Reactie DDB op kostprijsstudie Harm Holman

Door Sieta van Keimpema,

Reactie DDB op artikel Holman in Nieuwe Oogst

Enige weken geleden verscheen in Nieuwe Oogst een tekst van Harm Holman met kritiek op de DDB kostprijsstudie. Nieuwe Oogst heeft het commentaar van Harm Holman paginagroot als analyse gepubliceerd en niet als een lezersbijdrage – terwijl Holman journalist noch deskundige is - en daarmee veel gewicht aan zijn kritiek gehangen, terwijl zijn weergave van zowel de EDF analyse als het DDB kostprijsrapport, verre van analytisch of wetenschappelijk verantwoord was. In overleg met de opstellers van de wetenschappelijke kostenstudie voor de DDB, dr. K. Jürgens en dr. O. Poppinga, heeft de DDB een reactie op het artikel verstuurd aan Nieuwe Oogst, met het verzoek hoor en wederhoor toe te passen. Nieuwe Oogst heeft schriftelijk geweigerd deze reactie af te drukken: slechts op de opiniepagina zou een kleine reactie geplaatst kunnen worden. De DDB betreurt dit zeer: Nieuwe Oogst heeft een niet-deskundige een paginagroot podium geboden en zou vanuit journalistiek oogpunt geïnteresseerd moeten zijn in het vollediger en onbevooroordeeld informeren van haar lezers. Met deze opstelling onthoudt Nieuwe Oogst haar lezers van informatie over de betekenis van de DDB kostenstudie én van de betekenis, die de opstellers van de European Dairy Farmers zelf aan hun analyses geven. Onderstaand ontvangt u daarom het volledige commentaar van de DDB op het artikel van Harm Holman in Nieuwe Oogst van 23 augustus jl., dat door Nieuwe Oogst werd geweigerd.

Kostprijsstudie DDB presenteert werkelijke kostenverhoudingen
Blijkbaar is het bijzonder lastig een wetenschappelijk rapport goed te doorgronden, getuige het commentaar van Harm Holman dat op 23 augustus jl. onder de noemer ‘analyse’ in Nieuwe Oogst verscheen met de titel “Kostprijs DDB vertekent” . Holman verwijst naar resultaten van de eigen productiekostenanalyse van de European Dairy Farmers (EDF). En maakt daarbij een paar forse, wetenschappelijk onverantwoorde, uitglijders. Die met het goed lezen van het DDB-rapport en enige basiskennis van wetenschappelijke berekeningsmethodes te voorkomen waren geweest.

Voor de DDB studie naar de melkproductiekosten in Nederland werden de productiekosten op basis van de officieel erkende Europese boekhoudkundige cijfers voor landbouwbedrijven gebruikt, het Farm Accountancy Data Network - FADN. De wetenschappelijke kerncijfers voor de Nederlandse melkveebedrijven zijn rechtstreeks te herleiden naar het testbedrijven netwerk van het LEI.

De kostprijsstudie van de DDB heeft een productiekostenanalyse opgeleverd die representatief is voor in totaal 17.250 melkveebedrijven in Nederland. In de eindresultaten werden drie representatieve bedrijfsgrootteklassen (melkveebedrijven met gemiddeld 23, 78 en 220 melkkoeien) opgenomen. De middelgrote bedrijven, 15.000 in totaal, vertegenwoordigen het grootste melkvolume en zijn het meest representatief binnen het onderzoek.

Het FADN is momenteel in de EU het enige beschikbare en erkende databestand, dat representatief verkregen winst- en verliesberekeningen van melkveebedrijven ter beschikking stelt en een gekwalificeerd vergelijk tussen bedrijfsgrootteklassen in de Europese lidstaten mogelijk maakt. Bij het uitkiezen van bedrijven, volgt de FADN het grondbeginsel van de representativiteit en weerspiegelt via een gestratificeerde steekproef de verscheidenheid van de werkelijke regionale en economische omstandigheden van de melkproductie.

Een groot verschil met de analyse van de EDF. Deze baseert zich op weinig deelnemende bedrijven die vaak tot de grotere behoren en niet voldoen aan de voorwaarden van een wetenschappelijk verantwoorde steekproef. Het wetenschappelijke team van de EDF (Von Thünen Instituut van het Duitse landbouwministerie) wijst er daarom in zijn persberichten altijd duidelijk op, dat de productiekosten zelfs tussen de EDF-ledenbedrijven maar zeer beperkt vergelijkbaar zijn, ook al omdat de gebruikte boekhoudkundige gegevens niet wetenschappelijk geselecteerd, of voor wat betreft het boekhoudkundige jaar, volledig geharmoniseerd zijn. Daarnaast zijn de economische gegevens niet systematisch gewogen voor een kwalitatieve vergelijking. De gegevens hebben daarom slechts het niveau van individuele analyses.

De EDF bedrijven (300 leden waarvan volgens de EDF-site maximaal 30% niet-melkveehouders mogen zijn) zijn verdeeld over 19 Europese landen. Omdat de EDF rapporten of gebruikte methodes niet inzichtelijk zijn voor buitenstaanders (ook niet bij navraag), is het o.a. niet mogelijk vast te stellen hoeveel deelnemende bedrijven er in Nederland worden vertegenwoordigd.

En hoewel Holman zich in zijn commentaar uitsluitend baseert op de data en eindresultaten van de EDF analyses, spreekt hij tegelijkertijd ook over de “beste 25% van de melkveebedrijven van Europa, die bij een melkprijs van 33 cent nog prima verdienen”. Wie vertekent er nu een beeld? 25% van de EDF bedrijven zijn nooit meer dan 75 melkveebedrijven in heel Europa!

Holman en de EDF volgen hiermee de methode om melkveebedrijven onder te verdelen in de 25% beste, gemiddelde en slechtste. Deze methode laat echter objectief bestaande structurele verschillen die de winstgevendheid van melkveebedrijven onder uiteenlopende regionale omstandigheden beïnvloeden onafhankelijk van de persoonlijke prestatie van de melkveehouder, volledig buiten beschouwing.

De in de DDB productiekostenanalyse voor 2013 geraamde melkproductiekosten van 44,52 eurocent per kilo melk in Nederland , bestaan voor 37,16 ct per kg uit contante (betaalde) kosten. Daarvan zijn 10,75 ct per kg melk alleen al de kosten voor afschrijvingen en rente (overigens; lang niet alle posten mag je over 25 jaar aflossen), de overige 27 ct per kg melk zijn na aftrek van de inkomsten van vee ( 4,08 ct per kg melk) terug te voeren op kosten voor productiemiddelen als aangekocht voer, zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen, mest, energie, onderhoud voor gebouwen en machines, etc. De hogere melkproductiekosten in Nederland in vergelijking met Noord-Duitse regio’s zijn voornamelijk te herleiden naar hoge kosten voor de rente en afschrijvingen maar ook op de veel lagere toeslagen (-1,8 ct per kg melk). Een systematisch onderzoek van de schuldenlast van de Nederlandse bedrijven op basis van de FADN cijfers, is nog niet gestart. In Duitsland wijst het onderzoek echter uit, dat het vooral de grotere melkveebedrijven zijn die een steeds hogere schuldenlast per kilogram melk krijgen.

Holman’s voorbeeld (niet onderbouwd en zonder enige bronvermelding) van een Engelse melkveehouder die zonder schuld vier miljoen liter melkt, is een voorbeeld van een ‘outlyer’(uitschieter) : een bedrijf dat zo uitzonderlijk presteert dat hij een steekproef onbetrouwbaar en niet representatief maakt. Daarmee kiest Holman voor een onwetenschappelijke benadering van de omstandigheden waarmee hij probeert een beeld te creëren.

Samen met de raming van het inkomensaandeel van 10,69 ct per kg, betreffen de totale productiekosten momenteel 47,85 ct per kg melk. Bij de berekening van de arbeidsvergoeding voor de zelfstandige melkveehouder werd een onafhankelijke ramingmethode gehanteerd die zich baseert op de wettelijk geregistreerde mededingingsregels van de EU. Daarnaast is voor Nederland door een onafhankelijke werkgeversorganisatie berekend wat er voor de functies en verantwoordelijkheden van een melkveehouder in de markt, de BV Nederland, wordt betaald per uur, die weer per kilo werden omgerekend.

De aan de Nederlandse melkveebedrijven uitbetaalde toeslagen van rond de 3,33 ct per kg melk worden in ons concept als inkomsten geregistreerd en van de totale productiekosten van 47,85 cent afgetrokken. Bij een gemiddelde melkprijs van 37,40 ct per kg melk (Bron LEI 2014, bij 3,7 % vet) volgt daaruit met 44,52 cent productiekosten voor het jaar 2013, een onderdekking van 16 procent.

Tot slot: verbijsterend is bovendien dat volgens de persmededeling van de EDF - waar Holman zich op baseert - de melkproductiekosten voor de EDF leden in de afgelopen evaluatieperiode niet gedekt werden: zij kwamen op een kostprijs per kg ECM(vet en eiwitgecorrigeerde prijs; gehanteerde gehaltes EDF niet inzichtelijk) van gemiddeld 49,3 cent.

Bron: DDB

Deel dit topic

Reacties

-1
Greetje
Volslagen onzinnige discussie, snap ook niet dat Harm Holman zich hierin laat meezuigen.
We leven goddank in west Europa in een vrije wereld en markt, prijzen worden door de markt bepaald en niet door vooraf door de overheid bepaalde kostprijsberekeningen.
+1
jg
Op het moment dat politiek zich door heffingen en boycotten , toeslagen en kortingen en differentiatie kwa milieudoelen etc gaat bemoeien met de markt klopt jouw redenering niet meer.
+1
jan w
Als ze lef toonden dan hadden ze de reactie van de DDB in "Nieuwe oogst" geplaatst. Blijkbaar kunnen ze bij LTO geen kritiek aan.
Vorige week stond er in de nieuwe oogst een artikel van het LEI over de kostprijsberekening. Deze kwam uit op iets van € 0.47 per liter melk. Daar stond ook de kostprijs van de EDF bij, deze lag zelfs nog 2 cent hoger dan de LEI berekening.
Conclusie:
Het artikel van Harm Holman rammelt aan alle kanten.
MTSTAMMINGA
Het artikel staat wel in Nieuweoogst !!!!!!!!!! bl 7
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Het artikel staat wel in Nieuweoogst !!!!!!!!!! bl 7

Maar Jan w zijn conclusie klopt: Het rammelt van alle kanten. 😄
+5
George
Sieta weet het , ik weet het , en nog enkele weten het , maar de meeste willen het niet weten , en spuien alleen maar kritiek. Inzet voor een betere marge wordt niet gewaardeerd. Nieuwe oogst blijft toch een LTO blad geschreven met LTO ideeën.
+4
Cornelis
Een betere marge is helemaal ok George. Vraagje: hoe verhogen we de opbrengsten van de melk? Wetende dat we opereren in een vrije handelszone met de rest van de wereld en pakweg driekwart van onze productie exporteren we.
+6
jg
Door het aanbod op de vraag af te stemmen en niet door kwa produktievolume harder te groeien dan de vraag. Dat is een mentaliteitskwestie. Er is een groep ondernemers die denkt dat ze alles zelf kunnen (meer melken) maar kwa afzet niets ZELF kunnen en daardoor een beroep op cooperatieve verwerking doen. Hierdoor wordt je eigen falen verbloemd door de gevolgen ervan af te wentelen op alle melkveehouders.
Hansel
@jg
Foutje moest een + zijn
arjan Kok
@jgdit is een hele heftige mening, ik denk niet dat je dit zo hard kunt maken, maar het is wel het effect van vrije productie en markt
Cornelis
@jgLezen is ook niet je sterkste kant...... Ik stelde dat driekwart van de productie de grens over gaat/moet. Ja qua afzet kunnen we als individu helemaal niks alleen, daarom hebben we dat in de tijd dat er echte armoede heerste gebundeld en dat noemen we cooperatief.
+3
jg
@Cornelis
En zou je leden op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen. Echter RFC zit wat dat betreft stil.
jg
@Cornelis
Waar staat dat alleen in nederland de melk cooperatief verwerkt wordt ??
+1
jan w
Cornelis,
We krijgen momenteel een redelijke prijs, maar het is geen wereldprijs. De zuivelcoop hebben de boeren de afgelopen 15 a 20 jaar behoorlijk in de steek gelaten. Moet er wel bij zeggen dat het de laatste jaren het niet slechter gaat.
+2
jg
@Cornelis
Jammer die opmerking over lezen. Inhoudelijke discussie is veel prettiger.
+3
pieta
Quote:
@Cornelis: Ja qua afzet kunnen we als individu helemaal niks alleen, daarom hebben we dat in de tijd dat er echte armoede heerste gebundeld en dat noemen we cooperatief.

Maar is het dan cooperatief denken als forse uitbreiders tegen de markt in doorproduceren. Deze discussie mis ik wel bij RFC. Op vergadering wordt vaak gezegd: we verwerken alle ledenmelk. Dat willen de leden.
Cornelis
@jgDus het bestuur van FC zou de leden moeten vertellen dat men rustig aan moet doen met groeien. ... Volgens mij roept Piet Boer al heel even om op te letten en je zaakjes qua mest (lees groei) voor elkaar te maken.
Cornelis
@jgWaar zeg ik dat?
+1
Cornelis
@jan wJan de cooperatie ben je zelf!
Cornelis
@pietaZwengel de discussie maar aan zou ik zeggen. Weet zeker dat je op alle nivo"s gehoor vind. De markt wijzigt momenteel ook wel vrij snel, om daar heel snel op in te spelen is best een opgave.
sorry
@Cornelis
er zijn ook cooperaties met a en b systemen en niet alleen in zuivel
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Dus het bestuur van FC zou de leden moeten vertellen dat men rustig aan moet doen met groeien. ...

Nee hoor, ik lees zojuist in ons blaadje melk het volgende:
Pagina 17 links bovenaan: 'Al die factoren zorgen ervoor dat het exportoverschot blijft toenemen, met navenante gevolgen voor de mondiale prijsontwikkeling'

Pagina 17 links onderaan: 'Dan is er pas in de loop van 2015 weer ruimte voor herstel van prijzen, als correctie op melkaanvoer heeft plaatsgevonden'.

Beetje optellen, lage melkprijs, fosfaatquotum belemmert uitbreiding, ver boven quotum produceren en volgend jaar dus weer superheffing betalen, kritieke opbrengsprijzen van dik boven de 30 cent en je kunt de volgende crisis alweer voorspellen.
ejb
Quote:
@Cornelis: Vraagje: hoe verhogen we de opbrengsten van de melk?

volgens mij zijn daar nou juist de ledenraden voor.

maar om je op weg te helpen opbrengsten verhoog je door er waarde aan toe te voegen in combinatie met hoge kwaliteit en een smaak die de producten zeer gewild maakt bij de consument,

weidegang lijkt allemaal heel mooi maar word in het buiteland niet voor betaald(worden alleen de eigen leden mee zoet gehouden) en voegt dus ook niets toe want in het buitenland zijn maar 2 dingen echt belangrijk en dat is kwaliteit en betrouwbaarheid, als met 1 van die twee iets mis is kun je het vergeten

verder om de winst te verhogen moet je ook nadrukkelijk kijken naar de kostenkanten de zuivel heeft b.v. 1 van de allerhoogste cao's van Nederland en volgens mij kun je een zuivelmedewerker behoorlijk goed vergelijken met een metaalmedewerker die 1 van de slechtste cao's van Nederland hebben uitgezonderd dan de onregelmatigheidtoeslag want daar hebben de medewerkers in de zuivel zeker recht op.
Cornelis
@sorryEn zou dat werken denk je?
Cornelis
@ejbLaten de leden van FC dat nu net met elkaar hebben afgesproken in route 2020. Dank voor je compiment!

Er wordt voor weidegang wel betaalt in het buitenland. Het is alleen net hoe je er naar kijkt. Een plaatje op een pak met weidende koeien doet het beter dan een plaatje van een donker hok met achterin een magere koe (ik overdrijf bewust).

En weet je hoe het is gekomen die goede zuivel CAO?

Toevallig mag ik een beetje in de onderneming Fc vertoeven zo af en toe. Kan je vertellen dat de mensen zeer betrokken zijn en hard werken. De mensen die bij FC werken zijn ons kapitaal, zij bepalen ons succes!
Cornelis
@jan is hobbyboerJa het is even wennen zonder de warme EU deken. Toch heb ik al een aantal maal gelezen dat de prijzen meer op en neer gaan in de toekomst, dus is het best handig om een buffertje te hebben voor als het wat minder gaat. (crisis is ook weer zo:n modewoord).
sorry
@Cornelis
Ze hebben het zo naar de zin dat ze zomaar overstappen naar een andere zuivelaar,na jarenlang ervaring en kennis opgedaan te hebben in de rfc keuken lopen ze nu hun oude leermeester op diverse tereinen voor de voeten,dankzij een arbeidscontract zonder concurrentiebeding en dan heb ik het niet over onze Theo
sorry
@CornelisWe zullen het straks zien.Als het volgens jouw niet zou gaan werken waarom wordt er dan niet één soort produkt gemaakt en waarvoor is dat Wageningen gebeuren dan nodig?
+1
jan w
Quote:
@Cornelis: Toevallig mag ik een beetje in de onderneming Fc vertoeven zo af en toe. Kan je vertellen dat de mensen zeer betrokken zijn en hard werken. De mensen die bij FC werken zijn ons kapitaal, zij bepalen ons succes!

Maar dat is geen redenen om ons droog brood te laten eten.

Voor een paar weken terug stond er ergens een artikel dat de gemiddelde boer excl. toeslagen € 8.80 per uur verdienden.
Denk dat er in de fabriek weinig zijn die voor dat geld nog willen gaan werken.
Cornelis
@sorryEen concurrentiebeding is voor een rechter meestal niet zoveel waard. En ja er gaan wel eens mensen weg bij FC. Iemand zei ooit eens tegen mij: als er nooit eens een goede weggaat, dan heb je ook nooit een goede gehad.
Werknemers zijn vrij om van baan te veranderen Sorry, zo werkt het in ons land (gelukkig).
Cornelis
@sorryIk vraag aan jou of het kan werken, ik geef niet mijn eigen mening. We hebben met elkaar afgesproken dat we op verschillende paarden gokken, dus maken we meerdere producten. En in Wageningen worden producten ontwikkelt, lijkt me best handig voor de toekomst.
+1
sorry
@Cornelis
de meeste van die produkten blijven in Wageningen op de plank liggen en de consument gaat toch niet meer kopen dan dat die kan opeten.

De woorden "We hebben met elkaar"mag je van mij wel iets minder hard laten klinken

bdw: hoeveel enquetes zijn er ingevuld(geef gelijk even de half ingevulde erbij)
Todi
@Cornelis
Ons succes... Jan W zegt droog brood..... Dat strookt niet helemaal met elkaar...
ejb
Quote:
@Cornelis: de mensen zeer betrokken zijn en hard werken

je gaat nu toch niet beweren dat de mensen in de metaal niet betrokken zijn??????????

overigens hebben de medewerkers in de zuivel de cao in het verleden afgedwongen door keihard staken dus geloof me maar dat hun betrokkenheid niet verder rijkt dan hun loonstrook
ejb
Quote:
@Cornelis: Er wordt voor weidegang wel betaalt in het buitenland. Het is alleen net hoe je er naar kijkt. Een plaatje op een pak met weidende koeien doet het beter dan een plaatje van een donker hok met achterin een magere koe (ik overdrijf bewust).

je geeft het nu zelf ook aan de verpakking is belangrijker dan de feiten en daarom wordt er blijkbaar ook gigantisch veel verkocht onder huismerk
sorry
@ejbEen heleboel van die werknemers hebben door vele fusies een andere werkplek gekregen en daardoor langere reistijd wat maar een paar jaar wordt vergoed ,wie daar het niet mee eens is kan gewoon vertrekken, zo gezellie is het allemaal niet
Cornelis
@jan wAls je bij deze melkprijzen droog brood eet kun je je toko misschien beter verkopen. En Als iemand in de krant schrijft dat je dat bedrag verdient..... je weet toch zelf wel beter hoop ik.
Cornelis
@sorryGelukkig mogen jij en ik zelf bepalen wat WE opschrijven. Ben je al een keer in Wageningen wezen kijken?
Cornelis
@TodiHalf vol of half leeg.... Vind jij dat het slecht gaat dan?
Cornelis
@ejbIk zei iets over de medewerkers van FC. En wat jammer dat je er zo over denkt, ik weet inmiddels beter.
Cornelis
@ejbHet lijkt me best handig dat hetgeen er op de verpakking staat klopt met de werkelijkheid. Voor je het weet heb je anders een of andere award te pakken van Wakker Dier of zoiets.
Cornelis
@sorryEn het gras bij de buren is ook niet altijd groener.
Todi
@Cornelis
Gaat niet om wat ik denk. een bestuurder [ melkvee houder] en melkveehouder staan tegen over elkaar. Dus verschil van inzicht?
gezienus
@Cornelis wat gaat de melkprijs de komende maanden doen bij julie , hier is gisteravond zwaar weer voorspeld moeten niet opkijken als we onder de 30 cent schieten
Cornelis
@gezienusIk heb geen flauw idee. Heb ook niet de indruk dat ie hier omhoog gaat schieten.
pieta
@gezienus
Gezien ons garantieprijssysteem verwacht ik dat ie dan gaat zakken.
Cornelis
@TodiIk melk net zo goed koeien als een ander, dus dat tegenover elkaar staan valt wel mee. Je mag zelf bedenken wat je verdient op dit moment. Als je dit droog brood wilt noemen, prima!
ejb
@Cornelis
durf jij dan nu met overtuiging hier op dit prikbord te vermelden dan personeel van FC vanaf nu nooit meer zal staken omdat ze heel erg betrokken zijn bij FC???????????????????????????????

ik zou het erg waarderen als je dit deed want dan kunnen leden van FC jou daar op afrekenen want jij weet het allemaal beter
ejb
@Cornelis
het betreft hier kaas onder huismerk en dat is iets wat FC ook doet en volgens mij verkoopt FC in het buitenland ook geen kaas met weideganggarantie
+1
jan w
Quote:
@Cornelis: Als je bij deze melkprijzen droog brood eet kun je je toko misschien beter verkopen. En Als iemand in de krant schrijft dat je dat bedrag verdient..... je weet toch zelf wel beter hoop ik.

Volgens mij stond dit in een artikel in melkvee. En dan hebben we het ook nog niet eens over een jaar met een mindere melkprijs. Vergeet niet dat de kosten de laatste paar jaar ook met 22 % zijn gestegen. afglopen week stond er een artikel in nieuwe oogst dat volens de berekening van het LEI de kostprijs van melk gem. iets op de 47 cent lag. en dat de EDF bedrijven gem. uit kwamen op ruim 49 cent.Dus dan is het verhaal van Holman ook geschreven naar zijn eigen mening.
Cornelis
@ejbVolgens mij haal je een paar dingen door elkaar. Ook betrokken medewerkers kunnen en mogen staken. Is volgens mij een recht. En nee dat ga ik niet beweren, immers niemand weet wat er morgen is.

Neemt niet weg dat als de leden me zat zijn, ze dat gewoon moeten zeggen, dan ga ik mijn tijd ergens anders aan besteden. Geen enkel probleem!
Cornelis
@ejbNee maar wel babyvoeding, het is een stukje imago. Met weidende koeien staat best leuk. En nee in veel landen is weidegang geen issue.
Cornelis
@jan wJan ik heb over 2011 cijfers gezien van een bedrijf die alle melk huurde bij een normale bedrijfsvoering. Dit bedrijf liet toen een kleine winst zien. Prima al die berekeningen!
+1
gezienus
@Cornelis alles huurde.. geweldig rijk rekenen

maar neem mijn woorden terug

duitser- 2 mnd. geleden


gezienus - 2 mnd. geleden

@Cornelis híer wórdt ook volop gemolken ben een voorstander om Dit jaar Het Q met 10 % te vergroten de markt Kan het aan
sorry
@Cornelis"De leden hebben er om gevraagd"was het antwoord op het Rfc bord,een briefje of een mailtje of je wel of geen bord wenst is toch niet zo'n moeilijk lijkt me dan Het vorige groene Campina bord(wat ik mooier vindt) koste iets van 150 gulden,beetje zonde van het geld als menig bord ergens in een hoek van een schuur ligt te rollen is het niet?
sorry
@Cornelis
En "we hebben met elkaar" ingestemd met de onaangekondigde controle's,het moet dus 365 dagen per jaar spic en span uitzien Alleen beweerdt een bekend ledenraadslid dat er op sommige bedrijven met geld gesmeten wordt als je de melkprijs maar kut vindt,beetje moeilijk te rijmen met elkaar niet?
Cornelis
@sorryJe kunt het ook ophangen, het is op zich je eigen toko.
Cornelis
@sorryNee we hebben niet met elkaar ingestemd met die controles. En ja er wordt op sommige bedrijven met geld gesmeten of je het nu leuk vind of niet.Waarom zo negatief? als je het zo'n kut club vindt zou ik er niet bij willen horen.
sorry
@CornelisDat bord ga ik niet ophangen,de groene Campina versie vindt ik mooier Het logo van het nieuwe doet me aan waspoeder denken ofzo
Ik wilde alleen maar aangeven hoe ook had gekund,dat ik je schijnbaar gekwetst mee heb spijt me

bdw:Ik had over een kut-melkprijs, de term kut-club zijn jouw woorden
Cornelis
@sorryBen wel wat gewend hoor en ik gebruik slechts jou woorden. idd kun je zaken op vele manieren aanpakken, er zit een bestuur om daar keuzes in te maken.
jan w
@sorry
Het is zonde dat het bord niet van ijzer is, dan kun je het nog een keer andersom ophangen en als magneet-memo bord gebruiken.
deere6631
Dit weekend naar denemarken geweest werkt al het personeel voor 8euro wel oostblokkers
+1
gerrie-hul
Jan w en George ben het helemaal met jullie eens Maar wat ik mij afvraag is hoe betrouwbaar is nieuwe oogst of is het eenzijdige voorlichting
+8
Greetje
De strijdlust en inzet van de DDB waardeer ik heel erg, het is een mooie club.
Ze kiezen alleen de verkeerde vijand, de EU omvormen tot een planeconomie gaat in geen 100 jaar lukken en FC zo bewerken dat ze ineens 50 ct. voor een liter gaan betalen gaat ook nooit en te never lukken.

Toch zijn er heel veel mogelijkheden om het inkomen van de melkveehouder fors te verbeteren.
Ik zou als DDB bijvoorbeeld studieclubjes oprichten(die NIET door een commercieel accountantskantoor geleid worden).
En dan geen kosten besparen door te "kaasschaven", maar om dan eens uit te zoeken wát je nou precies nodig hebt om die melktank vol te krijgen.

Er zou veel te winnen te zijn als boeren zich eens wat assertiever zouden opstellen tegen de hele commerciele maffia die rondom de sector zwermt.

Kijk eens goed op de lopende rekening wat 150 lux in de hele stal, mestschuifrobot, stappentellers, geisoleerd dak, gist in het voer, aardstralenopheffers, allerlei dure adviezen van de boekhouder enzovoortenzovoort nou echt oplevert!!
jg
Er zwemt teveel commercieel spul rondom de melkveebedrijven, maar om dat als maffia te bestempelen.......
arjan Kok
Maffia is wat grof inderdaad, maar bijna iedereen met een toko moet het nu eenmaal weer via een ander bedrijf binnen zien te halen en dat kan wat parasitaire trekjes hebben
mlkvhoudr
In een studiegroep zitten kost veel, maar levert ook veel op. Het is maar net wat je graag ziet : de kosten of het potentiele meer te verdienen....
+2
jg
Daarom pleit Greetje dus ook voor studiegroepen.
+2
Campagne
Als je het inkomen van de melkveehouder wilt verbeteren is een hogere melkprijs nodig. Dus is eigenlijk de enige structurele oplossing om transparantie omtrent de marges in de keten af te dwingen en van daaruit tot een eerlijke verdeling te komen. De DDB heeft wel gelijk dat ze vanuit een kostprijsberekening wil aantonen dat de marge voor de melkveehouder ten opzichte van de marge die de fabrieken en de supers zichzelf toe-eigenen, te klein is. De consument betaalt genoeg, alleen het geld komt niet bij ons terecht. De politiek werkt daar ook aan mee met de extra eisen die ze stellen, dus kostprijsverhoging met daaruit voortvloeiende oneerlijke concurrentie met buitenlandse producten die aan andere eisen mogen voldoen. @ arjan Kok, want zo vrij is onze productie niet.
De melkfabrieken moeten zich ook realiseren dat als we voor vrije marktprijzen produceren je met de Nederlandse kostprijs minder marge behaalt, daar zit het ook scheef. Willen de verwerkers door kunnen gaan, zullen de producenten ook bestaansrecht moeten blijven behouden.
+2
jan w
Quote:
@Campagne: De melkfabrieken moeten zich ook realiseren dat als we voor vrije marktprijzen produceren je met de Nederlandse kostprijs minder marge behaalt, daar zit het ook scheef. Willen de verwerkers door kunnen gaan, zullen de producenten ook bestaansrecht moeten blijven behouden.

Dat is nu net waar de schoen het meeste knelt. De jonge boeren moeten ook bestaansrecht hebben om een sociaal leven te kunnen lijden. Het is ook niet erg, dat de jonge boeren de eerste jaren op de centen moeten letten, maar er moet wel een vooruitzicht zijn op beter.
We zien dit trouwens niet alleen hier, maar we zien wereldwijd de jongeren naar de steden trekken, dit omdat ze daar in aller waarschijnlijkheid een beter bestaan op kunnen bouwen.

Ik heb wel eens mijn ????, als je nu kijkt naar het Landbouwonderwijs wat die de laatste jaren is afgebrokkeld, dan hou ik soms mijn hart vast of dat in de toekomst allemaal nog goed moet komen.
pieta
Quote:
@jan w: De jonge boeren moeten ook bestaansrecht hebben om een sociaal leven te kunnen lijden.

Zo, jij gunt ze iets! Smiley
+2
jan w
Greetje,
De vraag is of de Coop's wel belang bij hebben om een goede melkprijs bij de boeren neer te leggen.
Er zullen er wel weer wat zijn, die zeggen daar komt hij ook weer met zijn verhaaltje aan, maar.
In 2003 was er in de Hanzehof in Zutphen een symposium van de Rabobank over de "Zuivelhervormingen". Hr. Olieslager ( toen concerndirectielid van Friesland Foods ).
Na de inleiding konden er vragen gesteld worden. Er kwam een vraag van een jonge boerin. " Hoe denkt U dat jonge boeren de zuivelhervormingen zouden kunnen overleven".
Zei kreeg het volgende antwoord:
"Ik heb niks met boeren , ik heb niks met jonge boeren. Het uibetalen van een lage melkprijs past goed in het beleid van de concerndirectie, melk is voor ons een kostprijs en het liefst hebben wij die voor niks, maar dat kunnen wij ook niet helemaal maken". Het doel van de concerndirectie was om binnen een zo kort mogelijke termijn een derde gedeelte van de boeren naar de kloten te helpen om op die wijze schaalvergroting af te dwingen.

Als er een dergelijk beleid is, dan hoeven wij niet te rekenen op de goede melkprijs.
+3
Greetje
Ja, maffia is wel iets te dik aangezet, het zijn meestal ook hardwerkende mensen, die heel goed in hun vak zijn. Maar ik blijf erbij dat wat meer assertiviteit tegen verkopers voor veel boeren geen kwaad zou kunnen.

Vroeggah zat ik bij het PMOV, een groep boeren die zich met kringloopdenken bezig hield. Ook wel de "zweefclub" genoemd.

Nu heb ik niks met zweverig gedoe, maar de meeste leden waren wel boeren die kritisch waren op alle zaken die door de reguliere adviseurs
aangeprezen werden.
Ik heb er heel veel van geleerd.

Vooral dat je niet heel veel techniek en ingewikkeld gedoe nodig hebt om het maximale uit je bedrijf te halen.


Ik ben zelf ook benieuwd of dit voor ons bedrijf na 2015 nog net zo geldt, wie weet dat dan een extra schepje brok wél uit kan.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Greetje: Vooral dat je niet heel veel techniek en ingewikkeld gedoe nodig hebt om het maximale uit je bedrijf te halen.

Kijk, dat beweer ik hier nu al tijden, alleen is het geen populaire denkrichting onder boeren, liever hoe moeilijker hoe beter. Ik ben meer voor hoe simpeler hoe mooier. Begin met het planten van een notenboom.
+2
Cornelis
Jan en straks ben je 80 en kijk je terug op je leven. Ik zou voor mezelf niet zo trots zijn als ik dan constateer dat ik een mooie tijd heb gehad onder de notenboom. Heb toch wel een bepaalde ambitie zo hier en daar en ik zal je voor zijn. Die bestaat niet uit 100 uur werken per week.
diezel
@Cornelis
Denk je niet dat een zzp-er welke tegenwoordig werk kan houden in de computer-brache behoorlijk ambitieus moet zijn?
Cornelis
@diezelWat ik hoor en zie is dat je met stilzitten niet aan het eten blijft. Het maakt daarbij niet uit welk vak je hebt.
+3
de hoef
Quote:
@Cornelis: stilzitten

ik heb er vandaag van de gemeente bezig gezien ,ik heb ze niet kunnen betrappen op werken,en die krijgen ook gewoon hun loon
+2
hookwood
@de hoefTja, lijkt me toch weinig voldoening geven en de uren gaan langzaam voorbij.....
George
Quote:
@Cornelis: mooie tijd heb gehad onder de notenboom. Heb toch wel een bepaalde ambitie zo hier

Cornelis ik heb zat gezien en gehoord. Ik kies ook voor de notenboom. Er zijn de laatste jaren wat te overambitieuze plannen gemaakt door sommige . Als je zoveel geld en energie moet steken en risico's moet lopen om de kost te verdienen is de keuze snel gemaakt voor de notenboom. Maar voor degene die de overambitieuze plannen hebben uitgevoerd valt er niks meer te kiezen en zitten in het spreekwoordelijke bootje.
George
@hookwood
Dat is het ergste wat er is als je veel naar de tijd moet kijken. Maar volgens mij is het bij de buitendienst van de gemeente toch goed toeven.
+2
Cornelis
@GeorgeIk zie ook zat. Maar een ieder zet zelf zijn krabbel onder alle plannen. Een ieder heeft zelf de keuze. Ambitie kan ook anders zijn dan blind meer koeien willen melken.
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Jan en straks ben je 80 en kijk je terug op je leven. Ik zou voor mezelf niet zo trots zijn als ik dan constateer dat ik een mooie tijd heb gehad onder de notenboom.

Mooie calvinistische insteek. 80 haal ik waarschijnlijk niet, zit niet zo in onze familie, opa 67, vader 63, tel uit je winst. Ik vind dat bereiken in het leven allemaal zo relatief en afhankelijk van omstandigheden waar je zelf zo weinig invloed op hebt. Ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat ze alles beetje netjes achterlaat en mensen normaal behandeld.

Ik heb er bijvoorbeeld veel plezier aan beleefd dat wij mijn schoonmoeder laatste 3 jaar van haar leven goed hebben kunnen geven. Dat kost alleen maar geld en veel tijd, en je bedrijf lijdt er alleen maar onder, maar menske heeft toch nog relatief mooie tijd kunnen beleven op de boerderij. Verder lopen hier nog wel eens kinderen rond die het thuis bepaald niet makkelijk hebben. Hoop altijd dat ze daar rest van hun leven nog iets aan hebben, meestal niet, dat weet ik ook wel, maar toch. Dat geeft mij meer voldoening dan 150 koeien melken. Trouwens allemaal zonder financiële vergoeding en subsidie trouwens.

Status, zoals een groot bedrijf, grote auto of weet ik wat, doet me echt helemaal nix, wat dat betreft ben ik misschien anders dan meeste boeren. Gekke is dat mijn bedrijf ondanks mijn gebrek aan 'drive' financieel er helemaal niet slechter voor staat dan van veel ambiteuze groeiers. Dat zou toch eigenlijk ook stof tot nadenken moeten geven.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Mooie calvinistische insteek. 80 haal ik waarschijnlijk niet, zit niet zo in onze familie, opa 67, vader 63, tel uit je winst

Die insteek heb jij dan eigenlijk ook Jan, je brabantse vriendin wijsmaken dat je over 15 jaar wel verhuisd. Haal je dat wel? Smiley
+1
Cornelis
Quote:
@jan is hobbyboer: k vind het eigenlijk veel belangrijker dat ze alles beetje netjes achterlaat en mensen normaal behandeld.

Dat is een prachtige ambitie Jan!

Geld is een middel om brood mee te kopen, zegt verder niks over hoe je je als mens gedraagt.
George
@Cornelis
Sommige halen zich wel heel veel risico , werk en druk op de nek om dat middel te verkrijgen waar je brood mee kunt kopen. Maar dan zijn ze wel ambitieus. Zo ambitieus dat ze met hun miljoenenzaakje van het inkomen van de vrouw afhankelijk zijn om brood te kopen.
Die Walnuttree is zo gek nog nie. 😄
+1
Cornelis
@GeorgeHet is hun eigen keuze George, lekker laten gaan. Mooi toch om te zien dat het op vele manieren kan.
arie.j
Jammer dat ze niet op elkaar reageren in het zelfde nummer van Nieuwe Oogst.
Nu is het maar een beetje naast langs elkaar praten.
Overigens ook hier weer een Sieta, die namens de DDB schrijft dat boeren in Nederland vorig jaar een kostprijs van 44,52 cent hadden.
En dat ze volgens het Lei een gemiddelde melkprijs van 37,4 cent in 2013 kregen.
En dus schrijft ze 16% tekort kwamen, (dat is 7,12 cent).
Als ik dergelijke bewuste onwaarheden van Sieta lees, dan heeft voor mij de elke verdere discussie geen zin meer , het spijt me.
pieta
Qua kostprijs denk ik dat Sieta/DDB er niet ver af zitten. LEI zit op die hoogte ergens en de EDF ook. De berekening is natuurlijk wel sterk afhankelijk van wat en hoe je het er in opneemt. De melkprijs van 2013 was iig wel wat hoger als 37 cent obv Nederlandse gemiddelde gehalten.
arie.j
Het was een berekening voor Nederland met Nederlandse omstandigheden.
Wanneer je dan bewust de melkprijs ruim een stuiver te laag neerzet (met de smoes van lage gehalten) en vervolgens roept dat de melkprijs in 2003 16% onder de kostprijs zat, dan ben je verre van eerlijk bezig.
gezienus
@arie.j arie wat had het lei berekend voor 2013 als kostprijs en wat was de Gemidelde melkprijs in nederland
arie.j
Het Lei berekende over 2013 dat in de melkveehouderij er een rendabiliteit was van 97%
Dat is nog geen 100%, maar beslist niet om te doen alsof melkveehouders in 2013 een enorm eind onder de kostprijs zaten .
Zoiets is gewoon een verdraaing van de feiten
Verder is de melkprijs in 2013 volgens het Jaarverslag van FC (waar 85% van de Nederlandse boeren aan levert) 42,80
Iets heel anders dan de 37,40 wat Sieta zegt (en achter het Lei denkt weg te kruipen)
Maar geen enkele fabriek in Nederland heeft over 2013 ook maar bij benadering zo’n slechte prijs betaald.
PS. Ook het bedrijf van Sieta en haar man levert aan FC.
gerrie-hul
Arie j en de onwaarheden van Holman Oh dat past niet omdat het lto is En die slaan de plank ook regelmatig mis
George
Holman had gewoon een eerste klas zeververhaal en dat hebben we in die topic al besproken.
zuivelarbeider
Onzin

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , melk , melkprijs , energie , voer , europa , ddb , melkveehouders , melkveehouder , rente , lei , dairy , sieta , edf , kostprijs , taal , regels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
2