Wim Thus: Veehouders moeten blijven rekenen

Volgens Wim Thus (die deze maand stopt als afdelingddirecteur bij Rabobank Nederland) moeten veehouders weer meer leren schakelen met de melkproductie. ‘Is de melkprijs laag of mestafzet te duur. Houdt dan maar eens tien koeien minder of voer minder hard. In 1983, voor de superheffing, wist elke veehouder dat voor de laatste kilo melk, ruim een kilo krachtvoer nodig is. Toen werd daar veel meer mee gespeld. Veehouders moeten wel blijven rekenen.’

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+4
dorpsrandhoeve
Heel leuk verhaal natuurlijk, maar het zijn geen varkens. Schakelen door opruimen gaat natuurlijk makkelijk en snel door beesten te verkopen. Echter weer meer gaan melken in een gesloten bedrijf is dan weer moeilijker want het duurt namelijk een hele tijd voordat een kalf groot is en melk geeft. Of moet je van Wim Thus in de tussentijd meer jongvee gaan houden wat volgens zijn lagerrangse collega's te duur is.

Voeren is ook zoiets. Daar moet je wel voorzichtig in zijn. Je kunt wel een beetje terug, maar ga je teveel terug dan zul je dat op termijn ook wel weer aan je koeien merken. En dan kost je dat ook geld.

Het is dus belangrijk om alles goed van te voren te overdenken, en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van iemand die zelf geen koeien heeft.
pieta
Je gaat zelf ook wat kort door de bocht. Veel boeren zijn altijd wel een paar koeien aan het "afmelken". Als je die op zo'n moment meteen ruimt heb je direct produktieverlies en op de iets langere termijn geen.
jg
Thus heeft het over 15 cent prijsfluctuatie binnen een jaar, dus ca 35 %. Als je als melkveehouder niet is staat bent ca 5 % produktievolume te schakelen binnen een jaar zit er iets goed fout.
mlkvhoudr
@jg

Mijn veehandelaar had het zelfs over 20 % meer afvoer dan in andere jaren op dit moment.

Naar aanleiding van wat @sjakie aan gaf over de prijs, mijn handelaar betaald iedereen gelijk uit dus kan nog niet verklaren waarom ik minder overhield.

Volgende keer dat ik hem spreek zal hij een lijst meenemen waar alle koeien opstaan.

Dus mijn indruk is dat de melkaanvoer flink aan het dalen is en dat er daarom ook al weer een bodem in de markt is gevonden.

Nu de weg omhoog nog weer
+1
Annejoy
@mlkvhoudr
Er staan ook 7% meer koeien als een paar jaar geleden + wat koeien die langer aangehouden zijn ivm goede melkprijs. Dan komt de 20% meer afvoer al snel in zicht.
dorpsrandhoeve
@jg
5 % is inderdaad niet zo moeilijk, maar dat bedoel ik ook niet. Maar ga je verder dan is dat al weer anders.
+1
Coen
Weer zo'n verhaal van die varkensboer uit Utrecht 😞
laat hij zich maar bezighouden met de varkens en de melkveehouderij overlaten aan de melkveehouders.

BTW: hoorde trouwens gisteren op landbouwbeurs in Biddinghuizen dat hij nu zelf nog gaat boeren op een familiebezit in de achterhoek
+1
jan is hobbyboer
10 koeien minder? dan hou ik helemaal nix meer over. 😄
+3
arie.j
Dat boeren voor '83 zo met de productie inspeelden op melkprijsveranderingen denkt hij ook maar.
Dingen zeggen waarvan je vind dat ze zo zouden moeten zijn geweest
Dat is fantasie over de historie, maar geen gebeurde geschiedenis.
Voerprijzen schommelden vroeger trouwens veel heviger dan de melkprijzen, en dat was soms meer reden voor krachtvoervariatie.
De melkprijs ging de laatste 15 jaar voor 1983 alleen maar ieder jaar zonder uitzondering omhoog, het ene jaar wat meer dan het andere.
Voor degene die denken dat het toen luilekkerland was, een inflatie van 6 of 7% per jaar was toen ook niet zo bijzonder en een rente op je hypotheek van 7 tot 10% ook niet
arjan Kok
Als ik mijn vader mag geloven klopt dat wel zo ongeveer, maar de meeste boeren zijn tegenwoordig van later datum
DeBoerin
Quote:
@arjan Kok: maar de meeste boeren zijn tegenwoordig van later datum

Dat kan nog wel eens mee vallen: in '83 was ik 19 lentes jong en nu nog volop actief als boerin. De meeste collega's in onze directe omgeving zitten hier een paar jaar boven of er onder maar echt jonge boeren waar pa niet meer in het bedrijf zit vindt je hier niet zoveel.
arjan Kok
@DeBoerinbedoelde met later datum die van actief zijn als boer, het is nu 31 jr verder dan lijkt mij dat meer dan de helft is overgegaan naar de volgende generatie
+1
MTSTAMMINGA
Er werd toen wel eens gezegd Zolang een kg voer minder kost als een litermelk Geef ze maar wat meer Vreten ze minder ruwvoer en kun je weer een koe meer houden

De koe nog even in de doorloopmelkwagen staan laten Want hij had het voer nog niet op !!!
Coen
Karst, dat kon vroeger misschien, deze inefficiency is met het opkomende mestbeleid niet meer opportuun
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: deze inefficiency is met het opkomende mestbeleid niet meer opportuun

Ligt er aan wat de beperkende factor wordt. Wanneer de prijs van ruwvoer de beperking wordt, gaat de stelling van Karst nog steeds op.
MTSTAMMINGA
@Coen
Tussen een kilo maismeelbrok en een liter melk zit momenteel 17 cent verschil Dus krijgen ze hier volgende jaar met deze prijsen meer brok !!!
arjan Kok
15 cent prijsfluctuaties, lijkt mij geen verkeerde veronderstelling, dit zou kunnen betekenen dat het gemiddelde ook 7 cent zakt wat veel beroerder zou zijn, schommelingen kan je mee mee schommelen, door met voorraden, vee aantal, kredieten te sturen, weet van akkerbouwer die zowat zijn hele jaaromzet mag roodstaan, zelf beetje bufferen lijkt mij goedkoper, maar dan moet je je wel beetje inhouden als het poosje op de top zit
+1
mlkvhoudr
IK vind het wel verstandig dat boeren massaal meer vee hebben laten slachten, dat was het enigste wat we als sector konden doen.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Ik vind het wel een compliment waard, als we dit volhouden hoeft een quotumloos tijdperk ook geen problemen op te leveren voor de melkprijs
jorisdriepinter
Denk dat het meer te maken heeft met de zachte landing die niet komt.
Voor 83 was de stelling toch van rekeningen kun je alleen betalen van het melkgeld. Als het krap was probeerde je meer melk te krijgen zonder te investeren. Zo zal het straks ook gewoon weer gaan. Er zal niets nieuws onder de zon zijn wat dat aangaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melkprijs , krachtvoer , voer , melkproductie , rabobank , mestafzet , bank en superheffing geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0