Aandacht voor duurzaamheid kan leverancier A-ware €1 extra opleveren

Heerenveen - Leveranciers van A-ware Food Group kunnen via het duurzaamheidsprogramma een toeslag van maximaal € 1 per 100 kilo verdienen, onder meer door het leveren van extra kwaliteit melk. Volledige weidegang is geen vereiste.

Via het duurzaamheidsprogramma van A-ware kunnen aangesloten veehouders maximaal 145 bonuspunten verdienen. Wie meer dan 100 punten behaalt, heeft de volledige extra toeslag van € 1 per 100 kilo veilig gesteld. Daarvoor zet de melkveehouder stappen op gebied van melkkwaliteit, zorg voor de aarde - zoals aandacht voor energieverbruik en mineralenuitstoot, een vorm van weidegang en zorg voor de koe (Koe-Kompas en diermanagement) en via scholing en educatie.

"Wij streven samen met melkveehouders waar we direct mee samenwerken naar een product van hoge kwaliteit, naar duurzaam ondernemen en naar een transparante opstelling naar de maatschappij," zegt zuiveldirecteur directeur Klaas de Jong. "We merken dat melkveehouders zelf het ook heel belangrijk vinden om transparant te opereren, met open stallen, goede zorg voor de koeien en openheid naar de omgeving."

Om de maximale toeslag op de melkprijs te ontvangen is een vorm van weidegang belangrijk, maar het is niet nodig om volledige weidegang (120 dagen, 6 uur) toe te passen. Dit onderdeel scoort weliswaar 50 van de 145 punten, maar wie deelweidegang toepast, kan 25 punten scoren en zo, met extra inzet op andere duurzaamheidsonderdelen, toch meer dan 100 punten in totaal behalen. De beloning voor extra kwaliteit melk is volgens De Jong uniek in Nederland.

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Hoe financiert men het bedrag?
+1
Cornelis
Zoals ik het lees is de duurzaamheidstoeslag onderdeel van de basisprijs, dus geen extra. Als je je punten niet haalt krijg je dus minder dan de basisprijs. Bovenop deze basisprijs wordt er een halve cent extra betaald en nog wat quantumtoeslag. De basisprijs is de DOC totaalprijs.

Heb ik het zo goed gelezen?
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: De basisprijs is de DOC totaalprijs.

DOC? wat ambitieus, weet je ook meteen in welke pool ze zitten te vissen. En als DOC over een paar jaar niet meer bestaat, welke prijs gaan ze dan betalen? spotmarkt + 0.1 cent?
arjankok_
Het duurzaamheids programma lijkt zo veel op dat van nemelco met dit verschil dat deelweidegang wat oplevert bij A-Waere
david2
Uniek in nederland???? gewoon even naar DOC gekeken die hebben het het dit jaar al, en a-ware heeft koen veldman bij DOC vandaan dus die weet precies hoe het in elkaar steekt ...
Wouter Verhoef
Het duurzaamheidsprogramma van A-ware vertoont wel erg veel gelijkenis met dat van DOC.

Nog een ander vraagje waar vanuit het noorden misschien antwoord op te geven is. A-ware krijgt per 1 januari a.s. een nieuwe financieele topman in de persoon van Antonio Rodriguez.
In de persberichten wordt echter met geen woord gerept over de reden van vertrek van zijn voorganger. Wie weet hier meer van?

Het zou mij niet verbazen of zijn vertrek heeft te maken met de financieele gang van zaken bij A-ware. Ze hadden al een matige solvabiliteit ten tijde dat ze met de kaasfabriek begonnen te bouwen en dat zal door de forse investeringen in die fabriek en de aanstaande aanloopverliezen nog verder verwateren.
Ik ben zeer....maar dan ook zeer benieuwd hoe dat daar af gaat lopen!
Druk
Zijn voorganger is afgelopen zomer toch naar Vion vertrokken ?
jan is hobbyboer
Quote:
@Druk: Zijn voorganger is afgelopen zomer toch naar Vion vertrokken ?

Van het ene failliete boeltje naar het andere failliete boeltje.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wouter Verhoef: de reden van vertrek van zijn voorganger.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Geld bij Anker is nog niet op: boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , koe , melkprijs , duurzaam , duurzaamheid , weidegang , stallen , uitstoot , melkveehouders , melkveehouder , samenwerken , a-ware food group , a-ware , heerenveen , verdienen en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2