Feitelijk komen er melkveerechten

Robert Bodde gooit de knuppel (weer) in het kalverenhok:

Feitelijk komen er melkveerechten, formeel niet. Dat leidt tot onbegrijpelijke regels.

Bestuurders wilden groei mogelijk maken, maar verkeken zich op de snelheid van handelen van hun achterban. De grens van 85 miljoen kilo fosfaat is in zicht, de rem moet erop. Feitelijk is er een systematiek van dierrechten, want in de gegeven voorbeelden gaat het over 1 à 2 procent meer of minder koeien. Een formele overstap op melkveerechten biedt duidelijker regels, en juristen minder voer.

Lees hier de complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+1
dorpsrandhoeve
Helaas heeft Robert Bodde weer eens de helft van het werkelijke verhaal geschreven. Zijn wens is blijkbaar de vader van zijn gedachte.

In de dode bomen boerderij staat het onder vak visie, ik mis echter het een en ander dus opnieuw een tendentieus verhaal.

Mijnheer komt echter wel aanzetten aan het eind met zijn bijna wekelijkse herhaling van koerechten.

Ik heb vandaag gereageerd op zijn stuk op boerderij.nl, en mijnheer was blijkbaar genoeg op zijn teentjes getrapt om mij te laten blokkeren. Overigens sta ik nog steeds achter de reakties die ik daar schreef, deze waren dusdanig dat als Co zo snel zou blokkeren dat er niemand meer overbleef hier op het prikkebord. Hulde aan Co dus voor zijn prikkebord.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: Ik heb vandaag gereageerd op zijn stuk op boerderij.nl, en mijnheer was blijkbaar genoeg op zijn teentjes getrapt om mij te laten blokkeren. Overigens sta ik nog steeds achter de reakties die ik daar schreef, deze waren dusdanig dat als Co zo snel zou blokkeren dat er niemand meer overbleef hier op het prikkebord. Hulde aan Co dus voor zijn prikkebord.

We zijn toch ook erg vriendelijk voor elkaar hier op het prikbord 😄. Ik ben het helemaal met je eens, Co is bijzonder tolerant, bij de veeteelt ben ik paar jaar geleden ook al definitief verwijderd, hier mag ik vrolijk mijn onzin blijven verkopen.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer Je vertelt geen onzin hier Alleen je mening die je zo mooi simpel verwoorden kan 😄 😄
jan 1
Robert heeft helemaal gelijk,er is gewoon helemaal niemand meer in dit land die weet hoeveel of wat hij/zij mag produceren.Alles is al tig x veranderd in paar mnd.
Wie het nu nog weet mag het hier uitleggen.
dorpsrandhoeve
En juist dan schrijft hij enkel de helft op in een vakblad.
jg
Wat bedoel je met de helft?
+1
dorpsrandhoeve
@jg
Zoek hier op het prikkebord eens op @wiebren, of hoe heet ie ook al weer. Hij zet de zaak redelijk compleet uiteen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: Hij zet de zaak redelijk compleet uiteen.

Dat doet ie zeker, maar de rol van z'n baas LTO is ook verworden tot praatpaal van de overheid, ze zijn elke vorm van regie volledig kwijt en volgen maar een beetje wat Dijksma allemaal bedenkt terwijl het voor hun (naar het lijkt) net zo'n verassing is als voor ons wat zij bedenkt. Dat is eigenlijk wel beetje sneu.

Dus we wachten maar gewoon af. Ik ga er maar vanuit dat ik volgend jaar maar zoveel koeien mag melken als waarvoor ik vorig jaar fosfaatrechten heb opgebouwd. Dan wordt het vrij rustig op mijn toch al extensieve bedrijf, maar het is niet anders. Met dank aan de intensieve uitbreiders zullen we maar zeggen.
+1
jg
@dorpsrandhoeve
Klopt, echter Wiebren is geheel helder over het fosfaatplafond van 85 mln kilo. Niet meer. Mestverwerking is alleen een oplossing voor overschotsmest ONDER het landelijke fosfaatplafond van 85 mln kilo.
+2
hookwood
@jan is hobbyboerJij mag volgend jaar gewoon net zoveel koeien melken als waar je grond voor hebt. Daar boven moet je mestverwerken.
jg
Onzin hookwood verwerken boven fosfaat plafond is afscheid nemen van derogatie.
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik ga er maar vanuit dat ik volgend jaar maar zoveel koeien mag melken als waarvoor ik vorig jaar fosfaatrechten heb opgebouwd. Dan wordt het vrij rustig op mijn toch al extensieve bedrijf, maar het is niet anders. Met dank aan de intensieve uitbreiders zullen we maar zeggen.

Dan moeten we met zijn alle nog wel even helpen om het fosfaatplafond te door breken. Dan kunnen de intesieve uitbreiders ons extensieve bedanken dat ze terug kunnen naar het aantal koeien van 2013. Het is toch mooi als we elkaar kunnen bedanken.
jan is hobbyboer
@hookwood
Ik ga ervan uit dat het plafond binnen de kortste keren doorbroken wordt, volgend jaar gaan er heel veel meer koeien komen hier in de achterhoek, de stallen gaan allemaal vol. De rest van NL zal wel niet veel anders zijn.

En dan zit je gewoon vast aan de fosfaatreferentie van 2013 (verwacht met deze regering niet dat ze heel coulant zijn en de CDA pappen en nathouden methode gaan toepassen, da's niet wat de laatste tijd gebeurd), en die is heel simpel, zoveel fosfaat als je toen produceerde mag je ook in 2015 produceren, ongeacht de hoeveelheid grond die je hebt (of ik heb het helemaal verkeerd begrepen). Je kunt je hele bedrijf op kop zetten door wat hogere fosfaatefficientie te halen en toch paar koeien meer te mogen melken, maar dat gaat hier niet gebeuren. Het moet hier allemaal simpel, weinig werk, weinig machines dus gewoon koeien de weide in. Ze krijgen wel de ruimte hiero, 15 koeien op 16 ha is niet bepaald een vol weiland 😄.
+1
George
@jan is hobbyboer
Wat een waanzinnige wetgeving is het toch als je niet eens mag uitbreiden als je wel grond onder je bedrijf hebt en zelf de mest kunt plaatsen. Allerlei mistige constructies en zogenaamde fosfaat efficiëntie om die groep waanzinnige groeiers te beschermen. Het is niet erg fair tegenover de mensen die wel een evenwichtige bedrijfsvoering hebben en of evenwichtig hebben uitgebreid in zowel grond en quotum.
pieta
@George
Zo was het met het melkquotum(dat jij mooi kon verkopen) toch ook. Al had je nog zoveel grond je moest toch quotum kopen.
+2
George
@pieta
Ja en nee. Dit is geen melkquotum en het is niet verhandelbaar. Bedrijven die zelf alle mest kunnen plaatsen zouden niet de dupe mogen worden van die overactivelingen die alleen maar aan veel koeien melken denken en onevenwichtig uitbreiden.
pieta
Quote:
@George: Dit is geen melkquotum en het is niet verhandelbaar.

Nog niet maar wat niet is kan nog komen. Als ze met die referentie het slot erop gooien zal er toch iets mogelijk moeten zijn omdat er (op termijn) stoppers zijn. Die referentie zal dan toch door anderen benut mogen worden.
pieta
@George
Vanuit extensief boerend oogpunt begrijp ik dit volledig maar helaas is dit sinds 1984 niet meer aan de orde, is het fosfaatplafond nationaal en waarom zou degene die als eerste al vee hield moeten krimpen ten faveure van degene die meer vee wil gaan houden?
+2
jan is hobbyboer
@pieta
Het enige verschil met het melkquotum in 1983 vind ik eigenlijk dat de omstandigheden verschillen. Voor 1983 kon je gewoon een schuurtje zetten en koeien gaan melken, was gewoon een economische bezigheid. De afgelopen jaren was het melken van veel koeien negatief voor je eigen vermogen en daarom geen economische bezigheid. Achteraf blijkt dat je schuld moest kopen om vanaf 2015 koeien te mogen melken.

Daarnaast wilde europa niet alle melk meer betalen en had uiteindelijk iedereen enige baat bij het melkquotum, doordat er minder melk op de markt kwam werd de prijs beter. Alleen bedrijfsontwikkeling zat vast, maar dat is in landen met een quotum vaker een probleem, zie Canada. Dat is basiseconomie. Dat voordeel zie ik met de huidige fosfaatrechten niet. De zaak wordt gewoon vastgezet.

Ik vind het wel best hoor, dan maar een paar koeien minder. Er zijn genoeg leuke dingen op deze planeet te doen, en primaire landbouw is zeker niet de meest rendabele business. En met het uiteindelijk verkopen van die dingen is waarschijnlijk meer te verdienen dan met het melken van koeien. Niet eerlijk maar gezien de fosfaat-honger van de meeste boeren wel het geval denk ik.

Raar vind ik alleen dat er een milieu sausje overheen gegooid wordt terwijl dat natuurlijk niets met het hele verhaal te maken heeft. Je kunt me van veel dingen beschuldigen maar niet dat ik de afgelopen 10 jaar het overschot aan koeien/fosfaat veroorzaakt heb.
+2
jent
Ook in deze discussie de beschuldigende vinger die wijst naar de intensieve, schaalvergroters. Net alsof deze nu de kansen voor de extensieve bedrijven wegnemen???

Zelf, intensieve schaalvergroter, heb er dus achteraf zeker geen spijt van om meer koeien te zijn gaan melken, heb hiervoor extra quotum moeten leasen, extra voer voor moeten kopen, extra mest voor af moeten zetten en ook nog extra uren voor moeten maken.
Dit terwijl voor de extensieve collegas voer en mest ten dele of niet speelde, eigenlijk hebben de extensieve collegas veel meer kansen gehad als de intensieve!!! (maar deze kans niet gepakt)

kortom, als ondernememer zie je een kans en moet je die pakken, of een bedreiging en dan moet de deze omzeilen of overwinnen....en dat proberen we allemaal.
Was v.a. 2015 alleen grond leidend geweest, tja dan is het pech voor de intensieve schaalvergroters. Maar kom nu niet aan dat het 'onze' schuld is.
George
@jent
Natuurlijk is het wel jullie schuld dat het fosfaatplafond zo snel al bereikt is.
+1
jent
@George
het is nu eerder dan iedereen gedacht had, daar heb je gelijk in George, maar waar ik me aan erger is de 'slachtofferrol' die sommigen zich laten aanmeten terwijl we allemaal dezelfde kansen hebben gehad.....de extensieve hadden nog de beste kansen maar hebben besloten deze niet te pakken...
jg
@jent
Derogatie verspelen noem jij "kansen pakken"?
jent
@jg
het is hier duidelijk het individu ten opzichte van het collectief.
Natuurlijk vind ik derogatie 'van levensbelang' is verwacht dus ook dat de max van 85 mln liksom of rechtsom gehandhaaft gaat worden.

Echter als ik de groeiambitie van collegas zie en daarbij de behoudendheid bij lokale en landelijke overheid kun je er op wachten dat er paal en perk gesteld gaat worden aan de omvang van melkvee-NL
(in de afgelopen jaren toen het mq nog leidend was en dus voor iedere koe meer er op een andere plek een koe minder gehouden ging worden sputterden de overheden al, dus kun je aanvoelen dat er een beperking aan komt).

Als individueel ondernemer kies ook ik dan voor eigen belangen en dus voor kansen pakken!
jg
@jent
De beperking is er al. Intensieve bedrijven zullen gekort worden op hun fosfaatoverschot om groei bij grondgebonden extensievere bedrijven mogelijk te maken. Dit sturingsmiddel wordt momenteel opgetuigd door de convenantgroep en de overheid. Mestverwerking is hooguit bedoeld om het oude mestoverschot weg te werken.
-1
Hansel
@jg
Dat zou niet chique zijn ik zie de referentie als een verworven recht, we leven allemaal in dezelfde tijd, en nu mensen gaan korten die een keuze gemaakt hebben voor intensiveren is niet terecht, verdere intensivering voorkomen kan ik begrijpen.
+2
George
Quote:
@jent: .....de extensieve hadden nog de beste kansen maar hebben besloten deze niet te pakken...

Je noemt het kansen pakken , maar dat is het eigenlijk niet. Het was blindelings onevenwichtig intensiveren met nul komma nul rendement waar je nu een hogere fosfaatreferentie voor hebt gekregen. Dan doel ik op de hoge superheffing , lease- en quotumkosten van de laatste jaren. Als alle extensieve dat gedaan hadden waren er alleen nog maar intensieve veehouders over , lees veel te veel dieren en mest in verhouding tot grond en dus nog meer afzet- en voerkosten en regelgeving. Het zijn geen kansen pakken maar misbruik maken van de situatie en dat wordt nog beloond ook. Maar mij kan het eigenlijk niet schelen , ik zou me niet graag in allerlei bochten moeten wringen om met allerlei vage methodes en zogenaamde efficiëntieverhalen een paar koeien meer te mogen melken. In de varkenshouderij werd ook alleen maar geïnvesteerd in intensiveren , het bouwen van grote nieuwe stallen. Dure grond was niks mee te verdienen dus beter nog een grote stal erbij. En dan beginnen te mauwen over die dure afzetkosten van mest , en over dat dure voer. Dit soort bedrijven is tegenwoordig niet meer te slijten en zo gaat de melkveehouderij dit type varkenshouders achterna.
De betere varkenshouders kochten ook grond en dat zijn nou net de varkenshouders die wel wat hebben. Maar nogmaals mij kan het niet schelen en iedereen praat voor zijn eigen hachje en denkt dat hij het goed doet of laat andere dat voor zich bedenken. 😄
sorry
@Hansel
Als zij de problemen veroorzaakt hebben,waarom zou dat niet mogen?
De hele mestwetgeving hebben we te danken aan de intensieve veehouderij en nu moeten de extensieve meedoen om onder het fosfaatplafond te blijven?(kringloopwijzer)

Het is als een automobilist straffen,door een band lek te steken omdat hij op provinciale weg 60 rijdt terwijl de 80 het maxxium is
+1
sorry
@Hansel
Als zij de problemen veroorzaakt hebben,waarom zou dat niet mogen?
De hele mestwetgeving hebben we te danken aan de intensieve veehouderij en nu moeten de extensieve meedoen om onder het fosfaatplafond te blijven?(kringloopwijzer)

Het is als een automobilist straffen,door een band lek te steken omdat hij op provinciale weg 60 rijdt terwijl de 80 het maxxium is
Hansel
@George
Maar mij kan het eigenlijk niet schelen
Maar nogmaals mij kan het niet schelen
Komt toch anders over George.....
George
@Hansel
Ik melk geen koeien en heb dus een onafhankelijke mening.
En geloof me maar het kan me werkelijk totaal niks schelen.
Hansel
@sorry
Ik snap de situatie, ik heb het niet over de extreme groeiers,
ik zeg niet dat de extensieve niet verder Mogen groeien tot de 0 referentie bereikt is maar hier zitten legio boeren die al vele jaren ongeveer 1 miljoen kg leveren op ong 40 ha, deze kopen gewoon wat mais aan en klaar, ik vindt niet dat je deze groep mag korten.
-1
George
@Hansel
Nee de maiskopers moeten we natuurlijk wel in ere houden. 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jent: Was v.a. 2015 alleen grond leidend geweest, tja dan is het pech voor de intensieve schaalvergroters. Maar kom nu niet aan dat het 'onze' schuld is.

Jouw argumenten voor de intensieve melkveehouderij (kansen pakken) gaan allemaal over een vrije markt. Melkveehouderij is geen vrij markt maar een sterk door de overheid gereguleerde markt (prijs tot voor kort, maar vooral de randvoorwaarden imago, groei en milieu). Dat ondernemen van boeren is ook niet veel meer dan hoe dicht wil ik tegen/over de toegestane grenzen ga zitten. In deze markt blijkt nu dat de mensen die willens en wetens de grenzen van wat de overheid toestond permanent opgezocht hebben, zonder zich te storen aan de intentie van het beleid (intentie is om gewoon beetje normaal te doen en niet de varken en kippen achterna te gaan) het verziekt hebben voor de mensen die wel beetje volgens die intentie geboerd hebben. Daarom wordt de zaak nu op slot gegooid en is de melkveehouderij net zo de klos als de varkens en kippen. En je ziet hoe het daar afgelopen is.

Het is het meest sneu voor de intensieve boeren want die wordt nu een strop om de nek gelegd die langzaam aangetrokken gaat worden. Voeraankoop, mestafvoer, een overheid die je achterna zit, en dat bij fluctuerende melkprijzen en een hoge hypotheek is bijna een garantie voor veel geklaag op dit prikbord.
meelezer10
Quote:
@jent: kortom, als ondernememer zie je een kans en moet je die pakken, of een bedreiging en dan moet de deze omzeilen of overwinnen....en dat proberen we allemaal.
Was v.a. 2015 alleen grond leidend geweest, tja dan is het pech voor de intensieve schaalvergroters. Maar kom nu niet aan dat het 'onze' schuld is.

Extensieve ondernemers we moeten snel onze kansen pakken. Als we nu het komend half jaar geen een koe verkopen is volgend jaar het fosfaatplafond overschreden, tja dan is het pech voor de intensieve schaalvergroters. Maar kom nu niet aan dat het 'onze' schuld is
+2
pieta
Quote:
@George: en dat wordt nog beloond ook

Hier zit het probleem. Het wordt weer beloond. Degene die in grond hebben geïnvesteerd of op een andere manier verworven hebben worden niet beloond.
RBD49
@jgJG, wat is je bron?
Dit hoorde ik nog niet eerder en zou een fikse wijziging van de mestwet betekenen.
+1
jg
@pieta
De staatssecretaris zal zich ten alle tijde kortingen op overschotsfosfaat voorbehouden. Daarom geen verhandelbaar overschotsfosfaat. Het is een perfect middel om de melkveehouderij naar grondgebonden te dwingen. De verwerkinsgpercentages verder opvoeren en het financieel belasten van de produktie van overschotsfosfaat. Het hebben van overschotsreferentie 2013 is geen enkele garantie op het mogen produceren in de toekomst. Als grondgebonden fosfaatproduktie het fosfaatplafond dreigt te overschrijden zal er gekort worden op overschotsfosfaat.
+2
jg
@RBD49
Streven is dat verwerking evenwicht op de mestmarkt brengt, niet bedoeld voor uitbreiding.
+1
meelezer10
@jg
opzich is hier niets mis mee. Laten ze dat dan in een keer duidelijk maken weet je waar je aan toe bent.
+2
Frans1
Quote:
@jg: De beperking is er al. Intensieve bedrijven zullen gekort worden op hun fosfaatoverschot om groei bij grondgebonden extensievere bedrijven mogelijk te maken

Ik denk idd ook dat dat gaat gebeuren,het lijkt mij raar dat men grondgebondenheid propageerd en dan overschotsbedrijven belonen met het teveel koeien houden tov de plaatsingsruimte.
+1
Cornelis
@jgZelf verzonnen?
Coen
@jg , zo zou het moeten 😄

intensieve melkveehouderij is al jaren een doodlopende weg, voor degenen die de ogen en oren goed open hebben gehad is de huidige ontwikkeling dus geen verrassing.
+1
jan 1
Quote:
@jg: De beperking is er al. Intensieve bedrijven zullen gekort worden op hun fosfaatoverschot om groei bij grondgebonden extensievere bedrijven mogelijk te maken. Dit sturingsmiddel wordt momenteel opgetuigd door de convenantgroep en de overheid. Mestverwerking is hooguit bedoeld om het oude mestoverschot weg te werken.

Wat een kletspraat,je zit nu gewoon wat te fantaseren hier!
Als er een korting komt zal het een % zijn,anders komen er cleams van de boeren.Het is en was de keuze van de boer om te melken of iets anders met z,n grond te doen,dwz intensief of extensief.
+1
jent
@jg
hoe je een zgn "quote"moet maken weet ik zo niet, maar reagerend op jg met post van "De staatssecretaris zei...

JG, een dergelijke situatie kan ik mij goed voorstellen, echter ik verwacht (en hoop?) niet dat dit zal gebeuren. maar omdat in vnl zuid en oost NL er redelijk veel intensieve melkveehouders zijn, verwacht ik dat de referentie niet zomaar telkens afgeroomd gaat worden t.b.v. de schaalvergroterers met grond. De staatssecr. heeft namelijk ook uitgesproken dat melkveebedrijven niet altijd de mogelijkheden hebben om voldoende grond te te hebben of te verwerven en dat ook deze bedrijven niet in de problemen moeten raken.

Zelf zit ik op ong. 25000 kg per ha, voor noordelijke begrippen redelijk intensief. Ook met verpl. mestverwerking schuw ik niet om nog intensiever te worden, maar als de gelegenheid zich voordoet past wat grond erbij natuurlijk.

Dat de referentie niet onaantastbaar is realiseer ik me, maar ook mensen met voldoende grond mogen niet zonder varkens/pluimveerechten dieren gaan houden, straks met melkvee wellicht net zo
en ook het quotum is ooit als tijdelijk bedacht. bij de overheid kan tijdelijk dan ook behoorlijk lang duren.....
pieta
@jg
Volgens jou ja. Ik ben het er in principe wel mee eens op wat voorwaarden na. Maar staat het ergens in de wet?
+1
demelkboer
Ik denk dat het fosfaatplafond binnen no time is doorbroken. Op dit moment hebben we 81 mijoen kg met gemiddeld +/- 82 koeien per bedrijf. Met gemiddeld 87 koeien zijn we al aardig op weg. Gezien de lege stallen is dit zo gepiept. En gezien de veevoerindustrie hoeven we van het voerspoor niet veel verwachten.

Voor de sector kon dit nog wel eens niet zo slecht zijn om na wat jaren van uitbreiden eerst weer een te optimaliseren en de kostprijs te verlagen. Vervolgens is het wel prettig om het fosfaat op de een of ander manier overdraagbaar te maken (niet alleen via de eerste graad). Niet via de vrij markt maar via een fosfaatbank(zuivelNL of NZO)of zo. Anders gaat er veel veel te veel geld naar stoppers. Wie goed presteer op milieu, dierwelzijn, imago kwaliteit, weidegang e.d. kan inschrijven voor extra fosfaat. Zeg max 10% per jaar. DaKun je in zeven jaar tch verdubbelen. Op dieze manier kun je ook eerlijker tussen sectoren fosfaat uitwisselen. Voor enkele stevige uitbreiders is het misschien wat lullig. Maar als je uitbreidt van 100 naar 400 koeien en daar geen grond voor heb vraag je zelf een beetje om problemen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@demelkboer: Wie goed presteer op milieu, dierwelzijn, imago kwaliteit, weidegang e.d. kan inschrijven voor extra fosfaat.

Het is maar welke criteria je gebruikt voor deze zaken, ik kan voor 3 van de 5 ook wel criteria bedenken dat de intensieve bedrijven er beter uitkomen dan extensieve. Criteria zijn nogal subjectief. En aangezien intensieve bedrijven voor banken en tussenhandel veel interessanter zijn dan extensieve bedrijven heb ik al wel een vermoeden welke kant het op gaat.
demelkboer
Ik maak ook geen onderscheid tussen intensief of extensief. Dat moeten melkveehouders zelf maar weten. Ik probeer alleen maar aan tegeven dat we moeten oppassen voor een wapenwedloop naar meer koeien zonder daarbij naar de kosten te kijken. Eén jaartje als 2009 en we hebben hier in Nederland Deense praktijken.
friesboertje
Derogatie is verleend tot (en met?) 2017. Kan dit voortijdig weer worden ingetrokken indien het plafond overschreden wordt?
hookwood
Lijkt me niet.
jg
Hookwood , ben je indirect vertegenwoordiger van NZO of individeel melkveehouder.
hookwood
@jg Wat bedoel je daar mee?
jg
@hookwood
In een antwoord op Jan hobby b stel je dat uitbreiding van fosfaatproduktie boven zijn eigen plaatsingsruimte verwerkt moet worden.
Dat hieraan een aantal consequenties verbonden zijn vermeld je niet. Als indirect NZO-vertegenwoordiger (misschien zijn we dat allemaal?) zou je daarop moeten wijzen.
hookwood
@jgZolang het fosfaatplafond niet is overschreden, kun je gewoon produceren naar dat je grond hebt. Dat is de actuele regelgeving.

Hoezo zou ik een NZO-vertegenwoordiger zijn?
jg
@hookwood
Meen dat je districtsbestuurder bent bij RFC, klopt dat ? In feite zin we als melkveehouders zelf NZO .
+1
hookwood
@jgAlles wat ik doe staat gewoon in mijn profiel beschreven. Daar heb ik geen geheimen over. Zo'n beetje alle melkverwerkers in Nederland zijn lid van de NZO.

nzo.nl/leden/

Als individueel ledenraadslid van FrieslandCampina hebben we niet zoveel over de NZO te vertellen.

Voor de derogatie hebben we trouwens niet te maken met de 85 miljoen kg fosfaat voor de melkveehouderij, maar met de 173 miljoen kg voor de totale veehouderij.
jg
@hookwood
Heb niet naar je profiel gekeken. Jij beweert dus dat de melkveehouderij fosfaat van de varkens en kippen kan gebruiken voor uitbreiding! Waar staat dit zwart op wit? NZO geeft zich aan deze 85 man kilo gebonden.
+1
hookwood
@jgJij leest dingen die er niet staan.....

Ik schrijf alleen dat Brussel niets met de 85 miljoen heeft te maken.
jg
Waarom heeft NZO zich dan geconformeerd aan de 85 miljoen.....
hookwood
@jgVolgens mij omdat ze kostte wat kost dierrechten wilden voorkomen.
jg
@hookwood
Dus hebben ze gezegd: wij zorgen dat de 85 mln niet overschreden wordt. Als dat wel gebeurt melkveerechten! Dus is groei en mestverwerken een optie die dierrechten garandeert.
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: hookwood - 1 uur geleden

@jg Volgens mij omdat ze kostte wat kost dierrechten wilden voorkomen.

Welkom hiero Hookwood. Het is hier niet zo tam als bij het veeteelt forum waar ik jouw naam ook wel eens voorbij zie komen. Co, onze baas, heeft nl. niets met tere zieltjes, dus wen er maar vast een beetje aan. 😄. We bedoelen het trouwens altijd wel goed alleen komt het er soms beetje raar uit.
pieta
@jan is hobbyboer
Maak je over @hookwood maar niet druk. Die is namelijk voervoorlichter geweest en zal dus wel een dikke laag eelt op de ziel en een olifantenhuid hebben(oftewel: die is wel wat gewend). Smiley
+4
hookwood
@jan is hobbyboerHaha Hobbyboer, ik ben al 10 jaar zeer actief op dit prikkebord en zijn voorganger. Ik weet hoe het werkt hier....

Maak je over mij maar geen zorgen!
jan is hobbyboer
@hookwood
ok dat wist ik niet, zag alleen jouw naam hier deze week nogal eens voorbij komen.
jg
Het is een voorwaarde voor verlenging van derogatie. Zoals in alle overeenkomsten zal staan dat het niet voldoen concequenties heeft.
Campagne
Ik begrijp dat ierderéén die nu meer wil gaan melken, dan in het referentiejaar 2013, die extra mest moet verwerken of extra grond erbij betrekken, ongeacht of je nu veel grond hebt of weinig koeien.Dit kan dan totdat het fosfaatplafond van de melkveesector is bereikt en dan gaat/is de boel opslot. Of begrijp ik het verkeerd?
friese koemelker
Voor de twede keer ik begr[jp al jaren niet waarom juist fosfaat als bikkel harde norm gestekd is .Dp del.l.s en m.l.s leerde je vroerer al .Het werd er in gepeperd fosfaat spoet niet uit!Oude grootvader wist het voor w.o.2alfosfaat werd op zijn grond z.g.n. gefixeerd vast gelegd.Het draaide toch om stikstof , dat was toch gevarlijk?f1
friese koemelker
TRouwens in grote delen van friesland zijn de laaiste jaren erg veel aangetoonde tekorten met fosfaat. tot dode koeien aan toe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , fosfaat , dierrechten , melkveerechten en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
1