Energieverbruik melkvee kan omlaag

Energieverbruik melkvee kan omlaag

Een melkveebedrijf met een automatisch melksysteem verbruikt gemiddeld bijna 70 kilowattuur per 1.000 kilo melk. Dat blijkt een energie-enquête van zuivelondernemingen.

Het verbruik op een bedrijf met een melkstal ligt gemiddeld net onder de 50 kilowattuur per 1.000 kilo melk. Het gaat om zakelijke verbruik, dus het verbruik exclusief het verbruik voor de bedrijfswoning(en).

Op nieuwe bedrijven die melken met een melkstal is door het optimaal inzetten van bestaande in de praktijk beproefde energiebesparende technieken een energieverbruik van 21 tot 23 kilowattuur per 1.000 kilo melk te realiseren.

Lichtniveau
De 2 kilowattuur verschil hangt samen met het gekozen lichtniveau. Bij een lichtniveau van 80 lux is 21 kilowattuur haalbaar. Bij een lichtniveau van 120 lux bedraagt het verbruik 23 kilowattuur per 1.000 kilo melk.

Het Convenant Schoon en Zuinig wil een besparing van fossiele energie in de melkveehouderij besparen met 2 procent per jaar. Energieneutrale bedrijven zijn daarbij het streven.

Bron: Nieuwe oogst.nu

Nu vraag ik mij af waar zulke grote verschillen vandaan komen.
Ik heb er zelf tussen de verschillende groepen stroommeters zitten er er zit toch en behoorlijk gat tussen.
Ik heb een stroom meter voor de melkrobot, de compressor, de vacuumpomp en de koeling.
Ik ben gem. 28 kwh / 1000 liter melk kwijt van de melk uit de koe tot koud in de tank ( incl. reiniging ).

Zijn er meer die gegevens hebben hierover.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , melk , melken , koe , melkvee , energie , melkrobot , melkstal , robot , kwh , sparen en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
20