Fonterra klaar voor fabriek in Friesland.

Enthousiast verhaal van Theo Sppierings in de financiele telegraaf.

Theo verwacht VEEL meer melk na einde quotering , zeker / voornamelijk in Friesland.

Deel dit topic

Reacties

jg
Gezien de verplichting van Nelie en de werving door Fonterra/Arla en het fosfaatplafond zou het melkaanbod voor RFC wel eens krap kunnen worden
+1
Cornelis
Of voor A-Ware...... Goed lezen, zijn wens is de vader van zijn gedachte.
hookwood
De hoeveelheid melk die RFC moet doorleveren aan Aware is allang bekend. Waarom zou het melkaanbod bij RFC dan opeens krap worden?
jg
Door extra werving onder leden van RFC. Kan best wezen dat dit niet lukt echter Aware en Fonterra zijn natuurlijk geduchte concurrenten van het goed presterende RFC.
+4
hookwood
@jgAware heeft geen belang bij FrieslandCampina boeren. Als een FrieslandCampina boer overstapt naar Aware gaat de hoeveelheid melk namelijk af van de hoeveelheid melk die Aware via het DMF van RFC krijgt geleverd. Daar betalen ze de garantieprijs voor.

Als een boer rechtstreeks aan Aware gaat leveren zal hij meer willen ontvangen dan de garantieprijs + de nabetaling. Deze melk zal voor Aware dan duurder zijn dan de melk uit het fonds en daarmee niet interessant.
kaas
Hookwood klopt helemaal die met van rfc is veel te duur voor a-ware dan halen ze het liever uit duitsland is goed koper
sorry
@kaas
melk vervoer kost 1 cent/100km niet zo handig daar in heereveen dan
jg
@hookwood
5 cent opstappremie?
+1
hookwood
@jgJa dat kan je doen, dan krijg je ook de ledenobligaties uitgekeerd. Krijg je best wat geld ineens tot je beschikking maar dat is mijns inziens korte termijn politiek. Aware spiegelt zich qua prijs trouwens ook niet aan RFC maar aan DOC en volgens mij zit daar momenteel een dusdanig verschil in dat er weinig RFC boeren omwille van de prijs naar Aware zouden willen.

Er zijn trouwens sinds de invoering van de vertrekregeling maar een heel beperkt aantal boeren opgestapt en zie dan ook niet waarom er nu Aware in de markt is dat er meer zouden worden.
jg
@hookwood
Dat klopt, maar RFC doet het momenteel gewoon best en heeft zeer goede relaties in/met o.a. China. Echter ook hier betreft het een risicovolle markt die geen garanties voor de toekomst biedt.
Als Aware zich aan DOC blijft spiegelen krijgen ze inderdaad weinig extra melk, ik verwacht dat ze hun beleid daar in gaan wijzigen.
Dit soort bedrijven zal zich niet blijven richten/beperken op de DMF-stroom.
Hoe was het ook weer? het grootste gevaar voor hoge prijzen ZIJN hoge prijzen. De bijdrage aan de economie is door de melk geleverd. Een deel hiervan is nog steeds als veel vreemd vermogen op de balans van melkveebedrijven te vinden. Dus laten we de goede vraag koesteren door volumegroei met beleid.
Frans1
Quote:
@jg: 5 cent opstappremie?

Eenmalig 5ct beuren om dan als leverancier van A-ware verder te gaan kon wel eens een duur grapje gaan worden,kijk maar naar het verschil in doc - FC de afgelopen paar jaar.
Coen
De zuivel heeft gigantisch geinvesteerd in uitbreiding productiecapaciteit, zij zullen er dus alles aan doen om de melkveehouders deze uitbreidingsmelk ook te laten produceren 😞
pieta
Plan B kan natuurlijk ook zijn om oude productielocaties te sluiten. Of in het slechtste geval een foliekaasfabriek(niet te hopen overigens).
hookwood
RFC heeft geïnvesteerd omdat de leden aangeven dat er meer melk gaat komen. De aanvoer loopt zelfs al voor op de verwachtte toename. Gevolg hiervan is dat er weinig rek meer in de capaciteit bij RFC en ook bij andere fabrieken in Europa afgelopen voorjaar. Dit zag je dan ook in de spotnotering terug.
+1
pieta
@hookwood
Dat waren ook vooral populaire enquetes. Niet om het een of ander maar er wordt al verschillende door de verschillende "deskundigen" gepredikt dat je meer kan/moet gaan melken vanaf 2015. En vervolgens stuur je een enquete om te vragen wat er gaat gebeuren. Rara wat zal daar dan uitkomen?
hookwood
@pietaMet die enquêtes wordt professioneel omgegaan. Het is niet op basis van één enquête. Als je hem nu ook weer hebt ingevuld heb je gezien dat ze goed checken wat je voorheen hebt ingevuld. Ze proberen er wel zoveel mogelijk ruis uit te halen.
oldhuus
@hookwood
Regiomanager vroeg hier bij de fokstudieclub eem hoeveel koeien iedereen wou gaan melken, dus je kunt wel raden hoe dat ging haha.
Later wel een e-mail gehad maar niet op gereageerd.
+2
hookwood
@oldhuusTja boeren onder elkaar...

Ik vind trouwens dat het in ons aller belang is dat elk lid (en dus ook eigenaar) van de coöperatie dit soort enquêtes serieus neemt en daar ook serieuze antwoorden geeft.
Coen
@hookwood , het kopieergedrag in de melkveehouderij is zeer groot, 'wat de buurman doet zal wel goed zijn en dan doe ik het ook maar' 😞
er zijn in de melkveehouderij maar weinigen die standvastig zijn en hun eigen weg gaan 😞
jan 1
Quote:
@Coen: het kopieergedrag in de melkveehouderij is zeer groot, 'wat de buurman doet zal wel goed zijn en dan doe ik het ook maar' 😞
er zijn in de melkveehouderij maar weinigen die standvasti

Valt wel mee coen,zelfs hier op het forum zijn we net kikkers!
gezienus
@hookwood ben ik met je eens ,, je zult maar savonds om 6 uhr klaar willen zijn met melken om de finale ned ,, duitsland te willen kijken en je komt er achter dat er savond in een keer 50 koeien meer achter de melkstal staan dus probeer ook je melkleverantie bij de fabriek zo goed mogelijk te plannen

bij dmk zijn we al langer met de melkplanning bezig kun je via de webmelker elke dag aktualiseren en 2 jaar vooruitplannen
jg
@gezienus
RFC heeft geloof ik ook zoiets in de planning staan.
oldhuus
Alleen de goeie dingen kopiëren..
+3
pieta
@hookwood
Daar zeg ik ook niets van. Maar voor mij blijft het een feit dat iedere deskundige roept dat we meer kunnen gaan melken en vervolgens vraag je aan de boer wat ie gaat doen en dan kun je het antwoord wel raden. Ik heb bij de eerste enquete al gezegd dat ie niet goed was. Je kon niet invullen: melkleverantie is afhankelijk van kosten en opbrengsten.
oldhuus
@hookwood
Kreeg vorige week ook een brief over de bezwaren op mijn verleende NB vergunning of ik eventjes binnen 14 dagen na verzending, dus binnen 10 dagen een pakket papier met agrostacks en weet ik wat allemaal wou inleveren want ik zat op mijn vergunning 0,5% boven de nieuwe depositiewaarde. Met zo'n onbetrouwbare overheid die zaken terug gaat draaien weet je nooit waar je aan toe bent en of je überhaupt die koeien wel mag gaan houden, laat ze maar van het huidige uitgaan, die teveel aangevoerd melk vloeit vast wel ergens weg.
Coen
@pieta , iedereen moet de toekomst (met o.a. opbrengsten en kosten) zelf in taxeren 😄

daarom hebben wij tot en met het melkjaar 2011/12 jaarlijks ook melkquotum verleast, nadien behoorlijk extra vee aangehouden en daardoor ook extra melk geleverd.
+1
hookwood
@oldhuusdie extra melk komt er wel. Wees daar maar niet bang voor.
jg
@hookwood
Hoe denken ze bij RFC eigenlijk over melkveerechten ?
hookwood
@jgHet zuivelplan van NZO en LTO is ontwikkeld om dierrechten te voorkomen dus hoe men erover denkt lijkt me vrij duidelijk.
+1
jg
@hookwood
Dat plan is nu dus al achterhaald, gaat nooit lukken. Dus moet je als zuivel plan B hebben en communiseren.
Cornelis
@jgNee dat is nu niet achterhaald. Het plafond is nog niet bereikt!
cs-agrar
@hookwood
die enquêtes waren vast voordat het huidige bedenksel van Dijksma bekend werd en "de ondernemers" het nog over "bevrijdingsdag" hadden
jg
@Cornelis
Klopt Cornelis, feitelijk is het plafond nog niet overschreden. Dat dit wel gaat gebeuren is ook binnen RFC al besproken.
paul1
Krapte op de markt is natuurlijk beter voor de prijsvorming dan overschot
producent
Krapte op de Nederlandse exporterende markt zal tijdelijk goed zijn maar je hebt altijd nog een wereldmarktprijs.
bartvgijssel
Kan er iemand een link of een kopie plaatsen? Kan het niet op internet vinden
-1
kaas
Wat is een wereld melkprijs dat steld niks voor dat is nog geen 15 van de melk net zo als de spot markt dat is de melk die onderling door de fabrieken word betaald
Frans1
Dat mag jij vinden maar het is wel een indicatie van de vraag naar jouw product,net als de noteringen van de basiszuivelproducten van PZ
friese koemelker
Awarewil zelfs vlak bij de nieuwe fabriek niet eens kennis maken RFC boeren.
westenwind
Laat ze lekker nieuwe fabriek bouwen in denemarken in de omgeving bij varde Esbjerg het koeien mekka van dk haven bij Esbjerg vliegveld in Esbjerg en Billund kan niet mooier en zat boeren hier die verlost willen worden van arla

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , friesland en fonterra geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN