Van het pad afgeraakt met ammoniak

In het land der blinden…

Column Geesje Rotgers,

Nou, dat had wat voeten in aarde: het omslag­artikel ‘Het ammoniakkartel’ in de V-focus van afgelopen juni. Amper vier pagina’s kopij hebben een veelvoud aan commentaar opgeleverd. En een berg vragen van boeren en andere ammoniakdeskundigen die allemaal veel dichter op de emissies zitten dan ik. ‘Maar jij bent de enige die overzicht heeft’, menen sommigen. Zelf beoordeel ik de situatie toch wat anders: in het land der blinden is eenoog koning.

Zeg nu zelf, is het niet de omgekeerde wereld als veehouders en adviseurs een journalist gaan opbellen met vragen? Ik vind dat we van het pad zijn afgeraakt met de ammoniak.

Lees hier de complete column

Deel dit topic

Reacties

+2
verbi
Zure regen zou van ammoniak komen ,bomen hebben juist dit nodig we laten ons voor de gek houden zo ook met het fosfaatverhaal (plafond) wie heeft dit toch verzonnen met deze normen groeit er echt geen mais,gras of wat dan ook.Scherpen ze de norm nog even aan, die koe poept echt niet anders dan jaren terug.Organisaties moeten eens voor de boer opkomen en niet voor de mileu clubs!!!!
lutboer
Is wel goed voor de werkgelegenheid. reken om niets!!
Klopt inderdaad Co, het gaat helemaal nergens over,alderbarstens dom gelul, onbenullig dom geneuzel over NIKS, gezwam in de ruimte. Het word tijd dat LTO en andere organisaties , de knuppel in het hoenderhok gooien, het gaat van kwaad tot erger, gewoon niet meer praten over dit geneuzel over amoniak, natura 2500 gebieden, hoofdstruktuur sus en zo ,desnoods moet maar een keer met DONDER en geweld, als het niet anders kan !!!
Todi
Door de versnipperraar met die handel.
George
Tja hier zijn er ook al enkele van het pad afgeraakt als je een topic over mais plaatst.
jan w
Vandaag stond er nog een artikel van Frank Verhoeven in Nieuwe oogst. Blijkbaar moeten we als nederlanders altijd Roomser dan de paus zijn.
In Engeland stoot een koe 12.9 kg ammoniak per jaar uit en diezelfde koe stoot in Nederland 37.3 kg uit.

Zo is het ook met de stikstofproductie van de koeien.
In Nederland is de norm iets van 124 kg
In Frankrijk iets van 88 kg.
arjankok_
Als je ziet hoe de fransen hun koeien voeren zou dat verschil best kunnen
cs-agrar
Engeland is altijd wel iets vochtiger he, en water bindt ammoniak..
oldhuus
In Engeland gaat die tb-koe halverwege de lactatie gewoon naar de slacht dus dat scheelt al de helft, en die mest schuiven ze in een meertje wat in Nederland al lang als bijzondere natuur was bestempeld, alles wat daar in groeit en regent zal ook zeker iets van die ammoniak reduceren.
+2
vanloon
Ja, echt op zijn Hollands ,aannames en miscalculaties !
Wiecher
Bos draagt bij aan zure regen !!! Zie artikel in onderstaande link.. De auteur geeft toe dat de oorspronkelijke titel (Bos veroorzaakt zure regen niet klopt maar een aandacht trekkende aanhef is.. marketing..

climategate.nl/2012/04/…
Grasbaal
Hier Geesje zelf aan het woord over de mysteries achter het ammoniakbeleid:

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniak , ammoniakemissie , stikstofdepositie en ammoniakreductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1