Kostprijsberekening DDB geeft een vertekend beeld

Door Harm Holman,

Elk jaar is er weer een bericht over de hoge kostprijs, met een beeld dat het toch wel kommer en kwel is in de melkveehouderij. Heeft Dutch Dairymen Board gelijk met haar studie van eind juni naar productiekosten van melk? Het is maar hoe je er naar kijkt.

De beste 25 procent van de bedrijven in Europa verdient heel goed. Die bedrijven hebben een melkprijs nodig van 33 cent om alle kosten te kunnen betalen en de toegerekende kosten vergoed te krijgen. De slechtste 25 procent heeft een melkprijs nodig van 52 cent. Dit is een verschil van maar liefst 19 cent. In Nederland ligt dit verschil jaarlijks tussen de 10 en 15 cent. In alle landen zie je hetzelfde beeld. De helft van de bedrijven is rendabel en de andere helft niet. De slechtste 25 procent krijgt geen vergoeding voor arbeid en geïnvesteerd vermogen.

Bij een gemiddelde boer gaat van elke liter melk 10 cent naar de bank. Bij financiering boven de 2 euro per liter melk ga je richting de 15 cent per liter melk, een derde van het melkgeld. Een Engels collega die 4 miljoen liter melkt en schuldenvrij is, rekende voor dat hij in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega niet 4 ton rente en aflossing naar de bank hoeft te brengen. Dat scheelt wel een hele mooie auto. En een trekker erbij.

Kortom, de verschillen in schaal- grootte en efficiëntie, kosten en opbrengsten en financiering verklaren waarom de ene boer het moeilijk heeft en de andere veel geld verdient. Dat betekent dat het kostprijsverhaal van Sieta van Keimpema, een vertekend beeld geeft. Goede ondernemers verdienen goed en een deel van de bedrijven zal, als het nu niet lukt, nooit rendabel worden.

Uit de EDF-cijfers blijkt dat het niet ligt aan de melkprijs die FrieslandCampina betaalt, maar aan hoe het bedrijf opgezet is en hoe goed je technisch boer bent. Klagen helpt niet, melkveehouders doen er goed naar hun zichzelf en hun eigen kostprijs te kijken.

Lees de complete column met meer cijfermatige onderbouwing in de Nieuwe Oogst van afgelopen zaterdag.

Deel dit topic

Reacties

+8
gerjan sl
Als je een kostprijs berekening maakt dan heb je geen andere keus dan met zoveel mogelijk data van een gemiddelde uit te gaan. Het is ongepast om te wijzen naar een boer met 4 miljoen liter melk zonder schuld, die zijn er in Nederland niet en zullen er waarschijnlijk ook niet komen.
Gun een boer een redelijk inkomen met een vergoeding voor arbeid en ingebracht vermogen maar zolang de LTO dom blijft lullen en uitgaat van saldo's zal dat wel niet lukken.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@gerjan sl: Het is ongepast om te wijzen naar een boer met 4 miljoen liter melk zonder schuld, die zijn er in Nederland niet en zullen er waarschijnlijk ook niet komen

Ik ken ze wel met tweemiljoen liter en zonder schuldt !!!
+1
George
Dat zegt helemaal niks Karst dat jij die kent , er zullen er ook zijn met 4 miljoen schuld. Het gaat om het gemiddelde. En als er dan geschreven wordt dat de beste 25% een melkprijs nodig heeft van 33 cent is het erg droevig gesteld met het rendement in de melkveehouderij en heeft de DDB zeker een punt.
+10
George
Wat een slecht verhaal weer. Hoe kun je nou schrijven dat het verhaal van DDB niet klopt als slechts 25% goed draait. De beste 25% heeft een melkprijs van 33 cent nodig. Ik zie nog wel een tijd komen met de overambitieuze melkveehouders dat de melkprijs hier onder komt en dan verdienen ook deze 25 % beste niks meer en hebben de andere nog grotere problemen. Natuurlijk is het wel te begrijpen dat iemand met 4 miljoen liter en schuldenvrij is veel verdiend maar dit is gewoon geen realiteit. Evenmin dat onze beste vrijgezelle Wim met slechts een gering aantal koeien de kost makkelijk kan verdienen. Ik vind 25% maar heel magertjes! De overige rest komt met een lagere melkprijs al snel in de problemen. Altijd dat eeuwige gezeik over de DDB , ik begrijp er niet veel van.
+1
ricardo
Het is niet erg dat je het niet begrijpt, ik begrijp het wel, ik probeer bij de beste 25 % te horen, dan verdien je wel met de huidige melkprijzen tot nu toe, de 50 % die er onder zit ook nog, voor de slechtste 25 % werken aan je kostprijs of de moed opgeven, niks vreemds aan ook niet in andere sectoren je gaat het nergens beleven dat iedereen een dikke boterham verdiend, want dan gaat iedereen melken komt er te veel melken gaat de prijs zakken vallen er mensen af komt er minder melken gaan de prijzen stijgen gaan er weer meer melken gaat het weer zakken enz enz
+3
gezienus
Quote:
@ricardo: gaat iedereen melken komt er te veel melken gaat de prijs zakken

oke ,koeien ,stal ,grond, voer mischien dierrechten .hinderwet etc

heb je al gauw een hoge kostprijs om te beginnen

en dan het hele verhaal ?? je zult maar opvolger \startende ondernemer wezen mischien nieuwbouw in de duure tijd nog wat Q in een gebied met een grondprijs van 100000 heb je een heel ander beeld dan iemand die 50 is en het uitzingt
Coen
Wat jij beschrijft is de bekende varkenscyclus 😄

we willen als melkveehouderij niet geassocieerd worden met de intensieve veehouderij dus hoe moeten wij als melkveehouderij deze cyclus gaan noemen ?
gezienus


Quote:
@Coen: deze cyclus gaan noemen

????? maar neem een duur woord die niemand begrijpt
+1
ricardo
@gezienus
Daar heb je wel gelijk in Gezienus, maar de meesten beginnen met een grote hypotheek, maar als je goed op de kostprijs let is er veel mogelijk, ook melken is een economische bezigheid voor de meesten.
+1
George
Quote:
@ricardo: Het is niet erg dat je het niet begrijpt, ik begrijp het wel, ik probeer bij de beste 25 % te horen,

Tja dat is wederzijds , ik begrijp de DDB dan weer wel. Maar je kunt proberen om bij die beste 25% te horen maar dit wil niet zeggen dat het door omstandigheden altijd blijft lukken. De zuivelindustrie klopt zich de laatste jaren enorm op de borst en blijft maar herhalen dat ze een o zo geweldige melkprijs betalen en als je dat maar veel herhaald begint men het nog te geloven ook. Maar nu ga ik weer herhalen dat als men het vergelijkt met de jaren '80 de melkprijs eigenlijk helemaal niks aparts is en de rendementen flink zijn gedaald. Kosten voor bijna alles op rente na zijn enorm gestegen , kunstmest , diesel , loonwerk , uurlonen , werkplaatstarieven , BTW , gewasbeschermingsmiddelen , bouwkosten , landbouwmachines etc. Kalveren brengen nog geen kwart meer op wat ze destijds opbrachten.
Door jaren lang te intensiveren en meer koeien te gaan melken en harder werken met meer vreemd vermogen in de bedrijven en waardestijging van landbouwgrond is alles in de benen gebleven maar om van een gezond rendement te praten gaat echt te ver. Maar allen succes gewenst in de race om bij die beste 25% te horen. Maar nu zal ik wel weer een andere bril op moeten zetten. 😄
gezienus
Quote:
@George: meer koeien te gaan melken en harder werken

is veel gemoderniseerd george , vind dat ik minder uren maak dan vroeger
George
@gezienus
Ik zie toch echt veel boeren die wel harder moeten werken. Die nog niet zoveel geautomatiseerd hebben. Maar dat automatiseren heeft ook een kosten plaatje waardoor meer vreemd vermogen in de bedrijven nodig is en dus ook weer zorgt voor een hogere kostprijs.
De bedrijven zijn gegroeid evenals de hypotheken en de rendementen zijn gedaald. Door de enorme waardestijging van de landbouwgrond ziet het totaalplaatje er alleszins nog heel aardig uit.
milkman1
@GeorgeVergeet de pacht niet te noemen, deze is ook meer dan verdubbeld.
+3
Farmer_
Als de beste 25% een kostprijs heeft van 33ct is er de laatste jaren toch wel iets veranderd, niet ten goede.
George
Beste Farmer zo meteen komen ze ook tegen jou zeggen dat je eens een andere bril moet opzetten. 😄
+1
Farmer_
@GeorgeRoze bril? 😄
Een standsorganisatie die alleen maar de zon ziet schijnen, schiet je ook niks mee op
+1
Campagne
Ik ben dan ook wel benieuwd, als deze cijfers voor heel Europa opgaan, hoe dat voor de individuele landen opgaat? Het gros van de Nederlandse bedrijven zit gefinancierd, dus als je dan van deze meerderheid uitgaat, waarvan ik gelezen heb dat de kritieke melkprijs op ongeveer 36 cent zit, horen we al niet meer bij de beste 25 procent. Dan mogen de Nederlandse melkveehouders nog wel blij zijn met de DDB dat die een kritische kijk heeft op het geheel.
In Frankrijk ligt de kritische melkprijs een stuk lager, ongeveer op 31 cent.
De markt hebben we niet in de hand, dus inzetten op een zo laag mogelijke kostprijs als individuele boer, met belangenbehartigers die dat inzien en zich daar sterk voor maken.
Coen
De kostprijs achtervolgt, in een vrije markt en met enige vertraging, altijd de opbrengstprijs

we hebben vanaf 2010 een (zeer) goede melkprijs ontvangen, de kostprijs is dus gestegen.
er is de afgelopen jaren veel geinvesteerd in vaste kosten, met name als gevolg van investeringen in extreem hoge grondprijzen en grote veestallen.
+1
gezienus
Wie moet je wel geloven .....levert het hen geen groter rendement op

boerenbusiness.nl/artikel/item/…

ppp-agro.nl/Actueel/TabId/…
George
Quote:
@Coen: 2010 een (zeer) goede melkprijs ontvangen, de kostprijs is dus gestegen.
er is de afgelopen jaren veel geinvesteerd in vaste kosten,

Coen: Met andere woorden , boeren kunnen niet met geld omgaan?
MTSTAMMINGA
[quote]@George: Coen: Met andere woorden , boeren kunnen niet met geld omgaan?

Een goeie Mininster \bestuurings amtenaar heeft een begrotings tekort en verdient best Dus waarom zou dat bij boeren anders zijn !! 😞
+1
George
@MTSTAMMINGA
Ja Karst maak het nog spannender. Je hebt dus ook al geen verstand van een goede minister en bovendien gaat die vergelijking totaal mank. Als jij boert met een begrotingstekort zoals de overheid had de bank er al lang geleden de stekker uit getrokken en zat je in een sociale huurwoning in de schuldsanering. In Griekenland hebben ze ook heel goede ministers zeker?
Sorry , zelden zo'n onzin gelezen.
Coen
@George: Coen: Met andere woorden , boeren kunnen niet met geld omgaan?

het kopieergedrag in de landbouw is groot 😞
wat de buurman doet zal wel goed zijn en dus moet ik het ook maar doen
George
@Coen
Dus? Conclusie van niet met geld om kunnen gaan is juist?
+4
Grasbaal
Wat Harm volgens mij vooral probeert te zeggen is dat individuele melkveehouders wel aan de kostprijs kunnen sleutelen maar geen enkele invloed hebben op de opbrengstprijs.
George
Beste Co , dat is ook altijd hetzelfde riedeltje. Hij beschuldigd de DDB van een vertekend beeld maar als ik zijn verhaal lees zit de DDB er toch niet zo ver naast. Als 25 % van de melkveehouders maar toekan met een melkprijs van 33 cent. Driekwart van de melkveehouders komt dus niet toe met die melkprijs.
gezienus
George daarom blijft de melkprijs de komende jaren ook boven de 40 cent
+3
MTSTAMMINGA
Dan houdt driekwart van de veehouders dus op binnen kort !!!
Want als het niet meer kan is het einde verhaal

Akkerbouwers is ook slecht ,aardappelrooien kost meer met dit weer dat wat ze opbrengen !!

Dus komt er zoveel grondt tekoop dat de prijs van je toko daalt@George !!!

En zo ist leven je wordt geboren met niets en je gaat met niets
In die tussen tijd is @Grasbaal zijn lijfspreuk van betekenis

Leef nu en niet later 😄
+2
gezienus
@MTSTAMMINGA hier hangt een grote spreuk aan de muur .. don't dream your life;; life your dream
George
Quote:
@gezienus: george daarom blijft de melkprijs de komende jaren ook boven de 40 cent

Die garantie kan ik je niet geven.
George
Quote:
@gezienus: george daarom blijft de melkprijs de komende jaren ook boven de 40 cent

Die garantie kan ik je niet geven.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Dus komt er zoveel grondt tekoop dat de prijs van je toko daalt@George !!!

Karst je trekt weer je eigen conclusies.
Ik schrijf nergens van die dingen. Ik schrijf vaak over de lage rendementen in de landbouw.
Telkens weer wordt er afgegeven op de NMV en DDB terwijl ze zich inzetten voor een hogere marge voor de melkveehouderij en daar heb ik sympathie voor!
Dat de grondprijs daalt na een jaar slechte aardappelprijs geloof ik niet Karst , maar als deze prijzen enkele jaren zo zou aanhouden heb je wel kans. Maar waarom er altijd andere sectoren er bij halen?
In de trant van onze sector is alleen maar verkouden maar de varkenshouderij of akkerbouw is doodziek en dat is veel erger? En dan ondertussen weglopen voor de realiteit dat de eigen sector ook snotverkouden is?
Tja en over die lijfspreuk kan ik kort zijn:
Co doet goed zijn best. 😄
@gezienus Velen komen niet verderderderderder dan dromen, en een grootte groep daar valt de droom in duigen,
@gezienus Velen komen niet verderderderderder dan dromen, en een grootte groep daar valt de droom in duigen,
George
@de tukker oet twente
Sommige melkveehouders leven zoals in een voor mij enge droom.
Machtig mooi bedrijf maar te mooi om waar te zijn met veel schuld en zorgen op een spreekwoordelijk bootje midden op zee waar ze overal waar ze kijken de wal niet meer zien.
Een beetje meer realisme zou tijdens het dromen goed van pas kunnen komen.
-1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Sommige melkveehouders leven zoals in een voor mij enge droom.

Tja, anderen gruwen van de manier van potverteren die jij uitoefent...
+2
George
@Jack Rijlaarsdam
Dat mag Jack laat mij maar wat potverteren. 😄
Maar potverteren is niet het juiste woord , want ik probeer gewoon de kost te verdienen en vermogen gewoon op peil te houden. Potverteren is je vermogen er door draaien.
Het is een beetje wrang dat sommige denken dat je alleen de kost kunt verdienen met het melken van koeien. Stoppen met melken is voor hen het einde van de wereld. Ik zou er gewoon niet aan moeten denken zoals sommige hun bedrijf tegenwoordig runnen en grote risico's nemen met enorme groeisprongen zoals die reportage op Boerderij. De laatste jaren hebben veel melkveehouders ook veel pot verteerd. Quotumwaarde laten verdampen , zelfs quota voor waanzinnige bedragen bijgekocht of geleased. Recordbedragen aan superheffing betaald onder het mom klaar voor 2015. Dat is voor mij potverteren.
Succes ermee.
+1
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam
dit is niet echt een nette uitspraak naar iemand die de reden van zijn stoppen met melken hier al meerdere keren uitgebreid heeft beschreven, en jij, ook ik, niet met die oorzaak ruilen wilt.
+1
George
@cs-agrar
Beste Cees dank je wel maar niet te dramatisch.
Dat potverteren is gewoon niet van toepassing. Dat is gewoon onzin. Ik ben 7 jaar geleden gestopt met melken en heb alleen het melkvee en quotum verkocht. Volgend jaar heb ik alleen melkvee nodig om weer te melken. Ik ben totaal niet ingeteerd in vermogen en dat is dus geen potverteren. Maar er zijn meerdere wegen naar Rome en ik kan nu de kost ook verdienen. En ben dus eigenlijk heel gelukkig zonder koeien. Maar ik blijf natuurlijk nog wel een beetje koeienboer die zich nog steeds druk kan maken voor een goede melkprijs!
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Succes ermee.

Allereerst: je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden, daar ben je eigen baas voor. Jij hebt geen opvolger, dus geen intentie een goed draaiend bedrijf over te dragen. Waar de generatie(s) voor je elk dubbeltje opzij legden om vooruit te boeren en een opvolger een goede start mee te geven, kun jij lekker uitbollen met de rendementen van hun inspanningen. Wanneer je puur naar rendement kijkt, zal het een goede strategie zijn. Oordeel alleen niet over collega's die hun bedrijf ten koste van heel veel willen blijven ontwikkelen, omdat zij een volgende generatie dezelfde kans willen bieden als zij zelf ook hebben gehad. Natuurlijk zijn er ondernemers wat doorgeschoten in hun groeiambities, maar zij kozen er voor niet de laatste generatie op het bedrijf te worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: de reden van zijn stoppen met melken hier al meerdere keren uitgebreid heeft beschreven

De optie die het pretpark nam op z'n grond...

Verder kan George wel tegen een stootje, hij is marcster gewend.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ondernemers wat doorgeschoten in hun groeiambities, maar zij kozen er niet voor de laatste generatie op het bedrijf te worden.

Die garantie durf ik ze toch niet te geven.
Boeren in de tijd van mijn ouders was een heel andere tijd. Een tijd dat je veel makkelijker vooruit kon boeren. Hard werken werd enorm beloond. Ik zie dat nu helaas niet meer. Maar als het zou moeten en ik ga naar de bank 1 miljoen euro halen en een nieuwe stal zet met 100 koeien ben ik plotseling een super ondernemer?
En als ik dan over 15 - 20 jaar zou stoppen met waarschijnlijk nog wat schuld is mijn bedrijf precies even veel waard als nu. Conclusie : Gekkenwerk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Boeren in de tijd van mijn ouders was een heel andere tijd. Een tijd dat je veel makkelijker vooruit kon boeren.

Ook toen had je een kruiwagen nodig om te beginnen. Zat het wel eens mee en wel eens tegen, slim handelen en de puntjes op de i zetten waren ook toen belangrijk. Ik zie niet veel verschil met vroeger, alleen wij zijn niet zo krom gewerkt dat we niet in de kist passen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Maar als het zou moeten en ik ga naar de bank 1 miljoen euro halen en een nieuwe stal zet met 100 koeien ben ik plotseling een super ondernemer?

Ligt er aan wat je doet met de 600.000 die je overhoudt na het bouwen van de stal...
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Een tijd dat je veel makkelijker vooruit kon boeren.

Was dat maar waar !!!! @Arie J kan je waarschijnelijk de jaren zo opnoemen dat er weinige verdient werdt
+1
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Verder kan George wel tegen een stootje, hij is marcster

Die gast went nooit. Ik denk dat Cees doelt op de ziekte Colites Ucerosa. Gelukkig gaat dat de de laatste jaren erg goed en heb er weinig last van. Maar ik heb ook niet al te veel stress. En dat is voor geen enkele ziekte goed. Om terug te komen over dat de ouders elk dubbeltje opzij leggen om vooruit te boeren is toch eigenlijk hun eigen keus. Je kunt je kinderen niet dwingen om boer te worden , die keuze van investeren en manier van leven moet je voor jezelf maken en niet alleen doen omdat je een zogenaamde opvolger hebt. Je hebt het over de opvolger een goede start bezorgen dat kan ik ook en zal ik ook zeker niet nalaten wanneer mijn kinderen goed oppassen. Maar dan wel allebei de kinderen en niet alleen de opvolger! Jullie liggen krom voor de opvolger en ik doe mijn ding voor beide kinderen. Ik betaal hun studie compleet met boeken , de bijdrage uit de standaard basisbeurs mogen ze zelf houden , de CZ ziektekosten worden betaald en ook de zorgtoeslag mogen ze houden terwijl ik betaal en ze hebben al een rijbewijs en kunnen autorijden zoveel ze willen. Ik doe het ook niet alleen voor mezelf maar heb gewoon geen opvolgers en dat is makkelijk en eerlijk delen.
George
@MTSTAMMINGA
Lees dit topic maar eens goed na Karst.
Trouwens die uitroeptekens helpen niet echt om je gelijk te halen. 😄

Inflatie helpt soms ook aardig, ik werd boer mei 1970.
Kon net, want toen was je met 21 jaar pas meerderjarig.
Pachtvrij land was hier toen F7.000,- de jaren 60tig waren niet best geweest voor de melkveehouderij. En de trek uit de landbouw was erg groot.(Wie nieuw personeel wist aan te brengen kreeg bij sommige bedrijven een vette premie, kun je je nu niet meer voorstellen).
Sinds 1962 was er vrije prijsvorming voor landbouwgrond, daar moesten boeren ook wat aan wennen.
Zat in een onverdeelde boedel 1/3 eigendom 2/3 huren van 21 ha
De jaren erna de rest in 2 keer overgenomen, in verpachte staat voor f7000 en f14.000, prijzen schoten omhoog, en voor 1980 was de vrije waarde al f40.000.
Dat mede geholpen omdat hier een grote ruilverkaveling op gang kwam.
En veel later dan nog wat ha gekocht voor f40.000,-
Verder ben ik lang vrijgezel geweest en dat spaart ook wat makkelijker, alleen werd je in die tijd dan wel flink door de belasting aangeslagen, je betaalde als boer véél meer.


+1, beoordeeld door mlkvhoudr
George
@Jack Rijlaarsdam
Ik zie wel verschil met vroeger. Tegenwoordig zijn de oudjes van 60 jaar nog medeverantwoordelijk voor een veel te hoge hypotheek met een opvolger met enorme groeiambities worden bokkensprongen gemaakt om maar klaar te zijn voor 2015. Mijn vader was schuldenvrij bij de Rabo en was maar 55 jaar oud toen hij stierf.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: zijn de oudjes van 60 jaar

Laat ze 't maar niet horen.

Jij kijkt te veel naar de extremen. Daarnaast wordt de opvolging steeds meer opgeschoven om fiscale redenen. Best logisch dat de opvolger dan al wel deels de vrije hand krijgt om te ondernemen en al groeistappen zet, die hij anders pas gedaan had na de overname. De focus op schuldenvrij zegt me ook niet veel, het gaat er om hoe de waarde van het bedrijf zich verhoudt tot de schuldenlast.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Jullie liggen krom voor de opvolger

Da's overdreven. De meesten halen voldoening uit de ontwikkeling van hun bedrijf en vinden het dan mooi dit uiteindelijk over te dragen aan een opvolger. Zelfs als dit tegen een gereduceerd tarief gebeurt om de levensvatbaarheid te verhogen.

En nogmaals, je hoeft je absoluut niet te verantwoorden, alleen een beetje begrip voor mensen met een andere kijk op ondernemen zou fijn zijn.
+1
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar zij kozen er voor niet de laatste generatie op het bedrijf te worden.

Of worden het door hun keuzes juist wel.
George
@pieta
Dat bedoel ik dus Pieta.
En ja Jack misschien kijk ik teveel naar extremen. Maar om me heen zijn de laatste jaren in mijn ogen ook veel extreme investeringen gedaan. Maar er zijn altijd uitzonderingen dat geef ik toe.
George


Quote:@George: Jullie liggen krom voor de opvolger Da's overdreven. De meesten halen voldoening uit de ontwikkeling van hun bedrijf en vinden het dan mooi dit uiteindelijk over te dragen aan een opvolger. Zelfs als dit tegen een gereduceerd tarief gebeurt om de levensvatbaarheid te verhogen.[/quote]

Dat ik ben het potverteren is ook overdreven. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: om me heen zijn de laatste jaren in mijn ogen ook veel extreme investeringen gedaan.

Valt hier in de regio nogal mee. Wij hebben gisteren een caravan opgehaald, over extreme investeringen gesproken...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Dat ik ben het potverteren is ook overdreven.

Natuurlijk, maar het discussieert wel lekker als je iets scherp neerzet.
George
@Jack Rijlaarsdam
I Know , doe ik ook en vindt die bijtende reacties soms wel leuk.
Maar het moet wel een beetje realistisch zijn.
Maar ik heb het ook niet specifiek over een iemand maar sommige voelen zich aangesproken schijnbaar. Er zijn natuurlijk melkveehouders genoeg die heel verstandig de boel draaiende houden.
Dus Jack je gaat kamperen?
cs-agrar
@MTSTAMMINGA:
En zo ist leven je wordt geboren met niets en je gaat met niets
In die tussen tijd is @Grasbaal zijn lijfspreuk van betekenis

Leef nu en niet later 😄


Tja karst,blijft er maar een ding over he, Corry Konings en Ronnie hebben er samen al eens over gezongen
+1
George
@cs-agrar
Hey verrekte k*t gij bedoelt toch nie dun Ronnie van de The New Kids jonguh? 😄
cs-agrar
DDB geeft vertekend beeld, dus gaat meneer Holman de Nederlandse veehouderij, waar de cijfers van DDB op gebaseerd zijn, maar vergelijken de met de buitenlandse, om maar geen vertekend beeld weer te geven?
+1
jan w
Er wordt gepraat over 10 a 15 cent financieringskosten, tel daarbij 18 cent voerkosten bij op . Dan zit je al aan de 33 cent.
2013 was toch geen slecht melkprijsjaar, maar als er dan de vorige week wordt geschreven dan de gem. veehouder slechts € 8.80 per uur uit zijn bedrijf kan halen, dan is dat niet erg veel.
Moeten de bedrijven ook een tegen het personeel zeggen. Vanaf nu krijgen jullie € 8.80 per uur. Ligt Nederland wel snel plat.

In principe moet je uitgaan van bedrijfeconomische getallen. Bedrijven moet en ook over te nemen blijven door de jongere generatie en de bedrijfverlaters moeten dan ook wat op hebben gebouwd voor de oude dag. Daar is nu niet veel voor over.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Er wordt gepraat

Net hoe je er in staat. Rente zijn echte kosten, aflossen is in mijn ogen sparen. Voerkosten zijn echte kosten, maar hoe tel je de waardestijging van eigen grond mee in het ruwvoer van eigen grond?

Overname is altijd een kwestie van gunning geweest, misschien komt er nog eens een bv-constructie in zwang met aandelen zonder zeggenschap bij familie of externe financiers.

Hier hebben we de slingers ff weggehaald, het begon te vervelen na een paar jaar een hele beste melkprijs, hang ze volgende week weer op, denk ik.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar hoe tel je de waardestijging van eigen grond mee in het ruwvoer van eigen grond?

Dat moet je niet meetellen als je de aflossing ook al niet mee wil tellen. Dat is dan je pensioen. Ik vind het maar twijfelachtig om de waardestijging van grond in ook maar enige berekening mee te nemen. Kijk maar naar de huizenmarkt wat niet kon kan toch. Een beetje meeval op latere leeftijd kan geen kwaad.
meelezer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Overname is altijd een kwestie van gunning geweest,

En die paar woorden maken het grootste verschil in de kostprijs. Voor iedere jonge melkveehouder is de berekende kostprijs enorm afhankelijk van de stille reserves die doorgeschoven worden. Ze zijn stil, onzichtbaar in de boekhouding en geen enkele boekhouder neemt ze daadwerkelijk mee in de berekening van de kostprijs.

50 ha met een stille reserve van 20.000 euro is een verschil van 1 mln euro in de overname. Dat scheelt tussen bedrijven dus zomaar 20.000 euro rente en 40.000 aflossing.
En dat is jaarlijks toch 60.000 verschil. Op 600.000 kg melk een dubbeltje.

Waar je wieg stond is bepalend voor je kostprijs op papier.
+1
pieta
@meelezer
In de jaren dat het voer nog goedkoop was was dat veel minder van invloed. De (gratis) beschikbare arbeid is ook van groot belang. Je komt ze tegen waar opa van boven de 80 nog ontzettend veel (land)werk doet.
Maar al met al vind ik wel dat sommige de invloed van de ondernemer wel gemakkelijk aan de kant willen schuiven. Zo van, je hebt er zelf geen invloed op.
-1
George
Jij hangt slingers op omdat de melkprijs goed is? Nu ben je het spoor een beetje bijster Jack. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Jij hangt slingers op

Ligt er aan wat de garantieprijs maandag doet.
+1
diezel
@jan w: Je moet het probleem wel aan de juiste kant van de economische balans zoeken. Zou er in geheel ondernemend Nederland een sector zijn waar binnen een decennia de schuld per afgeleverd product driemaal over de kop gegaan is? Een sector volgezogen aan............schuld.
paul1
Eigenlijk is een melkprijs nodig, waarbij je de bank niet meer nodig hebt....men noemt de melkprijs hoog, terwijl er tonnen, of zelfs miljoenen geleend wordt.
+3
gerjan sl
@ Jack Het is een ernstige denkfout om aflossingen te zien als spaargeld. Voor de financiering van grond gaat dat misschien op maar voor de rest dus niet. Als je melkmachine na 10 jaar is afgeschreven wil je toch ook graag een nieuwe kopen. De vorige machine moet dan wel eerst worden afgelost anders blijven de schulden alleen maar stijgen.
+1
pieta
Quote:
@gerjan sl: Als je melkmachine na 10 jaar is afgeschreven wil je toch ook graag een nieuwe kopen.

Ik wil dan helemaal niet graag een nieuwe kopen. Smiley
jan w
Als de melkmachine is afgeschreven zou er cash geld moeten zijn om weer een nieuwe te kopen. Maar met 10 jaar weer een nieuwe melkmachine moet normaal ook niet nodig zijn.
matt
@jan w
machines hoeven niet terugverdiend te zijn als ze afgeschreven zijn
ze funtioneneren immers nog.
op het moment dat ze vervangen,moeten worden moeten ze terugverdiend zijn.
arie.j
Het zal wel goed bedoelt zijn van Co, en vooral voor de discussie.
Maar het gaat hier over geen column, een column stond elders en was van Sjakie over ‘PAS’.
Dit was een analyse van wel over 4 kolommen breed en daar is een stukje uit genomen.
Teneur van het verhaal was, er zijn enorme verschillen in kostprijs én in verdienste binnen de EU.
Hij geeft voorbeelden en grafieken, o.m. ook over de grote verschillen in schulden en rente per kg melk per land in de EU.
Wat behalve met de bedrijfsgrote ook met land en quotumprijzen heeft te maken.
En wanneer DDB komt met een kostprijs alsof die voor iedere boer in de EU ongeveer hetzelfde zou zijn, en een vast gegeven dus, dan geven ze een verkeerde indruk, zo betoogd hij.
En wanneer Sieta met haar kostprijsverhaal komt dan vergeet ze er de variatie per bedrijf er bij te vertellen, de ene groep boeren heeft het moeilijk, de andere groep gaat het redelijk mee, en de derde groep verdient ronduit goed, en dat bij veelal dezelfde melkprijs.
Want de kostprijs per bedrijf over de hele EU is enorm verschillend, en sterk boer afhankelijk.
Daarnaast heeft het totale inkomen ook veel te maken met eigen vermogen/schulden.
Zo is in Nederland een derde van de melkveebedrijven ongeveer schuldenvrij schrijft hij, wat betekend dat de uitstaande bankschulden aan 2/3 van de bedrijven is toe te rekenen.
Een constatering waar niet veel op aan te merken is, dacht ik.
Niet ieder leest Nieuwe Oogst dat is te merken, en niet ieder leest het stukje van Co echt, dat is ook te merken.
+1
pieta
Quote:
@arie.j: Zo is in Nederland een derde van de melkveebedrijven ongeveer schuldenvrij schrijft hij, wat betekend dat de uitstaande bankschulden aan 2/3 van de bedrijven is toe te rekenen.

Is daar een bron van? Ik zeg niet dat het niet kan maar ik vind een derde deel nog wel veel. Als ik mocht schatten zou ik lager dan 10% schatten.
Coen
Het aandeel '50+ zonder opvolger' in de melkveehouderij is behoorlijk groot, die groep is naar mijn waarneming schuldenvrij.
+2
arie.j
Hij schrijft: Uit gegevens van de bank blijkt dat een derde van de melkveehouders in Nederland ongeveer schuldenvrij is".
Verder weet ik het ook niet. Ook al zijn daar vooral de wellicht wat kleinere bedrijven met oudere ondernemers zonder opvolgers onder, dan nog is het percentage flink hoger dan ik dacht.
+1
pieta
@Coen
Ik heb in het verleden een jaar of zes op een groot accountantskantoor gewerkt en daar ben ik eigenlijk nooit een schuldenvrij melkveebedrijf tegengekomen.
arie.j
@pieta
Dat is weer het andere uiterste, ik kan je wel zeggen dat ik behoorlijk wat jaren zonder (bank)schulden melkveehouder ben geweest.
Van George is dat idem bekend.
En we hadden beiden een eigendomsbedrijf.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arie.j: Van George is dat idem bekend

Melkt George weer dan?
+1
George
@Jack Rijlaarsdam
Nee ik melk niet , en ten tijden dat ik molk had ik €160000 schuld bij de Rabo en heb tot en met 2012 Ruilverkavelingslasten van ruim €7000 per jaar gehad. Dus was niet geheel schuldenvrij. Bovendien heb ik nu nog steeds €80000 schuld aan mijn moeder en moet ik tot december 2015 mijn moeder lijfrente betalen. Wel is het zo dat ik wel over de contanten beschik om deze schuld te compenseren. Maar ik moet ook nog een nieuwe geïsoleerde loods bouwen welke is aangenomen en rond sinterklaas klaar zal zijn.
mlkvhoudr
Quote:
@George: Maar ik moet ook nog een nieuwe geïsoleerde loods bouwen welke is aangenomen en rond sinterklaas klaar zal zijn.

Voor de hottub in de winter 😉
mlkvhoudr
@arie.j

Ik geloof dat direct arie, wij zijn nooit schuldenvrij geweest en wij zijn pachters 😉 maar zonder gekheid bij 12 % rente is de drive schuldenvrij te worden denk ik wel wat hoger dan 3 %
+1
de hoef
Quote:
@arie.j: schulden melkveehouder ben geweest

ik kan je wel zeggen dat ik nog jaren ,met schuld hoop te boeren
George
@mlkvhoudr
Nee eigenlijk had ik daar al een vergunning voor in 2008. Er stond op een perceel van me van 7.20 ha (geen huiskavel op 300meter afstand van mijn woning) een oud vervallen kippenstalletje van de vorige eigenaar van dit perceel wat ik in 1992 heb gekocht. Stalletje lag 150 meter van de weg af midden in het perceel. Ik dacht ik vraag daar een vergunning voor aan om een loodsje te bouwen zodat ik mijn machines kon stallen als ik hier in 2010 zou weg moeten voor het recreatiepark. Meteen na de vergunning kwam de gemeente bij me voor aankoop van een stuk grond voor fietspad op weer een ander perceel dicht bij station Maarheeze. Daar wilde ik meteen aan meewerken mits de vergunning zou opschuiven zodat ik langs de verharde weg kon bouwen. maar dat heeft nou nog geduurd tot oktober vorig jaar. Ondertussen is dat recreatiepark niet door gegaan en heb ik eigenlijk niks aan deze loods. Nu had ik 3 opties , niks bouwen maar dan gooi ik €6000 aan Leges , architect- ,
Constructiebureau , bodemonderzoekskosten weg. Ik kan een heel goedkope damwandloods er neer flatsen maar heb toch gekozen om een mooie geïsoleerde loods te bouwen om eventueel te verhuren als opslagruimte. We zien wel hoe het loopt maar al met al is het toch een behoorlijk kostenplaatje.
George
Quote:
@de hoef: met schuld hoop te boeren

Beste de hoef ik kan me voorstellen dat je nog jaren wil boeren maar het moet toch geen doel zijn om met veel schulden te boeren. Ik ie daar de lol niet van in.
mlkvhoudr
@George

Een akkerbouwer hier in de buurt zei een keertje tegen me toen ik in zijn geisoleerde schuur stond :

Wie rekent isoleert direct zijn schuur, dus misschien heb je geluk........
jan w
@Coen
Ik ben ook 50+ en heb geen opvolger, maar ben nog niet schuldenvrij!
pieta
Quote:
@arie.j: Van George is dat idem bekend.

O dat was mij niet bekend. Het kan wel waar zijn natuurlijk.
pieta
@arie.j
Ik denk toch nog steeds dat 1/3 (nagenoeg) schuldenvrij niet klopt. En dat jij de laatste periode van je melkveehouder zijn schuldenvrij was maakt jou denk ik tot uitzondering.
pieta
@George
Hij heeft zoveel schuld dat ie nog zo lang af moet lossen dat ie dan ook maar hoopt nog veel jaren met schuld te boeren. Is ie iig nog bezig. Smiley
arie.j
@mlkvhoudr
Wat George betreft, in het verleden heb ik hem blijkbaar niet helemaal goed begrepen, sorry.
Bedrijven zijn tegenwoordig eigenlijk ook veel te groot om schuldenvrij te krijgen. En enkele miljoenen bij elkaar sparen is trouwens ook zeker geen verplichting of noodzakelijk.
Meer dan 40 koeien met 25 ha heb ik nooit gehad, tegenwoordig is het dubbele al niet groot meer.
Ook ik heb wat twijfels bij die 33% maar gegevens weet ik er niet over.
George
@arie.j
Ik heb me toen ik molk nooit uitgegeven als schuldenvrij maar wel dat ik niet veel schuld had. €160000 bij de Rabo op 36 ha grond en 510000 kg melk was natuurlijk niet veel en heb dat bij de verkoop van quotum afgelost. De ruilverkaveling is sinds 2 jaar afbetaald nu , dus de grond en gebouwen en woonhuizen zijn volledig in eigendom. Alleen ons mam heeft nog een beetje van me tegoed. 😄
+3
mlkvhoudr
@arie.j

Er is helemaal niks mis met kleinere bedrijven, ik zag pas op boerderij.nl nog een reportage van een boer die ook niet zo gek veel koeien had (de boer uit markelo)

melkvee.nl/nieuws/5661/…

Ik sluit ook helemaal niet uit dat ik 20 % ga krimpen bijvoorbeeld, groeien in dieraantallen is niet zaligmakend, dat moet je ook liggen om als maar te groeien
+2
jorisdriepinter
@Coen
Harm Holman is de 50 ruim gepasseerd maar schuldenvrij???????
Wie zijnbedrijf doorontwikkeld heeft zal nooit schulden vrij zijn op zijn 50e.
Hoe lang duurt de gemiddelde maatschap voorafgaand aan de overname tegenwoordig wel niet.
Denk eerder dat je rond je 50e aan de top van je financiering zit.
pieta
Quote:
@jorisdriepinter: Denk eerder dat je rond je 50e aan de top van je financiering zit.

Ik ben 38 en ik ga er vanuit dat de top van mijn financiering toch wel al achter me ligt. Zeker in verhouding tot mijn bezittingen. Maar het is voor eenieder anders.
de hoef
@George
ik hoop george dat hier een opvolger rondloopt ,en dan moet de zaak gewoon draaien ,uitkopen zal hier zomaar niet gebeuren ,dus zal ik geld moeten blijven lenen
+2
pieta
@de hoef
Geld mag je ook verdienen. Smiley. Lenen is niet verplicht.
+1
arie.j
@mlkvhoudr
Inflatie helpt soms ook aardig, ik werd boer mei 1970.
Kon net, want toen was je met 21 jaar pas meerderjarig.
Pachtvrij land was hier toen F7.000,- de jaren 60tig waren niet best geweest voor de melkveehouderij. En de trek uit de landbouw was erg groot.(Wie nieuw personeel wist aan te brengen kreeg bij sommige bedrijven een vette premie, kun je je nu niet meer voorstellen).
Sinds 1962 was er vrije prijsvorming voor landbouwgrond, daar moesten boeren ook wat aan wennen.
Zat in een onverdeelde boedel 1/3 eigendom 2/3 huren van 21 ha
De jaren erna de rest in 2 keer overgenomen, in verpachte staat voor f7000 en f14.000, prijzen schoten omhoog, en voor 1980 was de vrije waarde al f40.000.
Dat mede geholpen omdat hier een grote ruilverkaveling op gang kwam.
En veel later dan nog wat ha gekocht voor f40.000,-
Verder ben ik lang vrijgezel geweest en dat spaart ook wat makkelijker, alleen werd je in die tijd dan wel flink door de belasting aangeslagen, je betaalde als boer véél meer.
George
@arie.j
Dat klopt Arie , destijds liep de waarde van grond en de prijzen om te bouwen heel snel op. Mijn huis heeft mijn vader gebouwd in 1972 voor 55000 gulden , dat was enkele jaren later al verdubbeld. De ligboxenstal met 70 ligboxen koste met melkinstallatie en koeltank 100000 gulden. Mijn vader was al snel schuldenvrij op de ruilverkavelingslasten die 30 jaar liepen en pas ingingen in 1983 toen de ruilverkaveling geheel was afgerond.
George
@de hoef
Dat kan toch nooit een uitgangspositie zijn dat je geld moet blijven lenen omdat je een opvolger hebt. Dit getuigd van te lage rendementen.
Coen
@pieta , waar zijn (bij die 50+ers zonder opvolger) al de financiele middelen vanuit de beste melkprijzen dan gebleven ?

zotte investeringen in extreem dure gronden en nieuwe stallen zal deze groep toch ook niet meer gedaan hebben ?
Coen
@jan w , jammer 😄
pieta
@Coen
Vorige week op vakantie sprak ik een 50 plus collega van ons zonder opvolger. Acties van de laatste jaren, grond gekocht, huis verbouwd, tweede woning bij de boerderij overgenomen van vader, tractor(vario) en verreiker voor het gemak. Over een jaar of tien wou hij stoppen. Zo heb je er ook nog die melkrobot(s) aanschaffen. En de meesten beginnen na hun 30e aan een aflossingsperiode van 25-30 jaar.
Coen
@pieta , waar blijven toch die goede melkprijzen ?
investeringen in rollend materieel doet zo'n iemand toch uit de lopende kasstromen ?
vastgoed zal prive-investering zijn, dat valt toch buiten het bedrijf 😄
pieta
@Coen
Tja Coen, dat weet ik ook niet. Maar bij een ton of vijf melk is twee a drie cent marge meer 10 tot 15.000 per jaar. En voor mij maakt privé of bedrijf niet zoveel uit. Schuld is schuld. Ik heb weleens gehoord dat er in tractorland weleens wat geleasd wordt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat als iemand zijn reguliere aflossingsverplichting voldoet en van een eventueel restant extra dingen doet de meesten echt niet voor de 60 schuldenvrij zijn.
Coen
@pieta , een beetje melkveebedrijf heeft de afgelopen jaren (muv 2009) toch een kasstroom gehad van 10 tot 15 cent per kg melk.

een groeier zal een deel geinvesteerd hebben in extra vaste kosten, een consolideerder kan dan toch in rap tempo zijn schulden aflossen?
als we een periode met recessie en deflatie tegemoet gaan is schuldreductie een eerste vereiste
+1
pieta
@Coen
Tja, een beetje belasting betalen en een paar extra dingen doen en het is op. Het kan echt wel op. Het is maar waar je het aan besteed.
Coen
@pieta, kasstroom is nà privé en belastingen en dus beschikbaar voor aflossingen en (vervangings)investeringen

als je de hand niet op de beurs kunt houden en onbesuisd gaat investeren in vaste kosten kun je de vrije kasstroom natuurlijk snel kwijtraken, maar een goede ondernemer doet zoiets niet
George
@Coen
Beste Coen , inderdaad wat Pieta zegt wat meer belasting betalen. 2009 heeft op veel plaatsen een enorm gat in de begroting geslagen en was gewoon een slecht jaar. De laatste jaren waren wel beter maar zijn de kosten ook flink gestegen. Die melkprijs is helemaal niet hoog zoals vaak beweerd wordt. Dit wordt ook aangedragen door de DDB maar dit weigert men te geloven.
Coen
@George , de melkprijs over 2013 was 9 cent hoger dan de rekenprijs in begrotingen, de directe kosten een paar cent hoger dan gehanteerd in begrotingen.

het probleem zit dan volledig in de enorme stijging van de vaste kosten, de resultante van de investeringen in extreem hoge grondprijzen en grote en luxe stallen maar dat zijn ondernemersbeslissingen die veelal niet nodig waren om de continuiteit te waarborgen.
George
@Coen
Noodzakelijke achterstallige investeringen Coen. De melkprijzen waren tot 2007 ook niet om over naar huis te schrijven. Bovendien zal die groep 50+ zonder opvolgers toch niet in een de helft te grote stal hebben geïnvesteerd. Een stuk grond zou misschien nog wel kunnen , maar nogmaals die melkprijs is helemaal niet hoog. Alle kosten op rente na zijn gewoon enorm gestegen.
+1
jan w
@Coen
De kosten zijn de laatste paar jaar met 22% gestegen, dit wordt vaak vergeten. En die kostenstijging is niet alleen hier zo.
ging men voor een paar jaar uit van 32 cent + 7 ( 22% ) dan kom je al aan de 39 cent.
Holman schrijft in zijn stuk ook 10 a 15 cent bankkosten. Te daarbij de voerkosten van het afgelopen jaar op 18 cent. Dan zit je al aan de 30 tot 33 cent en heb je verder nog nergens mee gerekend.
+1
pieta
@Coen
Pas een artikel gelezen in melkveemagazine van Smolders agroadvies. De marge in 2013 was plm 7 cent en de normaflossingen 5,5 cent. Voor privé was plm 2 cent opgenomen(minimaal) maar in een goed jaar betaal je dan al meer dan 2 cent belasting. Dus die 10 a 15 cent vrije kasstroom na aflossingen is misschien wel wat hoog voor velen.
George
@pieta
Twee cent voor Priveopname. €20000 bij 1 miljoen liter. Ik denk dat janishobbyboer niet meer bijkomt van het lachen. 😄
pieta
@George
Waren bedrijven met 1.7 of 1.8 mln kg melk. Die hebben de tijd niet om meer op te maken. Die hebben thuis waarschijnlijk ook van allerhande spullen waar ze schik mee hebben!
jan w
@pieta
2 cent prive.
autokosten kleine cent
arbeidsongeschiktheid kleine cent
ziektekosten kleine cent.

Heb je aan 2 cent niet genoeg.
Reken op privekosten maar 750 tot 1000 per week.
pieta
@jan w
52 maal 750 euro is 39.000 euro. Op 1.7 tot 1.8 mln kg melk is dit ruim 2 cent. Er zou natuurlijk wel het dubbele moeten kunnen.
+1
jan w
@pieta
Het gaat jouw niet lukken om in je 1 tje 1.7 a 1.8 miljoen kg melk te produceren.
George
@jan w
Niet eens met zijn 2en want dan heb je al gauw een leven als in de hel. 😄
pieta
@jan w
Klopt Jan, mij niet. Ik heb het artikel zo niet bij de hand maar wellicht zitten er ook al wel personeels- en automatiseringskosten in. En zijn er ook nog een paar vrijwilligers aanwezig. Smiley
+1
de hoef
Quote:
@George: leven als in de hel.

ik wist niet dat het daar zo goed was
George
Quote:
@de hoef: ik wist niet dat het daar zo goed was

Voor mij een extra reden om daar niet terecht te komen als je daar 1.8 miljoen liter moet melken met 2 personen. 😄
pieta
@George
Ze hadden nog een marge van ruim 7 cent. Stel: 2 cent naar de belastingdienst en dan nog 5 cent(=85.000-90.000) euro privé extra te besteden.
George
@pieta
Delen door 2 gezinnen is het met zoveel inzet en risico nog steeds maar gewoontjes.
+1
Farmer_
@George
Toen kon je nog van de stierkalven goed (prive)leven, tegenwoordig kun je van de stierkalven nog net droogbrood vreten 😄
George
Beste Pieta dat lijkt me ook een vrij hoog aandeel dat schuldenvrij is, Dat betekend dat de gemiddelde financiering onder de rest van de melkveehouders dus hoger ligt.
+1
jan w
En dan kun je wel schuldenvrij zijn. Maar naar mijn mening moet je dan ook een rentevergoeding rekenen voor de eigen grond. Als je uitgaat van zelfvoorzienend en je rekent met een rentevergoeding van 2%, dan praat je ook al over een 6 cent per liter.
+1
Coen
Maar over welke prijs wil je dan rente berekenen, huidige prijs of aanschafprijs?

je financiele positie komt tot uitdrukking in je eigen kostprijs en in je eigen kritieke melkprijs
+2
arie.j
Nu wil je veel te veel Jan W. Boeren hebben al de belastingvrije waarde stijging , zoals dat geen enkele andere groep ondernemers heeft.
Daarnaast zijn ze tegenwoordig ook nog eens voor de vermogensbelasting met hun bedrijfsvermogen vrijgesteld, en dat is warempel méér dan vergoeding genoeg.
Wie grond als belegging heeft en verhuurt krijgt zulke dingen toch ook niet?
Nee, die moet in plaats daarvan 1,2% van de vrije waarde naar de belasting brengen. En in plaats van rente vergoeding geeft per dat per saldo een negatieve opbrengst. Piep je wel even anders.
jan w
Quote:
@arie.j: Nee, die moet in plaats daarvan 1,2% van de vrije waarde naar de belasting brengen. En in plaats van rente vergoeding geeft per dat per saldo een negatieve opbrengst. Piep je wel even anders.

Dan zit de grond in de verkeerde box.
Diegene die grond koopt voor belegging zal ook wel een reden hebben waarom hij dat doet. Misschien wel omdat grond over het algemeen toch waardevast is.
Misschien had ik het er wel op een andere manier neer moeten zetten. "Rentevergoeding over het eigen vermogen".
arie.j
@jan w
Verkeerde box Jan? Daar heb je niets in te kiezen.
En dat kopen is ook lang niet het geval.
In vroeger tijden was het heel gewoon als vader na de bedrijfsoverdracht nog een aantal jaren een gedeelte van het land in eigendom hield en verhuurde aan de opvolger.
Dat maakte bedrijfsoverdracht makkelijker.
Nu kan dat door fiscale regels vrijwel niet meer.
Verder is het natuurlijk makkelijk om te schrijven dat een belegger land met een reden koopt en het daarom wel goed zit.
Jij bent ook met een reden melkveehouder geworden enz.
+1
jan w
@arie.j
Het gaat er mij om dat wij ons als land en tuinbouw niet altijd moeten laten vernederen door hard te moeten werken en weinig maar weinig hoeven te verdienen. We moeten er ook met z'n allen voor zorgen dat de land en tuinbouw aan het draaien blijft en ook over te nemen blijft. Het is wereldwijd een trend dat de jongeren naar de stad toe gaan , dit omdat ze daar meer kunnen verdienen. 2013 is toch geen slecht melkjaar geweest en als ze dan vorige week schrijven dat een gemiddelde boer maar 8.80 per uur heeft , dan gaan werknemers lachen.
arie.j
@jan w
Laten vernederen? Door wie? Wat is dat voor onzin?
Of door DBB soms, die beweert dat de melkveehouder vorig jaar net zoveel verdienden dan de kinderoppas?
Wie per uur betaald wil worden moet geen zelfstandige worden, dat is al een heel oud gegeven (sommige zelfstandigen schrijven wel uren, maar hebben daarnaast nog een macht aan uren en reistijd die ze niet in rekening kunnen brengen.)
Dan heb ik verder ook twijfels bij dat DBB rapport op zich.
Narekenen kan niet, maar ze geven bv. aan dat ze rekenen met een uitbetaalde melkprijs in 2013 van 37,4 cent in Nederland.
Dat klopt van geen kant natuurlijk, maar ze passen het niet aan de werkelijkheid aan.
Dat geeft me een vreemd gevoel en geen vertrouwen, ze hebben wat teveel propaganda belang bij een bepaalde uitkomst, zo denk ik.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arie.j: Narekenen kan niet, maar ze geven bv. aan dat ze rekenen met een uitbetaalde melkprijs in 2013 van 37,4 cent in Nederland.

Bij de internationaal vaker gebruikte standaardgehaltes van 3,7%/3,4%.
arie.j
@Jack Rijlaarsdam
.Met niet kunnen narekenen, bedoel ik de kostprijs berekening
Dat van 3,70% enz. had ik ook gelezen. En me hogelijk verbaast.
Het is min of meer bewust een vertekening van de werkelijkheid.
Bij de uitgangspunten van de berekening staat duidelijk dat de berekeningen voor de kostprijs gebaseerd zijn op de afgeleverde kg melk.
Dan spreekt het toch vanzelf dat voor de opbrengstprijs ook de afgeleverde kg melk genomen wordt?
Want de Nederlandse boer maakt kosten voor de werkelijk kg's. en niet voor andere.
---De leden van FC kun je wel als Nederlandse norm nemen gezien het grote marktaandeel. Gemiddelde gehaltes 2013 per afgeleverde kg melk daar waren 4,41% vet en 3,47% eiwit .
En volgens het jaarverslag was de melkprijs bij werkelijke afgeleverde gehaltes in 2013 geen 37,40 maar 42,90 cent.
Scheelt toch zomaar 5,50 cent de kg, voor velen bijna (of helemaal) een inkomen.
Wanneer zo'n enorm verschil al niet gecorrigeerd wordt is mijn vertrouwen in de rest ook minimaal.
pieta
@arie.j
Zijn de kosten ook berekend met deze gehalten?
+1
arie.j
Quote:
@pieta: arie.j
Zijn de kosten ook berekend met deze gehalten?

Nee, de kosten zoals in de studie voor DDB worden gedeeld door kg geproduceerde melk, dus bij de werkelijke gehaltes
Als bron voor die rare melkprijs bij 3,70% en 3,355 eiwit vermeld men het LEI.
Want zo is hun argument, die publiceert de prijzen bij 3,70% en 3,35% vet.
Gewoon een goedkope smoes van DDB.
Want het Lei publiceert niet alleen de melkprijs bij 3,70% vet maar
ook bij 4,35% vet en 3,46% eiwit
zie
www3.lei.wur.nl/BIN_ASP/show.exe/

Het meest eerlijke zou zijn de melkprijs bij de werkelijke gehaltes
Want dat doet men ook bij kostprijs.
Dus gewoon de FC prijs nemen, die krijgt Sieta en de meeste melkveehouders in Nederland.
jan w
@arie.j
DOC boeren krijgen momenteel weer minder. misschien met die prijs gaan rekenen.
Hoe reken je jezelf rijk.Of arm.
gerjan sl
Als de informatie van de rabobank komt gaat het waarschijnlijk om hypotheek vrije bedrijven. Familiaire en persoonlijke leningen vallen daar niet onder.
+1
jan w
Als je bij de bank aanklopt voor geld, dan moet je een bedrijfbegroting overhandigen. Denk dat dat de meest rieele vorm is van het vergelijken van de kostprijs.
friese koemelker
Ik wil niet zeiken maar begrijpt ieder wel wat tot de kost prijs hoort en wat niet? een lening b.v. is toch geen onderdeel kostprijs,als je niet leent moet er toch ook rente gerekendworden.. als je je zaakjes geen onderhoud geeft en dan schermt met laga kostprijs gaat je bedrijf dit op termijn wel tegen komen .als je tegen dure machines opziet als hoge kostprijs veroorzaker moet je de loon werker betalen of met veel arbeid ,al of niet te betalen rekenen in de kost prijs. D.D.B zit echt wel op lijn met het L,E.I.
arie.j
Het ging in dit verhaal niet enkel over de kostprijs, maar ook over totaal inkomen en verdienste.
Berekenende, maar niet uitgegeven rente komt gewoon bij het inkomen.
Het totale inkomen is naast de kostprijs zeker zo belangrijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , europa , ddb , melkveehouders , boer , rente , bank , sieta , melkgeld , financiering , kostprijs , verdienen en engels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
142
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
7