Fonterra wil leenfonds voor melkveehouders

Afnemerskrediet; extra afhankelijk creëren bij je melkafnemer 😞

Auckland – Fonterra overweegt de lancering van een leenfonds voor haar leden-melkveehouders ter waarde van 60 miljoen euro.

Melkleveranciers kunnen op deze manier voor investeringen op het boerenerf terecht bij externe investeerders, in plaats van bij de bank. Het plan kan in het licht van de dalende melkprijzen volgend jaar al gelanceerd worden. Voorwaarde is wel dat de leden hun zeggenschap behouden.

Topman Theo Spierings geeft aan dat werelds grootste zuivelexporteur mogelijkheden onderzoekt om haar 10.600 melkveehouders, en tevens aandeelhouders, toegang tot financiële middelen te verschaffen voor uitbreiding van hun activiteiten ondanks de recent sterk verlaagde melkprijs. Bij een lage melkprijs in combinatie met een stevige aandelenprijs is het volgens Spierings voor veehouders moeilijk geld lenen, zo laat hij persbureau Reuters weten. "We moeten ze niet dwingen veel geld te lenen bij de bank. We moeten het zelf beschikbaar maken."

Fonterra wil in 2025 wereldwijd 30 miljard kilo melk van de markt halen. Een groot deel daarvan moet uit Nieuw-Zeeland komen. Groei van de melkveebedrijven is daarom onontbeerlijk.

Als het plan doorgang vindt, gaat het om het tweede Fonterra-fonds waarmee geld van externe investeerders wordt aangetrokken. In 2012 werd met een nieuw investeringsfonds ter waarde van zo'n 250 miljoen euro opgericht om het zogenoemde Trading Among Farmers te faciliteren, een regeling voor het verhandelen van aandelen met de daaraan gekoppelde leveringsrechten. Door het aantrekken van externe financiers hoeft de coöperatie nu geen geld meer achter de hand te houden voor het geval leden hun lidmaatschap beëindigen of aandelen, die zijn gekoppeld aan hun melkaanvoer, inleveren.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Dus ondanks de lage opbrengstprijzen deze winter moet er meer melk komen voor een hoger marktaandeel.
+1
jan is hobbyboer
6000 euro per melkveehouder, dat schiet ook op.
paul1
Melkfabriek die voor bank gaat spelen, als dat maar goed gaat..
Druk
Gaan ze deze 6.000 euro per lid gebruiken voor egalisatie van de melkprijs ?
Iets extra betalen in periode met lage melkprijs en dit weer aflossen in periode met hoge melkprijs ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , erf , melkprijs , voer , fonterra , nieuwzeeland , melkveehouders , bank , coöperatie , melkaanvoer , 2025 , 2012 en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0