Column Sjakie - Blinde schaalvergroters en speculanten

Ratrace

Door Jack Rijlaarsdam,


Nu de quotering weg valt neemt de angst voor groei van de melkveehouderij toe. Na overleg met zuivel en belangenbehartigers is staatssecretaris Dijksma tot een wetsvoorstel gekomen dat de melkveehouderij tot verantwoorde groei moet dwingen. Centraal in deze melkveewet staat het streven naar grondgebondenheid.

Een melkveebedrijf mag alleen groeien wanneer de extra mest op eigen grond kan worden geplaatst. Alle extra mest die niet op eigen grond geplaatst kan worden dient verplicht verwerkt te worden. Als startpunt wordt de fosfaatproductie van melk- en jongvee in 2013 genomen. Bedrijven die in 2013 meer fosfaat produceerden dan zij konden plaatsen, krijgen dit overschot als referentie. Pas voor het fosfaatoverschot boven deze referentie geldt de verplichting tot volledig verwerken. In de praktijk is dit wetsvoorstel een farce door de mogelijkheid die mestverwerking biedt om aan grondgebondenheid te ontkomen.

Normaal gesproken wordt overschotsmest afgezet bij derden, overschotsmest boven de referentie dient nu volledig verwerkt te worden. Deze verwerking kan worden ontlopen door de verwerkingsplicht af te kopen met een vervangende verwerkingsovereenkomst. Dat kost momenteel zo’n anderhalve euro per kg fosfaat, dit maal de 46 kg fosfaat die een melkkoe jaarlijks ongeveer produceert geeft een extra kostenpost van 70 euro per koe. Een simpele rekensom leert ons dat de extra kosten van grondloze uitbreiding dan nog geen cent per kg melk zijn. Een lachertje vergeleken met de quotumkosten die tot dit moment nog in de boeken staan. Dit wetsvoorstel biedt daarom geen enkele zekerheid op de gewenste grondgebonden ontwikkeling in de melkveehouderij.

Menig melkveehouder heeft een wrang gevoel bij de voorgestelde overschotsreferentie. Het komt er op neer dat het aanhouden van extra vee in 2013 door blinde schaalvergroters en speculanten op de komst van dierrechten nu beloond wordt met een hoge overschotsreferentie. Niets nieuws onder de zon, het inspelen op toekomstige wetswijzigingen is al jaren lonend zoals bij invoering van quotering of het aanvragen van subsidies en vergunningen.

Volgende botsing van belangen wordt het bereiken van het fosfaatplafond. Als sector is ons er alles aan gelegen hier onder te blijven. Voor een individuele ondernemer kan het echter wel aantrekkelijk zijn de veestapel flink te vergroten. Bij overschrijding van het fosfaatplafond ligt invoering van melkveerechten voor de hand, de aanwezigheid van extra vee geeft dan wellicht extra rechten.

De neiging in te spelen op nieuwe regels gaat leiden tot een ratrace richting het fosfaatplafond en werkt zo de komst van melkveerechten juist in de hand.

Bron: nieuweoogst.nu/

Deel dit topic

Reacties

+3
pieta
Dit is pas scherp en de waarheid. Hier kan de column van @ wiebren niet aan tippen. Nou kan die vanuit zijn positie deze column waarschijnlijk niet schrijven.
+5
jan 1
Eerst wordt je voor gek verklaard als je meer koeien melkt en vervolgens ben je een speculant en blinde schaalvergroter!
De meesten onder ons die nieuw gebouwd hebben,zijn meer gaan melken en daar heb je een volle stal voor nodig,volledig legaal en brood nodig.
Naast een vervangende verwerkings overeenkomst moet de mest nog wel afgezet worden Jack,komt nog 200 euro per koe bij, plus duur voer.
Ondernemen is ook zelf nadenken Jack!,dat moet je niet aan een ander over laten...
Hansel
Voer zal niet veel duurder worden als we ons aan referentie 2013 moeten houden.
Da's een voordeel van het door het fosfaatplafond heen knallen.
+1
dorpsrandhoeve
Er is flink vraag naar voer in mijn streek. Komt niet door het grote aantal koeien maar meer door groente en aardappelen.
jg
Jan, nieuwbouw zonder grondaankoop/verwerving is de slechtste keuze die je als melkveehouder/ondernemer hebt kunnen maken. Helaas. De vraag had moeten zijn: Waarom meer melken en zo ja wat zijn de "randvoorwaarden". Het feit dat velen daarin de verkeerde keuze gemaakt hebben zorgt voor de huidige problemen.
Juist degene die geintensiveerd heeft is vergeten ZELF na te denken.
dorpsrandhoeve
Wat in jouw ogen misschien een verkeerde keus is, is misschien in een ander zijn ogen juist de goede keus. Je hebt het over randvoorwaarden, maar vergeet misschien dat die ondernemers daar misschien wel juist heel goed naar hebben gekeken.

In deze regio wordt meer dan 80000 per ha betaald voor grond, dat veranderd alle randvoorwaarden, en juist een goede ondernemer zal dan zijn eigen berekening er op los laten.
jg
@dorpsrandhoeve
Als je de grond niet wilt/kunt betalen dan moet je geen koeien willen melken. Het is een tijdje heel populair geweest om een groot stalletje te zetten voor ca 60 cent per kilo melk. Dat daar ca 3 euro aan kosten voor grond bij hoort tsja......... Dat was niet te financieren dus werd er maar voor intensiveren gekozen.
+1
jvt
Beetje te makkelijk gedacht. Stel dat je als ondernemer een stal had die tot de draad versleten was, voor pakweg 60 koeien. Je ging in 2010 naar de bank, je gaf aan dat je een stal wou bouwen voor 60 koeien, meer niet, want anders was je niet grondgebonden. Ik denk dat je zelf het antwoord van de bank wel weet, geen financiering dus. Bouwde je voor 120 op dezelfde bijv. 20 ha, kon het wel. Zo zijn er ook legio collega's die voor 200 hebben gebouwd ipv voor 120, want de derde robot is relatief goedkoop volgens de bank en die paar spanvakken extra ook, enz enz. Ken ook een jongen die niet kon bouwen voor 120 koeien op 18 ha maar wel voor 500, kon makkelijker uit volgens de bank...
Niet elke keus die de intensiverende boer heeft gemaakt is volledig eigen keus geweest, e.e.a. wil niet zeggen dat ik blij ben dat er op onze nieuwe locatie een pak grond onder zit..
+2
jan 1
Quote:
@jg: Jan, nieuwbouw zonder grondaankoop/verwerving is de slechtste keuze die je als melkveehouder/ondernemer hebt kunnen maken. Helaas. De vraag had moeten zijn: Waarom meer melken en zo ja wat zijn de "randvoorwaarden". Het feit dat velen daarin de verkeerde keuze gemaakt hebben zorgt voor de huidige problemen.
Juist degene die geintensiveerd heeft is vergeten ZELF

Dat is jou mening Jg,die respecteer ik,maar zoals je weet zijn er veel wegen die naar Rome kunnen leiden.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: nieuwbouw zonder grondaankoop/verwerving is de slechtste keuze die je als melkveehouder/ondernemer hebt kunnen maken.

Je weet beter... Tot dit moment (en misschien nog wel veel langer) is intensief boeren erg aantrekkelijk. Op korte termijn het meeste rendement op ingestoken vermogen en mineralenverliezen worden op anderen afgeschoven. Eigenlijk hetzelfde beleid als de Unilevers van deze wereld...
-1
dorpsrandhoeve
@jg
Het gaat niet om niet willen of niet kunnen betalen. Het verwerken van mest is gewoon goedkoper dan de rente die je aan grond kwijt bent.
Coen
@dorpsrandhoeve , 😞 😞 jij weet ook wel dat grond meer is dan alleen mestplaatsing
+3
dorpsrandhoeve
@Coen
Klopt Coen. Maar sommigen hier beweren dat je amper bestaansrecht hebt met weinig grond. Dat is natuurlijk flauwekul. Sterker nog Coen, je hebt helemaal gelijk.

In mijn streek wordt voer een veel groter probleem dan mest. Mest is te verwerken, voer moet worden getransporteerd, dat is duur.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Ondernemen is ook zelf nadenken Jack!,dat moet je niet aan een ander over laten...

Verbaast me dat juist jij je blijkbaar aangesproken voelt.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Quote:
@jan 1: Ondernemen is ook zelf nadenken Jack!,dat moet je niet aan een ander over laten...

Verbaast me dat juist jij je blijkb

Waarom Jack?Ik ga toch op de inhoud in,en zeg m,n mening.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: Waarom

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij onderneemt met een lange termijnvisie waarin duurzaamheid, in de context van een bedrijf dat wat tegenwind kan hebben, samen gaat met rendement. De term speculant en blinde schaalvergroter lijkt me dan ook niet op jou van toepassing.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: k kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij onderneemt met een lange termijnvisie waarin duurzaamheid, in de context van een bedrijf dat wat tegenwind kan hebben, samen gaat met rendement. De term speculant en blinde schaalvergroter lijkt me dan ook niet op jou van toepassing.

Mede door een flinke groeispurt hier,en goede vooruitzichten op de melkmarkt(in,t begin heel pril)hebben we de stal vol gezet in 2013,(dus wel schaalvergroter)geen spijt van natuurlijk.Misschien ken jij extreme gevallen,maar hier in de omgeving ken ik er geen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: extreme gevallen

Er zijn wat ondernemers die quotumloos dus tegen superheffingstarief melk hebben geproduceerd afgelopen jaar. Ondanks een uitstekende melkprijs heeft dat economisch gezien weinig met ondernemen te maken. Blind schaal vergroten in mijn optiek.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Er zijn wat ondernemers die quotumloos dus tegen superheffingstarief melk hebben geproduceerd afgelopen jaar. Ondanks een uitstekende melkprijs heeft dat economisch gezien weinig met ondernemen te maken. Blind schaal

Dat is des ondernemers Jack!hier zijn de laatste uitbreidings liters ook afgedekt met dure lease,voeraankoop en mestafzet.Maar begin 2014 grond gekocht,mestafzet wordt minder en vooraankoop zakt.En zo tobt een mens wat af...
jg
@jan 1
Het hebben van melkveerechten wil niet zeggen dat je ze kunt benutten of verhandelen op een intensief bedrijf.
+2
jan 1
Quote:
@jg: Het hebben van melkveerechten wil niet zeggen dat je ze kunt benutten of verhandelen op een intensief bedrijf.

Dat is niet aan de orde jg.Maar als er wel melkveerechten komen kan ik nog ff vooruit!
jan is hobbyboer
@Jack: het is een goede column, veel reakties, daar gaat het toch om bij een column. Mijn complimenten.

Boeren zijn laatste 15 jaar meer vastgoed speculant dan boer geweest, al ontkennen de meeste dat nog steeds. Zonder vastgoed-ubble hadden de meesten nu niet het bedrijf gehad wat ze nu hebben. Nu alleen nog even duimen dat de bubble nooit barst.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad Jack, al heb ik het idee dat sommigen het als een investering zien of in ieder geval goedpraten
George
@jan is hobbyboer
Beste Jan , laat maar lekker bubbelen.
casev
@jan is hobbyboer

Zo is dat toch altijd geweest jan. Kijk naar oost europa, de meeste investeringen in de landbouw daar,zijn gericht op de onderliggende waardestijging van de grond, niet om de enorme rendementen qua productie....

Het is niet voor niks dat in veel van de oostblok landen, grond amper of moeilijk te koop is, maar wel voor n paar tientjes te huur
jg
@Wiebren
Er komen nog steeds extreme groeiers op veel te weinig grond bij. Zie de reportage op boerderij.nl . Van 60 naar 480 koeien: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

Gewoon allemaal nog 5 % extra forfetair groeien en we hebben melkveerechten op basis van 2013.
George
@jg
Dat verhaal in Boerderij is echt ongelooflijk. Bedrijfsvermogen vastleggen heb je ooit zoiets gelezen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: verhaal in Boerderij is echt ongelooflijk.

Hier de link: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

Echt ongelooflijk inderdaad,onder foto 6 staat: de melkerij (2 x 20) kost 500 euro per koe (x 480 stuks). Hoop geld?!
Coen
@Jack Rijlaarsdam , wellicht incl. gebouw?
N.B. melkerij is natuurlijk niet alleen de melkinstallatie maar ook de melktank en alle aansluitingen.
jan 1
Quote:
@George: Dat verhaal in Boerderij is echt ongelooflijk. Bedrijfsvermogen vastleggen heb je ooit zoiets gelezen?

Is toch wel een staaltje van durf,en deze boer gaat gelijk krijgen,zonder nb vergunning kan er geen(meer) vee gehouden worden op deze lokatie
+1
jg
@jan 1
Om dat vee te houden zal hij volgend jaar melkveerechten aan moeten kopen omdat dit soort bedrijven ervoor zorgen dat het fosfaatplafond overschreden wordt. Dus eerst nog wat verder investeren in bedrijfsvermogen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Om dat vee te houden zal hij volgend jaar melkveerechten aan moeten kopen omdat dit soort bedrijven ervoor zorgen dat het fosfaatplafond overschreden wordt

Dit soort projecten helpt lekker mee richting fosfaatplafond, ben ik met je eens. Verder deel ik je mening niet. Deze ondernemer zal met de hakken over de sloot z'n stal vol zetten voor een eventuele referentiedatum voor dierrechten, is mijn inschatting.
+1
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Deze ondernemer zal met de hakken over de sloot z'n stal vol zetten voor een eventuele referentiedatum voor dierrechten

heb ik iets gemist 2013 is toch referentiedatum?
sorry
@meelezer10
Ze zullen wel uitgaan van het laatste jaar,bang voor schadeclaims,net als bij de nertsen en kortingen op de varkensrechten toendertijd
George
@Jack Rijlaarsdam
Dit is niet met de hakken over de sloot maar midden in de sloot. Je hebt in 2013 toch al een fosfaatreferentie gekregen en die is bij hem niet erg groot met zijn 60 koeien. Als hij afgelopen oudjaar niet de megajackpot heeft gewonnen is het gewoon een onbezonnen investering en is het gewoon onzin om te stellen dat je bedrijfsvermogen bent aan het vastleggen. Hij legt zijn bedrijfsvermogen vast bij de Rabo die het wel voor hem beheren en ook zoonlief zit misschien wel levenslang geketend aan de Raboketting met zo'n onbezonnen plan. Maar misschien heeft hij dus wel die megajackpot en wil hij heel graag werken. Het is net als de meeste boeren totaal geen ondernemer. Dit is meer een durfinvesteerder.
jan 1
Quote:
@jg: Om dat vee te houden zal hij volgend jaar melkveerechten aan moeten kopen omdat dit soort bedrijven ervoor zorgen dat het fosfaatplafond overschreden wordt. Dus eerst nog wat verder investeren in bedrijfsvermogen.

ER zijn geen melkvee rechten en komen er ook niet,hij gaat waarschijnlijk alle overschotmest afvoeren/verwerken(afkopen)Heeft geen mq nodig,dus kan in 2015 flink z,n gang gaan. als het anders is/loopt dan zal deze boer z,n weg wel weer weten te vinden.
jg
@jan 1
Voor zijn overschotsmest is binnen het vastgestelde melkveefosfaatplafond van 85 miljoen kilo geen ruimte meer.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Jack, ik denk dat 2013 het referentiejaar is voor de aantallen. Zo is het volgens mij door Sharon aangegeven: bij overschrijding fosfaatplafond grijpen we terug naar 2013. Bijv. koeien en kansen bedrijven die fosfaatefficientie als uitgangspunt hebben zou je erg benadelen. Tevens wordt de forfetaire fosfaatproduktie van jongvee verlaagd wat een korting op je huidige overschotsreferentie zou betekenen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: 2013 is toch referentiedatum?

Voor de overschotreferentie.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: ik denk dat 2013 het referentiejaar is voor de aantallen.

Ik weet vrij zeker van niet. Kijk de geschiedenis er maar op na.

Quote:
@jg: bij overschrijding fosfaatplafond grijpen we terug naar 2013.

Luister goed: het fosfaatplafond is nog niet overschreden èn wordt dit jaar niet overschreden. Het is erg onaannemelijk dat bij ingrijpen in de loop van 2015 er een referentie wordt ingevoerd op een datum in 2013, een moment dat het fosfaatplafond niet beperkend is.
meelezer10
@jg
per 1 jan 21014 is de forfertaire fosfaatproduktie van melkvee en jongvee 5 % verhoogt. Dus bij dezelfde aantallen is de fosfaat produktie nu en in de toekomst toch hoger. Dit wordt iets gekompenseerd door de verlaging van het jongvee in januari.
meelezer10
@jg
herstel bovenstaande bericht. sla net de boerderij open en daar staat in dat fosfaatproductie wordt bepaald met de forfaitaire normen van 2014.

wat ik niet kan volgen in de boerderij is het volgende. de vastelling van het aantal dieren in referentiejaar 2013 gaat op basis van gecombineerde opgave 2014 ?????????
Hansel
Quote:
@jg: Bijv. koeien en kansen bedrijven die fosfaatefficientie als uitgangspunt hebben zou je erg benadelen.

Das vervelend voor die bedrijven als het zo is maar zij leggen voor ons de lat hoger en nu kunnen ze er de vruchten van plukken.
BoerBart
@George
Rechten voor 3 miljoen verkopen en hij heeft alsnog de jackpot.
Onrechtvaardig.
+7
mlkvhoudr
Quote:
@Grasbaal: Menig melkveehouder heeft een wrang gevoel bij de voorgestelde overschotsreferentie. Het komt er op neer dat het aanhouden van extra vee in 2013 door blinde schaalvergroters en speculanten op de komst van dierrechten nu beloond wordt met een hoge overschotsreferentie. Niets nieuws onder de zon, het inspelen op toekomstige wetswijzigingen is al jaren lonend zoals bij invoering van quotering of het aanvragen van subsidies en vergunningen.

Daar ben je ondernemer voor om visie te hebben en noem het asociaal maar ik ben geen ondernemer voor de sector maar voor mezelf en dan neem je soms hele domme beslissingen en soms hele goede.

Het zou mij persoonlijk worst wezen als de sector weer dierrechten krijgt, als ze maar verhandelbaar zijn
+4
spotmelker
En dan koop je dier of fosfaatrechten als je wilt uitbreiden maar dan ben je nog niet klaar. Bij het verlenen van Bouwvergunningen komt/is er de grondgebondenheid, ammoniak (NB of PAS) enz waar je aan moet voldoen. Gezien de ambitie zal deze nieuwe quotering het nieuwe pensioenfonds van de melkveehouderij wel worden.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Gezien de ambitie zal deze nieuwe quotering het nieuwe pensioenfonds van de melkveehouderij wel worden

En de grond naar 100.000 euro per ha, waar maken we ons nog druk over de rest van ons leven, met boeren is het net of je de loterij zo nu en dan wint, vermogen uit lucht. En zorgen maken dat het niets waard wordt hoef je niet, er zijn altijd nog meer dan genoeg liefhebbers voor dik betaalde lucht.
Coen
@jan is hobbyboer , Deense toestanden, maar de melkveehouderij kan ook daarvoor de kop in het zand steken 😞
+1
jan is hobbyboer
@Coen
Mijn bestedingspatroon is niet veel veranderd de laatste 10 jaar, terwijl mijn (virtuele) vermogen flink toegenomen is. Ik zie het alleen met verbazing gebeuren.
wenters
Ik ben van mening dat we straks het meeste kunnen verdienen door in alles naar maximale efficiëntie te streven. Links en rechts blijft nog (te) veel verdienste liggen.

Maar wat ik niet weet: wij hebben in het referentiejaar 2013 BVD door de stal gehad. Wordt je
hiervoor gecompenseerd (dat men bijv. naar 2012 kijkt) of wordt je hier glashard voor gestraft?
de hoef
Heb je daar veel dieren voor geruimd dan
wenters
In 2013 hebben wij 42 vaarzen en melkkoeien afgevoerd (op een koppel van 200 stuks
incl. droogstaanden) Voor de uitbraak hadden we er continu rond de 180 aan de melk.

Overal op dit forum lees ik wel, dat degene die in 2013 veel jongvee aangehouden hebben in verband met groeiplannen ruimschoots beloond worden.

Maar wat gebeurt er met in ons geval een calamiteit in 2013, waardoor je minder dieren op stal had dan normaal???
casev
@wenters
Reken maar niet op clementie vanuit den haag. Dat gebeurde nl. In 1983 ook niet.
+1
pinokkio
Jack, wederom een prima stuk, ik denk er ook zo over en handel er ook naar.
Wij hebben dus een prima referentie over 2013.Ik heb totaal geen goed gevoel bij zelfregulering vanuit de sector tov het fosfaatplafond, en behoor dus tot diegenen die denken dat we door het plafond heen gaan knallen en de dierrechten waarschijnlijk wel het antwoord van Dijksma zal wezen.
Vanuit gaande van dierrechten behoren wij ook tot de groep boeren die anticiperen op uitspraken van Dijksma en Lto, ook wij zetten de de stal vol (hadden we al, maar nu nog de 10 tot 15 % overbezetting).
Ga ervanuit dat dat waarschijnlijk goed uit gaat pakken, zo is het in het verre tot dichtbij verleden ook zo geweest, degenen die wat doen, worden ervoor 'beloond'.
friese koemelker
Wenters hebt u ook geent want daar hebben wij al voor de derde keer geengoede ervaringen mee .Schade groter dan de entkosten .Altijd tramelant na de enting. Altijd geent op advies van de z.g.n. geleerden,
wenters
Wij hebben wel geënt, twee keer over. Daarna nieuwe bloedproeven gedaan en nabehandeld. Na enting wel wat last van uierontstekingen, maar verder heeft de koppel er goed op gereageerd.
+2
kuilhapper
Sommigen kunnen wel wat minder de vermoorde onschuld spelen...
vofjagtenberg
Knap gevonden!
+3
mlkvhoudr
Ik zie dat ik vorig jaar ook al het zelfde zei 😉 kan ik toch nog rustig gaan slapen vanavond.............

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , melk , koe , melkkoe , jongvee , zuivel , fosfaat , fosfaatoverschot , grond , melkveehouder , mestverwerking , grondgebondenheid , melkveebedrijf , sjakie , dierrechten , grondgebonden , melkveerechten , dijksma , fosfaatplafond , wetsvoorstel , regels , fosfaatproductie , overschotsmest , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!