stijgen?
+3
hofmiddelburg
Quote:
@George: Komt het niet bij je op dat gewoon eens de melkprijs moet stijgen?

Ja, dat is wel bij me opgekomen.
Alleen als ik tegen FC zeg dat de melkprijs voortaan 60 cent of hoger moet zijn, zodat alle veehouders van 50 koeien rond kunnen komen, heb ik het gevoel dat ik uitgelachen word.

Als FC tegen de wereldmarkt zegt dat de melkprijs plusminus 20 á 30 cent moet stijgen, heeft FC weer het gevoel dat ze uitgelachen worden.

Maar wie weet, misschien wordt in de toekomst de melkprijs wel 80 cent, en kan ik misschien inkrimpen naar 50 melkkoeien.
+2
George
Quote:
@hofmiddelburg: veehouders van 50 koeien rond kunnen komen, heb ik het gevoel dat ik uitgelachen word.

Zou niet mogen dat je wordt uitgelachen door je eigen onderneming. Melken is in de hele EU niet rendabel ook al twijfelt Arie aan het rapport. Uit dat rapport blijkt dat de melkprijs gewoon te laag is.
Kosten stijgen inderdaad en dat kun je niet blijven oplossen door schaalvergroting , kijk maar naar de intensieve veehouderij wat het gebracht heeft. Je gaat er aan ten onder. Er moet maar 1 ding gebeuren in de landbouw en dat zijn hogere , veel hogere opbrengstprijzen en dan moet je die groeiwaanzin laten varen.
+2
George
Quote:
@hofmiddelburg: toekomst de melkprijs wel 80 cent,

Ik hoop echt van harte dat de melkprijs op dat niveau komt , dan mogen de toeslagrechten weg en dan kun je de eisen uitvoeren die tegenwoordig zonder meerprijs van je worden verlangt.
verbi
Nou Jan geen schuld en een mooi leven, ik denk dat je dan alleen achter blijft.
ejb
hetkontakt.nl/bommelerwaard/nieuws/…

met Frits is er blijkbaar altijd wel wat te doen en dat gaat als oud D66 bestuurder lang niet altijd over de boeren zie o.a. bijgevoegde link 😃
gerrie-hul
Beste ejb kijk maar hoe d66in het debat staan Ze weten volgens mij helemaal niet hoe melkkoeen er uit zien Laat staan wat een melkveehouder doet
cloggie
Jan, ik denk dat veel veehouders dat wel zien zitten maar het is een realiteit die denk ik bij velen niet eens om de hoek kan komen kijken, zeker gezien de huidige melkprijs en de daaraan verbonden kosten om diezelfde melk te produceren.
"Vroeguh", als klein jochie, (eind zestiger jaren) wist ik niet beter dan dat je een leuk bedrijf en leuk leven kon hebben met zo rond de dertig koeien. Maar dat waren en zijn dromen denk ik die niet meer kunnen, helaas. Als dat zo was deed ik het direkt.
Daarmee wil ik nietr zeggen dat bedrijven van bijv. boven de 200 stuks vee niet goed zijn, maar deze veehouders proberen hun toko draaiende te houden op deze manier, gewoon omdat hun financiele plaatje er anders uitziet. Het is niet altijd maar groeidrift denk ik, het is ook vaak noodzaak.
Druk
De melkgeldopbrengst wordt bepaald op de wereldmarkt, de kosten zijn hier zo hoog dat wij hier alleen melk kunnen produceren op grote schaal. Deze schaalgrootte zal de komende jaren nog zorgen voor veel beëindigers.
George
Quote:
@Druk: Deze schaalgrootte zal de komende jaren nog zorgen voor veel beëindigers.

Om welke reden? Vanwege de werkdruk?
jan is hobbyboer
@ejb:

Frits had altijd een grote mond maar een klein hartje, hij drinkt geen alcohol, en hij is inmiddels vader van stuk of 4 kinderen en zit bij een partij die veel zegt en weinig doet. Daarom lijkt het mij stug dat Frits met oud en nieuw vernielingen heeft aangericht, maar goed, laat hij mij eens verbazen 😄

Maar goed, ik zie het gewoon als gezellig moddergooien tussen politieke partijen. Mijn vader is ook ooit vanwege allerlei non-redenen gewipt in de gemeenteraad. Frits heeft een grote mond en daarmee maak je snel vijanden en als ze je dan kunnen pootje lichten doen ze het.

Ben hem al jaren uit het oog verloren, misschien is ie inmiddels wel een beroepscrimineel, maar zoals gezegd, lijkt me stug.

Hij durft in ieder geval te zeggen dat de weg van intensivering en groot groter grootst in NL een doodlopende weg is. Daar ben ik het wel mee eens.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@cloggie: Jan, ik denk dat veel veehouders dat wel zien zitten maar het is een realiteit die denk ik bij velen niet eens om de hoek kan komen kijken, zeker gezien de huidige melkprijs en de daaraan verbonden kosten om diezelfde melk te produceren.

Nou meeste veehouders zijn afgelopen 15-20 jaar ander pad op gegaan en zitten nu met zoveel vaste kosten en schulden dat ze geen andere kant op kunnen. De boeren die in 2000 dachten het is mooi zo, 4 ton melk op een mooi lapje grond, ik zal die lening eens proberen af te lossen, ik denk dat wanneer ze willen de meeste nog steeds op hun gemakkie boer zijn. Ik hoor steeds marges van 4 cent per liter, dan hoef je bij 4 ton melk maar 8 cent per liter te verdienen. Als je geen schuld hebt en zelfvoorzienend bent qua ruwvoer is dat geen probleem volgens mij. Alleen de meeste zijn een ander pad ingegaan, en zitten daar nu levenslang (en waarschijnlijk nog wel langer) aan vast.
pieta
@jan is hobbyboer
Het probleem is dat extensiveren niet uit kan bij de gemiddelde ondernemer. Zeker niet nu het quotum weinig waarde meer heeft. En hij heeft natuurlijk makkelijk lullen. Hij hoeft het zelf niet te doen.
Ik vind ook dat voor het milieu en welzijn van de mens iedereen op de fiets naar zijn werk toe moet gaan. Ik heb mijn werk toch bij huis.
+1
de hoef
Quote:
@George: Om welke reden? Vanwege de werkdruk?

waarschijnlijk geen tijd genoeg om te prikken hier
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Het probleem is dat extensiveren niet uit kan bij de gemiddelde ondernemer.

Het is te hopen voor deze boeren dat intensiveren wel uit kan, anders zitten ze mooi met de gebakken peren. Wat ik in vorige reaktie ook al aangaf, meeste boeren kunnen vanuit de situatie waarin ze nu zitten geen kant meer op. Wanneer de bruto marge op een litertje melk 4 cent is (bij gemiddelde melkprijs), dan is je speelruimte om je bedrijfsvoering te wijzigen nihil. Sector moet nu gaan aanpassen, dat wil de minister en de samenleving, maar omdat alles zo uitgewrongen is op de laatste cent kan de gemiddelde melkveehouder z'n bedrijfsvoering niet zomaar aanpassen.

In de jaren na 1983 zijn de meeste bedrijven ook ernstig geextensiveerd toen in de jaren na de invoering van het quotum er iets van 20% afging. Destijds was er financiele ruimte genoeg om dat op te vangen, marges waren veel hoger. Veel boeren hebben zich gewoon vast - geinvesteerd, die nieuwe stal zal toch vol moeten.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Wat ik in vorige reaktie ook al aangaf, meeste boeren kunnen vanuit de situatie waarin ze nu zitten geen kant meer op.

Met het zogenaamde bootje midden op zee , zover je kijkt allemaal water en geen kant noch wal te bekennen.
+4
ejb
Quote:
@jan is hobbyboer: het gewoon als gezellig moddergooien tussen politieke partijen. Mijn vader is ook ooit vanwege allerlei non-redenen gewipt in de gemeenteraad. Frits heeft een grote mond en daarmee maak je snel vijanden en als ze je dan kunnen pootje lichten doen ze het.


Hij durft in ieder geval te zeggen dat de weg van intensivering en groot groter grootst in NL een doodlopende weg is. Daar ben

volgens die link was het niet moddergooien tussen verschillende partijen maar binnen het D66 zelf en dat vind ik dan wel behoorlijk zwak

de weg van intensivering vind ik ook een doodlopende weg maar vind wel dat een bedrijf kan groeien in aantal koeien als de ha grond dan maar even hard groeien

maar blijf erbij dat toen hij de opmerking maakte over plofkoeien en het vertikte om een rectificatie te plaatsen is hij voor mij exit, hij kan dan wel een boerenzoon zijn maar dan is hij thuis altijd via de voordeur binnen gekomen en weggegaan en heeft hij de achterdeur nooit aangeraakt en al helemaal niet gezien hoe zijn ouders het geld voor levensonderhoud verdient hadden anders was hij wat dat betreft niet zo vreselijk dom geweest.
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: maar blijf erbij dat toen hij de opmerking maakte over plofkoeien en het vertikte om een rectificatie te plaatsen i

De koeien aan het einde van het eerste indextijdperk, begin deze eeuw, hadden ook wel veel weg van plofkoeien, zelfs in advertenties werden ze topsporters genoemd. Door al die Bell en Cleitus invloed was er niet veel meer over van een normaal te managen koe.
We zitten nu in het 2e indextijdperk, zien hoe dat afloopt, nu heel de wereld weer achter proefstieren (met mooie commerciele namen) aanloopt.
+4
Jack Rijlaarsdam
@George en @jan is hobbyboer Stop nu maar met praten over zaken waar je totaal geen kijk op hebt. Er is geen bedrijf gelijk en andermans boeken blijven meest duister. Weet wel dat de door Jan genoemde vier cent marge de laatste paar jaar zelfs door de financieel zwakkere broeders met gemak is gehaald.
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: volgens die link was het niet moddergooien tussen verschillende partijen maar binnen het D66 zelf en dat vind ik dan wel behoorlijk zwak

Het gaat om macht ejb, of dat nu binnen of buiten en partij is maakt niet zoveel uit. Mijn vader is destijds ook op een vrij schofterige manier pootje gehaakt door de gereformeerde tak van het CDA in Borculo, nu Berkelland. Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden, maar de pers had daar ook graag van meegesmult. Geld en macht doet rare dingen met mensen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: @George en @jan is hobbyboer Stop nu maar met praten over zaken waar je totaal geen kijk op hebt. Er is geen bedrijf gelijk en andermans boeken blijven meest duister. Weet wel dat de door Jan genoemde vier cent marge de laatste paar jaar zelfs door de financieel zwakkere broeders met gemak is gehaald.

Sinds jij die nieuwe grote schuur wilt gaan zetten kunnen George en ik niet veel goeds meer doen. Lijkt er soms beetje op dat je argumenten moet zien te vinden om je eigen plan, wat natuurlijk haaks staat op de politieke richting, te rechtvaardigen.

De laatste paar jaar zijn qua prijsstelling waarschijnlijk geen referentie voor de komende paar jaar, ik hoop van wel natuurlijk, ik ga ook weer wat meer koeien melken, maar het lijkt er voorlopig nog niet echt op.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Sinds jij die nieuwe grote schuur wilt gaan zetten kunnen George en ik niet veel goeds meer doen.
Met George heb ik al jaren pittige discussies, begon al in het DDB melk uitrijden tijdperk, ik sta als ondernemer anders in het leven, maar heb waardering voor z'n consequente mening. Bij jou stoort het me wel eens dat je anderen verwijt niet volgens economische wetten te boeren, terwijl je zelf uit werken gaat en paarden op stal hebt om je hobby, koeien melken tegen leasetarief, uit te oefenen. Niet consequent dus...
Je gaf zelf al eens aan dat er geen discussie is zonder verschil van mening, dus wees blij dat er nog iemand reageert op jullie stelselmatige verkettering van zwaar gefinancierde, intensieve en tussen de koeien slapende melkveehouders.

Quote:
@jan is hobbyboer: Lijkt er soms beetje op dat je argumenten moet zien te vinden om je eigen plan, wat natuurlijk haaks staat op de politieke richting, te rechtvaardigen.

In welk opzicht staat mijn plan haaks op de politieke richting? Volgens mij lever ik wat de maatschappij vraagt: dag en nacht weidegang op forse huiskavel, volgens de regels in het voorstel van de melkveewet vrijwel 100% grondgebonden, geen horizon vervuilende mais, energieneutraal wat betreft stroom en levering van een relatief goedkoop voedingsmiddel. Nog meer wensen?
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Nog meer wensen?

Ik dacht dat jij een stal voor 200 koeien wilde zetten, omdat het te ambitieloos was om de rest van je leven achter 80 koeien aan te hobbelen??
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: dacht dat jij een stal voor 200 koeien wilde zetten

Geen ambitie, maar uit pure verveling. Ambitie is een raar woord om te gebruiken bij mensen die meer van hetzelfde gaan doen. Een vaccin tegen Ebola vinden, dat is ambitie.

Nu weet ik nog niet waarom mijn plan haaks op de politieke richting staat, in mijn beleving lever ik de maatschappij precies wat bij monde van de politiek wordt gevraagd.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Bij jou stoort het me wel eens dat je anderen verwijt niet volgens economische wetten te boeren, terwijl je zelf uit werken gaat en paarden op stal hebt om je hobby, koeien melken tegen leasetarief, uit te oefenen. Niet consequent dus...

Ik moet hier natuurlijk ook nog even op reageren 😄. Ik ga uit werken omdat ik met boeren geen fatsoenlijke boterham kan verdienen, dat kan natuurlijk komen omdat ik een prutsboer ben, maar heeft misschien ook wel iets met de uitgangssituatie te maken, plus het feit, en daar verschil ik met veel boeren van mening over, dat uitbreiden in de landbouw financieel gezien zinloos is.

Paarden is begonnen als en soort van 2e tak, maar gezien de blijvende crisis in de paardenhouderij wordt dat nu weer afgebouwd, heeft een tonnetje gekost maar ik heb me er niet voor de rest van m'n leven aan vastgelegd, het is allemaal gewoon uit cash betaald. Wel veel geleerd.

Als laatste, dat melken tegen leasetarief is compleet zinloos. Daarom melk ik ook zo weinig de laatste jaren, zo nu en dan een tijdje niet. Ik denk dat mijn leveranties per jaar net zo groot zijn als de overschrijding van veel veehouders dit en afgelopen jaar. Stelt dus niet zoveel voor. Maar door te blijven melken blijf je in ieder geval in het ritme, en dat vond ik wel prettig. Ik ben inmiddels alweer verdubbeld trouwens van, 4 melkkoeien deze zomer naar 8 nu 😄. VOlgende maand kalven er nog 10.

Ik ben de laaste die vind dat ik altijd consequent ben. Ik hang me niet op aan m'n beslissingen. Kan elk moment wat anders gaan doen, en dat is een groot verschil met een aantal collega's
+5
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: van, 4 melkkoeien deze zomer naar 8 nu

Goedzo Jan je leert het al van 4 na 8 van 8 na 16 volgende maand
dat komt 32 64 128 ....... 😃
+1
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: toekomst 50 koeien heeft op 30 ha

jan ,dan heeft ie niet bij zijn broer gekeken .dat was de eerste in nederland met 500 koeien [den eelder]
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: jan ,dan heeft ie niet bij zijn broer gekeken .dat was de eerste in nederland met 500 koeien [den eelder]

Frits heeft heel veel broers en zussen, eentje daarvan is die van Den Eelder, en volgens mij heeft Frits over de bedrijfsvoering van deze broer nooit zo enthousiast geweest. Hij had ook nog een vroeg overleden broer die heel wat relaxter boerde, dat paste hem meer.
+2
de hoef
[@jan is hobbyboer.ik kan hier wel wat op toevoegen ,maar het lijkt me beter dat ik zwijg .
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: maar het lijkt me beter dat ik zwijg

Zwijgen is zonde op een discussieforum, dan kan de tent wel gesloten worden. 😄
Farmer_
@jan is hobbyboer
Soms kun je beter niet alles zeggen, zelfde als met die mega boer uit oost-duitsland met die kruisingen, het lijkt allemaal zo mooi.
pieta
@Farmer_
Hoezo?
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Soms kun je beter niet alles zeggen, zelfde als met die mega boer uit oost-duitsland met die kruisingen, het lijkt allemaal zo mooi.

zolang het niet over zwarte piet gaat geldt er in dit land nog steeds vrijheid van meningsuiting, of is het in duitsland anders?
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Ach Jan, ik heb zojuist wat gezien over hoe de tegenstanders van Zwarte Piet zich gedroegen. Het is net als met Wilders een iets mindere vrijheid van meningsuiting zou ik me in sommige gevallen wel kunnen vinden. 😄
Farmer_
@pieta
Ken iemand die daar gewerkt heeft tijdens de opstart van het tweede bedrijf, oa verschillende kruislingen kalfde met vrijwel geen melk eronder, of die nog een tweede kalf gekregen hebben en dan moet je in zwolle aanhoren hoe goed het wel niet is met die kruisingen.
mlkvhoudr
@Farmer_
We hebben vooral veel rotondes in zwolle maar inderdaad ook kruisingen 😃 Goed............dusszzz......;)
+1
Farmer_
@mlkvhoudr
"Neem de volgende afslag" 😃
matt
@jan is hobbyboer
Of zullen we een@vette piet discussie beginnen 😃
diezel
@matt
En nu zijn de Chinezen weer gekwetst door de Gele Pieten! 😄
luckymedia.nl/luckytv/2014/…
storm
@jan is hobbyboerFrits is dus gefrustreerd dat zijn broer wel een succesvolle ondernemer is geworden en hij alleen maar een beetje kan lullen over wat een ander wel of niet heeft.
+1
arie.j
Quote:
@jan is hobbyboer: Frits is een goeie jongen, die tenminste nog eens een beetje stelling durft te nemen tegen de doodlopende weg die veel boeren inslaan. Ben bang voor veel boeren dat het bedrijf van de toekomst 50 koeien heeft op 30 ha, veel weidegang, geen schuld en een mooi leven, wie wil dat nu niet. En de rest krijgt het zwaar.

En zo'n fantasie verhaal staat dan +8 bij van melkveehouders.
Wat een huichelachtigheid.
Om 50 koeien op 30 ha te houden, daar hoeven de meeste boeren alleen maar wat voor te verkopen.
Maar dat doen al die plus zettende melkveehouders natuurlijk niet. Nee, zodra het half mogelijk is kopen ze juist koeien en land bij.
En dan ook fantaseren dat de toekomst is aan boeren die zonder schuld zijn, dat is natuurlijk helemaal leuk...
De toekomst van de werknemers zal dan ook zijn dat ze direct schuldloos in een eigen huis wonen, en met hun 60e pensioen en AOW krijgen.
Droom lekker Jan.
George
Arie ik heb ook een duimpje en dus een +je gegeven , dus het is een +je minder van een melkveehouder. 😄
Een beetje fantasie kan geen kwaad Arie , Jan fantaseert over boeren zonder schuld , andere fantaseren over 300 koeien. Het is maar net welke fantasie het best bij je past. Ik zou liever de fantasie van Jan hebben dan 300 koeien. Het kunnen best eens moeilijke tijden worden voor de grote groep die zwaar ingezet hebben op intensiveren en grote financieringen gebaseerd op een iets te optimistisch bedrijfsplan.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: zwaar ingezet hebben op intensiveren en grote financieringen gebaseerd op een iets te optimistisch bedrijfsplan.

Wellicht heb je gelijk, maar ik vraag me wel af wat jij nu steeds een 'iets te optimistisch' bedrijfsplan noemt. Wat mag ik van jou begroten als melkprijs, krachtvoerkosten, aankoop mais 😉 en mestafzet? Kan ik kijken of ik in het beruchte bootje midden op zee beland of dat het een reisje langs de Rijn wordt...
+1
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: een reisje langs de Rijn wordt...

als je door de maas komt ben je hier welkom jack
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Als jij de Rijn opgaat zit je ook zo op zee. Dus wat maakt het uit! 😄
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Ik vond mijn bedrijfsplan niet bijzonder optimistisch, volgens de bank was het dat wel. Ze willen echter wel heel optimistisch financieren. 😃
Zo zijn we de week toch weer met een lekker gevoel begonnen.
de hoef
@vofjagtenbergje huisbank .of de andere
+1
vofjagtenberg
@de hoef
Het gekke is: de huisbank. Misschien toch nog maar een areaaluitbreiding doen.
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Als jij de Rijn opgaat zit je ook zo op zee

Volgens mij is Jack van het tegen de stroom in roeien,dan gaat hij de goede kant op en wordt het water steeds smaller 😄
+1
matt
@Jack Rijlaarsdam
Ga je der van uit dat je je stal vol kunt zetten,of hou je in de begroting ook ruimte dat je de
Stal vol moet kopen ca niet vol komt?
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: de stroom in roeien

Een moderne boer roeit toch niet meer, die heeft een speedboot.
vofjagtenberg
@Frans1
Ik denk dat hij zo slim is om er een buitenboordmotor aan te hangen.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: die heeft een speedboot.

Hoe moet de moderne boer die betalen met die marge van een paar centen
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Kan ik kijken of ik in het beruchte bootje midden op zee beland of dat het een reisje langs de Rijn wordt

Kennelijk voel jij je aangesproken Jack , maar ik heb het niet specifiek over een iemand. Maar neem van mij aan dat er zijn die veel te zwaar gefinancierd zitten en met het bootje midden op zee. Mensen die zich letterlijk hebben klem gefinancierd dat ze geen vrije keuze meer hebben wat ze hun bedrijf doen en zullen door moeten tot ze met pensioen gaan en dan zelfs nog niet uit de schulden zijn. Telkens onder druk van de bank moeten presteren en bij verkoop nauwelijks iets meer overhouden of zelfs minder overhouden dan iemand die zich dit allemaal niet op de hals hebben gehaald. Want wees nu eerlijk wie nu een stal bouwt voor 1 miljoen euro , wat zal die over 10 jaar nog waard zijn? Heb je die stal over 10 jaar afgelost ben je financieel in feite nog steeds maar even ver , maar de praktijk is vaak anders en is de financiering niet in 10 jaar weg. Kijk eens naar de varkenshouderij en je ziet wat stenen waard zijn , vrijwel onverkoopbaar. Ik kan hier wat getalletjes gaan neerzetten als jou dat een goed gevoel geeft maar ik neem aan dat jezelf weet waar je aan begint want je wilt niet eens de Rijn op maar gaat er zelfs langs. 😄
pieta
Quote:
@George: ze geen vrije keuze meer hebben wat ze hun bedrijf doen

Bij een gewone financiering is er ook al nauwelijks sprake van vrije keuze. Er zijn zoveel regels en verplichtingen.
arie.j
@George
George, jij had helemaal makkelijk 50 koeien op 30ha kunnen melken, waarschijnlijk nog schuldloos ook.
Je zette dan wel een plus, maar zin had je niet in....
vofjagtenberg
@George
Wat vind je van deze: Grond naar een beleggingsmaatschappij en van dat geld nieuwe stal gebouwd. Al twee jaar 100% over het quotum melken.
George
@pieta
Dan blijft er als het goed is heel veel meer over en heb je makkelijk de keuze om wat anders te gaan doen. Zie bijvoorbeeld Jan of mij. Als ik nu een grote stal ga bouwen voor een miljoen Euro , die krijg ik met een goed bedrijfsplan ook wel een keertje los bij de bank , moet lukken als ik mijn 36 ha vermogen aan hun verpand. Dan hoor ik hier er weer helemaal bij en krijg ik een boel duimpjes en plusjes maar dan heb ik gekozen om de komende 20 jaar vol aan de bak te moeten en kan dan niet makkelijk meer stoppen of moet grote kans verlies nemen. Dan zie ik ook kant noch wal en zit ik ook met een bootje op zee. Nu ben ik aan wal en daar blijf ik ook. 😄
Ik denk dat die enorme stallen die nu gebouwd worden over tien tot 20 jaar net zoveel waard zijn dan de varkensstallen nu.
+1
George
@vofjagtenberg
Wat ik daar van vind? wat denk je? Dat vind ik dus absolute waanzin en gekkenwerk. Een idioot plan.
vofjagtenberg
@George
Je wilt ze niet de kost geven, waar dit waarheid is.
George
@arie.j
Ik had waarschijnlijk 70 koeien gemolken op 36 ha met een klein hypotheekje nu als dat recreatiepark nooit was geweest. Ik had waarschijnlijk de stap om het quotum te verkopen misschien anders ook niet durven nemen maar ben nu achteraf gigantisch blij dat ik het gedaan heb.
-1
George
@vofjagtenberg
Dat weet ik en ken hier in de regio voorbeelden. Dan zit je echt midden op een hele grote zee. Het maakt dan eigenlijk niet eens uit of je de grond aan een beleggingsmaatschappij of aan de bank verhypothekeert.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Dan zit je echt midden op een hele grote zee.

Dan is zo'n speedboot wel weer heel handig. Dus de les van vandaag is: je moet altijd zoveel vrije ruimte overhouden dat je in ieder geval nog een speedboot (en wat benzine) kunt kopen. Voor de rest moet iedereen er zich maar mee redden. De meesten hebben veel meer verstand van boeren dan ik, ik heb eigenlijk alleen maar beetje verstand van (en erg veel lol in) het fokken en melken van een paar koeien. De rest kan me gestolen worden. Dat heb ik dan ook bijna allemaal uitbesteed.
+2
diezel
Quote:
@George: Het maakt dan eigenlijk niet eens uit of je de grond aan een beleggingsmaatschappij of aan de bank verhypothekeert

Maakt volgens mij toch best veel uit:
- gedurende de looptijd is de waardestijging van de grond voor de verzekeraar en
- later na terugkoop ben je de landbouwvrijstelling gedurende die looptijd ook kwijt als je de grond ooit verkoopt.

Denk dat degene die 10 jaar geleden met Fagoed in zee zijn gegaan rond de feestdagen van hen wel een kistje wijn krijgen met een kaartje eraan "Rien ne va plus, die grond wordt NOOIT meer van U" :)
George
@diezel
Klopt helemaal Diezel , het is dus beter om geld te halen bij een bank en aan hun te verhypotheken dan aan een beleggingsmaatschappij.
Maar ik denk dat er ook best gevallen komen waar de bank dat kaartje kan versturen.
de hoef
Quote:
@George: grote stal ga bouwen voor een miljoen Euro , die krijg ik met een goed bedrijfsplan ook wel een keertje los bij de bank ,

als de bank hier jou instelling hoort .krijg je nog geen euro gefinancierd
matt
@de hoef
Hij heeft het anders wel over een goed bedrijfsplan,dacht dat dat onzin was 😃
George
@matt
Dat is het ook , alleen denk ik dat ik daar ook niet onderuit kom bij het opnemen van zoveel geld.
George
@matt
Dat is het ook , alleen denk ik dat ik daar ook niet onderuit kom bij het opnemen van zoveel geld.
+1
George
@de hoef
Die bank hoeft zich geen zorgen te maken over mijn instelling want ik wil geen miljoen lenen.
mlkvhoudr
@de hoef

Ik heb pas begrepen dat banken er niet happig meer op zijn om de aflossingen stil te zetten en het eigenlijk onbespreekbaar is als je alles op euribor hebt.
Lijkt me toch iets om vast rekening mee te houden met je uitgavepatroon nu de melkprijs dalende is.

Dat de bank je problemen niet gaat oplossen als de maanden langer duren dan het beschikbare melkgeld
Hansel
@George
Wat is die zever over dat vakantiepark?
Leg eens uit.
Frans1
Quote:
@George: verhypotheken dan aan een beleggingsmaatschappij.

De beleggingsmaatschappij koopt de grond van je(in verpachtte staat natuurlijk,kost een stuk minder) zodat jij terug kan pachten,dat is toch echt wat anders dan grond kopen met geld van de bank die daarvoor hypotheekrecht op jouw grond legt.Zolang jij je rente en aflossing voldoet heb je van de bank geen last.Jij hebt het steeds over onderpand, dat is dus het hypotheekrecht.
diezel
Quote:
@George: Maar ik denk dat er ook best gevallen komen waar de bank dat kaartje kan versturen

Wat zij allemaal kunnen ( maken) is intussen wel bekend? 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: - gedurende de looptijd is de waardestijging van de grond voor de verzekeraar en

Je zult het niet geloven, maar beleggingen, en grond zie ik als een belegging, kunnen ook in waarde dalen, daar weet diezel alles van denk ik. Huizen konden tot 2008 ook alleen maar in waarde stijgen (want er was zo'n gebrek aan woonruimte in dit land).
de hoef
Quote:
@George: Die bank hoeft zich geen zorgen te maken over mijn instelling want ik wil geen miljoen lenen.

ik wachte effe je reactie af .
ik wilde er nog aantoevoegen ,ze maken jou gelijk directeur
+1
pieta
@George
Ik bedoelde eigenlijk meer dat ik als melkveehouders zoveel regels en verplichtingen op me af krijg dat je er af en toe helemaal gek van wordt. Een "uitdaging" noemen ze dat dan populair.
pieta
@diezel
Het rare is dat de zogenaamde erfpacht het meest interessant (beter gezegd minder slecht) is voor bedrijven die enorme fiscale winsten realiseren. De fiscale regels rondom erfpacht moeten de kosten ervan goed maken. Treurig eigenlijk dat het vaak ingezet wordt voor/door bedrijven die minder goed verdienen.
George
@Hansel
Waarom zou ik jou dat gezever moeten uitleggen?
Hansel
@George
Zoals ik het begrijp ben je gestopt vanwege een vakantiepark maar lag je nou in de uitbreiding of mocht je niet uitbreiden vanwege dat park?
Zoals ik het lees heft het nogal meegespeeld bij stoppen met melken.
+2
diezel
[quote]@pieta:
Lees net in een Fagoed-artikel dat zij de groeiende belangstelling voor deze financieringsvorm vooral wijten aan het hogere opleidingsniveau van de huidige ondernemers. Ik hoop dat ze ongelijk hebben? 😄
George
@Hansel
Google eens op muzenrijk of Billy Bird Muzenrijk
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Lees net in een Fagoed-artikel dat zij de groeiende belangstelling voor deze financieringsvorm vooral wijten aan het hogere opleidingsniveau van de huidige ondernemers.

Ik ben ook nog wel redelijk opgeleid volgens mij, en in mijn tijd was Fagoed zo ongeveer het laatste waar je aan moest beginnen. Als je uitgespeeld was kon je daar je laatste centen aan verpatsen. Blijkbaar is dat nu heel anders.

En de combinatie van goed verdienen en grond verkopen, zoals pieta die noemt, is een wonderlijke.
+1
diezel
Quote:
@jan is hobbyboer: Je zult het niet geloven, maar beleggingen, en grond zie ik als een belegging,

Jan , je noemt toch niet alles wat enigszins op-en-neer-kan-gaan een belegging? 😄
"Een goedje" waar steeds minder van komt en niet bijgemaakt/bijgedrukt/bijgebouwd kan worden behoord m.i. tot een uiterst speciale duurzame beleggings-categorie.
+1
pieta
Quote:
@diezel: Jan , je noemt toch niet alles wat enigszins op-en-neer-kan-gaan een belegging?

Dan is je vrouw/vriendin toch ook een belegging! 😄
pieta
@jan is hobbyboer
Voor die categorie boeren zou het het minste kwaad kunnen. Maar die hebben het natuurlijk weer niet nodig tenzij ze zo onbegrensd ambitieus zijn dat ze het nooit genoeg hebben.
pieta
@diezel
Tja, volgens mij is het al jaren zo dat het opleidingsniveau toeneemt in de landbouw. Het kan er natuurlijk ook volledig los van staan.
Het is net als dat onderzoek naar de slagbomen bij spoorwegovergangen. Conclusie was dat ze allemaal dicht waren. Onderzoek was gedaan vanuit de trein.
+1
George
@pieta
Ik zie er de uitdaging ook niet van in. Een knappe jonge meid kan nog wel eens uitdagend zijn. 😄
George
Quote:
@Frans1: De beleggingsmaatschappij koopt de grond van je(in verpachtte staat natuurlijk,kost een stuk minder) zodat jij terug kan pachten,dat is toch echt wat anders dan grond kopen met geld van de bank die daarvoor hypotheekrecht op jouw grond legt.Zolang jij je rente en aflossing voldoet heb je van de bank geen last.Jij hebt het steeds over onderpand, dat is dus het hypotheekrecht.

Dit was me al volkomen duidelijk Frans.
pieta
@George
Daarom kan de zomer ook zo leuk zijn. 😄
George
@pieta
Jazeker laat de zomer maar weer komen. 😄
Coen
@diezel , zou de jeugd niet heel snel onder de indruk geraken van mooie praatjes van mensen met stropdassen, waar is het GBV (gezond boeren verstand) gebleven ?
diezel
Quote:
@pieta: Dan is je vrouw/vriendin toch ook een belegging!

Pas maar op dat je vrouw niet mee leest! 😄
+1
pieta
@diezel
Mag ze gerust lezen. Weet ze meteen wat de bedoeling is. 😄
George
Quote:
@diezel: Jan , je noemt toch niet alles wat enigszins op-en-neer-kan-gaan een belegging?
"Een goedje" waar steeds minder van komt en niet bijgemaakt/bijgedrukt/bijgebouwd kan worden behoord m.i. tot een uiterst speciale duurzame beleggings-categorie.

Wereldwijd stijgen de prijzen van goede landbouwgronden en er komt er inderdaad geen bij. Ik denk ook dat grond tot de veiligste beleggingen behoort maar ook een belegging waar je veel geduld moet hebben voor dat rendement. De snelheid van stijging zal niet meer zo snel doorzetten lijkt me. Kan zelfs ook wel weer eens een paar euro dalen. Hopelijk daalt hij nooit en stabiliseren de prijzen , ik kan me er eigenlijk ook niet heel druk om maken , of je nu anderhalve of twee keer miljonair bent is beide een luxe probleem.
George
@pieta
Dat ze belegt wordt?
pieta
@George
De prijs op zich maakt voor jou nog niet zoveel uit. Maar om te verkopen moet je wel zijn tweeën zijn. Dat kan bij een (forse) prijsduikeling weleens tegenvallen.
George
@pieta
Klopt maar voorlopig is hier nog niks te koop. Bovendien verwacht ik geen forse prijsval om dezelfde redenen als Diezel aangeeft.
+1
diezel
Quote:
@Coen: , zou de jeugd niet heel snel onder de indruk geraken van mooie praatjes van mensen met stropdassen, waar is het GBV (gezond boeren verstand) gebleven ?

- In het eerste probleem geloof ik niet zo erg. Ken ook wel jeugd waar (ook) alle alarmbellen gaan rinkelen bij het zien/horen van "een pratend pak met strop" dat iets aan hun wil verdienen.
- Waar het GbV gebleven is? Is geen boerenprobleem, maar meer een maatschappelijk Ned. probleem. Hebzucht versus angst, kudde-gedrag.
Maar er is hoop voor de toekomst. Op veel opleidingen wordt naast allerlei soorten economie sinds de kredietcrisis het vak gedrags-economie gegeven. Jouw nieuw gestarte topic sluit er trouwens wel naadloos bij aan. Hoe kijkt een buitenlander naar de Nederlandse situatie. ( bv. agrarisch maar ook huizen, etc.) Is wat mij betreft veel interessanter en geeft veel meer stof tot nadenken dan al dat herhalende geroeptoeter van al die zgn. hoge pieten hier!.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: Ga je der van uit dat je je stal vol kunt zetten,of hou je in de begroting ook ruimte dat je de
Stal vol moet kopen ca niet vol komt?

Zoals de wetsvoorstellen er nu uit zien, kan ik daar aan voldoen binnen mijn huidige begroting. Worden er dierrechten ingevoerd voordat er beton gestort is, dan maak ik pas op de plaats. Als de trein rijdt en er worden dierrechten ingevoerd die prijstechnisch de quotumprijzen van weleer gaan benaderen, heb ik een probleem...

Hoeveel ruimte per koe moet je in je begroting reserveren voor dit soort 'onvoorziene' posten? 2 euro per kg melk (quotumprijs op de top) * 9.500 kg * 125 stuks extra melkkoeien is ongeveer 2,4 miljoen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arie.j: En zo'n fantasie verhaal staat dan +8 bij van melkveehouders.
Wat een huichelachtigheid.

Je begrijpt er weer niets van, Arie. Al de +jes denken: als een ander het redt met 50 koeien, hou ik m'n hoofd zeker boven water!
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: 125 stuks extra melkkoeien is ongeveer 2,4 miljoen.

ik zoek nog plaats voor pinken jack .
brengt waarschijnlijk meer op
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Kennelijk voel jij je aangesproken Jack

Valt wel mee, maar jij weet zo precies waar het fout gaat in de melkveehouderij dat ik graag van je expertise gebruik maak om niet in dat soort valkuilen te stappen.

Quote:
@George: wie nu een stal bouwt voor 1 miljoen euro , wat zal die over 10 jaar nog waard zijn? Heb je die stal over 10 jaar afgelost ben je financieel in feite nog steeds maar even ver

In die stal wordt ook na tien jaar nog steeds gemolken en dus verdiend. De waarde doet niet zo ter zake, in feite kun je het rijk worden dan niet meer tegen gaan...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: ik zoek nog plaats voor pinken jack .
brengt waarschijnlijk meer op

Laten we 't er op houden dat het verlies dan kleiner blijft.
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Als de trein rijdt

Van een rijdende trein is het moeilijk afspringen.

Hoeveel ruimte per koe moet je in je begroting reserveren voor dit soort 'onvoorziene' posten

Vele nemen de zelfde trein,politiek blijft maar uitstellen hoeveel
wagons er aangekoppeld worden..
Jack Rijlaarsdam
@matt Ieder bepaalt zelf z'n strategie en maakt een inschatting van de risico's die hij loopt. Angst is doorgaans een slechte raadgever, ik baseer m'n keuzes liever op rationeel denken en de info uit m'n netwerk.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hoeveel ruimte per koe moet je in je begroting reserveren voor dit soort 'onvoorziene' posten? 2 euro per kg melk (quotumprijs op de top) * 9.500 kg * 125 stuks extra melkkoeien is ongeveer 2,4 miljoen.

Als het ene duur wordt wordt het andere weer goedkoper
Voorbleed:De melkzakt nu Maar voer wordt ook goedkoper
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Voorbleed:De melkzakt nu Maar voer wordt ook goedkoper

Oooh, vandaar dat de prijs van leasemelk in stort. 😃
George
@MTSTAMMINGA
Toch zou ik er maar niet vanuit gaan dat de (kracht)voerprijzen nog veel dalen.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Valt wel mee, maar jij weet zo precies waar het fout gaat in de melkveehouderij dat ik graag van je expertise gebruik maak om niet in dat soort valkuilen te stappen.

Als je van mijn expertise uit zou gaan bleef je mooi bij het aantal koeien wat je nu hebt. Geen grote financieringen aangaan dan kom je niet in die valkuilen.

Quote:@George: wie nu een stal bouwt voor 1 miljoen euro , wat zal die over 10 jaar nog waard zijn? Heb je die stal over 10 jaar afgelost ben je financieel in feite nog steeds maar even ver
In die stal wordt ook na tien jaar nog steeds gemolken en dus verdiend. De waarde doet niet zo ter zake, in feite kun je het rijk worden dan niet meer tegen gaan...

Dat klopt maar je zit wel aan die keuze vast door die financiering. Mocht je geen opvolger hebben en kalmer aan gaan doen heb je met heel dat plan helemaal niks opgeschoten. Ik zie niet de noodzaak om zoveel meer koeien te houden als je er zoveel kosten voor moet maken. Ik hoop dat je er rijk mee wordt , maar het zal ze lang niet allemaal lukken schat ik in.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Angst is doorgaans een slechte raadgever, ik baseer m'n keuzes liever op rationeel denken en de info uit m'n netwerk.

Dit vind ik ongelooflijke borrelpraat. Enige wat ik me afvroeg is of een jaartje of 2 uitstel ook een optie is, dan staat wel beetje vast hoe het verder gaat met de melkveehouderij, scheelt jouw veel (financiele) onzekerheid. Daarnaast is de kans dat er in 2015/2016 veel verdiend wordt toch niet zo groot.
matt
@jan is hobbyboer
Angst De trein durven te laten passeren...

Rationeel denken,niet doen wat iedereen doet..
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Enige wat ik me afvroeg is of een jaartje of 2 uitstel ook een optie is,

Niet echt. Rente is historisch laag, ondernemer loopt al jaren te wikken en te wegen, is er in z'n hoofd klaar voor, op dit moment zitten we politiek in een impasse, over twee jaar zit de sector weer in een harnas van regels en een peperduur productiebeperkingssysteem. Ik laat dit vogeltje niet over het touw vliegen. Doorgaans heb je meer spijt van dingen die je niet doet, dan van die je wel hebt gedaan.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: Rationeel denken,niet doen wat iedereen doet..

Meeste veehouders leunen achterover. Wanneer je een flink bedrijf met dito lasten en werk genoeg hebt, kan ik me dat goed voorstellen. Ik kon flink opschalen nooit recht rekenen, heb dus lekker op m'n handen gezeten en goed geld verdiend. Zoals het bedrijf er nu bij ligt, wil ik echter niet naar m'n pensioen. Ik verwacht m'n schik in het werk en uiteindelijk m'n inkomen te verhogen door wat uit te breiden. Snap niet zo goed waarom daar zo zuur over gedaan moet worden. Ieder vult z'n eigen leven in zoals dat 'm past.
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Snap niet zo goed waarom daar zo zuur over gedaan moet worden

Hoeveel ruimte per koe moet je in je begroting reserveren voor dit soort 'onvoorziene' posten

Heb enkel en alleen,een denkrichting willen aangeven,omtrent deze
onvoorziene post.

Dat je mij nou weg wilt zetten als zuur,dat moet dan maar..
maike
@mattonvoorziene posten?eerst grondgebonden melken met een overgangs termijn van 5 jaar,2016 knalt het fosfaatplafon dus de dierrechten komen er.Dat is dus de oplossing voor het hele probleem,kunnen de intensieve boeren mooi de dierrechten verkopen aan de extensieve boeren en is iedereen uit de brand de een geld beuren tot hij grond gebonden melkt en de ander kan uitbreiden tot hij of zij ook grondgebonden melkt.
Hansel
@maike
Waarom zouden de intensieven rechten verkopen?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Doorgaans heb je meer spijt van dingen die je niet doet, dan van die je wel hebt gedaan.

Tja daar zullen veel quotum kopers van de afgelopen jaren anders over denken. Ik vind het allemaal borrelpraat, dit soort teksten.

Dat jij je stoort aan de mening van andere mensen over jouw uitbreidingsplannen vind ik wel beetje vreemd. Dat jij dit plan (financieel) goed doorgedacht hebt geloof ik wel, maar dit is een discussieforum en jij doet in een voor groeiers vrij onzekere tijd een grote uitbreiding, dan is het toch logisch dat daar discussie over ontstaat. Niet iedereen vind het verstandig om op dit moment veel intensiever te worden. Belangrijkste is dat je er gelukkig van wordt, dus dat hoop ik echt voor je, alleen heb ik beetje m'n twijfels over deze stap, en ik hoop dat dat mag. Als ik jouw reakties van de laatste tijd hoor dan liever niet, maar dat houdt mij toch niet tegen 😄.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Hansel: Waarom zouden de intensieven rechten verkopen?

En waarom zouden de extensieven kopen, ze hebben vast goede redenen om extensief te boeren.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Niet iedereen vind het verstandig om op dit moment veel intensiever te worden.

Waar staat dat ie intensiever wordt? Hij heeft hier toch niet zijn gehele plan neergelegd.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Tja daar zullen veel quotum kopers van de afgelopen jaren anders over denken

De afgelopen jaren is er niets verdiend aan de aankoop van quotum maar of er verlies op geleden kan ik zo ook niet zeggen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Tja daar zullen veel quotum kopers van de afgelopen jaren anders over denken.

Je moet natuurlijk alleen dingen doen waar je zelf achter staat. Laatste quotumaankoop dateert hier van februari 2006.

Quote:
@jan is hobbyboer: Dat jij je stoort aan de mening van andere mensen

Storen is een groot woord. Reacties die beginnen dat iemand onzin praat en vervolgens zonder enige onderbouwing verklaren dat iemand geen verstandige dingen doet, prikkelen mij om door te vragen naar de reden van die mening. Jammer genoeg komt er dan meestal weinig leerzaams, maar blijken de betreffende prikkers gewoon erg voorzichtig van aard en bang om zaken te veranderen in het leven. Dat mag, maar is geen basis om andermans keuzes af te kraken.

Quote:
@jan is hobbyboer: Niet iedereen vind het verstandig om op dit moment veel intensiever te worden. Belangrijkste is dat je er gelukkig van wordt,...

Zijn we het op de valreep toch nog twee keer met elkaar eens. Grondgebondenheid en weidegang zijn de speerpunten van elke organisatie die met de melkveehouderij van doen heeft, het zou onverstandig zijn dat te negeren. Trouwens opvallend dat de gemeente in de vergunningverlening hier nauwelijks aandacht aan schenkt en bij het thema duurzaamheid alleen focust op energiegebruik.
Iemand wordt niet gelukkiger van een groter aantal koeien door de put. Een nieuwe stap zetten in de ontwikkeling van een familiebedrijf, kan wel zorgen voor meer werkplezier. Zorgen dat er uiteindelijk voor een eventuele eerstelijns opvolger nog iets te kiezen zal zijn, geeft mij een goed gevoel. Noem het beroepsdeformatie, maar ik wil niet de laatste zijn die het licht uit doet...
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Noem het beroepsdeformatie, maar ik wil niet de laatste zijn die het licht uit doet...

Dat noem ik wel beroepsdeformatie.
+2
friese koemelker
Grond er bij ?Er wordt hier in dit land alsmaar steeds grotere oppervlaktes steeds meer de al betere gronden naar natuur geschoven die dus voor altijd verloren zijn als er tenminste geen honger komt.Economie hebben ze bij de polietiek nog nooit van gehoord zo lang de gasput groningen niet leeg is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , grond , frits van der schans , toekomst , overijssel , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
129
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
2