Noord-Nederland laat 6 miljoen kilo fosfaatruimte onbenut

De verschillen blijven groot tussen noord en zuid:

Zuidelijke melkveehouders spelen duidelijk beter in op het creëren van fosfaatruimte uit bedrijfsspecifieke excretie (bex) en voerspoor dan de noordelijke collega’s. Dat stelt Lubbert van Dellen, marktdirecteur Food en Agri bij Accon AVM.

Van Dellen poneerde de stelling aan de vooravond van de beurs Agrarische Schouw in Joure. ‘Melkveehouders die geen voordeel halen uit deelname aan bex doen toch echt iets fout.’

Als bedrijfsspecifieke excretie geen voordeel oplevert, is veelal de benutting van eiwit uit eigen ruwvoer te laag, zegt Van Dellen. ‘Maar het echte probleem zit hem erin dat het aantal afgeleverde kilo’s melk per hectare te laag is. De productie per hectare moet vooral in Noord-Nederland omhoog.’

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

melktkoeien
Mooi dat er dus nog wat ruimte is in het noorden, het zogenaamde fosfaatoverschot zal hier ook niet gecreeerd zijn .
+1
Hansel
Beste,
Deze ruimte wordt opgevuld door de zuidelijke collega's
josl
Onbenut, dwz niet ingevuld Hansel, ook niet door zuidelijke collega's dus.
de hoef
Quote:
@josl: l, ook niet door zuidelijke collega's dus

we werken er al wel aan
jg
Zou de hoeveelheid geproduceerde droge stof per hectare grasland hier iets mee te maken hebben??
+2
MTSTAMMINGA
Hij maakte ook nog een opmerking over de mestverwerking !!! Lubbert van Dellen
Hier gaat de poletiek zich binnenkort weer meebemoeien ,nog voor dat ze een besluit nemen over de PAS

Je kon aan zijn stem vernemen dat hij daar wat ongerust overwas kwa goed afloop !!
+5
jan is hobbyboer
Bex is nogal maisvriendelijk, in het noorden wordt veel minder mais gevoerd, zou dat er iets mee te maken hebben? Van Dellen verdient de kost met het houden van praatjes, niet met de kwaliteit van z'n adviezen.

Neem nou dit stukje:
‘Maar het echte probleem zit hem erin dat het aantal afgeleverde kilo’s melk per hectare te laag is. De productie per hectare moet vooral in Noord-Nederland omhoog.’

Wat een kul, net of naar de toekomst toe 30.000 liter per ha zo duurzaam is met alle beleid dat op je afkomt. Laat die noorderlingen toch lekker relaxed wat extensiever boeren.
MTSTAMMINGA
De eerste spreker Jan de Boer had ook een paar
Heldere gedurfde uitspraken !!

Groeien moet !!

Een stalbouwen en na een aantal jaren is hij pas vol !!!
Gewoon een teken dat het te beste gaat

Leef je droom en blijf niet dromen
+1
Coen
..... en aflossen in 7 jaar 😄
was het niet 1,2 mln euro per jaar ?
jg
Wie is Jan de Boer?
Coen
@jg , de grootste melkveehouder in EU 😄

zou Co een eerder filmpje hier nog eens kunnen invoegen ?
MTSTAMMINGA
@Coen
Deze uitspraak van hem vond ik ook wel mooi

Ik heb niets met akkerbouw en verdien er dus ook niets aan

Was met 1500kg opbrengst begonnen en zat nu bij de 7 ton de ha Alles ik het goed onthouden heb
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Groeien moet !!

Van wie?
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Was met 1500kg opbrengst begonnen en zat nu bij de 7 ton de

Wat en waarvan deze opbrengst?
George
@jg
Iemand die goed kan zeveren als ik dit zo lees.
Het was dus niet Jan (is) de (Hobby)boer. 😄
+1
jg
@MTSTAMMINGA
Akkerbouwers gaan heerlijk geld verdienen aan melkveehouders.
+1
MTSTAMMINGA
@jg
Ik hoop het !!!!
Want dan verdienen de veeboeren ook een BOEL geld !!!
+1
jg
@MTSTAMMINGA
Karst, hoe denk jij over de vleesvarkenssector en de kipjes. Moeten we allemaal groeien in produktievolume, zoals jouw vrienden propageren.
De marktwaarde van een liter melk is inmiddels onder de 30 cent gedaald.
George
@jg
Daar is het besef ook te laat gekomen. Deze week nog een varkensboer gesproken die ook in Oost Duitsland een bedrijf heeft samen met een compagnon. Daar in Duitsland heeft hij grond en ook een biovergister en teelt en koopt daar ook mais voor in dat ding en heeft daar weet ik wat hoeveel varkens. Op de vraag of hij een opvolger heeft antwoorde hij dat zijn zoon een hoge opleiding heeft gedaan en dat hij alleen in Duitsland verder mag gaan met het bedrijf en dat hij absoluut niet wil dat zijn zoon hier het Nederlandse bedrijf zal overnemen. En de koeienboeren zijn op dezelfde weg wist hij te vertellen , we worden verdrongen op de postzegel NL.
MTSTAMMINGA
@jg
We moeten niks !!!
Maar aangezien we van fiets na auto zijn gegaan
En groei normaal in het bedrijfsleven ,en wie een bestaan wil hebben nu en over 50 jaar Laat een bedrijf groeien

De goeie ondernemers in de kippen en varkens verdien de kost nog wel denk ik Alleen ja net als met de koeien een cent per liter doet een boel bij een miljoen liter

De varkens en kippen boeren hebben zich wat verkeken ,wat het is als een samenleving je niet accepteert !!
Mijn buurman [varkenboer]zei laast nog Ik dacht altijd als mijn varkensvlees goedkoop is wordt het gekocht
Maar daar heb ik me in vergist !!! Zodoende nu een ontvangst ruimte in zijn nieuwehok
+1
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Zodoende nu een ontvangst ruimte in zijn nieuwehok

En krijgt hij nu meer voor zijn varkens?
Dit is allemaal wat slap gezever een ontvangstruimte , open dagen , laten zien wat je doet , IKB , kwaliteitskenmerken etc. Wat heeft het gebracht? Niks nul komma nul. Te intensief en overproductie is vaak een probleem in de landbouw , al het andere is bijzaak. Ik las deze week een artikel over Philips maar dat groeit ook al lang niet meer en stoten verliesgevende productie af en hebben een stuk minder mensen aan het werk dan in 1980. O ja ik weet dat er efficiënter gewerkt wordt ( lees uitgemolken) en meer is geautomatiseerd maar toch durven ondernemingen de productie terug te schroeven of af te stoten. Ik ken een aannemer die ooit 80 mensen in dienst had en nu nog maar 8. Groei is niet altijd zaligmakend en moet van niemand. Je moet je door niemand laten opnaaien.
+2
jg
@MTSTAMMINGA
Heb jij COCA COLA ooit hun produktie zien verdubbelen tot vervijfvoudigen binnen 2 jaar??
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Intensieve overproductie is vaak een probleem in de landbouw ,

Ja klopt Zodoende zakt de maisprijs ook gelukkige omdat er even iets te veel is
George
@MTSTAMMINGA
Als hij nooit verder zakt dan dit valt het nog mee. Hij is vooral gezakt bij de veehouders die nog moeten kopen. In werkelijkheid valt het wel mee alle spannende verhalen ten spijt.
+1
jg
@MTSTAMMINGA
De maisprijs zakt niet.
MTSTAMMINGA
@George
Die bedrijven proberen tegroeien in beter rendement en te overleven in deze voor hun moeilijketijd Door oa in te krimpen

Deden we voor de superheffing kwam ook weleens een paar koeien mindere op stal zetten
MTSTAMMINGA
@jg
Zolang je nog niet verkocht heb niet !!!
Maar dat je 60 euro de ton krijgt momenteel ,zals de prijs was voor oudemais een tijdje terug lijkt me niet geloofwaardige
jg
@MTSTAMMINGA
Nee dat klopt Karst, maar vorig jaar was de prijs op stam ook rond 1800 tot 2000. Maar laten we hopen dat de melkproduktie wat daalt en de markt daardoor een signaal krijgt.
George
@MTSTAMMINGA
Je krijgt natuurlijk geen €60 per ton voor verse mais , nu niet en vorig jaar ook niet. Is inderdaad niet geloofwaardig. Hier in de buurt heeft een boer zijn mais verkocht aan fouragehandel voor €40 per ton ex. BTW. Maar voor diezelfde mais in Noord Nederland is kost die wel een kleine €50 per ton. En grote kans dat ingekuilde mais volgend jaar weer duurder is dan nu.
+1
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die bedrijven proberen tegroeien in beter rendement

Dat zouden boeren ook eens moeten doen. Niet groeien om te groeien maar groeien in een beter rendement. Dat kan dus ook productiebeperken betekenen.
friese koemelker
Och van dellen ,was reden genoeg om dus niet naar toe te gaan.
+1
MTSTAMMINGA
De zaal zat dan ook meer alls vol !!!
George
Dan moesten er dus ook staan. 😄
Heeft co, of iemand anders hier nog een video verslag van gemaakt.?
+1
Coen
Bron: LC

Meer melk, geen mestoverschot

Melkveehouder kan groeien door minder jongvee te houden

Leidt de groei van de melkveestapel en van de melkplas met 30 procent in Noord-Nederland tot een mestoverschot? Nee, zegt accountantskantoor Accon AVM.

Het kan niemand zijn ontgaan: links en rechts in Friesland investeren zuivelbedrijven volop. A-ware en Ausnutria Hyproca bouwen nieuw in Heerenveen, Friesland-Campina kan straks 50 procent meer melk verwerken in Leeuwarden en ook in onder meer Bedum en Beilen breidt het zuivelconcern de capaciteit fors uit.
Kunnen de melkveehouders straks al die benodigde extra melk wel leveren? Anders gezegd: is er wel plaats voor al die extra mest die hier het gevolg van zal zijn? Of zijn er mestfabrieken nodig die de overtollige mest bewerken en exporteren?
En is dat wel wenselijk: deze intensivering van de noordelijke melkveehouderij?
Die vragen legden de gezamenlijke colleges van Gedeputeerde Staten van Friesland, Groningen en Drenthe voor aan accountants- en adviesorganisatie Accon AVM. De conclusie is geruststellend. De noordelijke melkplas kan met 30 procent groeien van 3,8 miljard kilo melk naar 5 miljard kilo, met behoud van grondgebondenheid.
Oftewel, alle extra mest is binnen de milieunormen nog prima te plaatsen op de noordelijke weilanden en akkers.
Maar, zo waarschuwt Lubbert van Dellen uit Kollum, de noordelijke melkveehouderij, zal haar werkwijze wel moeten aanpassen. ,,Bij business as usual is maar weinig groei mogelijk”, zegt de directeur Agri & Food van Accon AVM en opsteller van het onderzoek.

In het onderzoek staat fosfaat centraal. Het landelijke beleid rondom deze meststof is het meest beperkend. Te veel fosfaat in het milieu leidt tot overbemesting van de natuur en een vervuiling van grond- en oppervlaktewater. Afhankelijk van de grondsoort en het gewas mag er per hectare tussen de 65 en 90 kilo fosfaat in dierlijke mest uitgereden worden. Ter illustratie: een melkkoe poept jaarlijks zo’n 45 kilo fosfaat bij elkaar.
Met zijn 450.000 melkkoeien en 350.000 stuks jongvee produceert de noordelijke melkveehouderij jaarlijks 25 miljoen kilo fosfaat. Inclusief de bijdrage van de varkens en kippen in Friesland, Groningen en Drenthe gaat het om 36 miljoen kilo.
Als het aantal melkkoeien en de melkplas met 30 procent toenemen,stijgt de fosfaatproductie met 5 miljoen tot 41 miljoen kilo terwijl op alle noordelijke landbouwgronden plek is voor 42 miljoen kilo. ,,Kat in het bakje dus, zo lijkt het, maar niet heus”, benadrukt Van Dellen. ,,Dan zou de mestacceptatie bij alle akkerbouwers, alle hobbyboeren en alle extensieve veebedrijven 100 procent moeten zijn. Uitgesloten.”

In de studie gaat Van Dellen uit van een wel realistische afzet van 39,5 miljard kilo fosfaat. Een voorwaarde is dat melkveehouders hun overschotmest zodanig bewerken dat die aantrekkelijker wordt voor bijvoorbeeld akkerbouwers. Dat kan door de mest te scheiden in een dunne en een dikke fractie. De dunne fractie bevat veel snel opneembaar stikstof waar in het voorjaar veel behoefte aan is op weilanden en bij de teelt van bladrijke gewassen zoals tarwe en aardappelen.
Belangrijker nog dan het verhogen van deze acceptatiegraad bij derden, is de fosfaatwinst die de noordelijke melkveehouderij op het eigen bedrijf kan boeken, betoogt Van Dellen. Dat kan door het vee fosfaatarmer voer voor te schotelen (bijvoorbeeld maïs, bietenpulp en gerst), door de melkproductie per koe te verhogen en door minder jongvee aan te houden. ,,Vooral dat laatste is prima haalbaar”, zegt Van Dellen. ,,We zitten hier ruim in het jongvee. De vee-exporteurs zullen er minder blij mee zijn, want een deel van dit vee gaat nu naar het buitenland.”

Meer mest betekent niet alleen meer fosfaat, maar ook meer ammoniak.
Die regelgeving is weliswaar stringent, maar technisch oplosbaar, denkt Van Dellen. In de nieuwe stallen zijn tal van aanpassingen te doen om de ammoniakuitstoot te beperken. Bijvoorbeeld door mest en urine snel van elkaar te scheiden of door te werken met afgesloten mestkelders.
George
Hoe zit het eigenlijk met het fosfaatplafond?
En wat lees ik nu , moeten al die Noordelijke grasboeren aan de mais? 😄
+1
Coen
.... en jongveeopfokkers krijgen dan gouden tijden 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: alle hobbyboeren

Ik wordt zelf genoemd 😄.
Coen
Een keihard plafond

De melkveehouderij in het Noorden mag dan volop groeipotentie hebben, of het die daadwerkelijk kan benutten, hangt af van de ontwikkelingen in de veehouderij in de rest van het land. Nederland heeft in 2002 met Brussel een keiharde afspraak gemaakt: de Nederlandse veestapel mag niet meer dan 173 miljoen kilo fosfaat produceren, hoeveel kilo er ook geëxporteerd wordt. Vorig jaar kwam de productie al uit op 167 miljoen kilo. Als de grens van 173 miljoen kilo overschreden wordt, grijpt Brussel in. Dat betekent waarschijnlijk een forse krimp van de totale veestapel. ,,Het is daarom beter dat melkveehouders zuiniger met fosfaat omgaan op het eigen bedrijf, dan afzet zoeken bij derden", betoogt Van Dellen.
+6
George
Quote:
@Coen: melkveehouders zuiniger met fosfaat omgaan op
het eigen bedrijf, dan afzet zoeken bij derden

Vaak is het toch : Ieder voor zich en god voor ons allen.
Daar veranderd een boekhoudertje ook niks aan.
jorisdriepinter
Gaat van Dellen een douane-unie oprichten voor de drie noordelijke provincies om de mestauto's uit het zuiden tegen te houden bij de grens van Friesland en drenthe?
Typisch geval van naar je zelf toe rekenen.
Friesland heeft nu al een fosfaat overschot.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Gaat van Dellen een douane-unie oprichten voor de drie noordelijke provincies om de mestauto's uit het zuiden tegen te houden bij de grens van Friesland en drenthe?

Wat ik bovenaan al ergens schreef, die van Dellen kan mooi lullen, maar meestal is de inhoud van z'n gelul redelijk zinloos. Alleen vinden wereldvreemde friese boeren het blijkbaar zo interessant dat het elke avond weer (meer dan) vol zit. Of zou er ook gratis bier en karbonade zijn, dan krijgt elke spreker zo'n zaaltje wel vol.
+1
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Of zou er ook gratis bier en karbonade zijn, dan krijgt elke spreker zo'n zaaltje wel vol.

Zelfs dan zou ik twijfelen om er naar toe te gaan. 😄
jg
@jorisdriepinter
Dus is er alleen ruimte bij akkerbouwers in Groningen en Drenthe. Moet je ze heel veel geld bieden om mest af te nemen. Zal in het voorjaar moeten. Lekker over de geploegde klei........
jg
@jorisdriepinter
Dus is er alleen ruimte bij akkerbouwers in Groningen en Drenthe. Moet je ze heel veel geld bieden om mest af te nemen. Zal in het voorjaar moeten. Lekker over de geploegde klei........
+2
Cornelis
@jgDaar hebben we vele jaren geleden al iets op gevonden. Ze noemen het sleepslangen. Werkt mooi man!!

En dat hele vele geld valt ook wel mee. Ik kan het niet bijgeproduceerd krijgen.
gezienus
@jgGroningen en Drenthe.over de geploegde klei

Drente en groningen klei.. beetje wereld vreemd jg
in het voorjaar is in dat gebied zelfs een mest tekort
jg
Raar dat dat dan nog niet toegepast wordt.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: nog niet toegepast

Je komt blijkbaar uit een onderontwikkeld landbouwgebied. Doorsnee akkerbouwer bemest hier in het voorjaar met de sleepslang, eerste jaren alleen sleufkouter in de tarwe 4-6e blad, nu ook andere gewassen voor het zaaien met de vaste tand. Afgelopen voorjaar drie akkerbouwers aan de telefoon gehad met de vraag of ik mest kon leveren. De logistiek wordt het grootste probleem, niet de hoeveelheid geld. Geloof het of niet, de melkveehouderij gaat gouden tijden tegemoet en wanneer de mest op het juiste tijdstip op het kopeind geleverd kan worden, hoeft een fosfaatoverschot ook absoluut geen probleem te zijn.
MTSTAMMINGA
Gewoon putopslag bouwen bij een akkerbouwer en winters volrijden
Zo hebben verscheidene varkensboeren het ook algeregelt
En de akkerbouwer kan bemesten als hij vindt wanneer het juiste moment is aangebroken
jg
Is / blijft de sleepslang emissiearm ?
jg
Niet iedere akkerbouw en teelt past het. De methodes zijn me bekend Jack.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Is / blijft de sleepslang emissiearm ?

Sleepslang is een aanvoermethode. Mest gaat door dichten slang anders wordt het een bende, dus zelfs emissieloos...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Niet iedere akkerbouw en teelt past het

Welke niet en waarom niet?
+1
jg
@Jack Rijlaarsdam
Volgens Van Dellen is er totaal ruimte voor 42 miljoen kilo, er wordt 36 miljoen benut.
Bij een fosfaatruimte van gemiddeld 75 kilo per hectare (bouwland/grasland) praten we over 560000 hectare. Hierop mag volgend jaar 5 kilo minder, dus 2,8 miljoen kilo plaatsingsruimte ben je al kwijt.
En niet iedere akkerbouwer zal tot het fosfaatplafond beleverd willen worden ivm risico overschrijding aanvoernorm, ca 2 % ?? Weer bijna 1 miljoen kilo. Van het hele verhaal blijft ruim 2 miljoen kilo ruimte over.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Van Dellen

Dit is de adviseur die in 2008 adviseerde alvast een overmaatse stal te bouwen, omdat de bouwkosten harder opliepen als de rente hoog was. Ik kan het entertainment wel waarderen, maar neem z'n verhalen met het nodige strooizout.

Ik hoor 'm nu weer babbelen over mest scheiden als oplossing om maatwerk drijfmest aan te kunnen bieden. Hoor 'm niet over de hierdoor veranderende werkingscoëfficienten...

Jij bekijkt alles op sectorniveau, ik kijk naar het eigen erf en de nabije regio. Wanneer ik op afroep mest kan leveren en de varkensmest in de file staat voor de tunnel, dan speel ik een sterke partij als mestleverancier. Kun je rekenen wat je wilt, maar er wordt hierdoor in deze regio gewoon mest uit intensieve regio's verdrongen en dus ruimte gemaakt voor lokale groei.

Je vergeet nog het effect van de kringloopwijzer. Volgens mij is zo'n 70% van de melkveehouders in 2015 verplicht om mee te doen en dan gaan we een voordeel behalen! 😃
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam
En zo zal er elk jaar wat veranderen Jack.
Dat rvdm varkensmest gaat verdringen lijkt wel logisch, zeker in de noordelijke regionen.
Maar hoe lang gaat dat verdringen goed 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: hoe lang gaat dat verdringen goed

Best lang, er komt namelijk ook ruimte op de fysieke mestmarkt door de toenemende verplichting mest te verwerken.

Het zogenaamde fosfaatplafond zal wellicht eens gaan knellen, maar ook dat is eenvoudig op te lossen. We lijven gewoon wat regio's van de buren in, net als Poetin. 😉
Kenijor
@Jack Rijlaarsdam
Of regio's afstoten, dan zijn ook veel problemen opgelost!
George
@Kenijor
Jullie fantasie slaat weer teveel door.
storm
Van Dellen een jaar of 10 geleden al eens gehoord op een voorlichtingsdag, Lubbert van Lullen was toepasselijker geweest.
Echt die vent is z'n vak misgelopen, was ook eerst boer geweest????
Daar lopen er genoeg van in de advies wereld banken etc, jongens die zelf de boerderij niet over durfden te nemen die gaan jou dan vertellen hoe het wel of niet moet!!!!
En dat zie je in zo'n zaal dan ook gebeuren, hij lult beter als de gemiddelde melkveehouder en dan worden er al geen kritische vragen meer gesteld.
MTSTAMMINGA
Ik hoor 'm nu weer babbelen over mest scheiden als oplossing om maatwerk drijfmest aan te kunnen bieden. Hoor 'm niet over de hierdoor veranderende werkingscoëfficienten

Dit vertelde hij samen met het verhaal over kunstmest vervangers
Als dat mocht\mogelijk was inde toekomst Jack

@storm weet jij zeker dat hij geen boer meer is ?
storm
Ja hij is ergens compagnon in, maar dat is mijn vader ook maar en die heeft ook niks meer te koop

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , voer , eiwit , fosfaat , melkveehouders , ruwvoer , bex , voerspoor en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3