Melkveebedrijven onverkoopbaar vanaf 2015

De fosfaatreferentie is alleen overdraagbaar in de eerste graad. Wil of moet ik om wat voor reden dan ook stoppen met mijn bedrijf en ik wil het verkopen heb ik echt een probleem . In dat geval heb ik een bedrijf te koop staan met een capaciteit van 220 melkkoeien 180 stuks jongvee en 70 hectare grond. De grond is lang niet toereikend, dus de aspirant koper kan de stallen nooit vol krijgen, hij kan wel extra grond bij willen kopen maar dat moet dan wel te koop zijn, als die extra grond niet te koop is is het bedrijf onverkoopbaar.

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Komt tijd komt raad zeggen ze hier
mlkvhoudr
Opvolger adopteren is die 1 e graads 😃
jan is hobbyboer
Zeg het maar niet tegen de bank, anders staat er morgen een bord in de tuin, onvoldoende onderpand. Wil de bank het nog snel even voor 2015 verkopen. Sterkte in deze barre tijden.

Naar de toekomst toe denk ik toch dat je een probleem hebt met de verkoop van je bedrijf, we stapt er nu nog in een bedrijf met 30.000 liter melk per ha. Dus ik zou voor je pensioen op niet veel meer dan de waarde van je grond minus je schulden rekenen. Maar waarschijnlijk ben je dan nog miljonair, dus maak je niet teveel zorgen zou ik zeggen.
meelezer
Maar welke waarde van de grond pak je dan Jan Hobby? Ieder besluit in Den Haag / Brussel heeft gevolgen voor de economische waarde. En ook is bepalend wanneer je kwijt wilt of moet.

De echte waarde weet je pas op het moment dat je ook daadwerkelijk verkoopt!
wijnhorst
Waar je die info vinden Boer Piet ?
Clooney
Wat een belachelijke en waardeloze boel!!
Als een bedrijf voldoende grond onder de voet heeft of zijn mest op een bewuste manier gaat verwerken moet groeien gewoon vlot mogelijk blijven.
Dat is ten eerste punt 1.
Anderzijds, als een ondernemer een bedrijf bijkoopt moet dat ook tot een locatie samen tevoegen zijn en is punt 2.
PS wel de twee optié's 1en2 mits een bedrijf niet al teveel hinder en schade toebrengt aan de omgeving?
In ieder geval een van beide moet in principe de toekomst blijven bieden voor bedrijven die vooruit willen.
dorpsrandhoeve
Ach je weet wel, voor dit soort gevallen komen er natuurlijk weer gerechtelijke procedures, of andere mogelijkheden. kortom. Daar gaan we nog veel over horen en lezen.
+1
MTSTAMMINGA
Dit is momenteel ook al wat zo in onze omgeving

Land wil wel maar gebouwen niet Dus moet alles in 1 koop
+1
Coen
Karst, zo'n bedrijf is toch nooit in balans geweest en dus is de courantheid van het gebouwencomplex minder.

het gaat bij verkoop altijd om de som van het geheel OF de som van de delen
+8
George
Prijs blijft hetzelfde Karst. Alles in 1 koop betekend gewoon dat de gebouwen bijna gratis mee over moeten. Op die oude stallen en dergelijke zit niemand meer te wachten maar dat geldt over een jaar of 10 ook voor de stallen die de laatste 5 jaar zijn gebouwd. Enige wat waarde heeft en blijft houden zijn goede percelen landbouwgrond en een goed woonhuis maar dat realiseren er zich nog te weinig.
pieta
Een goede locatie is wel verkoopbaar en een minder geschikte slecht. Oftewel een minder geschikte locatie zal wel "gesloopt" worden. Minder boeren is minder benodigde locaties.
Nick1983
Goed woonhuis heb je ook weinig aan, als je een bedrijf midden in de polder hebt. Is namelijk agrarische bestemming, mag dus geen burger wonen. Als je nu vlak tegen dorp aan zit, midden tussen de burgers, is dat wellicht nog om te zetten, zodat het wel verkocht mag worden als burger woning.
opdehorens
Het maakt toch niet veel uit?? In beide gevallen
moet je op een bedrijf met 220 koeien en 70 hectare,
Mest afzetten maar nu moet het ook worden verwerkt
Voor zover dat het nu al niet zo is...
-5
jg
En mestverwerking heeft zeer nadelige gevolgen voor de sector......
jg
Wat heeft mestverwerking met grondgebonden melkveehouderij te maken ???
Nick1983
Verwerken is geen oplossing voor een te lage fosfaat referentie / quotum / plafond. De nieuwe eigenaar mag het teveel aan dieren gewoon niet houden. Ook niet als hij de mest daarvan verwerkt.
hookwood
Hoe kom je daar nu bij? Als je meer wilt melken dan er aan fosfaatreferentie beschikbaar is, dan moet je of meer grond hebben of verwerken.
+1
jg
@hookwood
Wat is de zin daarvan?: het fosfaatplafond is bijna vol....
hookwood
@jgNick stelt dat het nu al niet kan, maar volgens de nu geldende regels kan dat gewoon.

We zitten nu gewoon in een situatie dat niemand weet hoe het komt. De groeiers groeien door omdat ze bang zijn voor melkveerechten en de stoppers doen door omdat ze melkveerechten willen verkopen.....
jg
@hookwood
Waar blijft de mening van RFC/NZO tav de dreigende melkveerechten?
Coen
@jg , zou er wel een plan B zijn ?
matt
@hookwood
toch overduidelijk,dat referentie 2013 bevroren wordt
omdat de melkveehouderij door het fosfaatplafond knalt.
Dijksma zal wel komen,met heb de melkveehouderij de kans gegeven!
maar in werkelijkheid,aleen maar door trage besluitvorming
en gedreig met dierrechten meer vee in de kaart gewerkt.
koeman
@matt als de melkveehouderij door het fosfaat plafond beperkt wordt is het een kwestie van tijd dat men beslist dat varkens en kippen fosfaat omgezet mag worden naar melkvee (eenzijdig). De politiek heeft meer met melkvee als met intensief dus ik kan me voorstellen dat men op die manier zal proberen de intensieve veehouderij in te dammen.
+1
George
@koeman
Dat zou wel heel oneerlijk zijn. Eerst de dierrechten niet volgens afspraak afschaffen en dan ook nog eenzijdig het fosfaat naar de melkveehouderij verplaatsen.
+2
Jack Rijlaarsdam
@George
Het landelijke fosfaatplafond is een bindende afspraak met Brussel. Overschrijding betekent geen derogatie in het volgende Aktieplan. De sectorale fosfaatplafonds zijn slechts afgesproken in een convenant. Dit convenant is weinig meer waard dan het papier waar het op geschreven is.

Zie het ook anders, mocht het in de varkenshouderij niet zo lekker draaien, is verkoop van fosfaatquotum een mooie pensioenaanvulling voor de stoppers. Dat misgun je toch geen varkenshouder...
Hansel
@koeman
Van ruilen komt huilen......
hookwood
@jg]daar heb ik gisteren al op gereageerd....
RBD49
@George
Welcome to the real world George.
Tot naar ik meen 1998 (invoering varkensrechten) kon varkensfosfaat naar rundveefosfaat omgezet worden. Gebeurde toen meestal andersom, via de grond maar dat is een ander verhaal.
RB
koeman
@George ik zou het ook niet fair vinden maar de realiteit is dat niets zo onbetrouwbaar is als de politiek.
George
@Jack Rijlaarsdam
Nee Jack ik misgun dat zeker een varkenshouder niet , ik ben helemaal niet misgunnend aangelegd trouwens. Maar laat dan wel dat eenzijdige weg. Laat het dan totaal verhandelbaar en uitwisselbaar zijn en dus ook voor de varkenshouders dezelfde mogelijkheden bieden.
+3
koeman
@Hansel het is toch al huilen met de pet op bij deze minister
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Laat het dan totaal verhandelbaar en uitwisselbaar zijn

Dat is eerlijk, maar lijkt niet voor de hand liggend gezien de weerstand in onze links georiënteerde samenleving tegen de intensieve veehouderij.

Bekijk het weer positief: stoppende varkenshouders worden zo warm gesaneerd, dat komt leuker over als het uitrookbeleid dat men voor ogen had met de nertsenhouders. De rechter heeft Dijksma nu opgelegd een schaderegeling overeen te komen met de nertsenhouders, dit gaat de overheid flink geld kosten. Melkveehouders op laten draaien voor sanering van de varkenshouderij past beter in het Nederlandse begrotingsbeleid.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , ik denk niet dat er uitwisseling komt 😄

de samenleving heeft ook al problemen met de intensieve MELKveehouderij
er is allang maar een doel: een kleinere veestapel in NL, het nu ingezette kabinetsbeleid past daarin en streeft naar een echt grondgebonden veestapel
George
@Coen
Inderdaad Coen en bovendien hebben de varkenshouders die nu nog bezig zijn bijna allemaal net zo'n grote stap gezet wat nu ook de melkveehouders aan het doen zijn. Enorm uitgebreid en opgeschaald en geïnvesteerd in nieuwe dure stallen. Dan kun je niet meer zomaar ophouden of dat fosfaat moet wel heel veel waard worden. Ik denk dus dat het aanbod van die zijde wel eens tegen kon vallen.
pieta
@George
Er zijn genoeg varkensbedrijven die niet (of niet zoveel) geïnvesteerd hebben en graag wat te verkopen zullen hebben.
+1
jg
@pieta
Investeerders in de varkenshouderij hebben deze rechten nodig om te kunnen groeien. Rechten worden voldoende opgenomen door de markt. Daar zijn geen intensiverende melkveehouders voor nodig.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: ik denk niet dat er uitwisseling komt

Tja, het gaat er niet om wat jij denkt.

De opsplitsing van het landelijke plafond in sectorale plafonds middels een convenant is boterzacht. De opsplitsing is feitelijk ook niet handig, komt een sector niet aan het plafond, dan wordt gewoon het landelijke plafond niet optimaal benut. Hier ligt dan braak liggende ruimte.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: er is allang maar een doel: een kleinere veestapel in NL, het nu ingezette kabinetsbeleid past daarin en streeft naar een echt grondgebonden veestapel

De nieuwe melkveewet per 1-1-2015 laat voldoende ruimte om te ontsnappen aan grondgebondenheid èn biedt ruimte aan groei van de melkveestapel. Lijkt me aardig strijdig met jouw uitspraak, hoewel mijn onderbuik hetzelfde zegt.

Heb het idee dat bij sommigen de wens wel vader van de gedachten is.
jg
@Jack Rijlaarsdam
De wet zal dus aangepast moeten worden.
+1
George
@pieta
Het zal regionaal wel kunnen verschillen maar ik zie hier in mijn omgeving eerder meer melkveehouders stoppen dan varkenshouders. Die paar varkensbedrijven die hier nog zitten zijn heel groot en hebben enorme investeringen gedaan en zullen / kunnen eigenlijk niet stoppen. De kleinere bedrijven met afbetaald spul zijn hier inmiddels al een hele poos gestopt mede door de welzijnseisen en de daaraan gekoppelde nodige investeringen voor aanpassingen aan stallen. De generatie die nu aan de gang is heeft deze investeringen in aanpassingen voor dierwelzijn en luchtwassers etc. allemaal gedaan en hebben gekozen om door te gaan en zullen veelal ook door moeten.
pieta
@George
Ik zal wel een andere kennissenkring hebben. Er zijn er nog genoeg die stoppen willen.
+1
George
@pieta
Ja maar tussen stoppen willen en ook daadwerkelijk stoppen kunnen is wel een heel groot verschil. Als je stopt moet natuurlijk wel het bedrijf wat opbrengen zodat ze schuldenvrij zijn en het liefst ook nog wat over blijft. En dat is in veel gevallen een probleem. Of die melkveehouders moeten heel veel geld over hebben voor dat varkensfosfaat. Veel van de huidige melkveehouders varen evenwel dezelfde koers als de varkenshouders hebben gedaan en gaan in de toekomst dezelfde problemen ondervinden.
+1
Het is een rreeeeeel probleem wat hier geschetst word, mest normen verruimen met 70% geeft ruimte .
+1
jorisdriepinter
Het al oude probleem dat nieuwe regels nieuwe problemen scheppen zal ook bij deze nieuwe wet opgeld doen.
arjankok_
Goede juristen vinden hier wel wat op, maar hoe kom je er bij dat een nieuwe eigenaar de hele milieuvergunning niet mag gebruiken en de mest niet gewoon naar verwerking kan, heb ik iets gemist???
Jos Donkers
Beste Nick1983, je mag wel meer dieren houden alleen moet deze extra fosfaatproductie worden verwerkt.
In het geval van een bedrijf dat je koopt zal je dus alle mest die je niet zelf kunt plaatsen moeten verwerken.
Ik zie gouden tijden voor diegene die mest gewoon af kunnen voeren want daar krijg je straks misschien weer geld toe. Voor de verwerkers worden het ook gouden tijden en dat hardwerkende intensieve boerke moet alles betalen 😢
pieta
De percentages verplichte verwerking(vd overschotsreferentie) gaan nog flink omhoog. Tja, en als je in de categorie hardwerkend intensief boertje valt dan .....
Todi
Pieta als dat hard werkende boertje straks even nadenkt dan ......
Todi
Jos en dat allemaal om het milieu te belasten euuu ontlasten.
+2
Coen
Vergeten vooraf een stukje risico-management uit te voeren?

het is toch al jaren duidelijk en bekend dat er onbalans aan het ontstaan was in de melkveehouderij 😞
met je investeringsplannen hou je daar als ondernemer toch rekening mee OF werd er alleen geluisterd naar die broodetende profeten OF werd het bedrijfsplan van de buurman blind gekopieerd ?
+1
Hansel
Dus Jos een intensieve boer is er alles aan gelegen om door het fosfaatplafond heen te gaan, niet meer mest op de markt lagere afzetkosten en het voer wordt niet veel duurder, toppie toch?
gezienus
We zijn toch goed bezig ?


Minder melkkoeien, minder varkens Aantal dieren in de veehouderij neemt niet toe. In 2012 telde Nederland 1,48 miljoen melkkoeien tegen eerder 2,4 miljoen (1985). Aantal varkens is met 12,2 miljoen bijna kwart lager dan 15,2 miljoen (1997). Overige aantallen dieren (x 1.000): pluimvee 95.273 (was 104.015 in 2000), schapen 1.043 (was 1.293 in 2001), vleeskalveren 908 (was 783 in 2000), geiten 397 (was 221 in 2001)
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus , al die halfvolle stallen komen nooit vol, en alles wat nu al in de pijplijn zit aan bouwplannen word nooit gebouwt, en die nu aan het bouwen zijn gooi de putten maar weer dicht, he gezienus zijn ze in duutslaand ook zo gek als hier ???
gezienus
Quote:
@de tukker oet twente: gezienus zijn ze in duutslaand ook zo gek als hier

wordt moeilijker om te bouwen / vergunning te krijgen eerst voldoende grond dan verguning
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuus tis doar niks better, blijven we hier , kopen we de buurmans bedrijf erbij TZT.
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuus tis doar niks better, blijven we hier , kopen we de buurmans bedrijf erbij TZT.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , jongvee , grond , stallen en fosfaatreferentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
1