Ammoniakemissie overschat

Als toevoeging op deze discussie: Van het pad afgeraakt met ammoniak

GEESjE ROTGERS De Nederlandse rekenmodellen overdrijven de ammoniakemissies. Met name voor de rundveehouderij worden de emissies fors overschat. Deze conclusie trekt V-focus, vakblad voor adviseurs in de dierlijke sector, uit een internationale vergelijking.

Volgens de huidige Nederlandse normen stoot een rund gemiddeld
37,3 kilo ammoniak uit per jaar, zonder emissiearme maatregelen. In Groot-Brittannië is de uitstoot in dat geval slechts 12,9 kilo. Het Nederlandse rund onder het strengste emissiearme regime stoot 13,8 kilo uit, nog altijd meer dan het Britse rund zonder emissiebeperking.

‘In Europese landen worden verschillende normen gehanteerd’, zegt Frank Verhoeven van adviesbureau @Boerenverstand en voorheen onder- zoeker bij Wageningen UR. ‘Dat de Nederlandse aannames voor het bemesten en de verspreiding van ammoniak niet kloppen, daarvan ben ik overtuigd. Ten tijde van de mineralenbalans (1999-2003) daalde de nationale emissie. Dat kwam door de focus op het totale stikstofbedrijfsoverschot, ofwel minder stikstof via kunstmest en krachtvoer. Dat werkte. Daarnaast werkt een bui regen waarschijnlijk het beste tegen de verspreiding van ammoniak.’

Hij durft niet in te schatten hoeveel kilotonnen ammoniak de veehouders onterecht toegeschoven krijgen. Met name voor het natuurbeleid is het belangrijk om beter te weten hoeveel kilo’s stikstof werkelijk verloren gaan bij bemesten, beweiden en uit stallen. Voor de waarheid zijn meer en uitvoerige metingen nodig. Dat kost geld.

Daarnaast zou Nederland volgens Verhoeven beter kunnen aansluiten bij de relatief eenvoudige Europese systematiek, die uitgaat van het verbeteren van de stikstofbenutting, in plaats van de Nederlandse rekenmodellen die de werkelijkheid moeten benaderen, maar moeilijk te doorgronden zijn.

Het ministerie van EZ voelt niets voor nieuwe metingen. ‘Vorig jaar heeft de staatssecretaris de wetenschappelijke onderbouwing van de emissie uit bemesten nog eens internationaal laten reviewen. De onderbouwing bleek deugdelijk.’ De reviewers bestudeerden wel de meetmethode, maar niet de Nederlandse rekenmodellen. @Wiebren van Stralen, beleidsadviseur van LTO Noord, wil geen enkele meetdiscussie uitsluiten. ‘Er moet goed gekeken worden naar de emissies. LTO is voor nameten van emissies bij bemesting als daartoe noodzaak is.’

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+5
LTO/LTO/LTO/LTO en nu stoppen met dat verrekte domme gedram over niks, ja ook de heren bestuurders kunnen hier dagen over zeuren/zwammen/drammen/zeiken onder her motto zolang je praat hoef je niet te werken, er niks aan de hand met amoniak het zijn gewoon hersenspinsels van een aantal ambtenaren.
+1
kaas
EN ZO GAAT DE LANDBOUW TERONDER MET zulke bestuurders
jan w
En daar betalen wij dan ook nog voor.
+1
friese koemelker
En dit sprookje duurdt al 20 jaar.
+7
spotmelker
Grote probleem is hokjesdenken en wel zo dat bij welke vorm/mate van stikstofdepositie gelijk naar de veehouderij gewezen wordt. De kans is reëel dat in NL zonder veehouderij de stikstofdepositie (te) hoog blijft. Dit omdat lucht een mix van gassen is die onderling net zolang reageren totdat er weer een nieuw evenwicht ontstaat. Zonder emissie vanuit de veehouderij zullen de stikstofverbindingen waar dan ook vandaan getrokken worden om dat evenwicht te bereiken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , bemesten , emissie , lto , krachtvoer , voer , lto-noord , wageningen-ur , stikstof , ammoniak , ammoniakemissie , kunstmest , bemesting , stallen , uitstoot , bedrijfsoverschot , stikstofbenutting en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0