27

Wie heeft ervaring met een mestscheider met instrooisysteem?

Wie heeft er ervaring met een mestscheider voor het instrooien van ligboxen, met instrooisysteem? Wat zijn de bevindingen?

Kan een melkfabriek moeilijk gaan doen omdat de koeien eigenlijk toch in hun ontlasting liggen, al is het gedroogd?

Hier een filmpje over de Cobra Easy-bed
Zie

En een diaserie, met daaronder omschrijving, in het duits.
beerepoot-agrartechnik.de/produkte/…

Deel dit topic

Reacties

@meelmuisje, wij hebben geen mestscheider met instrooisysteem, maar nog niet zolang geleden las ik op de boerderij-site dat compost in de boxen,voor wie aan FC levert, niet meer mocht omdat daar iets inzat wat de houdbaarheid van de verwerkte melkproducten nadelig beïnvloedde als ik het goed heb. Dikke fractie mag nog wel. Dat woordje mag doet mij dan wat verontrusten.
Ik weet niet of je het systeem zelf overweegt of anderszins je vraag stelt, maar of melkfabrieken nu of in de toekomst hier moeilijk over gaan doen is dan toch een risico wellicht.
+1
Gaan er hier niet moeilijk over doen

Dit systeem is volgens mij te gecompliceerd
Ken toch al bedrijven die serieuze problemen hebben met het celgetal. Vanaf het moment dat klebsiella uierontsteking de kop begint op te steken, ben je vertrokken voor veel miserie. Zelf hebben we het niet in gebruik. Maar vooraleer je er mee begint toch goed navragen en best ook officiële melkuitslagen vragen(als ze dat willen geven, anders weet je al genoeg). Dan ken je het werkelijke celgetal!!!
Wij overwegen een mestscheider aan te schaffen voor boxstrooisel. 150 boxen te vullen. 50% mais in rantsoen. Wie heeft ervaring met scheiders en welk merk zouden jullie adviseren? Zelf vind ik bauer en keydollar wel mooie machines. Zijn er prikkers met ervaring met 1 van deze twee merken en de bedrijven erachter?
@Tobber met wat voor reden wilt u zo'n investering doen, ik neem aan niet voor de besparing van zaagsel of de kosten van diepstrooiboxen. Theoretisch zou ik denken dat kunstmest op langere termijn onbetaalbaar gaat worden, vorig jaar de eerste stap in Brussel is gezet om mest als kunstmestvervanger te accepteren of te erkennen. Dus alle mest optimaal gebruiken voor waar het bedoeld voor is, de aanwezige mineralen optimaal gebruiken voor je bodemleven.

Benieuwd naar uw gedachten inzake zo'n machine
+3
@van Ittersum lees mijn vraag nog eens en reageer als u dat wil en een zinnig antwoord heeft. Het is niet verboden maar ook zeker niet verplicht om iedere discussie een andere kant op te trekken omdat u zich er niet van kan weerhouden te moeten reageren.
@Tobber helemaal gelijk, succes. Beweegreden is hiermee verklaard
@van Ittersum op de bank heb je ook geen rendement momenteel 😋
@Tobber Wij werken met een keydollar, 7e jaar. Deze machine draait gemiddeld 24 uur/week en is voldoende voor 120 melkkoeien. Eerste jaren nog wel wat tegenvallende opbrengst, na aanpassing zeef is dit nu ok. Service van keydollar is prima. Als je meer wilt weten, bel gerust 06-36305301
Quote Reactie van @de Tank:
Wij werken met een keydollar, 7e jaar.

Verrassend. Je was juist zo'n fan van gemalen stro?!
@Jack Rijlaarsdam nadruk op was, hoog verbruik, veel stof,te veel uierontsteking was de reden om iets anders te zoeken.
Quote Reactie van @de Tank:
hoog verbruik, veel stof,te veel uierontsteking

Verbruik en stof begrijp ik. Andere kant voeg je met stro o.s. aan je mest toe en voor het scheiden maak je ook kosten. Ik vond zelf de koeien erg smerig worden met gemalen stro, gebruik nu ouderwets zaagsel. Het argument uierontsteking kan ik niet zo volgen. Waarom werkt gescheiden mest beter? Mij werd het hier afgeraden vanwege de hoge Klebsiella-druk die ik onder de koeien heb.
@Jack Rijlaarsdam klebsiella komt toch juist van zaagsel? Heb ik tenminste altijd begrepen. Waarom het met gescheiden mest bij mij lager is weet ik niet. Ikzelf denk dat een bepaald bacterieel evenwicht in je boxvulling in combinatie met de weerstand vd koe bepalend is voor het voorkomen van uierontsteking. Ik ben ook niet pietje precies. Natte plekken krab ik meestal wat droog strooisel voor uit de box overheen zonder de halve box leeg te halen. Ik gebruik minimaal antibiotica
Quote Reactie van @de Tank:
klebsiella komt toch juist van zaagsel?

Zo is dat altijd gecommuniceerd, ja. Klebsiella komt hier en daar in de grond voor en wanneer over de grond gesleepte stammen inclusief schors worden verwerkt, dan kan er Klebsiella in dit zaagsel voor komen. Grootste probleem is echter het feit dat sommige koeien drager zijn van de Klebsiella-bacterie en deze met de mest uitscheiden. Door mestspatten of bevuiling van de boxen blijven zij een besmettingsbron, gescheiden mest van deze dieren in de box draaien lijkt mij niet wenselijk.

Wat neemt meer vocht op, gemalen stro of gescheiden mest?
+1
@Jack Rijlaarsdam Ik zie dat mn vorige verhaal niet geheel is verstuurd. Ik heb geen ervaring(dat ik weet)met Klebsiella. Volgens mij is het belangrijk dat er een bacterieel evenwicht is in je boxbedekking, dit in combinatie met de weerstand bij de koeien geeft of er veel of weinig uierontsteking voorkomt. Zelf ben ik niet zo pietje precies met vochtige plekken weghalen, meestal krab ik er droger strooisel voor uit de box overheen. Ik heb de laag met gescheiden mest dikker dan met gemalen stro, ook omdat het beter blijft liggen, door de dikkere laag neemt het ook meer vocht op voordat het echt te nat wordt. Hoge luchtvochtigheid maakt gescheiden mest wel eerder wat vochtiger, na het strooien moet het immers nog wat nadrogen. Verder blijft het een moeilijk grijpbaar iets, uiergezondheid. Mijn ervaring is in ieder geval dat gescheiden mest geen belemmering hoeft te zijn voor weinig problemen, dat dat dankzij de gescheiden mest komt durf ik ook niet te beweren. Ik gebruik minimaal antibiotica bij droogzetten minder dan 5% antibiotica, DDD laatste 3 jaar rond 0.6
+1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zo is dat altijd gecommuniceerd, ja. Klebsiella komt hier en daar in de grond voor en wanneer over de grond gesleepte stammen inclusief schors worden verwerkt, dan kan er Klebsiella in dit zaagsel voor komen. Grootste probleem is echter het feit dat sommige koeien drager zijn van de Klebsiella-bacterie en deze met de mest uitscheiden. Door mestspatten of bevuiling van de boxen blijven zij een besmettingsbron, gescheiden mest van deze dieren in de box draaien lijkt mij niet wenselijk.Wat neemt meer vocht op, gemalen stro of gescheiden mest?

Gedroogde mest neemt meer op als stro,
Je moet het zo zien, zorg de box zo vlak mogelijk vol blijft ,daardoor heb je al veel minder natte plekken omdat opstaan makkelijker gaat ,en ze ook rechter liggen.
klebsienella kennen we hier niet ,maar vroeger zat het wel eens in nat zaagsel,idd door vermenging schors.We hebben alles geprobeerd,eerste 2 jr,van dennenzaagsel tot gehakseld stro,maar je krijgt geen goede bedding,alleen bij gedroogde mest krijg je een goede veerkrachtige onderlaag.
@de Tank
Klebsiela zit in de grond, woudzand als boxstrooisel loopt daarom ook helemaal in het honderd.
@Tobber Is er niemand in de buurt waar je een scheider kunt huren? Weet je de voors en tegens gelijk en kan investeren altijd nog.
@Wolswinkel Of gewoon iemand een paar keer laten komen om te separeren.
+3

Dit is bij ons,draait hier nu ongeveer 7 jr,vult 2 x daags de boxen.Bevalt uitstekend.
Zeer comfortabel ligbed voor de koeien.Belangrijk is dat de boxen goed gevuld blijven,dan heb je minste werk.
@jan.1Ik zie een machine die de mest boven op de koeien strooit dus op de plek waar je het hebben wil komt niks en de plek onder de box waar je vaak toch al bij moet wel. Als ze op staan gaat de helf de put ook nog in. Ik zie geen voordelen.
Quote Reactie van @ted9:
Ik zie een machine die de mest boven op de koeien strooit dus op de plek waar je het hebben wil komt niks en de plek onder de box waar je vaak toch al bij moet wel. Als ze op staan gaat de helf de put ook nog in. Ik zie geen voordelen.

Als koe gaat staan valt het alsnog in de box,koeien werken strooisel vanzelf weer naar achteren en ik hark de boxen 1x op een dag vlak.Er is geen enkel systeem volmaakt ook dit niet,maar op robot bedrijven liggen de koeien iets meer.
@jan.1 mooi ding, maar als het wat harder en langer vriest kun je dan de mestscheider aan de gang houden ? Of voorraad erin draaien en even stil leggen?
+1
@Noknok Zit voorraad in de boxen,maar mest bevriest niet zo snel,en zoals je ziet staat de scheider boven in de stal.Waar je op moet letten eind vd zomer dat je de put niet helemaal leeg rijd..
+1
@jan.1 koeien zien mooi schoon 👌
+2
Geschijden mest in the boxen is niet Not great voor mastitis.
Sand is the way to go
Hoeveel m3 of ton dikke fractie komt er bij jullie uit de mestscheider. Per uur of per dag ? Ik vind het tegen vallen. Onze veenhuis haalt geen 75 ton per week. Ik weet niet of het aan mij ligt.
@Erik,1979 Hier hetzelfde probleem. Wij werken met een EYE mestscheider. Te weinig opbrengst en te veel werk en veel onderhoud. De after-sale service bij EYE stelt niet veel voor. Wij laten nu af en toe weer scheiden. Overigens werken wij nu bijna 6 jaar met gescheiden mest in boxen en het bevalt best. Zeer weinig uierontsteking en laag celgetal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestscheider , koeien en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3