Column Sjakie - schaalvergroters geven zelf aan waar hun toekomst ligt

Begrensd:

Door Jack Rijlaarsdam,


Terug kijkend op de laatste eeuw melkveehouderij in Nederland hebben zich opvallende ontwikkelingen voor gedaan. Onder druk van een hongerige achterban werd van de landbouw een verhoging van de productie verwacht. Mechanisatie maakte schaalvergroting mogelijk, het gebruik van krachtvoer en kunstmest zette aan tot intensievere methoden van veehouderij en het verstrekken van subsidies heeft de schaalvergroting nog meer aangejaagd. Uiteindelijk keerde de wal het schip, om overproductie in te dammen werd de melkveehouderij in het gareel van de quotering gedwongen. Nu er nieuwe afzetmarkten zijn gevonden en de quotering verdwijnt, heeft menig melkveehouder plannen het bedrijf uit te breiden.

Ondertussen zijn de verwachtingen die de maatschappij van ons heeft behoorlijk veranderd. Kwalitatief goed voedsel produceren is al lang niet meer voldoende. Dit dient te gebeuren met respect voor dier en omgeving. De zuivel speelt hier gretig op in en probeert zich te onderscheiden met weidegang, duurzaamheid en andere mooidoenerij. Zolang met deze thema’s extra geld uit de markt is te halen, valt er geen wanklank. Het voldoen aan bovenwettelijke eisen lijkt echter steeds meer op te schuiven naar een nieuwe standaard waar geen beloning uit de markt aan is gekoppeld.

Vooral het dossier weidegang heeft in een korte tijd een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In beginsel door kaasproducent Cono omarmd om zich in de markt te onderscheiden. Binnen enkele jaren stond weidegang synoniem voor een goede verzorging. Onder druk van maatschappelijke organisaties is vorig jaar zelfs een convenant afgesloten om de jaarlijkse daling van het aantal bedrijven met weidegang tot staan te brengen. Om deze tendens tegen te gaan ziet FrieslandCampina zich genoodzaakt een deel van het melkgeld in te houden en weer onder de weiders te verdelen.

De gestage schaalvergroting stuit eveneens op de nodige weerstand. Binnen LTO wordt daarom met de gedachte gespeeld om weidegang als verplichting in te zetten bij uitbreiding van de veestapel. Het merendeel van de melkveehouders lijkt het gebruik van weidegang als wisselgeld als een gemakkelijke weg naar maatschappelijke acceptatie te zien. Het is ook een kwestie van tijd tot het maximum aantal dieren per locatie wordt begrensd. Dat zal slechts een kleine minderheid met echt ambitieuze groeiplannen raken. Dit is tevens een groep die vasthoudend blijft in de voorkeur voor opstallen. Vol vuur wordt dan verwezen naar landen waar vele honderden melkkoeien op één locatie volkomen geaccepteerd is. In feite geven deze schaalvergroters zelf aan waar hun toekomst ligt.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+3
Jan Veenhouwer
Jack slaat de spijker op z'n kop, of je het leuk vind of niet!
+4
Farmer_
Quote:
@Grasbaal: Vol vuur wordt dan verwezen naar landen waar vele honderden melkkoeien op één locatie volkomen geaccepteerd is. In feite geven deze schaalvergroters zelf aan waar hun toekomst ligt.

De achterblijvers blijven met een consument zitten die voor het product niet meer wil betalen als voorheen, moeten ze de premie/toeslag toch nog uit eigen zak trekken bij de toekomstige weideboeren, "de klant is koning"
+1
jvt
Jack heeft wellicht makkelijk praten, maar hij heeft wel gelijk. Als je als jonge boer veel koeien wilt melken, is de beste oplossing de makelaar bellen en het zaakje in NL van de hand doen. Waar je dan gaat boeren, is voor ieder een eigen keuze. Wel is weidegang iets wat tussen de oren zit bij de consument, hier komen vrijwel elke dag toeristen en inwoners van de gemeente kalfjes kijken, en je hoort eigenlijk nooit geen gezaag of gezever dat de koeien binnen moeten blijven. Stellen ze eens een vraag, is onze keuze gauw uitgelegd en geaccepteerd
+2
BernieX
Jvt, wanneer melk je veel koeien? Wat is intensief?

Een boer die vindt dat weidegang beter voor de koeien is dan opstallen heeft de ligbox voeding etc. Niet goed voorelkaar.

De burger weet niet beter dan dat weidegang beter is dan opstallen, kun je ze ook niet kwalijk nemen. Door open dagen kun je de burger dit uitleggen en zorg dat kinderen weer op onze bedrijven komen.

De burger stapt de supermarkt binnen en wordt consument en pakt vervolgens de goedkopere produkten. Tsja...wat doe je hier tegen?
-1
MTSTAMMINGA
Quote:
@BernieX: De burger stapt de supermarkt binnen en wordt consument en pakt vervolgens de goedkopere produkten. Tsja...wat doe je hier tegen?

Proberen als ondernemer ermee om te gaan
Met er tegen ingaan ben je verliezer heelaars
+1
pieter p
De consument wil steeds goedkoper, moeten wij daar wel mee instemmen? Ik denk het niet want wij betalen de rekening, hier een link van de werkwijze van de grote supermarktketen.

canvas.be/programmas/panorama/…
+1
jvt
Voor de gemiddelde consument is alles wat meer is dan ten tijde van ot en sien al veel. Wij hebben de koeien ook permanent opgestald, maar wou dus aangeven dat als je het aan de consument uit kunt leggen, is het niet via open dagen dan via een praatje bij de kalveriglo's die bij ons aan straat staan, is er, zoals gezegd niets aan de hand. Kortom, alles zit tussen de oren, maar we hebben zelf, noodgedwongen doordat we op onze oude locatie niet vooruitkonden, gekozen voor het buitenland. Kan alleen maar zeggen dat e.e.a een verademing is...
+3
Dre van Helmond
@jvtJoost het lijkt me leuk om eens met een groepje prikkers te komen kijken
+4
jvt
@Dre van Helmond

mij ook, maar nu nog ff druk met bouwen en het zaakje op orde te krijgen. Volgend jaar past dan beter...
+3
gezienus
Quote:
@jvt: Wel is weidegang iets wat tussen de oren zit bij de consument

en aangemoedigd door standorganisaties en melkfabrieken

hier hoor je er ook nog niemand over
Farmer_
In NRW wordt wel over een verplichte uitloop gedacht, een van die groene wil dat, meer zo'n speelweide.
+4
pieter p
@Farmer_
Een grote mesthoop wordt dat dan
+3
Campagne
Ik denk dat heel veel bovenwettelijke eisen niet door de consument afgedwongen wordt, maar door de gehele periferie eromheen. Die verdient er lekker aan onder het mom: de consument wil het. Blijkbaar heeft die periferie zoveel macht dat die dit voor elkaar krijgt. Het is ook goed voor de BV Nederland, waar de boeren ondergeschikt aan lijken te zijn.

Een boer vindt het denk ik niks erg om met al die extra eisen te moeten boeren, als het maar BETAALD wordt. De consument kiest echter het goedkoopste, dus die markt ervoor is er niet. Zolang politiek en belangenbehartigers dit laten gebeuren zal er niets veranderen. Het lijkt wel of beleidsmakers alleen eigen belang ( pluche en commissariaten etc.) voor ogen hebben en niet die van de sector. Ik zie dit ook niet (zo maar ) veranderen.
jorisdriepinter
@Campagne
De consument betaald ook heel veel dingen waar ie geen weet van heeft. Dus andersom bestaat net zo goed.
Kortom het is maar net hoe het geregeld is.
+1
MTSTAMMINGA
@Campagne
Het toppunt van boeren onderdrukken vindt ik wel die melkcontracten bij de melkfabriek in Frankrijk 😞
+1
Campagne
[@MTSTAMMINGA, klopt wat je zegt. Wij zijn vol goede moed naar Frankrijk gegaan 5 jaar geleden. Wie had gedacht dat dit ons te wachten zou staan. Dit laat maar weer zien dat de politiek en de multinationals samen bepalen en dat jij, als boer, grondstofleverancier bent. Wij doen ook hier niet aan mee en stootten de melktak dan ook af per 1-1-2015. We gaan verder met onze akkerbouwtak die we gaan vergroten en onze dubbelkkoeien (MRY), die we proberen te houden als zoogkoeien / vleesvee. Mijn man heeft bijna 35 jaar melkkoeien gehad, dus dat wordt een hele omslag. We willen wel hard werken, maar niet dat een ander er met de winst vandoor gaat. Vandaar.
Campagne
Mooi verhaal Jack Rijlaarsdam.
Ik denk echter niet dat de schaalvergroters gaan verkassen naar het buitenland. Dan hadden ze dat allang gedaan, want er zijn vele plekken waar het voor grote boeren goedkoper boeren is dan in Nederland. Doordat ze nu blijven in Nederland, wordt de niet-groeier ook getroffen/geconfronteerd met de nieuwe standaard vanuit bovenwettelijke eisen.
Wij zagen die bui al aankomen in 2009 en zijn daarom naar Frankrijk gegaan, waar er normale gezinsbedrijven zijn met een gemiddelde van 300000 l, wel meer grond vaak omdat er veelal een akkerbouwtak bijzit.
+4
sil
Was hier laatst op een open dag van een varkensbedrijf, alles nieuw, de boerin vertelde vol trots hoe goed de varkens het hadden in de hokken, veel ruimte speeltje erbij enz......... maar toen ik zelf door het raampje van de betreffende afdeling tuurde, dacht ik toch echt iets anders, vergeleken met mijn beeld van wroetende varkens in een wei, die laatste die hebben het nog eens goed. Stel voor dat jezelf je hele leven in zo'n hokje zit....
Zo zal de gemiddelde consument ook over de koeien gaan denken die opgestald staan.
Je kunt nl. nooit!!!!!!!!! aan een burger uitleggen dat een koe die op 3 ha door een wei loopt 't slechter heeft dan in een super de luxe stal op roostervlooer, of blijf jij zelf ook liever altijd binnen en nooit naar buiten toe.
Hiermee probeer ik uit te leggen hoe het merendeel van de consument denkt en blijft denken!
+3
producent
90 % van de consumenten krijgt alleen maar een beeldvorming opgelegd door actie groepen.
+1
Farmer_
Quote:
@sil: Zo zal de gemiddelde consument ook over de koeien gaan denken die opgestald staan.

Das onzin, koeien hoef je niet te zien door een deur raampje, voor melkvee is licht/ventilatie belangrijk, dus hoge open stallen met zoveel mogelijk daglicht en niet zoals varkens in het donker met dichte groepshokken zonder ramen.
Melkvee houdt van comfort en zal nooit dezelfde richting uitgaan als de varkens.
cs-agrar
Quote:
@Farmer_: Das onzin, koeien hoef je niet te zien door een deur raampje, voor melkvee is licht/ventilatie belangrijk, dus hoge open stallen met zoveel mogelijk daglicht en niet zoals varkens in het donker met dichte groepshokken zonder ramen.
Melkvee houdt van comfort en zal nooit dezelfde richting uitgaan als de varkens.

Het verhaal is nog iets genuanceerder.Bij varkens, en vooral bij kippen, zijn aantallen veel hoger. Waar we het bij koeien over een 100-150 stukt hebben, gaat het bij varkens en kippen al snel in de 1000+. Dat zijn aantallen. Als je zo'n stal in kijkt zie je ook alleen maar kip, geen vloer. Bij varkens is het ook bezaaid met die beesten. Er moeten veel dieren op klein oppervlak.
Doordat koeien veel kleinere aantallen hebben valt het veel minder snel op, je ziet er maar een paar.
Zit bijv veel in geitenstal, dat ziet met 600st echt helemaal wit in die stal, terwijl ze ruim in het oppervlak zitten.
Nico96
Doe daar nog een filmpje bij van "dansende koeien" die in het voorjaar de eerste keer de wei ingaan.
Nico96
Doe daar nog een filmpje bij van "dansende koeien" die in het voorjaar de eerste keer de wei ingaan.
+1
jan 1
Volgens mij mag het niet uitmaken of je de koeien binnen heb lopen of buiten,in de winter staan ze bij elke boer toch binnen!Hoor je niemand over dat ze dan in veel te kleine donkere stallen staan.
Schaalvergroter heeft juist veel geinvesteerd in comfort,en dat voor de zomer EN de winter periode!
Om dan vol vuur te vertellen dat collega,s die een andere mening hebben over koeien houden maar ff de les te lezen vind ik knap...
Voor het overige kan ik me er wel in vinden!
cs-agrar
Quote jan 1:
Volgens mij mag het niet uitmaken of je de koeien binnen heb lopen of buiten,in de winter staan ze bij elke boer toch binnen!Hoor je niemand over dat ze dan in veel te kleine donkere stallen staan.

en dan moet die betreffende boer gewoon maar een korting krijgen op de melk
sil
Je hoort mij ook absoluut niet zeggen dat een koe het binnen slecht heeft, mij gaat het erom hoe eenvoudig de grote groep consumenten denkt.
Heel simpel is de redenatie: ik zou ook niet altijd binnen willen zitten, wel als het regent en koud is ( winter) dat is geen probleem.

Of deze beeldvorming terecht is vind ik minder interessant, je moet hier wel op inspelen als verkopende/ producerende partij.
Campagne
@sil, je kan er wel op inspelen, als de consument ervoor wil betalen lijkt me. Net als halfvolle en volle melk, daar zit ook prijsverschil in. Waar je wellicht op doelt is dat de melkveehouderij geaccepteerd moet blijven door de samenleving en dat we daarom tegemoet moeten komen aan hun eisen, ondanks dat ze niet voor de extra's wil betalen. Voor heel veel boeren brengt dit dan dus een kostprijs verhoging met zich mee. Hoe zie je dan je concurrentiepositie ten op zichte van landen waar dit niet voor geldt? Waarvan de invoer naar Nederland vrij is en dus de prijs zet. De meeste afzet gaat naar het buitenland, maar ik betwijfel of daar een voorkeur is voor zgn weidemelk, laat staan dat ze er een meerprijs voor wil betalen.Dan kun je net zo goed bulk produceren, dus met een zo laag mogelijke kostprijs, want anders heb je als boer in Nederland ook geen bestaansrecht meer op de langere termijn.
Als er wel voor betaald wordt is er niks aan de hand lijkt me. Wie betaalt bepaalt.
diezel
@Campagne: Het is precies dezelfde discussie welke in het verleden in Nederland gehouden is over de varkens-en pluimveehouderij. En heb zo'n vermoeden dat het ook precies hetzelfde gaat eindigen.
Meteen dat dreigen dat de consument maar extra zou moeten betalen. Is er een tekort aan melk in de winkel? In het land? Diezelfde consument gaat later wel als kiezer bepalen wat hij maatschappelijk verantwoordt vind. Net wat Tamminga hierboven schrijft, " met er tegen in gaan ben je de verliezer".
Heeft de kiezer met de varkens/pluimvee/nertsen ook gedaan.
Kun je hoog en laag springen, maar de kiezer beslist.

p.s. die varkenshouder met 5000 mestvarkens heeft volgens mij precies dezelfde argumenten over goede groei, comfort in de stal, beste voor het dier, wereldbevolking voeden blabla, dan een melkveehouder met bv. 300 binnen-koeien. En moet je eens kijken wat voor kosten deze mensen hebben met o.a. die luchtwassers. Leg het verschil maar eens uit aan een varkenshouder, aan een burger of aan mij! 😞
pieter p
@diezel
Er is een verschil in kosten om de dieren binnen te houden omdat je het zelf wilt, luchtwassers komen daarbij die kostprijs verhogend zijn maar die zijn opgelegd van hogeraf.
diezel
@pieter p
Economisch gewin zal toch hopelijk wel de reden zijn om de koeien binnen te houden. Anders heb je wel heel snel een probleem als er van hogerhand ook nog eens een kostenpost ( opvoeren weide-toeslag/ luchtwasser) opgelegd gaat worden.
Campagne
@diezel, wat is je punt, verklaar je nader graag, want door het als boer zelf te betalen creëer je zo een ongelijk speelveld in vergelijking met je buitenlandse collega's.
Wat je zegt over de varkenshouders en pluimveehouders is voortgekomen uit schaalvergroting die op een gegeven moment niet meer door de burger/consument werd geaccepteerd onder de invloed van de anti-partijen.
Dat wij als melkveehouders dit als voorbeeld hebben gezien en vervolgens toch ook die weg inslaan waardoor dit negatief op ons imago drukt en we vervolgens dat gaan compenseren met kostprijs verhogende maatregelen, dat begrijp ik niet.
Misschien zit daar de pijn, dat die weg terug er niet meer is voor velen en toch door de samenleving geaccepteerd willen blijven. Dat kost dus wat. In goede tijden zal dit op te brengen zijn, maar in slechte tijden maakt het je erg kwetsbaar.
diezel
@Campagne
Hierboven schreef ik dat ik precies dezelfde discussie zag als enkele decennia geleden in de intensieve veehouderij. En dat ik ook ongeveer dezelfde uitkomst verwacht als o.a RFC de koeien niet terug in de wei krijgt.
Denk je dat die intensieve veehouder met zijn varkens/kippen door die extra kosten wel een gelijk speelveld heeft met zijn buitenlandse collega's?
Denk je werkelijk dat het komt door die anti-partijen? Denk dat je je schromelijk vergist.
Campagne
@diezel
Ik denk ook dat de melkveehouderij dezelfde kant opgaat als decennia geleden de intensieve veehouderij. Die consument tolereert het blijkbaar alleen, als ik jou goed begrijp, als er weidegang toegepast wordt. Maar mijns inziens zijn we al in de melkveehouderij al een stap te ver gegaan met de grote tendens van schaalvergroting.

Het is niet alleen het punt van de weidegang, maar ook de andere duurzamerrij en mooidoenerij zoals Jack het in zijn column beschrijft. Dan heb je net zo goed, inderdaad zoals je zegt, geen gelijk speelveld zoals dat nu ook bij de varkens/kippenboeren het geval is. Daar zien we nu en in de nabije toekomst een grote sanering plaatsvinden.

Ik denk wel dat het door de anti-groepen en periferie aangezwengeld en aangewakkerd wordt, die hebben er alle belang bij, maar zoals ook al een paar reageerders hierboven aangeven zijn die koeien op stal best te verdedigen naar de consument toe.

Hoe zie jij dan de toekomst met en voor de boeren in Nederland als ze geen concurrerende kostprijs meer hebben?
pieta
@Campagne
Je dient wel mee te nemen dat schaalvergroting ook veel goeds gebracht heeft. Of denk jij dat het oude plaatselijke melkfabriekje ooit iets tot ontwikkeling gebracht zou hebben? Die schaalden ook al op om iets te kunnen. De opschaling heeft ook iedere ondernemer/agrariër een enorme waarde ontwikkeling van zijn bedrijf gebracht. Had nou elke nederlandse boer de instelling van @Jan is hobbyboer op agrarisch gebied dan had Jan het bedrijf niet duur hoeven te kopen, zijn quotum niet kunnen verkopen en zijn grond zou dan ook nooit een goede prijs op gaan brengen. Hoe het dan zou zijn (geweest) zullen we nooit weten.
+3
diezel
@Campagne
Ik ga mijn mening geven, maar let wel, het is de mening van iemand die in de sector bekend staat als een mislukte koeboer met een aparte economische hobby en dito kijk op de wereld

- woon in een streek waar, ruwe schatting, minder dan 10% van de koeien tijdens het groeiseizoen nog buiten lopen.
- het stikt hier van de mini-campings waar gewone doorsnee burgers bivakkeren en dan voornamelijk voor de fietsroutes. Je wil niet weten hoe vaak zulke mensen vragen waarom er geen koeien in de wei lopen. En de meerderheid is bepaald geen categorie anti-boer.
- Jij ziet grote saneringen plaatsvinden bij de varkens/kippenboeren? Ik niet. De sanering m.i. gaat plaatsvinden in de sector waar nog geen (koude) sanering heeft plaatsgevonden.
- Natuurlijk zijn die binnen-koeien te verdedigen naar de consument toe. Maar dat zijn die 5000 mestvarkens en 200.000 mestkippen toch ook. Daarin zie ik eigenlijk weinig verschil.

Zie een hele goede toekomst voor een gedeelte van de boeren in Nederland. Die EN een redelijke kostprijs hebben EN luisteren en handelen naar de wensen van de maatschappij.

p.s. overdag vrij koeverkeer naar een standweide en binnen 95% bijvoeren en je hebt de hele maatschappij toch te vriend.
+2
Campagne
@pieta, Rouveen en Cono zijn ook nog steeds klein en doen het uitstekend.
Dat de grond duur is heeft meer te maken met de externe kopers (stad, natuur, beleggers) volgens mij. Mensen zoals Jan is hobbyboer konden dan misschien hun quotum niet duur verkopen, maar heeft die boer die het gekocht heeft er wel wat aan gehad, verdiend.
We weten inderdaad niet hoe het zou zijn geweest als........ Ik wil alleen maar zeggen dat we mijn inziens in de Nederlandse melkveehouderij een stap tever gegaan zijn. Staat het er nu zo rooskleurig voor dan met de melkveehouderij? De schaalvergroting brengt veel extra kosten, arbeid en risico met zich mee voor de individuele boer, nog los van het probleem met opvolging. Daarnaast ben je erg afhankelijk van de export geworden.
Campagne
@diezel, vind ik des te leuker een mening van iemand die afwijkt van het gemiddelde 😄. Tot die groep behoren wij ook;-).

Wij, mijn man en ik, zien ook graag koeien in de wei. We hebben onze 75 koeien in Nederland 20 jaar op stal gehad, wat prima ging, maar hebben ze nu alweer 15 jaar buiten.

Je kan inderdaad als sector creatief omgaan met het begrip en de invulling van beweiden om toch die consument tegemoet te komen.

Zoals de situatie nu in Nederland is denk ik ook dat een redelijke kostprijs heel belangrijk is en aan de extra eisen (luisteren naar de consument) tegemoet moet worden gekomen. Ik blijf het jammer vinden dat het inderdaad voor een gedeelte van de boeren zal zijn.
Ik zie de toekomst voor de Nederlandse boer iets somberder in, maar dat is mijn mening. Hopen dat ik ongelijk heb/krijg.
Frans1
Quote:
@Campagne: Daarnaast ben je erg afhankelijk van de export geworden.

Dat is een flauwekul argument,heeft niks met schaalvergroting te maken
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Had nou elke nederlandse boer de instelling van @Jan is hobbyboer op agrarisch gebied dan had Jan het bedrijf niet duur hoeven te kopen, zijn quotum niet kunnen verkopen en zijn grond zou dan ook nooit een goede prijs op gaan brengen.

Mooi dat ik als voorbeeld genoemd wordt. Mijn gedrag is volledig een gevolg van de in mijn ogen onmogelijkheden om op een rendabele manier te groeien in dit land, in ieder geval met mijn uitgangspunten. Als die anders waren geweest had ik heus wel wat fanatieker willen boeren. Ik vind boeren hardstikke leuk, maar heb geen zin in 80-urige werkweken, veel schuld en gezeik, en nog geen 50.000 euro per jaar verdienen. Da's nix voor mij.
+2
pieter p
@Frans1
Tuurlijk wel, er wordt en zal meer geproduceerd worden dus meer export nodig. De nederlandse consument gaat echt niet meer eten.
pieta
Quote:
@diezel: p.s. overdag vrij koeverkeer naar een standweide en binnen 95% bijvoeren en je hebt de hele maatschappij toch te vriend.

Maar krijg je dan wel de weidepremie want het te vriend hebben/houden van de maatschappij vertaalt zich niet in een positief saldo op mijn bankrekening.
pieta
@Campagne
Laat ik toch maar even voorop stellen dat de grond toch ook vooral duurder is geworden door de schaalvergroting. Als niemand wil opschalen heb je voor de meeste grond immers gewoon geen koper.
pieta
Quote:
@Campagne: Mensen zoals Jan is hobbyboer konden dan misschien hun quotum niet duur verkopen, maar heeft die boer die het gekocht heeft er wel wat aan gehad, verdiend.

Opschalen is niks maar wie quotum kocht heeft er aan verdiend????? Ik denk dat Jan in zijn situatie de juiste beslissing heeft genomen (hij wist zelfs dat ie koeien moest blijven melken omdat ie anders in 2015 geen afnemer voor de melk meer had) .
pieta
@jan is hobbyboer
Dat weinig verdienen was jouw bedrijfsprobleem. Dat probleem heb ik nog niet gehad(zelfs 2009 was nog redelijk, voor de verplaatsing).
+3
Coen
@pieta , de (ruwweg) halvering van de rekenrente in een paar jaar tijd heeft de agrarische grondprijs doen exploderen 😞

landbouwgrond is al een paar jaar het meest schaarse productiemiddel en is dus automatisch schreeuwend duur
Campagne
@pieta, volgens mij is de grond met name duur geworden doordat de weggekochte boeren vanwege de belastingregels een nieuw bedrijf opstarten wat vaak meer dan twee keer zo groot was als het oude. Omdat zij vaak een boerderij van een andere boer overnamen en omliggende gronden bijkochten voor dikke prijzen, ging de hele grondprijs in die buurt omhoog. Het ging om een grote hoeveelheid boeren en daardoor is ook de grondprijs overal sterk opgelopen. Met slechts melkproductie is deze grond nooit rendabel te maken, het is geld van derden en van speculatie die de grondprijs opdrijft.
+2
arjan_kok
@Campagneje schetst de situatie van 10 tot 20 jr geleden toen werd veel grond gekocht door overheden en project ontwikkelaars, maar nu is dat maar marginaal en de grondprijzen stijgen gewoon door
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: (hij wist zelfs dat ie koeien moest blijven melken omdat ie anders in 2015 geen afnemer voor de melk meer had) .

Bij RFC kun je opzeggen en heb je drie jaar bedenktijd.
diezel
@pieta
Heb weleens iemand met een IV-bedrijf wat een vele miljoenen-omzet heeft, geadviseerd om te investeren in zijn nabije "maatschappij". Zijn eerste reactie was dezelfde kortzichtige als van jouw.
Na het €150 kostende feestje is hij nog vaak teruggekomen op het resultaat van deze "beste investering voor de toekomst".
Campagne
@arjan_kok
De prijs loopt op omdat er veel minder transacties zijn als jaren geleden en ik denk dat daar nog steeds de weggekochten een hoofdrol spelen in die transactie. Of het gaat om hele kleine stukjes. Ik heb gehoord dat er veel te koop staat maar weinig verkocht wordt, zou dat ook met de prijs te maken hebben ? Bedrijven die te koop staan worden door de bank aangeboden, maar omdat ze vaak al onder water staan, zullen ze geen genoegen nemen met een lagere prijs. Daarom blijft de grondprijs hoog.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dat weinig verdienen was jouw bedrijfsprobleem. Dat probleem heb ik nog niet gehad(zelfs 2009 was nog redelijk, voor de verplaatsing).

Jij rekent de afschrijving van het melkquotum (bij jouw toch ook snel ruim 2 ton per jaar de laatste 9 jaar) niet mee, ik wel, ik vind dat nl. wel vermogensverlies. Dat maakt nogal een verschil in het rekensommetje.

Gewoon op basis van boeren kan ik er ook nog wel iets aan over houden, anders begon ik volgend jaar niet weer. Bedoeling is wel dat ik met mijn geboer vanaf volgend jaar iets van 20 tot 30 mille per jaar mee verdien (rond 10-15 cent per liter bij melkprijs van 30-35 cent), we zullen zien.
+2
Farmer_
@diezel
Een maatschappij die niet betalen wil, jullie laten je voor het karretje spannen, die weidegang wordt gewoon misbruikt door degene die de boeren een bepaalde richting wil injagen, het levert geen donder op.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: Met slechts melkproductie is deze grond nooit rendabel te maken, het is geld van derden en van speculatie die de grondprijs opdrijft.

Vergeet niet dat de rabobank, als financier van de landbouw, heel erg welwillend stond tegenover deze opdrijving van de gronden. Er wordt maar paar procent van alle grond elk jaar verkocht, maar door de steeds hogere prijzen mag Rabobank deze hogere prijzen wel gebruiken als basis voor hun financieringen. Ik denk dat de Rabobank heel wat meer gedoe zou hebben met de Stresstest als ze nog steeds uit moesten gaan van de grondprijzen van rond 2000, die ook al ver boven de agrarische waarde. Klassieke geval van een zeepbel, die heus wel keertje gaat ploffen.

Dezelfde truc is uitgehaald met de huizenprijzen, daar is het al een grote bende, wacht rustig af, 2 jaar slechte prijzen in de rundveehouderij en de akkerbouw en kans is vrij groot dat grondprijs behoorlijk in elkaar dondert, of de grondmarkt tot stilstand komt, want behalve bij George is er niet veel Cash geld beschikbaar in de landbouw vrees ik.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: (hij wist zelfs dat ie koeien moest blijven melken omdat ie anders in 2015 geen afnemer voor de melk meer had) .

Goed gezien, daarom heb ik nog steeds quotum (1200 kg 😄, en lever ik zo nu en dan nog wat melk aan RFC. Die gok durfde ik niet te nemen. Als je 2 miljoen liter hebt zul je nog wel een afnemer vinden (wildwest jongens als DOC of AWare, zolang het goed gaat) maar met mijn paar koeien, daar zit niemand op te wachten. En zelf alle melk gaan verwerken, dat lijkt me ook geen goed plan.
diezel
@Farmer_
Je proberen te verplaatsen in de gemiddelde consument is geheel wat anders dan je voor een karretje laten spannen.
Om het concreet te maken: als ik zo eens wat rondfiets en ik kom langs twee buren welke beide melkveehouders zijn. Bij de één lopen zijn koeien buiten en bij de ander staan ze binnen. Weet je wat ik dan denk? Is dit eigenlijk nog wel één en dezelfde sector! En dan denk ik nog als halve boer.

p.s. Hoe kun je nu zeggen "een maatschappij die niet betalen wil"? Binnenkort wordt er weer een groot bedrag op je RC gestort.
pieta
@Campagne
Twintig jaar geleden kochten gewone Brabantse veehouders al grond in Drenthe voor een habbekrats(15.000 gulden/ha). Niks uitgekocht maar gaf wel prijsontwikkeling.
pieta
@jan is hobbyboer
Wat je niet hebt kun je niet verkopen Jan. Bedrijf overgenomen in 2008 met vervreemdingsbeding erop. Bij verkoop quotum opbrengst naar mijn ouders. Dus vertel me even hoe ik had moeten rekenen?
pieta
@diezel
Een kameraad van mij heeft al zijn vee binnen en had altijd een aantal klafjes aan een touwtje in de hooiberg staan vlak aan de weg. Elke dag vele bezoekers die de kalfjes kwamen bewonderen. AIDér op de stoep en aanbinden mag niet.
Farmer_
Quote:
@diezel: een maatschappij die niet betalen wil"? Binnenkort wordt er weer een groot bedrag op je RC gestort.

Van de maatschappij 😃 ben benieuwd.
diezel
@Farmer_
Kan me voorstellen dat je ,gezien de regelmaat en het tijdstip, gaat denken dat elke Europeaan automatisch een 5 of 6-cijferig bedrag van de Sint als cadeau krijgt overgemaakt! 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Wat je niet hebt kun je niet verkopen Jan. Bedrijf overgenomen in 2008 met vervreemdingsbeding erop. Bij verkoop quotum opbrengst naar mijn ouders. Dus vertel me even hoe ik had moeten rekenen?

Natuurlijk mag je wel verkopen met zo'n beding, alleen gaat het beding dan gelden en gaat waarschijnlijk (een groot deel van) de poet naar jouw ouders en dan is verkopen niet interessant meer. Allereerst heb je de jaren 2006-2008, in die jaren is het quotum ook al serieus stukje minder waard geworden, vervolgens heb jij het bedrijf overgenomen en hebben je ouders bewust het verlies voor jouw genomen. Zij wisten toen al dat over 7 jaar dat deel van hun vermogen niets meer waard was en dat jij eigenlijk zonder quotumkosten kon melken vanaf 2008. Hoe gek kun je zijn als ouders zou ik bijna zeggen, ze moeten je wel erg aardig vinden, miljoentje weggeven 😄. Daarnaast heb ik laatst begrepen dat jullie ook nog uitgekocht zijn. Dat maakt het allemaal niet heel erg representatief voor een gemiddeld bedrijf in NL. Het is je gegunt hoor, maar ik vind het geen onderbouwing van jouw stelling dat er in 2009 nog geld verdiend werd in de melkveehouderij, door hele specifieke omstandigheden bij jouw toevallig wel, maar je bent vrees ik wel een uitzondering.

Dat is ongeveer hetzelfde als wanneer ik mijn inkomsten buitenshuis bij mijn boerenbedrijf optel. Dan moet het ook wel heel raar lopen wil ik er niets aan overhouden, maar da's natuurlijk niet reeel. Buiten de landbouw wordt gewoon veel makkelijker veel meer verdiend. Daar wordt echt niet gerekend met bruto marges van 3 a 4 cent per liter, die volgend jaar ook nog aan de optimistische kant blijken te zijn.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: behalve bij George is er niet veel Cash geld beschikbaar in de landbouw vrees ik.

Je schat me verkeerd in Jan , waar moet ik dat cash geld vandaan halen? Van dat quotumgeld heb ik een woonhuis in het dorp gekocht. Ik moet gewoon de kost verdienen met mijn boerderijtje , iets groter dan die van jou maar jij hebt de computers en paarden als neventak. Ik ga nog een nieuw schuurtje bouwen en dan is de meeste cash verdwenen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Campagne: Daarom blijft de grondprijs hoog.

Knap dat je dat allemaal vanuit het zonnige Zuiden kunt bekijken.

Ik heb alleen zicht op mijn eigen regio en ook daar zijn wel wat beleggers actief, maar het merendeel van de grond wordt gewoon opgekocht door bollen-, akkerbouw- of veeboer. Op dit moment zoveel emotie in de markt dat makelaars opgebeld worden of er niet alsjeblieft een bod uitgebracht mag worden... Totale gekte. Maar het is best mogelijk dat dat alleen in deze regio geldt en dat de rest van NL zoals jij aangeeft wordt verziekt door uitgekochte boeren...
jan is hobbyboer
Quote:
@George: en paarden als neventak

Paarden is bijzonder winstgevend 😄 (pfffffffff).
+2
George
@Jack Rijlaarsdam
Jack je denkt dat de bollenboer/akkerbouwer of veeboer de grond koopt , maar in werkelijkheid kan hij zomaar van Fagoed of ASR zijn. Of in de meeste gevallen van de Rabo.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Jack je denkt dat de bollenboer/akkerbouwer of veeboer de grond koopt , maar in werkelijkheid kan hij zomaar van Fagoed of ASR zijn. Of in de meeste gevallen van de Rabo

De defintie van kopen en financieren wordt nogal door elkaar gebruikt tegenwoordig. Kopen klinkt wat positiever dan financieren. Kopen is in mijn ogen nog steeds gewoon cash betalen zonder dat je daarvoor een finanier hebt. Je koopt bijvoorbeeld een brood, en eigenlijk zou je met snel afschrijvende dingen als machines die ook gewoon moeten kopen. In alle andere gevallen financier je het gewoon. Jij mag het gebruiken, maar wel tegen een vergoeding (rente en aflossing). Totdat jij alles afbetaald hebt is er maar een klein gedeelte van de 'aankoop' van jouw. Bij huizen was het gewoon om meer dan 100% te financieren, echte windhandel, nix met aankoop van een huis te maken. Er hoeft maar iets te gebeuren of je bent technisch failliet, onderpand is immers minder dan hoogte van schuld.
George
@jan is hobbyboer
Ik hoor dat 5 tot 10 cent per kg quotum reserveren moeilijk is dus is het niet zo'n goudmijntje. En in een slecht jaar is dat zo weer op.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: denkt dat de bollenboer/akkerbouwer of veeboer de grond koopt

Bollenbouwers tikken de laatste twee jaar zo tientallen hectares van de lopende rekening af, gouden handel en macht van de grote getallen. Zal best wat met ASR of Fagoed gedaan worden, maar ook dan moet er 30% zelf ingelegd worden uit eigen middelen... Meeste wordt inderdaad gefinancierd door een bank, maar het bod wordt toch echt uitgebracht en de verplichting aangegaan door gewoon hard werkende ondernemers zonder uitkoopspaarpot.
Campagne
@pieta
De melkprijs was in die tijd bijna gelijk aan nu, dus toen kon dat je nog uitrekenen dat je er nog mee zou verdienen, maar nu is het land tien keer zo duur geworden, nu is het een ander verhaal. Hoe kun je nu nog uitrekenen dat je dit terug verdient, anders dan dat je hoopt dat er nog meer lucht in de grondprijs wordt gepompt?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Ik hoor dat 5 tot 10 cent per kg quotum reserveren moeilijk is

Wanneer je allergisch bent voor belasting betalen en dus gewend bent de winst te drukken, valt dat idd niet mee. Voor meer calculerende ondernemers was 10 cent overhouden de laatste twee jaar ook best lastig, wat moet er dan met de andere centen die nog resten gebeuren...
George
@Jack Rijlaarsdam
Beetje een zwetsverhaal.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: defintie van kopen en financieren

Wanneer ik grond koop wordt dit op mijn naam overgeschreven bij de notaris nadat ik de financiering geregeld heb bij de bank. Mag je best eigen definities gaan hanteren, maakt het wel verwarrend.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: een zwetsverhaal.

Ben blij dat je zelf ook inziet dat je wat doorschiet met algemene conclusies trekken uit de verhalen die jouw accountant je heeft verteld over extremen.
George
@Jack Rijlaarsdam
En toch heeft Jan gelijk. De meesten hebben diezelfde grond direct ingebracht als eerste hypothecaire zekerheid bij de bank.
George
@Jack Rijlaarsdam
Als het er steeds meer worden zijn het geen extremen meer.
pieta
@jan is hobbyboer
Jij hebt het quotum ook niet betaald aan je ouders en je mocht het ook nog gewoon te gelde maken. Wie zijn ouders zijn er nou gek geweest?
En uitkopen/verplaatsen is allemaal gebeurd na 2009 dus wat dat met 2009 te maken heeft weet ik dan even niet?
Ik vind overigens dat je in jouw situatie verstandige beslissingen hebt genomen en je ouders één onverstandige objectief gezien. En daarmee bedoel ik je broer die in de straat woont en eens ooit wat krijgt als je ouders allebei overleden zijn en wat ook elke dag nog minder waard wordt.
+2
pieta
@Campagne
Zodra je grond aankoop gaat uitrekenen wanneer je hem hebt terugverdiend koop je niet. Voor de rest moet eenieder voor zichzelf kijken wat ie doet en hoe ie het doet.
sorry
@Jack Rijlaarsdam
over die 30% mogen ze weer afschrijven terwijl het pachtcontract waarde blijft houden dus zo spannend is het allemaal ook weer niet
pieta
@sorry
Volgens mij bedoel je eigenlijk bijschrijven.
sorry
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: extremen.

extremen?
vofjagtenberg
@jan is hobbyboer
Aflossing vergoeding? Kan wel zien dat ik er vaak uitgestuurd werd bij economie. Altijd gedacht dat dat een toename was van eigen vermogen en dus afname vv.
vofjagtenberg
@pieta
Als je de rente over de financiering uitrekent, en dat bedrag is gelijk of lager dan wat je aan huur wilt betalen, zou ik persoonlijk toehappen. Mits het perceel je past. Heb je de zorg ook niet dat je er na een paar jaar weer afgetrapt wordt. Er vanuitgaande dat je de aflossing netjes kunt opbrengen.
+1
Cornelis
@GeorgeIk heb ook een buurman die niet meer melkt en hij bezigt hetzelfde taalgebruik als jij. De variatie is groot George, naar beneden en ook naar boven.
+4
Farmer_
Quote:
@diezel: een 5 of 6-cijferig bedrag van de Sint als cadeau krijgt overgemaakt

Das ter compensatie van het goedkope voedselpakket voor de veel eisende consument.
sorry
@pietanee afschrijven,dat bijschrijven is die 70% wat jack weer ziet
pieta
@vofjagtenberg
Dat zie je dus niet goed. Toename van eigen vermogen ontstaat door het realiseren van winst en/of privé-stortingen. Afname door privéonttrekkingen en verlies. Aflossen is schuiven met geld.
pieta
@sorry
De indexatie op de geldlening van bijv ASR is aftrekbaar als bedrijfskosten en wordt in de balans verwerkt als een bijschrijving.

Doordat u economisch betrokken blijft bij de grond mag u de transactie verwerken als een
geïndexeerde geldlening. De grond blijft op uw balans staan zonder dat daarbij enige
wijziging wordt aangebracht en het bedrag dat u van ASR ontvangt, neemt u op uw balans op
als geldlening. Deze geldlening mag worden verhoogd met de door u betaalde kosten die in
het jaar van afsluiten direct, voor het geheel, als financieringskosten aftrekbaar zijn van uw
winst.
Vervolgens betaalt u jaarlijks een canon, die vanzelfsprekend ook als onderdeel van de
bedrijfskosten aftrekbaar is. Deze canon wordt jaarlijks geïndexeerd (zie hiervoor de
informatie van ASR). De afgesproken index mag u eveneens toepassen op de geldlening. De
indexverhoging is eveneens direct als financieringslast aftrekbaar.
diezel
@Farmer_
Dacht dat ik eerder iemand hard hoorde roepen dat de maatschappij niet wou betalen? 😄
pieta
@diezel
Sommige dingen moet je los van elkaar zien. Vraag maar een willekeurige burger wat ie er van vindt.
+2
diezel
@pieta
Ik praat daar het liefst zo min mogelijk over met willekeurige burgers. Je hebt er namelijk van die slimmerds bij die het wel koppelen! 😞
p.s. neem zelf de steun ook aan hoor!!
+1
vofjagtenberg
@pieta
Eigen vermogen is toch bezittingen minus schulden? Een lening cq. hypotheek is een schuld. Als je deze vermindert door af te lossen, neemt je eigen vermogen toe.
George
@vofjagtenberg
Dat lijkt me waar te zijn. 😄
Farmer_
@diezel
Wil ze ook niet.
+1
Druk
@vofjagtenberg
Schulden verminderen door aflossingen, maar de bezittingen verminderen via afschrijvingen.
Als de schulden meer verminderen dan de bezittingen stijgt het Eigen Vermogen 😄
matt
Quote:
@jan is hobbyboer: Er wordt maar paar procent van alle grond elk jaar verkocht, maar door de steeds hogere prijzen mag Rabobank deze hogere prijzen wel gebruiken als basis voor hun financieringen.

Onzin de rabobank is geen grondbezitter,ze hebben alleen het hypotheekrecht!
+1
George
@matt
Geen onzin , eerste hypotheekrecht! Als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen moet je eens zien wie de werkelijke eigenaar is.
matt
@George
En als je wel aan je verplichtingen kunt voldoen,is de meerwaarde van de grond
voor de eigenaar,dat stuk kan de bank dus nooit gebruiken als basis
voor hun financieringen,zoals jan beweerd.
George
@matt
Als je wel aan je verplichtingen kunt voldoen gebruiken ze hun hypotheekrecht niet. Maar in de hypotheekacte staat duidelijk wat je voor hypothecaire zekerheid hebt ingebracht en dit is ook door de notaris vastgelegd.
vofjagtenberg
@George
Eigenlijk wel een rare club die Rabobank.Ze hebben bijna 800 miljoen vergokt met de Liborfraude, daarnaast nog bijna een mijard met een paar foute gokjes op onroerend goed gebied, moet ook nog even worden afgeboekt. Het water staat ze op dit moment zo aan de lippen, dat ze bijna geen financiering meer willen/kunnen afgeven. En de spaarders hangen nog maar een extra sok op zolder, dus daar komt het geld ook niet van binnen.
+1
vofjagtenberg
O ja, het schijnt ook nog een cooperatie te zijn, en dat klopt ook wel. Want wie gaat die kleine 2 miljard ophoesten?
Juist dat doen we gezellig met zijn allen. 😃
George
@vofjagtenberg
Tja ik kan er ook niks aan doen.
vofjagtenberg
@George
Wat doe jij eigenlijk met je bankbiljetten? In de ouwe sok of stook je daar de hottub mee op? Zit je er in ieder geval wel warmpjes bij. 🆒
+1
George
@vofjagtenberg
Het zit geheel in landbouwgrond en woonhuizen. En dan ga ik nog een loodsje bouwen om te verhuren. Zoveel biljetten heb ik overigens niet dat ik me er zorgen om moet maken. De hottub is momenteel weer warm gestookt met kachelhout. En dat heb ik ruim op voorraad en zit er dus warmpjes bij ja.
+1
jorisdriepinter
@vofjagtenberg
De fouten zijn en worden gemaakt bij RN in Utrecht. Maar waar wordt er met de botte bijl gehakt, juist bij de plaatselijke banken. Schande
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: @jan is hobbyboer
Jij hebt het quotum ook niet betaald aan je ouders en je mocht het ook nog gewoon te gelde maken. Wie zijn ouders zijn er nou gek geweest?
En uitkopen/verplaatsen is allemaal gebeurd na 2009 dus wat dat met 2009 te maken heeft weet ik dan even niet?
Ik vind overigens dat je in jouw situatie verstandige beslissingen hebt genomen en je ouders één onverstandige objectief gezien. En daarmee bedoel ik je broer die in de straat woont en eens ooit wat krijgt als je ouders allebei overleden zijn en wat ook elke dag nog minder waard wordt.

Ik heb ongeveer de helf van de werkelijke echte waarde betaald voor de boerderij (incl grond, quotum, gebouwen en woonhuis). Daarvoor heb ik afstand getekend van mijn erfdeel en heb ik tegen boekwaarde overgenomen (zodat mijn ouders geen cent naar de fiscus hebben hoeven brengen). Heb dus jaren negatief fiscaal eigen vermogen gehad. Verder had ik ook nog wat verkoopbedingen liggen op grond en gebouwen. Alles wat er overblijft is dus voor mijn broer, dat bestaat uit een woonhuis en nog wat geld dat mijn moeder overhoudt. Bij directe verkoop, wat bij ons de andere optie was als ik het niet overgenomen had, hadden mijn broer en ik aan het eind van de rit beide veel minder overgehouden. Dus ik denk dat het een hele redelijke deal was voor mijn ouders en mijn broer, zeker wat ik hoor in vergelijking met veel overnames. Enige is dat woonhuis van mijn moeder sinds 2001 niet zoveel in waarde gestegen is en landbouwgrond wel. Maar daar kan ik verder ook niet zoveel aan doen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wanneer ik grond koop wordt dit op mijn naam overgeschreven bij de notaris nadat ik de financiering geregeld heb bij de bank. Mag je best eigen definities gaan hanteren, maakt het wel verwarrend.

Juridisch heb je helemaal gelijk, lees tegelijkertijd even het hypotheekakte bij de bank na, ben je weer een illusie armer. Ik gebruik inderdaad mijn eigen definities omdat de 'echte' definities meer marketing zijn dan dat ze de werkelijkheid vertegenwoordigen. Wat heb je aan iets waar je alleen schuld tegenover hebt staan: nix in mijn ogen. Ik ben daarom ook blij dat er maar 2 ha van de bank is en de overige 14 van mijzelf. Kan er wel 40 bijkopen maar als die geen extra rendement opleveren waarmee ik extra eigen vermogen kan opbouwen, schiet ik er toch nix mee op. Maar zoals gezegd: mijn eigen definities.
jan is hobbyboer
Quote:
@vofjagtenberg: Er vanuitgaande dat je de aflossing netjes kunt opbrengen.

Moet je op grond ook al aflossen? tijden veranderen snel. Toen ik een lening afsloot was aflossen nog voor de dommen. Had de ABN niet eens meer standaard in het pakket zitten, simpele lineaire aflossing in 15 jaar.
vofjagtenberg
@jan is hobbyboer
Je kan natuurlijk ook een leasecontractje doen. Wel even de kleine lettertjes lezen. 😃
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: Onzin de rabobank is geen grondbezitter,ze hebben alleen het hypotheekrecht!

Is niet helemaal onzin, rabobank heeft er baat bij dat de grondprijs (evenals de kantoren- en huizenprijs) hoog is. Ook zij moeten zo nu en dan bij hun beoordelaars laten zien hoe stabiel het zaakje is. En ondanks dat iemand z'n rente en aflossing netjes betaald is het voor de bank heel prettig dat het onderpand (veel) meer waard is dan de afgesloten lening. Een (kunstmatig) opgedreven grond/huizenprijs helpt daar ontzettend bij. Nieuwe kredieten zijn dan ook veel sneller in hun modellekes te rechtvaardigen. Self fullfilling profecy, totdat de zeepbel knapt. En hoe dat uitpakt gaan we misschien volgend jaar wel zien.
matt
@jan is hobbyboer
Hier ben ik het wel mee eens.
pieta
@vofjagtenberg
Bezitting is bijv een spaarrekening van 300.000 euro en een eigen woning van 300.000 euro en een hypotheeklening van 300.000 euro. Nu ga jij die hypotheeklening aflossen. Wordt je dan rijker?????
George
Quote:
@matt: Hier ben ik het wel mee eens.

Het heeft even geduurd. 😄
George
@pieta
Wat denk je Pieta? Maar er zullen er weinig zijn met een spaarrekening die even groot is dan de lening. Komt denk ik in de praktijk nauwelijks voor. Dus voorbeeld kan naar de prullenbak.
Maar om je vraag te beantwoorden: Nee je wordt dan niet rijker , maar hoeft wel geen rente meer te betalen over die lening , en ja dus wordt je wel weer rijker. 😄
+1
diezel
@pieta
Dat is een mooie. 😄
Jij blijft hetzelfde, maar de bank verliest 3 ton Eigen Vermogen.
Alles waar een hypotheek op rust mag een bank taxeren en op hun balans als EV meetellen. ( Bazel-richtlijn)
Cornelis
@GeorgeJij moet toch met koeien melken wel heel slecht hebben verdiend zeg, moest je toen je mais altijd kopen of zo...
+1
Cornelis
@diezelDus eigenlijk zou de bank mij moeten belonen voor mijn hypotheek....
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: lees tegelijkertijd even het hypotheekakte bij de bank na, ben je weer een illusie armer.

Verklaar je nader.

Quote:
@jan is hobbyboer: Kan er wel 40 bijkopen maar als die geen extra rendement opleveren waarmee ik extra eigen vermogen kan opbouwen, schiet ik er toch nix mee op.

Ieder neemt z'n eigen beslissingen. Grond is een waardevaste belegging die gemiddeld genomen iets harder in waarde stijgt als de inflatie, mooi pensioen dus. Daarnaast leg je met de aankoop van grond kostenposten als ruwvoeraankoop en mestafzet vast in een vrij beperkte range, soort verzekering. Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid grond bij een bedrijf de waarde van de gebouwen, meerwaarde.

Ik begrijp niets van jou. Vooral flink tekeer gaan tegen intensieve melkveehouders, maar tegelijkertijd aankoop van grond veroordelen wegens gebrek aan rendement. Wil je echt dat iedereen volgens dezelfde sterfhuisconstructie gaat boeren als dat jij doet?
diezel
@Cornelis
Laat ik het algemeen houden.
Als ze de grond in een streek op bv. 40 mille taxeren en opnemen op hun balans, zullen ze iemand met een restschuldje van 5 mille/ha moeten belonen en iemand met 50 mille/ha extra moeten laten betalen.
Bij de eerste stijgt nl HUN EV met 35 mille
paul1
@diezel
ja dat bedrag komt uit Brussel, als het aan den Haag lag,
kregen we nix meer.
vofjagtenberg
@pieta
Je zegt het zelf, een hypotheek lening. En een lening is nog steeds een schuld in mijn ogen. Dat is geld wat een derde partij aan jou leent.
Ander voorbeeld: twee identieke bedrijven, 10 jaar geleden een lening/hypotheek afgesloten voor 2 ton. Alleen de ene heeft hem afgelost. En de ander heeft nog een ton staan (minder gedraaid). Rekeningcourant bij beiden hetzelfde. Wie heeft meer eigen vermogen, is rijker?
gezienus
@Jack Rijlaarsdam dezelfde sterfhuisconstructie gaat boeren

zijn vaak welke op leeftijd zonder opvolger of hobby matig , die het zo kunnen uitzingen tot hun pensioen zou zelf ook tot die groep kunnen horen maar zit niet in het aard van het beestje
George
@Cornelis
Waarom deze reactie? Nee ik hoefde geen mais te kopen en was grotendeels zelfvoorzienend wat voer en mest betreft. Maar als ik zou zeggen dat er in 2006 zo geweldig veel te verdienen viel dan zou ik liegen. De melkprijs lag toen in de zomer ook ruim onder de 30 cent.
+1
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Ligt er ook aan wat de ha prijs is, hoe hoog ligt die in jou regio?, als je 70.000/ha moet betalen dan is pachtland van 900 een stuk goedkoper, het is natuurlijk beter als je die 900 op aangekochte grond afbetaald voor je ev, die 900 pacht is verdwenen.

Hoor ook weleens van aflossings vrije hypotheek om grond te kopen, maar wat schiet je daarmee op.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Farmer_: wat de ha prijs is, hoe hoog ligt die in jou regio?,

Wat de gek ervoor geeft... Globaal tussen 40.000 en 55.000, maar bood zelf vorig jaar 58.000 en werd niet gegund 😞
Cornelis
@diezelhet wachten is op Arie die komt vertellen dat dit grote onzin is 😄
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Valt mee, had het hoger verwacht, hier 60-70.000
+2
Cornelis
@GeorgeJe roept zo vaak en veel dat het allemaal kommer en kwel is. Nou hoor ik dat meer van ex melkveehouders, dus geen nieuws. Er zijn er echter ook die een knappe boterham kunnen verdienen omdat ze de toko op orde hebben en weten waar het rendement te halen is.
gezienus
@George Waarom deze reactie

ik denk george omdat je de veehouders de laatste tijd naar onderen drukt als armoedzaaiers die gek zijn en met een oud stuk brood tevreden zijn
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: werd niet gegund

Dan was er nog een hoger bod of hij werd je daadwerkelijk niet gegund. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: daadwerkelijk niet gegund.

Is verkocht voor 55.000. Ben blij dat jij er om kan lachen.
George
@gezienus
Ach dat overdrijf je. Ik deel de optimistische stemming niet en kan het niet goed volgen dat velen zo extreem gaan intensiveren. Er zijn best wel melkveehouders die makkelijk en goed genoeg de kost verdienen , hoewel velen zich toch een hoop lasten op de nek hebben gehaald. Quotum leasen en kopen tegen prijzen waar niks aan te verdienen valt , recordbedragen superheffing voor lief nemen etc.om zogenaamd maar klaar te zijn voor 2015 en dan een beetje mauwen over de maisprijzen , dat kan ik niet volgen.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: verkocht voor 55.000. Ben blij dat jij er om kan lachen

Dat zal dan toch zijn redenen hebben gehad Jack , ik wil wel een droevige smiley neerzetten als je denkt dat ik je uit lach. 😞
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: zal dan toch zijn redenen hebben gehad

Dat zul je aan de curator van de verkopende partij moeten vragen.
George
Quote:
@Cornelis: vaak en veel dat het allemaal kommer en kwel is.

Dat is het ook wel een beetje , daar komen ze pas achter als de rente ooit weer eens op een normaal niveau komt en of de waarde van de grond zou dalen.
gezienus
@George
beetje mauwen over de maisprijzen

dat is een sport george dat is nog een van de mogelijkheden waar we nog over kunnen onderhandelen
George
@Jack Rijlaarsdam
Toch vreemd dat de curator niet voor het hoogste bod gaat.
+1
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Dat is knap lullig. Altijd gedacht dat een curator er uit moest halen wat er in zat. Of er is misschien nog wat zwart geld mee gemoeid?
Cornelis
@GeorgeJe vergeet het woord denk ik achter beetje.
+1
George
@gezienus
Tja ik weet het ,je hebt voor de rest niet zoveel meer te willen als boer.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: mee gemoeid?

Ik krijg het niet boven water, maar gezien de antwoorden die ik wel krijg van de rechter-commissaris schat ik in dat de hypotheekhouder (ING) onder druk is gezet door de huidige koper. Die heeft geld op de bank (staat in de Quote), ik geld van de bank...
George
@Jack Rijlaarsdam
Tja daar kun je niks tegen inbrengen.
pieta
@diezel
Aflossen van een hypothecaire lening staat toch niet gelijk aan het doorhalen van een hypotheekrecht. Ze kunnen het recht niet uitoefenen omdat ze geen reden meer kunnen hebben. Of zit dit anders?
+1
pieta
@George
Dus wat ik schreef klopt van aflossen word je dus niet rijker. Rijker wordt je van verdienen, waardestijging, stelen, erven of anderszins krijgen en het vervolgens niet opmaken. 😄 .
pieta
@Cornelis
Heb ik al een keer gevraagd. Aangeboden dat ze bij mij wel geld kunnen "stallen". Gratis.
George
@pieta
Ik vind het een beetje rare beredenering. Als je inderdaad net zoveel geld op je rekening hebt staan dan dat je hypotheek hebt veranderd er na aflossing in je rijkdom niks. Alleen zul je minder lasten hebben want hoef je bij aflossing geen rente meer te betalen. De te ontvangen rente over je tegoed op de rekening is immers lager.
pieta
@vofjagtenberg
De ene is rijker dan de ander omdat zoals je zelf zegt " En de ander heeft nog een ton staan (minder gedraaid)." Die heeft minder verdiend. Als gevolg van het minder verdienen kon hij minder aflossen. Had ie nou net zoveel verdiend maar prive meer uitgegeven dan lag het aan de privé uitgaven. Had ie nou net zoveel verdiend en 100.000 euro op de spaarekening gezet dan waren ze even rijk.
Geld komt binnen door te verdienen en aflossen is een van de opties om het verdiende geld aan uit te geven. Je kunt er ook van investeren, sparen of maken het op.
pieta
@George
Op het moment van aflossing gebeurd er niet zoveel George. Verdienen bekijk je op jaarbasis. Ikzelf draai een 350 dagen per jaar verlies en slechts enkele dagen maak ik winst. 😄
vofjagtenberg
@pieta
Daar is geen spelt tussen te krijgen.
+1
pieta
Quote:
@vofjagtenberg: spelt tussen

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) uit het geslacht Tarwe (Triticum). Spelt wordt beschouwd als een primitieve tarwesoort. Het is een graansoort die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd. 😄
nl.wikipedia.org/wiki/Spelt/
diezel
@pieta
Als je een hypotheek aflost vervalt het hypotheekrecht en wordt je door de notaris uitgeschreven uit de openbare registers.
Maar idd, je moet hiervoor wel toestemming van de bank hebben! 😞
pieta
@diezel
En dat gaat allemaal automatisch volgens jou?
Schuld afgelost
Het recht van hypotheek vervalt meestal nadat de lening geheel is afgelost. De notaris maakt dan de inschrijving in de openbare registers ongedaan. Dit gebeurt bij een notariële akte van vervallenverklaring (royement). De hypotheekhouder (de financier) moet hiervoor toestemming geven. Als de hypotheekhouder (de financier) een particulier is, dan doet de huiseigenaar er goed aan zelf in de gaten te houden dat een akte van royement wordt opgemaakt na aflossing van schuld.
Bij overlijden van de financier behoeven de erfgenamen immers niet op de hoogte te zijn van het feit dat de schuld wel is afgelost maar de inschrijving van het hypotheekrecht nog niet officieel is doorgehaald.

bron: notaristarieven.nl
diezel
Quote:
@pieta: En dat gaat allemaal automatisch volgens jou?

Met toestemming van de bank is niet automatisch. Maar wel in 99% gangbaar.
+1
vofjagtenberg
@pieta
Fautje. 😃
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Maar wel in 99% gangbaar.

Dat waag ik te betwijfelen. Allereerst gaat er helemaal niets automatisch, de notaris moet een opdracht krijgen om de hypotheekakte te schrappen en verifieert dit dan bij de hypotheekhouder. Voor dit alles stuurt de notaris ook een rekening.

Het schrappen en later weer inschrijven van een hypotheekakte kost twee maal geld, bij toekomstige investeringsplannen wordt de inschrijving doorgaans niet doorgehaald, maar later gewoon weer gebruikt.
matt
@George
jan begrijpt beter wat ik bedoel als jii george...
diezel
@Jack Rijlaarsdam
Denk je dat er veel huizenbezitters zijn ( zie eerste voorbeeld, huis 3 ton/spaargeld 3 ton) die EN hun huis net geheel afgelost hebben EN met grote toekomstige investeringsplannen rondlopen?
p.s. maar wil 99% best veranderen in groot deel.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: veel huizenbezitters

Ik ging uit van melkveehouders met een hypotheek. Wanneer je op huizenbezitters doelt, ben ik het met je eens.
matt
Quote:
@diezel: Laat ik het algemeen houden.
Als ze de grond in een streek op bv. 40 mille taxeren en opnemen op hun balans, zullen ze iemand met een restschuldje van 5 mille/ha moeten belonen en iemand met 50 mille/ha extra moeten laten betalen.
Bij de eerste stijgt nl HUN EV met 35 mille

als dit waar is moet ik jan nog gelijk geven,kan dit haast niet geloven.
bank kan toch nooit meer innen,als de waarde van de hypotheek plus
eventuele vorderingskosten.
lijkt me dus onwaarschijnlijk dat de overwaarde van de grond als
ev mag worden geboekt.
even hulplijntje @ariej hoe zit dit?
diezel
@matt
Ik heb geschreven dat de bank de grond van degene met een klein restschuldje actueel mag waarderen en bij hun op de balans als EV mag opvoeren. Heb niet geschreven dat ze meer gaan innen dan dat restschuldje.
Denk er eens over na wat dit inhoud. Is dat al niet erg genoeg? 😞
Druk
@matt
Volgens mij mag de bank ons Eigen Vermogen (de waarde van ons bedrijf minus onze schulden) nimmer op hun balans als EV opnemen.

De vorderingen van de bank worden gewaardeerd op de o.a. dekking, hoe beter de dekking hoe minder EV ze verplicht moeten aanhouden. Bij slechte dekkingen moeten ze verplicht meer EV aanhouden.
Bij de waarderingen van de vorderingen wordt ook het rendement van het gefinancierde bedrijf meegenomen, hoe beter het rendement hoe lager de verplichting tot aanhouden EV.
matt
Quote:
@diezel: Heb niet geschreven dat ze meer gaan innen dan dat restschuldje.

dat schrijf ik toch ook niet,dat is me natuurlijk wel duidelijk!
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wil je echt dat iedereen volgens dezelfde sterfhuisconstructie gaat boeren als dat jij doet?

Ik vind mezelf nog steeds een realist, ik zou graag wat meer koeien hebben maar heb geen zin in meer werk, meer schuld en minder inkomen. En onder quotumomstandigheden was dat nu eenmaal zo. Wie weet wat 2015 en verder gaat brengen, maar verwacht er niet veel van.

Die sterfhuisconstructie was er al toen ik het overnam. De makelaar die het zooitje moest taxeren verklaarde mij al volledig voor gek: "Wil je hier echt blijven boeren??". Sindsdien heb ik geprobeerd m'n schulden af te lossen, heb een ha grond van de buurman gekocht, mestput gezet, stallen opgeknap, paardentak opgezet. En nog wel wat dingetjes denk ik. Volgend jaar heb ik ook weer ongeveer 80% meer melk dan toen ik in 2001 begon. Ik heb alleen geen opvolger, en die krijg ik ook niet. Je kunt alles een sterfhuisconstructie noemen, maar in mijn geval vind ik dat het nog wel mee valt binnen mijn nogal beperkte uitgangspositie met 135.000 liter quotum en ouders die niet rijk waren en wel verder moesten leven.
diezel
@matt
Zo natuurlijk is het anders allemaal niet hoe banken geld creëren.
Zal je nog een sterker verhaal vertellen wat je vast ook niet wilt geloven: Het is niet enkel dat de bank "die overwaarde" als hun EV op hun balans op mag voeren, de braafste jongetjes van de bankenklas met 5% EV, lenen het ook nog eens 20 keer uit! Etc., etc. :)
En nu zal ik maar eens wat anders gaan doen, voordat ik iedereen op mijn dak krijg. Doei. :lol:
George
@jan is hobbyboer
Beste Jan er zijn wel meer van die boeren met een sterfhuisconstructie , alleen hebben ze het zelf nog niet in de gaten!
Jij weet waar je tenminste mee bezig bent en bekijkt het op een heel nuchtere wijze. Als ik dat van dat crowdfunding lees dan weet je hoe ver het bij sommige is.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Als ik dat van dat crowdfunding lees dan weet je hoe ver het bij sommige is.

Dat was aan alle kanten wel een heel wonderlijk verhaal. Dat was geen sterfhuisconstructie, dat bedrijf was allang overleden. 2 ton eigen vermogen, 60 ha en 100 koeien, 2 eigenaren die HAS gedaan hadden, waarvan er 1 bij een loonwerker werkte. Daar heb je ook wel een HAS opleiding voor nodig, beetje op trekker rondrijden, zoek dan werk dat een beetje betaald.

Maar een ding kun je ze nageven, in een paar uur hebben ze weer mille of 60 cash geld binnen gehaald. Kunnen ze de winter wel weer mee door. Daarna zal het wel een keertje ophouden. Ik hoop voor de mannen dat ze het redden, maar geloof er geen ruk van.
matt
Quote:
@diezel: Zal je nog een sterker verhaal vertellen wat je vast ook niet wilt geloven: Het is niet enkel dat de bank "die overwaarde" als hun EV op hun balans op mag voeren, de braafste jongetjes van de bankenklas met 5% EV, lenen het ook nog eens 20 keer uit! Etc., etc.

nee geloof ik inderdaad niet,volgens mij werkt het zo stel
je leent 100,000 euro,gedekt door grond dan mag de bank dat
(hou even jouw 5 % norm aan,is volgens mij intussen in bazel 3
veranderd)bedrag 20x uitlenen.
dat overwaarde verhaal geloof ik geen barst van.
pieta
@jan is hobbyboer
Wat is niet rijk Jan? Jouw ouders hadden 15 ha grond in eigendom en de mijne 16. Jouw locatie was misschien wel meer geld waard in 2000 als de onze. Bij jullie hoefden ze maar een beetje te slopen/verbouwen voor het luxe buitenleven met paarden. Bij ons moesten ze dan een boel slopen en zaten ze nog opgesloten tussen een paar buren(onze locatie begon op plm 25 mtr breedte en liep uit over een 150 meter naar een breedte van 40 mtr. Bij ons was wel meer quotum maar vlgs mij ook meer schuld.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat was aan alle kanten wel een heel wonderlijk verhaal. Dat was geen sterfhuisconstructie, dat bedrijf was allang overleden. 2 ton eigen vermogen, 60 ha en 100 koeien, 2 eigenaren die HAS gedaan hadden, waarvan er 1 bij een loonwerker werkte.

Zo, weer ff lekker je gal gespuugd?

Allereerst ondernemers die alles aanpakken om er wat van te maken: nevenactiviteiten, verandering van strategie en bijklussen bij de loonwerker. Zeker geen notenboomliefhebbers... Eigen vermogen verhaal is wonderlijk, maar mogelijk wel te verklaren: bij overname tegen de boekwaarde, maar overnamebedrag wel wat opgekrikt om vader en moeder niet naar het armenhuis te hoeven sturen, is het best mogelijk dat het ondernemingsvermogen laag of zelfs negatief is. De term eigen vermogen is dus eigenlijk niet bruikbaar als er geen gebruik wordt gemaakt van een recente taxatie van de waarde op de vrije markt.

Ik begrijp dat deze ondernemers stalruimte hebben voor 170 stuks melkvee, een flinke hoek grond, een uitstekend arbeidsethos en begripvolle partners. Die komen er wel!
Cornelis
@Jack Rijlaarsdam Bij dit systeem heb je niet zoveel stal nodig lijkt mij. Mooi goedkoop!
diezel
Quote:
@matt: ,volgens mij werkt het zo stel
je leent 100,000 euro,gedekt door grond dan mag de bank dat
bedrag
20x uitlenen

Ik denk er zo over:
- is die lening van een ton gedekt door 2,5 hectare dan leent de bank niks extra's uit, want anders zakt hun EV.

- is de lening van een ton gedekt door 50 hectare dan wordt het globale plaatje, 50 hectare keer gematigde taxatie (door "onafhankelijk" instituut BlackRock) van stel 40 mille/ha = 2 miljoen euro minus die ton lening = 1,9 miljoen toename EV bij bank. Om hun EV gelijk te houden op, stel weer die 5%, dan kan de bank 38 miljoen extra uitlenen t.o.v. eerste voorbeeld van 2,5 hectare.

Disclaimer: Dit soort zaken aan de kaak stellen kan U ernstige ...............! 😄
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Het enige wat ik niet snap is dat ze van de bank geen geld kunnen krijgen.
matt
Quote:
@diezel: Ik denk er zo over:

komen wij samen niet uit 😄
+1
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: De term eigen vermogen is dus eigenlijk niet bruikbaar als er geen gebruik wordt gemaakt van een recente taxatie van de waarde op de vrije markt.

Ik begrijp dat deze ondernemers stalruimte hebben voor 170 stuks melkvee, een flinke hoek grond, een uitstekend arbeidsethos en begripvolle partners. Die komen er wel!

Geloof je het zelf Mister Jack Positivo? Als je geen €75000 meer krijgt bij de bank is het gewoon afgelopen en dat is het.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Als je geen €75000 meer krijgt bij de bank is het gewoon afgelopen en dat is het.

Ga jij nu voor de grap eens naar de bank om E75.000, grote kans dat je binnen een paar minuten zonder koffie op straat staat. Terwijl ik toch inschat dat jij je hoofd nog wel een paar weken boven water weet te houden.
George
@Jack Rijlaarsdam
Het zou verbazingwekkend zijn als ik ze niet zou krijgen. Mijn vermogenspositie is nogal wat anders en het risico is nul komma nul. Maar ik kan de bank goed begrijpen dat ze in sommige gevallen afhaken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Het zou verbazingwekkend zijn als ik ze niet zou krijgen.

Verbazingwekkend voor jou...
pieta
@George
Afhankelijk van je cashflow/inkomenspositie kan het je inderdaad tegenvallen. Zekerheid is zeker belangrijk voor een bank maar niet compleet leidend.
+4
MTSTAMMINGA
@George
Zonder goed bedrijfsplan krijg je het niet !!!!
Bank heeft de zogenaamde zorgplicht
George

Zorgplicht? Man als ze mij geen €75000 lenen dan hoeven ze werkelijk niemand nog een lening te geven. Mijn enige lasten (lastjes ) een lening van moeder en tot eind 2015 lijfrente betalen aan mijn moeder. Op een balans van bijna 100% eigen vermogen en nog enkele huizen als privévermogen weet ik echt niet waar je het over hebt.
+1
pieta
@George
Wanneer je nu meer uitgeeft dan dat er binnenkomt zal de bank je geen geld lenen. Ook niet als je zekerheid genoeg hebt. Waarschijnlijk krijg je dan gratis het advies om of grond of een huis te verkopen.
Heb je wel ruimte om extra rente en aflossing te betalen dan zullen ze je wel geld willen lenen lijkt me.
vofjagtenberg
@George
Welkom in de nieuwe wereld die bankieren heet, George. 😄
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Man als ze mij geen €75000 lenen dan hoeven ze werkelijk niemand nog een lening te geven.

Je denkt wel erger makelijk over het geld van een andere 😞
Je kon wel een boer wezen met een helegrotestal en weinige grond 😃 😄
-1
George
@MTSTAMMINGA
Wat een domme zever Karst.
Ik ben een boer met 36 ha grond in volledig eigendom en die is dus bank- en ruilverkavelingsschulden vrij. Ik heb een oude stal en ik heb (privé) een paar woonhuizen. Dus ik voldoe niet aan jou kenmerken Karst. En nee ik denk niet makkelijk over het geld van een ander ,je verdraaid de zaak Karst! Dat makkelijk denken over het geld van een ander doen die mensen met hun overambitieuze plannen die volgens jou een goed bedrijfsplan moeten schrijven of via crowdfunding geld proberen los te krijgen. Nu zou ik hier ook zo'n groene lange tanden smiley bij willen plaatsen maar ik weet niet hoe dat moet. 😃
vofjagtenberg
@George
spatie dubbele punt hoofdletter d 😃
George
hofmiddelburg
@George
Gezien jouw zorgeloze bedrijfssituatie, zou je juist met veel respect moeten praten, over boeren die ondanks dat ze financieel zwaar zitten, toch met hard werken,risico's nemen en doorzettingsvermogen door gaan.
Niet iedereen word een bedrijf in de schoot geworpen.
George
@hofmiddelburg
Waaruit blijkt dat ik geen respect voor boeren heb? Ik zit al heel lang op de prikborden en heb altijd gezegd dat ik de boeren het beste en een veel betere en hogere opbrengstprijs gun. Ik zou niet weten waarom ik respect moet hebben voor boeren die onverantwoorde risico's willen nemen en waar de bank zelfs geen geld meer wil verstrekken en zich dan in allerlei bochten wringen om ergens geld los te krijgen. Zich helemaal klem financieren voor groei die veel te weinig of helemaal niks oplevert. Niemand heeft een zorgeloos leven of bedrijfssituatie. Ik probeer ook gewoon de kost te verdienen op mijn manier en met de middelen die ik heb. Doordat ik lage lasten heb kan ik dit op deze manier doen maar is er eigenlijk ook geen ruimte voor hele grote investeringen. Is ook niet perse nodig omdat ik toch geen opvolger heb.
pieta
@George
Volgens mij George moet je de reactie van @ Tamminga mar eens goed lezen. Zijn taalgebruik is heel behoorlijk en hij schrijft eigenlijk wat jij ook altijd schrijft.
George
@pieta
Duidelijk?
diezel
@George
Ze willen je ook aan het cash-flowen c.q. hefboom-boeren te krijgen George! 😄
+5
de hoef
Quote:
@hofmiddelburg: hard werken,

een oude man vraagt aan een meisje van 16 ,noem is twee soorten bier .meisje heineken en amstel .man vraagt weer noem is twee soorten anticonceptie ,meisje de pil en spiraaltje oude man vraagt noem is twee vleessoorten ,meisje rund en varken .dan vraagt de oude man noem is twee merken kruiwagens .meisje geen idee
zegt die ouwe man boos. neuken vreten en zuipen dat kunnen ze wel maar werken ho maar
+1
George
@diezel
Bij velen is de cash flowing away , dus nee ik doe niet mee. 😄
+3
Frans1
@diezel
Wat heeft cashflowen zoals jij het noemt te maken met de hefboomconstructie?
De nieuwe financieringslasten opnemen in je kasstroom incl aflossing is voor de bank en ook voor jezelf de berekening of het haalbaar is. Enkel voldoende onderpand is niet voldoende,het rendement moet er ook zijn.
vofjagtenberg
@George
Jij bent ook niet diegene, die de economie dat extra zetje in de rug zal geven, is het wel. 😃
Geld moet rollen jongeh!!!
de hoef
@vofjagtenberg
george is van het potten
maar wel goed voor de staat ,hij betaald het meeste belasting
+1
Cornelis
@de hoefEn als wij dan wat investeren komt dat via de BTW naar ons toe..
+1
de hoef
@Cornelisde staat is niet zo slecht voor de ondernemer
Frans1
@Cornelis
Leg eens uit?
+1
de hoef
Quote:
@Cornelis: BTW naar ons toe..

wij doen mee het loonwerk btw verlegd ,dus voor ons is het een mooie spaarpot
vofjagtenberg
@de hoef
Hij mag wel uitkijken. Als hij met zijn blote kont op de euries gaat zitten, heeftie straks Wim-Lex in zijn achterste gegraveerd. 😃
Cornelis
@de hoefMet werken kun je het niet verdienen.....
Cornelis
@Frans1LB regeling?
de hoef
@vofjagtenbergmisschien kan hij de eendracht redden .ik hoorde dat het failliet is ,wij zijn op tijd gestopt daar
de hoef
@Cornelis
hard werken word niet beloond .lang werken wel :?
Frans1
@Cornelis
Nee.maar ik moet vaker betalen dan ik terugkrijg 😄 dus zoveel krijg ik niet van onze George
vofjagtenberg
@de hoef
Heb je nog wel je centen gebeurd?
de hoef
@Frans1
dat klopt maar een werknemer krijgt niks terug
+2
de hoef
@vofjagtenberg
vorig jaar sept gebeurd ,van dec het jaar ervoor toen zijn we gestopt .
hij belde in sept dit jaar of we nog wilden rijden ,ik zeg ik denk dat mijn vrouw er nog niet aan toe is .gelukkig heb ik een goede vrouw
+2
Cornelis
@Frans1Ik krijg bijna altijd terug, dat van George meestal 😄
+1
vofjagtenberg
@Cornelis
Ik ook. Komt hij bij mij maar een keer koffie met gebak halen. Kan hij komen kijken, waar zijn geld aan verbrast wordt.
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: bij mij

bij je vrouw bedoel je
jij was toch erg op de centen las ik gisteren
+1
pieta
Quote:
@George: Doordat ik lage lasten heb kan ik dit op deze manier doen maar is er eigenlijk ook geen ruimte voor hele grote investeringen.

En bij de bank zou je zo even geld gaan halen. 😄
pieta
@de hoef
Daar verkijk jij je lelijk op. Assurantiebelasting, energiebelasting en god weet ik zo al niet wat meer wat je als ondernemer allemaal bijdraagt.
matt
Quote:
@George: Bij velen is de cash flowing away , dus nee ik doe niet mee.

Bel de bank eens gewoon kijken wat ze zeggen
bmw.nl/nl/modellen/…

8O 8O kutsmilies
+1
vofjagtenberg
@de hoef
Mijn eigen centen, maar alles wat ik van een ander krijg....
+1
diezel
Quote:
@Frans1: Wat heeft cashflowen zoals jij het noemt te maken met de hefboomconstructie

.........
+1
de hoef
@pieta
wat niet weet ,wat niet deert zeggen ze toch
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: zie in mijn nieuwe omgeving

Ben je op stand gaan wonen? 😃
Frans1
Quote:
@diezel: Onderpand laten verhefbomen voor schaalvergroting

Nu snap ik nog niet wat je bedoelt
gezienus
@Frans1 denk grond verkopen of in pacht erpacht weer krijgen en van dat geld een groote stal buwen
pieta
@Frans1
Het zou zomaar een adviseur kunnen zijn. 😄
diezel
Quote:
@Frans1: Nu snap ik nog niet wat je bedoelt

Beschouw het dan maar als een klein grapje naar George toe. Zal het weghalen. Komt misschien in 2015 wel ter sprake in een nieuw topic! 😞
George
Quote:
@pieta: En bij de bank zou je zo even geld gaan halen.

Als het zou moeten wel ja.
George
@diezel
Ik weet goed wat je bedoelt Diezel. Je (oud) vermogen wat vast zit in grond inzetten als kapitaal voor een nieuwe stal om zodoende cash flow te verkrijgen. Heel veel koeien gaan melken en harder werken om voldoende kasstroom te verkrijgen.
George
Quote:
@matt: Bel de bank eens gewoon kijken wat ze zeggen
bmw.nl/nl/modellen/…

8O 8O kutsmilies

Als ik zou willen zou ik er best wel een kunnen kopen zonder bank.
Dus ik ga ze niet bellen.
Ze kennen me amper daar. 😄
+1
George
Quote:
@vofjagtenberg: zal geven, is het wel.
Geld moet rollen jongeh!!!

Ik ben al een mooi geïsoleerd loodsje aan het laten bouwen. Dus...
Frans1
Quote:
@diezel: Zal het weghalen

Zwaktebod
diezel
Quote:
@Frans1: Zwaktebod

Klopt, kon het niet beter uitleggen en had het gevoel dat het idee hier en daar irritatie opwekte.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: had het gevoel dat het idee hier en daar irritatie opwekte.

En daar kreeg jij weer een onrustig gevoel van? 😃
+1
DJ-D
Ja je kunt eindeloos doordiscusseren. De beesten krijgen goed te eten en te drinken en liggen schoon en droog. Een huisdier in de stad is ook niet alles. Als boeren de beesten met respect behandelen en de consument eet alles op uit respect voor het dier. Heb ik er vrede mee. Vind het nog steeds heel erg dat er 30% van ons voedsel wordt weggegooid. Moet eigenlijk niet kunnen respecloos tegenover de dieren en nog belangrijker de medemens.
+1
sil
Wat die kostprijs betreft hoeft met ( beperkt) weiden niet veel hoger te zijn dan opstallen, ik neem aan op termijn dat de opstallers dezelfde stal eisen ( lees luchtwasser) krijgen dan de intensieve veehouderij.
Voorop gesteld, de kostprijs tov. van de kostprijs van een buitenlandse collega is één van de belangrijkste zaken, daar ben ik het volledig mee eens, dit bepaald ook of je bedrijf Wereld proof is. ( om maar weer eens een nieuwe term te introduceren)
+2
pieter p
Wordt wel een beetje lastig "luchtwassers" met al die open stallen. Die ongein van luchtwassers kennen ze alleen maar in Nederland toch?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , landbouw , lto , stage , koeien , frieslandcampina , campina , krachtvoer , voer , schaalvergroting , zuivel , kunstmest , duurzaamheid , mechanisatie , weidegang , cono , dieren , stallen , melkveehouders , melkveehouder , sjakie , melkgeld , voedsel en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
232
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
2