Binnen de gebruiksruimte fosfaat meer melk afleveren is mogelijk

Hoe lager de Omzet & Aanwas, hoe beter het bedrijfsresultaat:

Persbericht:


Door koeien minder snel te vervangen kunnen boeren op 100 melkkoeien al snel €12.000 besparen. Een lager vervangingspercentage betekent namelijk dat minder slachtkoeien worden uitgestoten, minder vee wordt opgefokt en dat meer kalveren worden verkocht. Dit resulteert in een lagere omzet & aanwas, maar levert uiteindelijk geld op en heeft een gunstig effect heeft op het bedrijfsresultaat. Dit blijkt uit een berekening van accountants- en adviesorganisatie Accon avm. Bijkomend voordeel van een lage Omzet & Aanwas is dat binnen de gebruiksruimte fosfaat meer melk afgeleverd kan worden.

Uiteraard kost het opfokken van vaarzen geld. Toch is het niet ingewikkeld om van een kostenpost in de bedrijfsvoering naar een investering in het melkveebedrijf te komen. Harm de Kleynen, agrarisch adviseur bij Accon avm: ‘Als je de jaarrekening van een melkveebedrijf bekijkt, is de verleiding vaak groot om te denken: ‘hoe hoger de omzet & aanwas, hoe beter het bedrijfsresultaat’. Maar in veel gevallen past de stelling ‘hoe minder omzet & aanwas hoe beter voor het bedrijfsresultaat’, beter.’

Lager vervangingspercentage levert geld op
Bij 26 maanden kost het opfokken van vaarzen, zonder gebouwen- en arbeidskosten, ongeveer €1.500,- en al snel €1.900,- inclusief de kosten voor gebouwen en arbeid. Een maand korter/langer maakt ruim €60,- verschil. De uitstoot van een melkkoe brengt gemiddeld €700,- op. Dus vanaf afkalven tot uitstoot schrijf je €1.200,- per koe af. Een lager vervangingspercentage levert dus al snel veel geld op.

114.000 kilogram meer melk
Bijkomend voordeel van een lage Omzet & Aanwas is dat binnen de gebruiksruimte fosfaat meer melk afgeleverd kan worden. Kleynen: ‘Als je in een jaar gemiddeld 2,5 stuks minder jongvee aanhoud, kun je één melkkoe meer houden binnen je gebruiksruimte fosfaat op eigen grond of zonder meer mest af te zetten.’

Verlagen vervangingspercentage
In Nederland is de gemiddelde afkalfleeftijd 27 maanden en het vervangingspercentage ongeveer 35%. Kleynen: ‘Door je vervangingspercentage aan te passen naar 20% en de afkalfleeftijd te verlagen naar 24 maanden, kun je ruim 13 melkkoeien meer houden binnen dezelfde fosfaatproductie. Hierdoor lever je 114.000 kilogram meer melk per jaar af. De opbouw van je veestapel is een strategische keuze. De investering in je melkveestapel over 3 jaar, begint vandaag bij het insemineren van je koeien en vaarzen.’

Deel dit topic

Reacties

+2
jg
Ca 18000 bedrijven in Nederland, dus een extra produktie van ruim 2 miljard kilo melk, 114000 kg maal 18000. Ca 17 % meer melk op de markt. Deze berekening gaat er van uit dat je onbeperkt extra melk op de markt kunt brengen zonder dat dit invloed heeft op de opbrengstprijs.
+1
Petro Pelgrum
Je gaat er nu vanuit dat alle bedrijven dit KUNNEN,en WILLEN wees maar niet bang dat zijn er maar een beperkt aantal denk ik.
+1
Coen
Helemaal correct 😄 weer een verhaal van broodetende profeten.

als deze bedrijfsvoering de afgelopen jaren niet "tussen de oren en boven de ogen" zat, daar zal het de komende jaren ook niet gelukken.
Petro Pelgrum
Een hoge omzet en aanwas per koe is wel positief.
pieta
Quote:
@Petro Pelgrum: Een hoge omzet en aanwas per koe is wel positief.

Dat kan wel maar hoeft niet. Dat ligt eraan of en zo ja hoeveel je aan melkproductie laat liggen en welke eventuele meerkosten je er voor moet maken.
+1
Petro Pelgrum
Ik ga ervan uit bij een zelfde produktie en of hogere produktie per koe.
Tenslotte is altijd de melk die het meest opbrengt in verhouding met omzet en aanwas.
Dan ook het overtollige aanwas zo gauw mogelijk omzetten.
+5
MTSTAMMINGA
Te veel jongvee is niet goed ,maar te weinige is erger is mijn ervaring
Petro Pelgrum
TE is bijna nooit goed.:)
+3
pieta
Te bed en te vreden.
+1
Realist
@pieta
Pieta,

Mijn opa zaliger zei altijd "tevreden tesamen te bed" 😃
arjankok_
Te veel jongvee is geen probleem als dit jongvee goed verkocht wordt, maar vaak verdwijnen oudere koeien te snel van een bedrijf als daar meer dan genoeg jongvee is, bedrijven die geen eigen jongvee hebben zijn vaak veel zuiniger op hun (oudere)koeien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , melk , koe , kalveren , investering , melkkoe , jongvee , fosfaat , insemineren , grond , bedrijfsvoering , uitstoot , sparen , melkveebedrijf , melkveestapel , accon avm , slachtkoeien , jaarrekening en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2