Risico's rauwe melk uitsluiten achterhaald

De risico’s van het drinken van rauwe melk 100 procent uitsluiten is achterhaald. Dat zegt voorzitter Irene van de Voort van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ,) in een reactie op de zorgen van dierenartsen over de consumptie van rauwe melk en rauwmelkse zuivel.

Deel dit topic

Reacties

+4
Ton Baars
In the international Dairy Journal werd door Ierse onderzoekers in september 2014 een studie gepubliceerd (McCarthy et al., 2014), waarin men laat zien, dathet immunsysteem ander reageert. Zij schrijven: The lowered immune function identified in cells exposed to pasteurised milk was intriguing and suggests that raw milk may be capable of inducing certain aspects of the immune system, including processes involved in T and B cell function/development. The results may indicate an alteration in the immunomodulatory potential of milk following pasteurisation. Ook het onderzoek naar boerderijkinderen (maar ook niet boerderijkinderen), die geregeld en vroegtijdig rauwe melk genieten, laat zien dat de rauwe melk beschermd voor asthma, hooikoorts en allergische reacties.
Er is verder vrij veel informatie beschikbaar om te laten zien, dat er verschillende beschermingsmechanismes zijn door melk-consumptie: a) het rauwe (ipv verhitte melk) b) de vetten en vooral ook het vetzuurprofiel van koeien die alleen op gras lopen (CLA, trasvacceenzuur, alph-linoleenzuuR met de daarmee samenhangende vetoplosbare vitamines). Beide beschermingsroutes versterken elkaar, wanneer men rauwe melk van weidehoudende koeien geniet.
Verder is van belang, dat de melkveehouders conform de Vorzugsmilch in Duitsland de melkkwaliteit bacterioloisch kontroleren. Er is de prceskwaliteit (zichtbaar aan kiemgetal en Enterococcene) en een reeks van zoonotische bacterien die elke maan onderzocht worden, wanneer men rauwe melk levert, die bedoeld is voor directe consumptie.
In Duitsland zijn geen mensen gestorven door rauwe melk, wel door kippenvlees, hamburgers en salades.
Overigens 'Vorzugsmilch' werd vroeger ook wel aangduid als 'Kindmilch' en 'Heilmilch'. men zal dit niet voor niets gedaan hebben.
arjan Kok
Die federatie van dierenartsen vliegt met dit geleuter flink uit de bocht
+1
arie.j
Die voorzitter kan wel enorm overdrijven zeg.
"Nog nooit een consument ontmoet die het verband tussen listeria en zwangere vrouwen niet wist " zo schrijft ze.
Ze zal er waarschijnlijk zelden naar vragen, maar ik denk dat de helft van de Nederlandse bevolking niet eens weet wat een listeria besmetting is, en dan ben ik nog erg optimistisch
Geloofwaardigheid neemt niet toe op die manier.
+3
Meelmuisje
Mijn duitse longarts zei een tijdje geleden "u hebt toch melkvee? Ga rauwe melk drinken, dat helpt tegen Astma!" Ondanks dat iedereen die arts voor gek verklaarde en het me afraadde ben ik dat weer gaan drinken en verdomd, het hielp!

Pas toen herinnerde ik me dat ik, nadat ik, een jaar of 18 oud, op was gehouden rauwe melk te drinken, pas die zware aanvallen kreeg.
En nu weet ik niet eens meer waar op dit moment mijn inhalator met mondkapje ligt.
arie.j
Mensen met astma heb ik niet in de familie.
Wel familie gehad die destijds buikTBC van rauwe melk hadden opgelopen.
En dan heeft rauwe melk niet zo'n beste naam, het werd hier nooit gedronken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , zuivel en rauwe melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN