Onderzoek geur en smaak rond mestflatten

In het project Amazing Grazing wordt onderzocht of het niet vreten van koeien rond mestflatten puur met de geur heeft te maken of ook met de smakelijkheid van het gras, dat mogelijk door de nutriënten in de mestflat wordt beïnvloed. Dit onderzoek loopt dit weideseizoen en resultaten zijn dit najaar beschikbaar.

Deel dit topic

Reacties

+4
dorpsrandhoeve
Hebben ze niks beters te doen.

Ik kan hun onderzoek goedkoop versnellen; Dan schijt ik een drol in de wc en dan leg ik er een stuk taart bij. Ook zet ik een stuk taart op de keukentafel. Dan ga ik bekijken welke taart de onderzoekers opeten.

Stelletje idioten.
+1
arjan Kok
Gezien het gebrek aan kennis van velen m b t beweiding is dit helemaal niet zo idioot, idioten wonen momenteel in Rusland geloof ik
+2
Boerenverstand
Ik weet uit het onderzoek op de Minderhoudhoeve (Swifterbant) dat door de eiwitarme en energie-arme rantsoenen (850 VEM en 13,5 tot 14% RE) en vooral door de structuur (gehakselt stro in het rantsoen en in de boxen) de mest heel anders van structuur en samenstelling was en dat de koeien het gras tot aan de mestflat weg aten. Daar had je ook nauwelijks scheitbossen. Zouden moeten informeren bij Egbert Lantinga maar in het kader van een hogere benutting grasland, heel nuttig onderzoek!
Petro Pelgrum
Wat ik alleen maar kan concluderen dat uit een eiwitarm en energiearm rantsoen dan ook weinig melk geproduceerd kan worden
Wat was de voerefficientie bij deze rantsoenen?
Als dan de verliezen in het grasland misschien lager zijn met dit arme rantsoen en er een niet hoge voerefficientie (boven 1,6) is dan zijn we toch net zo ver of misschien wel verder van huis.
Onderzoek dit dan ook effe.
jorisdriepinter
Dan zul je nog verder moeten kijken en wel naar het hele bedrijfssystemen.
Rantsoen eff. Is leuk maar als je het op het land verprutst is je systeem niet duurzaam.
Ze haden daar een goede c/n verhouding in de mest. Die zorgde voor een prima bodemleven met weinig verliezen.
Een hoge voereff. Met hoge verliezen in de rest v.d. Kringloop is niet duurzaam.
Petro Pelgrum
@jorisdriepinter
Dat bedoel ik ook op je hele bedrijf moet alles in duurzaam zijn ook de economie
meelezer
Als je je koeien stro voert dan is elke hap weidegras smakelijker. En dan zal een koe eerder (maar tegen haar zin) langs een mesthoop eten.

Het probleem met bossen is groter bij een produktie van 10.000 kg melk / jaar dan bij 5000 kg. Dit omdat de eerste groep veel meer voer MOET opnemen om deze produktie te kunnen halen / houden. Hoogproduktieve dieren mag je niet dwingen, maar moet je verleiden tot eten!
Petro Pelgrum
Degene die koolstof voeren zou eigenlijk geen problemer moeten hebben dat ze niet goed om de mestflatten geen vreten omdat de mest minder stinkt.
Zijn bedrijven die dit ervaren?
Farmer_
Bekijk het zelf, je ziet de pollen wel.

us1.campaign-archive2.com/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , amazing grazing en weideseizoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1