Gras is de basis voor al het voedsel in de wereld

En alle Scholtens kun je geloven 😄 ;

'In de 21e eeuw vormt gras de basis voor de productie van al het voedsel in de wereld.' Dat zei dr. Martin Scholten (directeur Animal Science Groep) tijdens de European Forage Day van Barenbrug.

Om de groeiende wereldpopulatie te voeden moet er ‘twee keer zoveel voedsel van een hogere kwaliteit met de helft van nutriënten’ worden geproduceerd. Dat vereist verantwoord omgaan met de beschikbare grond en schaarse hulpbronnen, aldus Scholten.

Efficiënt en robuust
In de 21e eeuw vormt gras de basis voor de productie van voedsel. Scholten: 'Gras heeft een hoge voederwaarde, is een efficiënt en robuust gewas, heeft een hoge biodiversiteit, het legt CO2 vast en geeft een korte nutriëntenkringloop op het bedrijf.'

Volgens Scholten is het verbeteren van grasland een kwestie van samenwerken en intensieve kennisuitwisseling tussen overheid, (landbouw)bedrijven en universiteiten. Nederland is hierin een voorbeeld voor de rest van de wereld, vindt Scholten.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

George
En ik maar denken dat graan de basis is. O dit is een uitspraak van iemand van Barenbrug. 😄
Grasbaal
Nee, Martin Scholten werkt hier: Wageningen UR
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Grasbaal: Nee, Martin Scholten werkt hier: Wageningen UR

3x raden wie het volgende betaalde onderzoekje van Martin Scholten gaat betalen. Onafhankelijke onderzoekers spreken niet op feestjes van het bedrijfsleven. Dan heb je de schijn ontzettend tegen.
Kenijor
Ik dacht dat rijst het grootste gewas is/was.
Grasbaal
Quote:
@Kenijor: Ik dacht dat rijst het grootste gewas is/was

De band van de mensheid met grassen is hecht en duurzaam. Geen enkele plantenfamilie heeft zo’n grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de menselijke soort. Sterker nog, zonder gras had de mensheid zich nooit kunnen ontwikkelen tot de dominante soort die ze nu is.

Grassen leveren vrijwel alle basisvoedsel van mensen in de vorm van rijst, tarwe en maïs (en in vroeger tijden - maar in veel gebieden nog steeds - rogge, gierst, haver) en niet te vergeten suikerriet. Verder voeden we ons met vlees en zuivel, producten van dieren die zich hoofdzakelijk voeden met grassen en grasproducten. Daarnaast leveren grassen bouwmaterialen (bamboe, riet).

Meer
gezienus
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/…

zijn nog welke die er geen waarde op stelen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , lto , grasland , biodiversiteit , overheid , grond , doc , CO2 , samenwerken , voedsel en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3