43000@euro extra rendement met cr delta stieren!

Ik las net op twitter dat als ik de top 10 stieren van crdelta gebruik ik 43000 euro meer rendement overhoud! dat is toch geweldig! echter ontbreekt elke vorm van onderbouwing!
Maar hier zijn vast veel ervaringsdeskundigen die kunnen beamen dat dit zo is!


Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Nu nooit meer klagen. Zou bijna gaan overwegen om voor het eerst in 35 jaar weer CRV stieren te gaan gebruiken, pffff.
+1
producent
Ben ik blij dat ik niet twitter. Het is maar waar je vanuit gaat, ze hebben ook de slogan gehad dat de gemiddelde proefstier beter was dan de gemiddelde fokstier. Waarheid als een koe alleen gebruikt niemand de slechtste fokstieren.
+11
meelezer
Nou gebruik ik al jaren CRV-stieren, maar dit is voor mij echt nieuws. En eigenlijk geloof ik nog altijd dat de erfelijke aanleg van de veehouder belangrijker is dan de erfelijke aanleg van koeien voor het rendement.

Het wordt tijd dat er een fokwaarde wordt bedacht voor onnozele arrogantie, en dan zal blijken dat deze twitteraar in de top 5 komt.
+1
arjankok_
Pieter van goor gaf mij gisteren het advies om de crv magezine van nov ,13 en mrt ,14 te lezen voor berekening van het door hem beweerde rendement, maar dat oud papier heb ik niet ,vind dat hij dat blitse voordeel nog maar is moet bewijzen met een toegangkelijke berekening hier op dit prikbord, dan toont hij in iedergeval wel lef,hij moet maar niet reageren op de notaire crv haters die ik hier nogal is leest
puddingbroodje
Die zijn hier te vinden maar ik zie het nog niet staan in de betreffende maanden issuu.com/crv4all.nl/
hip
Poeh dat is nogal wat. Zeker voor een organisatie die nog nooit internationaal een stier heeft afgeleverd die bepalend is geweest in de holstein wereld.
De bekwame nederlandse boeren krijgen de laatste jaren de gemiddelde productie ook nauwelijks meer omhoog. We liggen al een straatlengte achter op Denemarken om zomaar een land te noemen
deere6631
Crv gelooft inde eigen of het waar is of niet voorbeeld als je volgens hun geen inpuls gebruikt was je echt de boot mis jaar of wat later hoorje niets meer van die stier niet echt geloofwaardig
mlkvhoudr
Wat wou je van impuls horen dan, ik heb er in de stal flink wat lopen.

van de week nog bedrijfsinspectie gehad en daar kwam ook een impuls uit met 82 punten voor de benen en 82 totaal met een lw van 126

In zijn algemeenheid kun je stellen dat de benenscore verder onderuit gezakt is en dat is een leermoment voor mij om geen stieren meer te gebruiken die al niet goed scoren aan het begin. Die zakken dan toch nog verder weg.

Ook 2 navarros met beide 87 punten voor de benen, navarro is een mascol zoon 112 voor benen en ik gebruik op het moment veel persuader 109 voor benen dus dat zal wel weer goed komen.

Zelf ben ik nog niet erg enthousiast over cricket.

Maar stieren beoordelen op de 1 e lijst van de dochters is eigenlijk ook niet goed, ik was ook niet erg enthousiast over de eerste lijsten van improver, maar die lijken het wel een stuk beter te gaan doen in de 2 e lijst

In zijn algemeenheid zou je van impuls kunnen zeggen robuuste mooie koeien met te slechte benen maar een goede melkvererving.
+2
jan 1
Altijd kijken wie wat zegt:)
noordhollander
De dollarindex is dit? we zullen hopeliijk eens begrijpen hoe je aan dat soort berekeningen komt en waarop ze gefundamenteerd zijn...........
kor v zevenhoven
Zeeeeeeeeeeeer hoge % geeft extra rendement na 2015!!!
arjan_kok
Crv gaat deze week nog op de website met "bewijzen "komen twitterde ze net
+3
ejb
Ik geloof dit direct want het is natuurlijk ten opzichte van het gust laten van de koeien 😃
+2
jvt
Als hun berekening net zo goed stand houd als de fokwaarde van hun stieren wanneer de fokstierdochters aan de melk komen ( lees: over het algemeen zakken als een baksteen), moeten ze opletten dat het niet 43.000 euro kost tov gebruik van de concurrentiestieren. 4 van de top 10 nvi stieren zijn van crv, wat hun eigen berekening is, dus is ook niet overtuigend. Van deze 4 heeft er geen eentje een crv stier als vader... Hoe kan dan de beste genetica van crv komen en ook nog de meeste vooruitgang bieden? ALs hun l#lverhaaltje zou kloppen, zou volgens alle logica de top 10 nvi stieren enkel mogen bestaan uit crv stieren en die alle een crv vader en moeder moeten hebben....
arjan_kok
Dat lijkt me beetje onzin theorie alleen al vanwege bloedsprijding
jvt
Bloedspreiding???? De 4 stieren bevatten bijna alle 4 ofwel Oman, ofwel shottle, ofwel goldwyn.. Prima bloedspreiding, deze stieren zijn wereldwijd de laatste 10 jaar eigenlijk niet gebruikt, toch......
Als je mijn theorie onzin vindt , dan denk ik dat je de theorie van Pieter helemaal in de prullebak kunt gooien. Delta roept al eeuwen dat ze de beste stieren van de wereld hebben, dat je gebruik van hun stieren gigantische stijging krijgt van eiwit% enz enz. Als het eiwitverhaal klopte, hadden alle Delta boeren nu een eiwit% van meer dan 4,5%, toch...
Feit blijft keer op keer dat als ze een stier hebben die niet direct klaar is voor een enkeltje VION, in 9 van de 10 gevallen een vader heeft die niet uit eigen huize afkomstig is.. Hoe geloofwaardig kun je zijn.
arjan_kok
@jvtje verhaal is wel wat erg overdreven kritisch, dat ben ik zelf ook hoor maar probeer toch voorzichtig te zijn, mijn gebruik van onzin sloeg op de laatste regel alleen waar je stelt dat dan alle vaders en moedersvader van de zogenaamde topstieren ook uit eigen huis moeten zijn en dat is voor de noodzakelijke bloedsprijding dus onzin,
jvt
@arjan_kok

no hard feelings, maar ze hadden dan juist meer voor outcross stieren moeten kiezen ipv de genoemde 3 stieren in te zetten als stiervader.
+1
mlkvhoudr
Zet ergens lto of crv neer en er beginnen er direkt een paar te "bloazen" en dan ben ik ook nog zo dom om ze in een zin te zetten 😉
+1
jvt
Lto zul je weinig slechts van horen van mij, crv is een ander verhaal. Hun, zeg maar stamboekafdeling, is gewoon super, kijk naar bijv. veemanager, maar gewoon naar alles qua organisatie en stamboek is prima geregeld. Hier in Wallonie kennen we nu met AWE wel een andere organisatie, hopeloos dus. Maar... het continu roepen hoe geweldig dat ze zijn in de fokkerijwereld, terwijl ze al jaren op wereldwijd terrein aan het hobbyen zijn, begint wel te irriteren. Een beetje weerwoord is dan wel op zijn plaats..
mlkvhoudr
Ik ben zeker geen specialist maar wat me wel eens opvalt dat ze allemaal de zelfde stieren gebruiken. Als crv kian promoot roept de rest dat is een stier van niks.

Een poos later zie je zonen van kian op hun kaarten verschijnen. Heeft de concurrent van crv legend vinden de crv mannen legend niks maar een poosje later zie je wel weer proefstieren voorbij komen met vader legend.

Dat is ook voor mij de reden dat ik er niet veel nut in zie om te veranderen van fokkerijorganisatie.

Ik denk dat een goed doordacht fokdoel beter is, al ik daarbij gelijk wil toegeven dat je blijft schaven en kleine en soms grote bijstellingen moet doen.

De grootste bijstelling bij mij was dat ik teveel gehaltestieren gebruikt heb en mijn verwachting was dat de melk er sowieso wel onder bleef met holsteiners, dat viel me tegen.

Dan stijgt de gemiddelde leeftijd van je veestapel wel maar de levensproduktie niet genoeg dus daar heb ik niet veel aan.

En ben daarin flink andere stieren gaan gebruiken
pieta
Nou heb ik wel eens wat buitenlands spul gebruikt en dat valt ook vaak tegen. Even een paar voorbeelden Alta Ross, Legend en Stonewall. Ross heb ik nog niet aan de melk maar is geen fokwaarde van over. Legend heb ik te veel aan de melk(ongelooflijk ...vee) en de Stonewalls zijn als pink zo smal dat ze door de vreetopening van het voerhek passen.
Goed vee heb ik van Alta Jorik en Shogun.
jan w
Ze moeten het sperma van alle nederlandse fokstieren een euro of zo duurder maken en van dat geld de bedrijfinspectie gaan betalen dat zo ook alle dieren worden gekeurd. Om snel gegevens te hebben heb je de vaarzenlijsten nodig, het zou beter zijn dat alleen de lijsten van oudere dieren gebruikt zouden worden, dan hoeven de vaarzenlijsten ook niet zo opgefokt te worden.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Ze moeten het sperma van alle nederlandse fokstieren een euro of zo duurder maken en van dat geld de bedrijfinspectie gaan betalen dat zo ook alle dieren worden gekeurd. Om snel gegevens te hebben heb je de vaarzenlijsten nodig, het zou beter zijn dat alleen de lijsten van oudere dieren gebruikt zouden worden, dan hoeven de vaarzenlijsten ook niet zo opgefokt te wo

We hebben toch genomics, dan hoeft er binnenkort helemaal niet meer gekeurd te worden. Afschaffen die bedrijfsinspectie
+1
fleckie86
Als crv stieren zo geweldig is en zo supper rendement hebben. Waarom kruisen dan veel boeren door met Fleckvieh - Braunswiss - Noorsroodbond en zo om hun rendement te verhogen.
pieta
Veel buitenlandse stieren gebruikt waarschijnlijk! Smiley
fleckie86
Bij ons alleen maar Fleckvieh van Stef maar hier in de beurt zijn er velen vanalles aan het proberen
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Veel buitenlandse stieren gebruikt waarschijnlijk! Smiley

Wij gebruiken al bijna 40 jaar alleen maar buitenlandse stieren, daarom is het waarschijnlijk misgegaan. 40 x 43.000 euro is 1.7 miljoen, pfffff. Had ik maar beter naar CRV geluisterd.
+2
puddingbroodje
@jan is hobbyboer
hoho dat is bij 100 koeien Jan .....
+2
puddingbroodje
De beloofde toelichting van de tweet

Bovenstaande 'tweet' van CRV-foktechnicus Pieter van Goor zorgde voor verschillende reacties op Twitter. Meer uitleg blijkt gewenst te zijn en hierbij lichten we dit bericht dan ook graag voor u toe. Een Twitterbericht heeft als voordeel dat het dwingt om kernachtig te zijn, maar de economische onderbouwing van de fokkerijgetallen Better Life Gezondheid en Better Life Efficiëntie past niet in 140 tekens.

Daarom deze uitleg:

Bij een aantal van 100 melkkoeien is € 43.000 te verdienen als u de huidige tien meest gebruikte CRV-stieren, gerangschikt op de kengetallen Better Life Gezondheid en Better Life Efficiëntie, gebruikt op de nu aanwezige veestapel. Het bedrag van € 43.000 is bedoeld gedurende de productieve levensduur van de veestapel (in 2014: 1284 dagen), dat dus ruim € 12.000 per jaar betekent. En dat bedrag is niet morgen al te verdienen, maar op z'n vroegst vanaf 2017, als de eerste vaarzen aan de melk komen van de inseminaties die nu verricht worden.

Het bedrag van € 43.000 is de optelsom van de fokkerijgetallen Better Life Gezondheid en Efficiëntie. De bijdrage van Better Life Gezondheid is als volgt berekend: als u de actuele top tien van CRV gebruikt, die een gemiddelde score van +6% heeft voor Gezondheid, neemt het percentage koeien met mankementen en daarmee de inkomstenderving met 2 tot 3 procent af. De stier geeft dit percentage namelijk voor de helft mee aan de dochters, vanwege de moederinvloed. Omgerekend naar 100 koeien bedraagt de besparing door gezonder vee € 7000.

De actuele CRV-stieren top tien is niet alleen goed voor Gezondheid, maar scoort ook voor Efficiëntie +7%. Wat aangeeft dat de dochters van deze stieren langer en meer produceren met gebruik van minder voer. Dit is niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam, maar ook zeer rendabel. Ook hiervan wordt weer de helft doorgegeven aan de dochters. Dit resulteert, bij een melkprijs van 32 cent (voorzichtig ingeschat), en bij een levensproductie van 31.000 liter in een extra voersaldo van € 35.800, als de veestapel uit 100 koeien bestaat. Bij elkaar opgeteld bedraagt het extra rendement dus € 7000 + € 35800 = € 43.000 (afgerond) per bedrijf (100mk) bij gebruik van de top tien CRV-stieren.

De kengetallen Better Life Gezondheid en Efficiëntie zijn gebaseerd op onderliggende fokwaarden. Voor Gezondheid de fokwaarden uiergezondheid, klauwgezondheid, geboortegemak en afkalfgemak, levensvatbaarheid en dochtervruchtbaarheid (vanaf december ook ketose) en voor Efficiëntie de fokwaarden voor melkproductie, persistentie en laatrijpheid, levensduur, tussenkalftijd en lichaamsgewicht (vanaf december ook voeropname).

Wij waarderen de getoonde belangstelling en interactie op Twitter - graag horen we wat de fokkerijgetallen voor u betekenen. Blijf uw ervaringen delen met ons en andere veehouders!
Coen
😄 😄 4,5 cent per kg melk 😄 😄
+2
jan is hobbyboer
Applaus voor deze onderbouwing. Als dit het niveau is waarop een van de grootste melkveefokkerij organisaties ter wereld probeert z'n klanten te overtuigen, dan snap ik ook wel dat deze organisatie in genomics gelooft.
arjankok_
Zeg puddingbroodje wat is jou twitternaam?
puddingbroodje
Dat is een goed bewaart geheim! 😉
arjankok_
Zo op het eerste gezicht lijkt dit wel een redelijke verklaring, vindt zelf de bedragen voor de gezondheid nog laag ingeschat en het bedrag voor voerefficientie wat hoog, maar de hele berekening ontbreekt nog,is zo alleen nog een samenvatting, de eerste tweet van pieter sprak over de top tien ,hier in de verklaring wordt gesproken van de 10 meestgebruikte stieren, de vermelding dat het voordeel geld voor de crv top 10 is gewoon iets dat irriteert, alsof andere fokkerijorganisatisch niet meetellen, geloof dat andere die zo'n top samenstellen dan ook dezelfde voordelen kunnen berekenen
jvt
Denk nog wel grotere voordelen...
+2
ErikSmale
Redelijke verklaring?! zal eens beginnen met schieten
Tuurlijk klopt de optel som in het persberichtje, hebben ze wel 2 hele dagen op zitten broeden.

Het punt is dat ze ze beginnen met rekenen vanuit aanname's vanuit 'better life gezondheid en efficientie' die ze in de berekening al voor waarheid/feit aannemen.

Los daarvan is lachwekkend dat we er natuurlijk pas in 2017 op kunnen rekenen, bij dezen dien ik het voorstel in om een inflatie correctie over de berekening te gooien.

Daarbij predikt elke commerciële partij dat hun geloof het meest heilig en belangrijk is, is CRV niet de uitzondering in. Maar wie nu echt geloofd dat genetica dergelijke resultaten kan opleveren mag zich toch echt achter de oren gaan krabben. Fenotype = genotype * milieu waarbij invloed van genotype een keer 20% is.

Daarmee zeggende dat top 10 stiergebruik van CRV € 8.600,- gaat opleveren in 2017....moet die top 10 maar niet het type stieren zijn dat jij op je veestapel nodig hebt....

Wil je geld verdienen? focus dan alsjeblieft op KVEM benutting van eigen land. Teel het juiste rantsoen bij elkaar en zorg dat je rantsoen goed benut wordt en de rest komt vanzelf. OF je nu CRV top 10, jersey, flv, kruislingen of proefstieren melkt!!
pieta
Je klinkt al als een echte adviseur. Je weet al hoe het moet. Smiley
ErikSmale
@pieta voordeel is wel dat ik niets te verkopen heb en mijn doel is boeren slimmer&eigenwijzer te krijgen zodat ze een hoger rendement gaan krijgen.

Maar je mag ook vol inzetten met die top 10 CRV stieren en je vast rijk rekenen met die € 42.000,-, Geef ik je 1 tip bij als je dat doet, geef dat geld pas uit als je het daadwerkelijk hebt...
pieta
@ErikSmale
Denk je dat stiergebruik zoveel uitmaakt? Ik ben ook niet zo'n CRV fanaat.
ErikSmale
@pieta nee
Petro Pelgrum
Toch zijn er wel wat rassen die een betere voerbenutting hebben als die ook een goed management krijgen.
pieta
@Petro Pelgrum
Gisteravond een nieuwe kruisling Fleckvieh*HF geboren. Vaarskalf.
ErikSmale
@Petro Pelgrum Klopt, heb het ook nog daar over stieren niet over rassen.

Zou die claim van 42K€ geloofwaardiger vinden als er het advies zou zijn 'vervang uw HF veestapel door Jersey' als we het toch over efficiënte rassen hebben!
+5
meelezer
Waarom rekent Pieter van Goor het niet uit voor de volledige levensloop van een melkveehouder? Dan zou hij tenminste met nog grotere cijfers kunnen gooien (zoals janishobbyboer ook deed)

Bij melkproduktiegegevens praat je over een jaarproduktie (en niet over lactatieproduktie) , en als je in geld rekent doe je ook in jaarcijfers.
Zo niet dan houd je een ezel een wortel voor
oldhuus
Ik denk dat ie het rendement voor de coöperatie zelf bedoelt, en better life voor die vier varkensboeren (de directie).
"Fokkerij geeft een extra rendement van € 43.000 per bedrijf (100 mk) bij gebruik van top 10 CRV stieren. "
+2
puddingbroodje
Ik weet niet exact hoelang de gezondheidskenmerken al op de kaart staan maar ik probeer altijd stieren te gebruiken die hoge cijfers laten zien, volgens mij als ik de redenatie volg had ik allang geen uierontsteking meer mogen hebben ....
Maar wel mooi minder problemen tjing tjing minder voer tjing tjing meer melk tjing tjing!

Als de afgelopen 30 jaar de stieren half zo goed waren als nu had ik allang hartstikke rijk moeten zijn en geen enkel probleem meer moeten hebben.....

Eigenlijk ben ik nog steeds erg benieuwd naar de hoe de cijfers tot stand komen wat wordt met wat vermenigvuldigd en wat bij wat opgeteld om uiteindelijke tot de 43000 euries te komen?
+5
meelezer10
Als er van goede vaders en moeders geen slechte kalveren kwamen dan waren er al lang geen slechte koeien meer geweest.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Als er van goede vaders en moeders geen slechte kalveren kwamen dan waren er al lang geen slechte koeien meer geweest.

Dat zei mijn vader ook altijd, iets van 'Als fokkerij zo makkelijk was als de grote mannen beweren waren er allang geen slechte koeien meer, en er zijn nog steeds veel meer slechte koeien dan goeie koeien'.

Cijfers zijn wel geduldig maar als ik naar HF zwartbons Holsteins kijk in NL dan is de productie laatste 5 jaar niet gestegen (305 dagen rond 8800 liter). Levensduur is ook nauwelijks gestegen dus waar dat geld allemaal vandaan moet komen zo ineens vraag ik me af.

crv4all.nl/over-crv/actueel/…
+1
jan w
Zal mij niks verbazen, dat we door de hele genomics eerst nog weer een stap terug worden gezet. Bij de echte fokkers zal het wel goed gaan, maar bij jan met de korte achternaam, met een gemiddelde veestapel, zal er volgens mij niet op vooruit gaan.
Als ik de heren analyseurs mag geloven, staan er op dit moment veel stieren bij de verschillende KI stations van smal en hoog en ze worden nog steeds smaller en hoger.
oldhuus
Ik heb 1 Atlantic vaars, en dat is voorlopig ook de laatste, niet normaal hoe hoog dat dier is, grotere koeien geven meer melk, ze vreten ook meer, waar is de winst?
+1
de hoef
OLDHUUS
MELK ER OOK 1 PRACHTIG BEEST STIER ER NU ALLES MEE .
WAT EEN VERSCHIL DIE BOEREN HE
pieta
@oldhuus
Eigenlijk heb je er twee als je de eerste en de laatste hebt.
de hoef
@pieta
GOED GESLAPEN VANNACHT ZEKER
+1
pieta
@de hoef
Ik slaap lekker.
meelezer10
@de hoef
Passen alle koeien nog goed in de robots bij jou? Ik heb er hier een lopen daar moet je wel eens naar toe op het eind van de lactatie. De voerbak staat in de voorste positie en als ze dan met haar kont achter tegen blijft staan krijgt de robot het hek niet dicht. Ik kan het hek wel breder afstellen maar dan hebben de vaarzen weer zoveel plek naar links en rechts. Dit is overigens geen atlantic. Heb er ook een aantal aan de melk en ja ze zijn groot. maar hoe breed worden ze naar twee lactaties? Kunnen ze dan ook niet in de robot?
oldhuus
@de hoef
Hij kan heel goed op de Jerseys, maar had je nog geen O-man klonen dan. Hier toch zeker de helft van de pinken wel. Maar van die 43000 kun je mooi 1000 rieten kopen, dat wel.
de hoef
@meelezer10
wij hebben zeker geen grote koeien
heb 1 koe die moeilijk in de stal past ,maar die weet hoe hij moet gaan staan .we zijn nu de schoft boom aan het verbuigen om ze meer comfort te geven in de boks
de hoef
@oldhuusheb jaren mee een eigestier gedekt
dekte we een paar maanden met de ki .met het maiszaaien en kuilen deden we de stieren erbij ,bijna alle koeien kalfden van de eigen stier zodoende weten we van de afstaming niet veel
daarvoor alles gedekt met saratoga en daarna canvas ong 10 jaar geleden begonnen met eigestier
Farmer_
Quote:
@oldhuus: grotere koeien geven meer melk, ze vreten ook meer, waar is de winst

Als ze de 2de 3de keer kalven heb je niks als problemen met die grote koeien.
arjan_kok
@oldhuuselke 50 kg lichaamsgewicht kost 1 kg onderhoudsvoer las ik ergens
arjan_kok
@jan wstieren lijken tegenwoordig op koeien zo smal als ze zijn, en koeien lijken wel stieren zo groot als ze zijn
+2
jan w
In het boek van Bill Weeks "Creating Balance Between Form & Function". staan foto's van koeien van 60 jaar geleden , die zou je nu nog zo bij in de stal kunnen doen, dan zijn ze vast niet de slechtste.
jan is hobbyboer
Gelukkig zijn mijn koeien inmiddels wel weer veel beter dan toen ik jaar of 15 geleden begon. En met de koeien van rond 1980 toen we de eerste generatie Holsteins aan de melk kregen zijn de huidige koeien al helemaal niet meer vergelijkbaar, veel degelijker qua bouw, veel uniformer, veel betere uiers en veel gemakkelijker melk produceren. Daarom snap ik ook niet zo goed waarom CRV koeien niet in productie vooruit gaan de laatste 5 jaar, indexen worden toch steeds hoger? Daarop is die onzin die van Goor verkondigd toch ook op gebaseerd, steeds hogere cijfertjes.
mlkvhoudr
Het is niet alleen fokkerij jan, hier gaan de koeien in 2015 ook meer melk produceren per koe en dan laat ik het even van de markt afhangen (melk en voer) of er ook op bedrijfsbasis meer geproduceerd gaat worden.
arjan_kok
Jan w, had gisteren nog even kontakt met jan schilder, en je raad het, kodak de stier met de meeste aangemelde fokkalveren is zijn favoriete stier, al minstens 10 jr oud, nooit ziek geweest, past op haast alle zw bt koeien
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: Jan w, had gisteren nog even kontakt met jan schilder, en je raad het, kodak de stier met de meeste aangemelde fokkalveren is zijn favoriete stier, al minstens 10 jr oud, nooit ziek geweest, past op haast alle zw bt koeien

Is dat deze (hij wordt trouwens in februari pas 10): crv4all.nl/shop/nl/…

Als ik zulke stieren moet gaan gebruiken stop ik morgen nog met boeren.
arjan_kok
@jan is hobbyboerjep, vertel wat is mis mee? Geeft egte grup koeien
arjan_kok
@jan is hobbyboerde beste stier is voor de meeste boeren natuurlijk gewoon een eigen gefokte uit de bedrijfstopper, en jan stierkeuze is gelukkig een van de laatste dingen die we nog zelf mogen weten dus iedereen zijn eigen kampioen
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: jep, vertel wat is mis mee? Geeft egte grup koeien

Het is een afstamming van nix en de 1e 10 exterieurkenmerken (van hoogtemaat tot klauwhoek) geven aan dat dit kleine, iele koeien zijn met rare kruizen en kromme benen met platte klauwen. Da's nou ongeveer het tegengestelde van wat ik zoek.

Gaat het echt niet makkelijk hebben zo'n schriel-hen in mijn management, plus dat ik niet naar zulke koeien wil kijken 2x per dag. Gaat nooit kalven zo'n pink.

Dit is een beetje meer mijn stier, ook al jaartje of 8 inmiddels:

apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
arjan_kok
@jan is hobbyboer
Leuk zo'n ouwe Italiaan hebben doorgaans flut eiwit
arjan_kok
@jan is hobbyboeras jij mijn paringsadvizeur was kregen wij vast ruzie
+2
pieta
@jan is hobbyboer
Onbegrijpelijk dat jij in de IT je kost verdiend. Een werkende link plaatsen lukt je zelfs niet en dat lukt mij meestal wel. Smiley
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: ouwe Italiaan

Oud? is een van de jongste stieren die ik gebruik...........
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: as jij mijn paringsadvizeur was kregen wij vast ruzie

Ben compleet ongeschikt als paringsadviZeur. Weet niets van stieren, alleen van de stieren die binnen mijn nogal afwijkende fokdoel passen weet ik iets. Gewone commerciele stieren moet je mij niets over vragen, CRV stieren al helemaal niet, daar is nog nooit wat goeds van gekomen. Veel stieren fokken lelijke koeien en daar heb ik een hekel aan.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Heb het ook niet zo op die advizeuren, 9 van de 10 keer wort je op het verkeerde been gezet.
arjan_kok
@Farmer_er is wel een onafhankelijke, peek &vd kroon, hoor ik goede berichten van, maar ben zelf veel te eigenwijs voor een adviseur, er komt er hier 1 over de vloer die heet heel toepasselijk, koppelaar, koop ik wel van en vraag het hemd van zijn lijf over stieren en dochters, maar paringen maken vind ik zelf veel te leuk
oldhuus
@arjan_kok
Ik heb geen adviezen, alleen aaa-codes. Als je een beetje de afstamming in de gaten houd heb je minder inteelt als SAP. En op de hele grote koeien komt ZRB. Goede stieren selecteren vind ik juist mooi werk dat doe ik liever zelf.
+3
gezienus
@pieta jan H had laatst een bijdrage over zijn IT waar ik hem ook wilde confronteren met een bijdrage van jan hobby waar hij zijn valtra wilde verkopen en een foto niet geplaatst kreeg

maar er zijn diverse IT gebouwen daar moet natuurlijk ook een keer gestoft en gepoetst worden dan kun je natuurlijk ook zegen ben werkzaam binnen de IT 😃
arjankok_
@oldhuusaAa is ook mijn systeem sinds 1 en half jaar, binnenkort worden de eerste kalveren geanalizeert van 100% aAa paringen ben wel benieuwt naar de vooruitgang ,zie zelf wel meer uniformitijd
pieta
@arjankok_
Snap je het systeem wel? Ieder rund krijgt bij triple a drie cijfers, hoe goed of slecht ook. Nu ga je de slager zijn eigen vlees laten keuren. Die analyseur zal echt niet zeggen wat een slechte kalveren als ze triple a gefokt zijn.
jan w
@pieta
Ik zeg wel eens:" Het analyseren van de koeien betaald zich al wel terug door de meerwaarde van de stierkalveren".
Een analyseur is onafhankelijk, dus hij heeft geen eenkel belang in waar jij of van wie jij de stieren betrekt.
oldhuus
@pieta
Onzin, ze weten ook niet vantevoren of het kalf/pink aaa gefokt is, maar heb best wel eens laten zien met welke codes die gefokt is dan kan een 615 moeder een 615 stier nog best 615 nodig zijn, je weet ook niet wie het meeste doorgeeft de stier of de moeder. Maar als ik zie wat SAP hier gefokt heeft, als de moeder er nog loopt dan kun je ook die paringen na gaan, en doe mij die aAa 100/80% paringen maar, een analyseur zoekt ze er ook zo uit, zelfs die van 60% zijn nog bovengemiddeld. Tegenovergestelde paringen vallen ook meestal tegen.
arjan_kok
@pietaIk denk pieta dat jij er nog geen bal van snapt, ik zeg helemaal nix over de afstammingen en al zou ik dat wel doen dan heb dat geen enkele invloed
pieta
@arjan_kok De analyseur weet toch dat jij met triple a fokt. Vandaar mijn opmerking. Die man gaat toch niet over de vooruitgang. Die schrijft de juiste code voor je op. En hij zal heus wel verstand hebben van koeien.
@ jan w De analyseur is tot bepaalde hoogte onafhankelijk. Denk je dat een adviseur jou gaat vertellen dat je fokkerij niets is. Hij wil vaker komen coderen. Dus niet onafhankelijk want hij heeft wel degelijk een belang.
en @ oldhuus De grap is niet zo geslaagd zo te lezen.
Ik ben overigens ook geïnteresseerd in de triple a fokkerij.
arjan_kok
@pietaDat kan ik je aanraden kost 4€per dier, worden ze minstens 2x voor geanalyseerd, als kalf en na de eerste keer afkalven
oldhuus
@pieta
Ik heb hier nog nooit een aAa-vertegenwoordiger aan de deur gehad laat staan op beurzen e.d. jij wel? Ook geen abonnement, het is heel simpel je belt ze en ze komen een keer langs, zeg maar welke dieren, 6euro/ dier.
pieta
@oldhuus
Tja, dat klopt maar je betaalt wel veel @ arjan kok betaalt slechts 4 euro.
oldhuus
@pieta
Hij zal wel jerseys hebben 😄
pieta
@oldhuus
Die zullen wel slecht één code hebben fijn smal klein en melktypisch.
arjan_kok
@oldhuusik zal het nog eens nakijken weet zeker dat het de eerste keer 4€ was, toen de hele veestapel geanalyseerd is
+1
arjan_kok
@pietahf heeft juist een eenzijdige lichaamsbouw meeste krijgen code 156 of561, 516, wat betekent dat ze die kwaliteiten tekort komen, terwijl juist de jerseys veel evenwichtiger gebouwd zijn (goede verhoudingen) die krijgen dan ook alle codes verdeeld
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: hf heeft juist een eenzijdige lichaamsbouw meeste krijgen code 156 of561, 516,

Als alle HF koeien dezelfde code krijgen waarom laat je ze dan nog voor 4 euro per koe coderen. Die enkele wat bredere (da's geloof ik code 4) die pik je er zelf ook wel uit. En dat gelul over tekort komen daar kan ik ook niet veel mee, koeien in mijn slechte management systeem moeten naar een heel andere koe gefokt worden (met veel meer kracht) dan de gemiddelde melkkoe in NL die onder super management bijna de hele dag op stal gehouden wordt. Ik zie niet in hoe aAa hiermee om moet gaan, die hebben een soort van ideaalbeeld voor alle koeien (anders kun je niet praten over 'tekort', wat bij mij tekort aan kracht is is voor veel super management boeren al teveel aan kracht). Verder hebben ze er een mooi commercieel lul-sausje overheen gegooid wat door de aAa gelovigen als waarheid gezien wordt. Compensatieparing obv buitenkant van het dier, veel meer is het volgens mij niet. Maar ja, in de tijd van Weeks was er ook niet veel meer.
arjankok_
@jan is hobbyboeras jij liever dom blijft in kennes van trippel A moet je zelf weten maar doe dan niet net alsof je er verstand van hep
oldhuus
Ja heb ook wel MRIJ die hebben vaak 261 621 ofzoiets, ook Kian nakomelingen nog wel. Als je toch lukraak een stier wilt inzitten zet dan iets met 651 in en geen 321 ofzo, dan heb je 2/3 wel goed tot redelijk dieren. KI Kampen zei ook Big Winner kan op alle koeien, deed dat eerder ook, maar wel toch 1/3 wat mindere. Heb naast 651 ook genoeg 234 345 en een paar 123 en 456 onder de HF
jvt
@arjan_kok

vraag oud klanten van Peek maar eens hoe het beviel met de letreils, lucky mike en andere meuk die hij geadviseerd heeft. Tegenwoordig is ie al wat wijzer geworden, al heeft hij Pieta's favoriete stier ook volop geadviseerd...
pieta
@jvt
Welke bedoel je nu?
arjan_kok
@jvtdaarom doe ik het liever zelf kan ik alleen mezelf de schuld geven as het tegenvalt
arjan_kok
@jvtga bij oud klanten van een veevoer fabriek vragen of bij oud klanten van een dealer of bij oud klanten van een bank of bij oud klanten van een loonwerker, schiet je dus nix mee op de koeien krijgen geen voer, de melk wordt niet opgehaald, de koeien niet drachtig je ouwe trekker niet gerepareerd en de rekening niet op tijd betaald, verhuizen naar Griekenland misschien optie werken daar tegenwoordig met ruilhandel
jvt
@pieta

een Oman zoon..
pieta
@jvt
O ja die. Legendarisch zijn ze. Wat een karakter!
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jvt: lucky mike

Ja die Lucky Mike is wel een nagel aan de doodskist van een hoop zgn Fokkerij-kenners.
jan w
@jan is hobbyboer
Het belangrijkste van aAa is dat de verhoudingen in de koe bij elkaar moeten passen. Dat maakt niet uit of de koe nu klein of groot is. Als je een hoge koe hebt, dan moet die ook naar verhouding voldoende breed zijn.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: @jan is hobbyboer
Het belangrijkste van aAa is dat de verhoudingen in de koe bij elkaar moeten passen. Dat maakt niet uit of de koe nu klein of groot is. Als je een hoge koe hebt, dan moet die ook naar verhouding voldoende breed zijn.

Beetje uniforme veestapel vind ik ook wel prettig, alles rond de 160-165 vind ik het makkelijkst. Kleine koeien heb ik nu eenmaal nix mee. Koeien moeten altijd breedte hebben, anders houden ze het hier in het systeem toch niet vol. Kasplantjes zijn voor goede managementboeren, en daar hoor ik absoluut niet bij, dus voldoende kracht is absolute noodzaak. Maar gekke is dat ik daar absoluut aAa niet voor nodig heb. Lukt ook zo wel.

Ik heb een veel simpeler systeem, de goede eigenschappen behouden en de slechte langzaam verbeteren ipv alle nadruk op de slechte eigenschappen leggen wat elk compensatie paringsprogramma, dus ook SAP en aAa, doet. Als die slechte eigenschappen zo slecht zijn dat ze echt verbetering behoeven dan wordt er met zo'n koe helemaal niet gefokt maar vervangen door een veel betere vaars. Anders kom je nooit van de narigheid af. Na al die jaren fokken zijn de koeien inmiddels wel zo gefokt dat ze niet echt beter moeten om te kunnen melken, kan altijd beter natuurlijk, maar d'r gaat hier bijna geen koe meer weg vanwege exterieurproblemen, naast de gewone ongelukjes, meestal omdat de volgende generatie beter is of omdat er iets met de vruchtbaarheid is.
oldhuus
Er is nog iets wat er op lijkt, oldschool:
apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
schoppenboer
schoppenboer
[quote]@oldhuus: Er is nog iets wat er op lijkt, oldschool:
/....[/quote/]

Sentimentfokkerij. Als je de illusie hebt dat je met Bootmakerzoon nu nog mee kan komen zit je verkeerd lijkt me. Heb hier ook wel eens oude stieren gebruikt die vroeger best waren. Dochters komen kwa LW gewoon niet meer mee met hedendaagse fokstieren.
arjan_kok
@schoppenboerje zou anders maar wat blij zijn als je koeien kon fokken zoals de moeder van deze stier
oldhuus
Ja kijk bij stieren ook eens naar de moeder
@schoppenboer
En een verwantschapsgraad van maar 3%, dit is ook helemaal niet hip, bij 12% zet CRV ze pas op de kaart alles zonder GSO heet al outcross. apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
Fokwaarde is een schatting, maar zoek die van Sunny Boy eens op, wat hebben we dan tegenwoordig geweldige stieren he!
fleckie86
Het begint al aardig op een zeepbel te lijken
tencate
C r v beleid fokthecnik faliet dat was en is jaren zo Het verbaast mijn niets Kleine k.i en zelfstandige v v b die draaien best Dat geldt ook kleine voer en zuivel bedrijven Al dat grote is meestal geen winst
oldhuus
Het kan natuurlijk ook tactiek zijn, eerst bij alle coöperatieven rommel fokken en straks komen ze met de oplossing massaal aan de fleckvieh anders kunnen ze die niet kwijt.
schoppenboer
Bij CRV hebben ze gewoon goede stieren die hier in Nederland goed passen. Hier reageren een hoop anti-CRV adepten, zie mij dan maar als pro-CRV. Gebruik alleen CRV stieren en dat bevalt mij uitstekend.
Je moet gewoon zelf de gedachten erbij houden welke stieren op je bedrijf passen. Ik heb het al vaker gezegd: we moeten onze handen dicht knijpen met zo'n organisatie, in het buitenland zijn ze er jaloers op.

Hier lijkt het net of er allemaal voetbalcritici zijn: alles afkraken wat hun niet aanstaat. Kijk liever naar de pluspunten en heb kritiek wat dan overblijft...
jan is hobbyboer
Quote:
@schoppenboer: Kijk liever naar de pluspunten

Dat doe ik toch, zie er niet veel. Commerciële koetjes die pijn doen aan de ogen, mijn fokdoel en dat van CRV staat gewoon mijlenver van elkaar af.
+1
puddingbroodje
Prima ik gebruik ook nagenoeg alleen maar crv stieren en ben ook best tevreden! alleen als ze zeggen dat ik er 43000 euro mee ga verdienen dan stel ik daar grote vraagtekens bij!
jan w
Is het geloofwaardig om zoiets te zeggen?
Ik doe niet veel met CRV, Mijn mening is dat ze er voor de boeren moeten zijn en niet zoals ze op dit moment bezig zijn, dat ze menen te willen weten.
De kleinere ki's moeten zich waar maken, willen ze blijven bestaan. CRV werkt met boerengeld, dat is veel makkelijker.
Als ik bv. een BWB stier bij een kleinere KI bestel, dan kan ik er vrij zeker van opaan wat ze zeggen wat een stier doet. Als ik een CRV vertegenwoordiger er naar vraag, dan krijg ik het antwoord: "Kijk maar op het papier wat die doet". Maar daar heb ik niks aan, daar kan ik niks mee.
Verder werk ik met aAa en CRV heeft de proefstieren niet geanalyseerd, dus dan mis ik een slag, als ik proefstieren wil gebruiken
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Als ik bv. een BWB stier bij een kleinere KI bestel, dan kan ik er vrij zeker van opaan wat ze zeggen wat een stier doet. Als ik een CRV vertegenwoordiger er naar vraag, dan krijg ik het antwoord: "Kijk maar op het papier wat die doet". Maar daar heb ik niks aan, daar kan ik niks mee.

??? Leg mij eens uit wat een kleine ki jou vertelt waar je iets mee kunt, terwijl de CRV-vertegenwoordiger gewoon wijst op de cijfers voor geboortegemak en draagtijd (eventueel nog geboortegewicht) waar jij dan weer niets mee kunt. Als één van de weinigen in NL lijkt mij...
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Verder werk ik met aAa en CRV heeft de proefstieren niet geanalyseerd, dus dan mis ik een slag, als ik proefstieren wil gebruiken

Flauwe reden om op CRV af te geven. Proefstieren van CRV zijn gewoon in verhouding te duur, gezien de lage betrouwbaarheid van de cijfers is de prijs/kwaliteitsverhouding niet vergelijkbaar met 'over de datum' actie stieren.
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdamals jou reactie lees dan denk dat je niet weet wat trippel A voor haar gebruikers betekent geeft niet hoor je bent nooit te oud om te leren weet het ook pas anderhalf jaar en kan niet meer zonder mede daarom zijn proefstieren zonder aAa oninteressant geworden
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: denk dat je niet weet wat trippel A

Spreek Schilder wel eens op een verjaardag en heb hier al genoeg info voorbij zien komen. Iemand die met aAa werkt doet aan fokkerij, gebruik van proefstieren is gokkerij en past daar dus niet bij. @jan w is gewoon dingen aan het bedenken om z'n aversie tegen CRV te onderbouwen.
arjan_kok
@Jack Rijlaarsdamproefstieren gokkerij???klopt vooral als ze geen code hebben en vooral als je hoge betrouwbaarheid nastreeft, ik vind sommige koe families interessant genoeg om te proberen moet de stier wel passende code hebben
+1
meelezer
@arjan_kok
aAa is een geloof. En zoals overal in de wereld valt tegen geloof niet te vechten.
Fokwaarden waren altijd cijfers op papier gebaseerd op vererfde dieren (in genoomtijdperk is dat aan het afbrokkelen)
+2
arjankok_
@meelezerje moet ook wel ergens in geloven anders knoei je maar een eind raak ik zie goede resultaten van de kombinatie van trippel A met bewezen stieren,geeft goede boeren koeien alleen niet veel show, hoewel John de vries uit boil friesland kon het wel goed
jvt
@meelezer

heb ooit in een topic het gehad over de aAaliban, vond hem zelf wel grappig gevonden, ook een geloof waarbij men overtuigd blijft van eigen gelijk. Hetwerd me hier en daar niet voor dank afgenomen. Juist dat bevestigde juist weer wat ik gemeld had, een Talibanmeneer kan ook niet tegen grapjes over zijn geloof...
jan w
@meelezer
Dan heb jij een andere mening dan ik, ik vind het geen geloof.
Ik heb er vertrouwen in. Ik heb 12 jaar met het SAP gewerkt en de exterieurgegevens van de koeien gingen alleen maar achteruit. Nu met aAa gaat het weer de goede kant op.
Bij liniaire fokwaarden wordt er niet gekeken waar het probleem ligt. aAa probeert de oorzaak van het problemen te achterhalen. Dit lukt ook niet altijd in 1 keer om dat te verbeteren. bv. probleem van slechte benen kan ook komen doordat het kruis niet goed in elkaar zit.Dan moet je eerst het kruis zien te verbeteren voordat de benen verbeteren.
Het worden ook niet direct showkoeien die je fokt, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat je nu maar weinig tegenvallers hebt.Dat was vroeger met het gebruik van SAP veel en veel meer.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Wat ik wil is betrouwbare cijfers, en die kan CRV mij jammer genoeg niet geven. Ze werken met boerengeld en dan moeten ze er ook voor zorgen dat ze er voor de boeren zijn en niet met het geld speculeren.
We melken met een robot en zijn overgestapt naar VVB Silvolde met monsteren. Alleen omdat de gegevens van de monstername te onbetrouwbaar waren en zijn. Nu wordt er van de koeien allemaal minimaal 2 melkmonsters genomen. Bij 1 monstername is 35 % van de monsters niet betrouwbaar. Bij VVB Silvolde gingen ze uit van een meerdaag gemiddelde voor de berekening van de melkgift. Dit geeft een betrouwbaarder beeld voor de melkgift en de laktatiewaarde. Nu heeft CRV weer opge-eist dat ik de melkgegevens rechtsstreeks naar CRV moet sturen. CRV gaat uit van een 24 uurs gemiddelde. Daar kan ik niks mee. Er komen afwijkingen in voor van 50%. Een koe die netjes regelmatig komt met een productie van 24 liter kan vandaag volgens CRV een melkgift hebben van 12 liter en overmorgen een melkgift van 36 liter. Wat kan ik daar nu mee.
Dit voorjaar hebben we het er nog met een 25 melkveehouders overgehad in Wageningen, maar ze zijn niet voor rede vatbaar.
arjan_kok
@jan wkan me voorstellen dat je dan helemaal klaar ben met Crv
jan w
@arjan_kok
Ben er niet klaar mee! Als ze stieren hebben, dan gebruik ik ze gewoon.
Het Jammerste vind ik dat je als boer zijnde geld in een cooperatie hebt gestoken en je ziet er niks meer van terug. De boer is sluitpost bij de grote cooperatie's
Bijna de enige waar het geld vast staat is RFC. Moet je eens kijken hoeveel geld er al in Vion is gepompd. Alles weg alles verdampd.
+1
oldhuus
@jvt
Het zal me ook een zorg wezen wat een ander doet, maar ik ben niet "overtuigd" van aaa alleen de gefokte dieren staan me mij erg aan.
Snap alleen al die weerstand tegen dat hulpmiddeltje niet, vooral ook CRV, dat heeft de coöperatie veel klanten gekost, alsof al die boeren onnozel waren, ik wil ook wel wat proefstieren inzetten af en toe zo'n foto is ook wel grappig, maar dan wel met aAa. De laatste dochter die ze kwamen bekijken was toevallig wel aAa gefokt lw 130, koe mankeert niks aan. Ik sprak laatst ook een CRV medewerker die SAP moest verkopen, maar zag met aaa toch betere resultaten, niet voor niets heeft CRV het nu in SAP geïntegreerd om de aAa fokkers toch nog wat te kunnen verkopen. Kijk maar in Veemanager, onder Fokkerij staat bovenaan "invoeren aAa ".
arjankok_
@jan wjouw frustraties zijn iniedergeval geen uitzondering kan ook wel een rijtje oplepelen als ik denk aan flut presentatie van grazing bv of het niet voldoen aan de vraag onder de boeren om aanhoudings cijfers die met stom smoesje worden geweigerd of goede stieren die zonder waarschuwing van de kaart en voorraad verdwijnen door stomme marketing motieven en ook de hele fokrichting van hf die je op een onnavolgbaar gaos ziet uitlopen waardoor er voor de toekomst alleen maar eenzijdige stieren overblijven met hooguit van die maatlatstalhoudbare koeien
oldhuus
Quote:
@arjankok_: maatlatstalhoudbare koeien

Mijn stal is uit '76 dus ik hoef die Atlantische koeien niet.
arjan_kok
@oldhuusde mijne uit 79 een passende koe fokken lijkt mij slimmer dan dure nieuwe maatlat stal
schoppenboer
@jan w
Je kunt toch aangeven over hoeveel dagen je wilt dat de monstername berekend wordt. Dan heb je het bij bijv. 10 dagen veel betrouwbaarder dan in 24 hoe het bij gewoon melken gebeurt.
jan w
@schoppenboer
Dat moet dan nieuw zijn. De melkgift en de LW werden altijd berekend over de laatste 24 uur.
Voor de totale melkgift worden wel alle melkgiften meegenomen.
Als je de monsterkist s´middags/s´avonds plaatste met 1 monster werden het vet% en eiwit% ook aanmerkelijk hoger dan dat je s´morgens begon met monsteren.
Maar met de cijfers kan ik niks, ze moeten betrouwbaar zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: We melken met een robot..... overgestapt naar VVB Silvolde....... gegevens van de monstername te onbetrouwbaar .....bla bla bla

Dat verhaal kennen we nu wel, maar wat heeft dat met het aanbod van en de informatieverstrekking over BWB stieren door CRV en kleine ki's te maken?
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Ik maak zelf vrij veel gebruik van proefstieren en BWB. Als ik hier bij de kleinere Ki vraag naar een BWB stier dan kan ik ervan opaan dat die stier ook daad werkelijk geschikt is, dus geboortegemak, geboortegewicht, draagtijd kleur e.d. en durf ik die stier ook bij wijze van spreken te gebruiken op een vaars. Dit durf ik bij een BWB stier van CRV niet. ik vind zelf dat de gegevens op papier daar niet praktisch genoeg voor zijn. Dit vanuit problemen in het verleden.
Ik heb veel gebruik gemaakt van bv Arti. Bij deze stier moest je rekening mee houden met de draagtijd gem. 272 dgn. maar ze kalfden er dan ook gemakkelijk vanaf en kalveren die er echt in groeiden.
Verder maak ik ook veel gebruik van proefstieren. Ik zoek dan stieren uit waarvan de afstamming past of goed genoeg is en die gecodeerd zijn. bv. de actiestieren van KI Kampen. Door gebruik te maken van de aAa code kan ik deze stieren toch gerichter inzettten, waardoor er minder tegenvallers uit voort komen.
Dit lukt mij met de proefstieren van CRV niet of nog niet.
Door het gebruik van aAa zijn de aantal tegenvallers sterk gedaald.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Als ik hier bij de kleinere Ki vraag naar een BWB stier dan kan ik ervan opaan dat die stier ook daad werkelijk geschikt is, dus geboortegemak, geboortegewicht, draagtijd kleur e.d. en durf ik die stier ook bij wijze van spreken te gebruiken op een vaars. Dit durf ik bij een BWB stier van CRV niet. ik vind zelf dat de gegevens op papier daar niet praktisch genoeg voor zijn.

Welke gegevens verzamelen de kleinere ki's dan waarop zij hun advies baseren?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cr-delta , twitter en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
137
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN