En hoe denkt de prikker hier over?

Jonge boeren beseffen niet wat een gemakkelijke start ze hebben. Zo, dat moest er even uit in het nieuwe jaar.
Jonge boeren worden verwend
Terwijl de werkloosheid onder jongeren hoog is, blijft de toekomstige boer gewoon lekker thuis werken. Op een boerderij is altijd wel wat te doen. Fout, vind ik. Nu het moeilijker wordt een baan buiten de landbouw te vinden, blijven weer meer jongeren thuis 'hangen'. Het blijkt ook uit het aantal bedrijven dat stopt. In de melkveehouderij blijft het aantal zelfs gelijk. Opvolgers dienen zich weer aan. Vermoedelijk omdat dit gemakkelijker is dan elders werk te zoeken. Een slechte ontwikkeling. Boer moet je worden uit een soort roeping. Het is een vorm van leven en geen 'werk, omdat er anders niks is'.

Jonge boeren blijven ook vaak thuis. Ze gaan dan op dezelfde voet door als de vader. Ook niet goed. Een boer van de toekomst krijgt met totaal andere problemen te maken. Hij moet een andere boer worden dan zijn vader. Daar dient de opleiding al op worden ingesteld. Minimaal MBO, maar nog liever HBO. Iemand die een bedrijf met een investering van miljoenen gaat besturen, kan dat niet meer doen met, zeg maar, lagere school en wat cursussen. Ook de moet de jonge boer stage lopen. Niet bij de buurman, maar verder weg van moeders pappot. Hij moet leren zelfstandig te zijn, ook wat wonen betreft. Niet gepamperd worden door moeder.

Het best is daarnaast ook nog een verblijf in het buitenland, waar de ontwikkelingen wat verder zijn dan hier. Pas dan heeft hij voldoende bagage om een bedrijf voor de toekomst op te kunnen zetten. En zich afvragen of hij het inderdaad wel wil. En niet alleen omdat de banen niet meer voor het oprapen liggen.

Elke jonge boer zou langs de meetlat van het bovenstaande moeten worden gelegd. Wedden, dat er velen afvallen? Dan maar geen boer worden, stel ik voor.
door VERGADERBOER 6 jan 2014

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Ik weet het eigenlijk niet Cees wat ik ervan moet vinden. Ik persoonlijk heb geen hoge pet op van de stukken van die vergaderboer met zijn Hanna.
+1
paul1
Tja, je doet het ook niet gauw goed ...
+1
Farmer_
Je mot wat schrijven om in de belangstelling te blijven.
BernieX
Wat een waardeloos verhaal! Je kunt beter een goede mbo-er zijn dan een matige hbo-er, oftewel de instelling/mentaliteit is veel belangrijker.
+2
mlkvhoudr
En wat moet je dan als je een ontzettende luie mbo-er was 😃
+3
Farmer_
Blijft er maar 1 ding over, koeienmelken.
BernieX
Als je als boer ook zo lui bent, bereik je niks... en het gaat niet om de inzet op school. Goochme is veel belangrijker.
+1
harke
Degene die deze verhalen vind kloppen staat heeeeeeeel ver van de moderne landbouw af!!
oldhuus
Had de buurman toch ineens nog een opvolger, jammer joh.
Was toch wel zo mooi geweest even verdubbelen, personeel doet het werk wel, bestuurtje hier bestuurtje daar en maar vergaderen. Ben benieuwd wat zijn kinderen doen, of ze überhaupt wel in de stal of op het land komen.
+4
friesboertje
Sorry hoor maar wat een onzin. Ik heb helemaal geen agrarische opleiding, stage of cursus gevolgd. Met gezond verstand kun je ook een eind komen.
meelezer
Ondernemen leer je door op je bek te gaan. Er is geen enkele opleiding die je dat kan leren. Eerst fouten maken en daar vervolgens van leren. Daarvan leer je je te verbeteren, om te gaan met geld, risico's en verantwoordelijkheid te nemen.

Scholing is een theoretische basis, maar net als alle drukwerk enorm snel verouderd!
pieta
Stage lopen op een boerderij mogen ze wat mij betreft direct afschaffen. Zonde van de tijd. En in het buitenland zijn de ontwikkelingen wel anders maar of ze altijd verder zijn is maar de vraag.
+4
cs-agrar
Stage is geen vergooide tijd, daar leert men sneller dan in die schoolbanken, mits men wel de stage op een bedrijf doet waar iets te leren valt. Thuis stagelopen, of bij buurman en evengoed op die dagen thuis zijn, is inderdaad geen goede zaak. Lopen er ook heel veel rond met oogkleppen op.
Een tijdje buiten de deur werken, in andere sectoren, heb je meer aan dan in het buitenland stagelopen.
Vergaderboer stelt dat ontwikkelingen in het buitenland verder zijn, dat zal wel wat meevallen, maar in het buitenland is het "ondernemen"wel wat anders dan hier. Maar of je dat op zo'n stage meekrijgt... Herdmanager of voerder is dan waarschijnlijker
pieta
Quote:
@cs-agrar: Een tijdje buiten de deur werken, in andere sectoren

Dit is veel nuttiger en het brengt ook nog geld op. En ondernemersslimheid is niet te leren volgens mij. Bij een stageadres kun je geluk hebben dat je veel leert maar mijn ervaring is anders. Leuke tijd gehad maar bitter weinig geleerd.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@cs-agrar: cs-agrar - 2 uur geleden


stage is geen vergooide tijd, daar leert men sneller dan in die schoolbanken, mits men wel de stage op een bedrijf doet waar iets te leren valt.

Aan de keuze van een stageloper ,op wat voor bedrijven hij is geweeest Weet je al er komt een knechtje of een jongeondernemer bij me te stagelopen Ik persoonlijk leer ook geregelt wat van een stageloper

En ik leer ze PRIKKEBORD lezen !!!! En vakbladen artikelen samen bespreken onder koffie doen we 😄
Clooney
@MTSTAMMINGA
Zo is dat, leren doe je overal en is aan ieder zijn keus hoe of waar.
Dus ook niet al te krampachtig doen, heel de wereld hoef en kan je immers ook niet gezien hebben.
+2
oldhuus
En naast leren kun je ook zien hoe het niet moet.
jan is hobbyboer
Het grote voordeel van tijdje naar buitenland gaan is dat je er heel snel heel erg zelfstandig van wordt, wat erg makkelijk is in de rest van je leven. Dan moet je natuurlijk niet in kost gaan bij zo'n Nederlandse boer in Canada, dan leer je nog nix, zit daar 3 maanden en gaat weer naar huis. Technisch leer je natuurlijk niet veel in het Buitenland, het is er anders en vaak niet toepasbaar in Nederland. Wij kunnen best katoenzaad willen voeren, maar waar haal je dat spul vandaan. In 5000 koeien melken in NL valt ook nog niet zo mee.

Ik ben natuurlijk groot voorstander van buitenshuis werken, het verruimt je blikveld en het verdient beter dan thuis beetje rondlummelen met klusjes waar eigenlijk geen uurloon tegenover staat, van dat bedachte werk zonder economische motivering, waar als er geen zoon was een andere oplossing voor bedacht was, zoals zelf gaan inkuilen, zodebemesten, zelf gaan insemineren, verdubbelen omdat er voor 2 personen werk moet zijn op het bedrijf en andere onzin.
+1
duitser
@jan is hobbyboer
Buitenlandstage zou eigenlijk een must moeten worden. Heb in meerdere landen stage gelopen en van ieder land leer je wat en steek je dingen van op. Ook wordt je er idd zelfstandig van. Hier is het toch vaak een grote meute die elkaar volgt. Geldt ook voor buitenland, maar daar gaan dingen net weer op een andere manier. Verandering van spijs doet eten.
Van verkeerde of andere dingen leert men vaak nog het meest.
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: beetje rondlummelen met klusjes waar eigenlijk geen uurloon tegenover staat

En die klusjes moeten toch een keer gebeuren, het word een bende en je bedrijfsvoering is niet meer optimaal, andere mensen inhuren is toch al gauw 2x duurder als wat de gemiddelde melkveehouder buiten de deur kan verdienen. En de meeste werkgevers zoeken ook mensen voor 8 uur per dag, dat gaat niet werken.
+3
pieta
@oldhuus
Ik ben boer geworden en een van mijn doelen is thuisblijven! Ik vind het zalig, lekker thuis. Ik heb zes jaar buitenshuis gewerkt en genoeg gezien. Wellicht als zich bij mij een opvolger aandient ik wat meer van huis af ga. Maar voor mijn plezier en niet direct om te gaan werken.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: En die klusjes moeten toch een keer gebeuren,

Als ze wel moeten gebeuren moet er ook een uurloon tegenover staan, is het gewoon werk. IK heb het over bij elkaar gezochte klusjes zoals zelf zodebemesten wat gewoon veel meer kost dan wanneer dat door de loonwerker gebeurd. Dat is pure hobby.

En daarnaast kan de gemiddelde jonge boer best een redelijk salaris buiten de deur verdienen, ze zijn bijna allemaal MBO opgeleid, veel zelfs HBO, en hebben een goede arbeidsmoraal. Daar is heus wel een aardige baan voor te vinden. Behalve op het platteland in het hoge noorden misschien, want daar is uberhaupt bijna geen werk meer op enig niveau. Maar dat is een heel ander probleem.
+2
George
Vaak ben je op een boerderij niet meer dan een goedkoop knechtje.
Clooney
Je kan ook zeggen, genoeg zeergoede argumenten voor eventuele toekomstige vrouwelijke boerenpartners om toch maar niet een agrarisch-ondernemer te kiezen en zo mooi onder 't vele werk uit tekomen, want daar moet je niet aan denken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , stage , investering , boerderij , boer , jonge boeren , toekomst en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0