Vergif en boerenzwaluwen

Naar aanleiding van een bericht op Facebook betreffende een nieuw onderzoek van Radboud Universiteit Nijmegen en het SOVON in het blad NATURE.

Als onderzoeker aan de boerenzwaluw verbaas ik me dat dergelijke publicaties niet met de nodige voorzichtigheid gemeld worden. Nu wordt de politiek en het publiek onvolledig voorgelicht en wordt de gemelde afname van boerenzwaluwen door SOVON en de Radboud Universiteit toegeschreven aan gif terwijl er veel meer oorzaken zijn die van grote invloed zijn. Vergeten wordt dat er in het overwintergebied ook veel gif wordt gebruikt. Enorm veel jonge vogels halen hun 1e levensjaar niet door allerlei oorzaken. Verder is de rui(vernieuwen van veren) van veel zangvogels divers, iedere soort heeft zijn eigen ruiperiode en duur. Gezond voedsel is daarbij absoluut nodig voor de groei van hun veren is daarbij erg belangrijk. Bij de jonge boerenzwaluw is dit juist NIET onderzocht. Vooral in Friesland zijn er akkerbouwers die me hierover opbellen en verontrust/kwaad zijn.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan Kok
Ik heb hier op ons bedrijf tot 100 boerenzwaluwen en gebruik expres geen geen vliegen bestrijdingsmiddelen omdat deze zwarte
zwaluwen ons gezin en anderen veel kijkplezier geven, neem de vliegen overlast op de koop toe, maar zijn ook weer blij als de hele meute naar Afrika vertrekt kunnen we de mest opruimen, en ieder voorjaar is het toch weer een verrassing wanneer ze weer komen,heb wel de indruk dat er dit jaar minder terug kwamen
+1
Dewaecker
Met de boeren verdwijnt de zwaluw, in lege stallen zul je geen zwaluw vinden.
+1
friese koemelker
Ook hier vol met boerenzwalwen elk jaar meer .waar zijn deze onderzoekers weer eens mee bezig?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friesland , politiek , lei , facebook en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0