Fosfaatproductie 2013 is referentiewaarde bedrijfsoverschot.

De fosfaatproductie van het melkvee (inclusief jongvee) in 2013 is de referentiewaarde voor een eventueel bedrijfsoverschot. Deze melkveefosfaatreferentie wordt bepaald aan de hand van de forfaitaire fosfaatproductie door melkvee en de fosfaatruimte, gebaseerd op de fosfaatgebruiksnormen van de percelen. Ook bedrijfsspecifieke normen mogen gebruikt worden. Het aantal dieren op het bedrijf wordt gebaseerd op gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in combinatie met de I&R-gegevens. De referentiewaarde is niet verhandelbaar en wordt verleend aan een landbouwer. De referentie kan ook niet worden meegenomen naar een ander bedrijf.

Groei compenseren
Grotere aantallen koeien op een bedrijf ten opzichte van 2013 mogen niet leiden tot vergroting van het mestoverschot. Bedrijven moeten hun groei compenseren met extra grond, met mestverwerking of een combinatie van beide. Grondgebonden groei houdt in dat de veehouder voldoende grond heeft om de extra mest op kwijt te kunnen. Het alternatief is dat de extra geproduceerde mest volledig wordt verwerkt.

Bronnen: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/… en nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

jg
Dan is het nu definitief aan de convenantpartners om de melkveehouderij binnen het fosfaatplafond te houden..........
Hoe meer mestverwerkingscapaciteit , ondersteund door Nevedi?, hoe eerder de sector de 85 miljoen kilo produceert. De huidige verwachting is dat dit begin 2015 een feit is.
anonymous_430
Hoe zit dat met grond? Gaan ze uit van het oppervlak van de meitelling of eigendom?
Hansel
2de vraag, de gebruikersnormen van 2013 worden die aangehouden voor de referentie? Dwz iemand die niet aan derogatie meedeed in 2013 krijgt een hogere referentie en als die nu wel mee gaat doen kan deze daar voordeel uit halen?
Fozzy Bear
Het gaat over fosfaatgebruiksnormen, niet over stikstof. Had je toen grond met hoge fosfaatgehaltes dan had je eerder een overschot. Kon je extra fosfaat gebruiken door te lage gehaltes had je minder overschot.
Hansel
@Fozzy Bear
In fosfaat zit toch ook verschil tussen bouwland en grasland.

Grondgebruik P-toestand 1) 2014 Vanaf 2015
Grasland Hoog 85 80
Neutraal 95 90
Laag 100 100
Bouwland 2) Hoog 55 50
Neutraal 65 60
Laag 80 75
Fozzy Bear
@HanselDaar zit verschil had je grond met laag p dan kon je veel op eigen grond afzetten. Had je alleen grasland kon je ook meer kwijt dan alleen maïsland.. Maar welke normen nemen ze. Per 1 jan 2014 zijn de productienormen net 5% verhoogd. Beter gezegd de korting van 5% is eraf. Nemen ze de oude waarden dan heb je bij hetzelfde aantal stuks vee een uitbreiding van 5%.
Er is sprake dat de jongveenormen per 1 jan 2015 omlaag gaan, hebben de opfokbedrijven dan weer extra ruimte.
Fozzy Bear
@HanselDaar zit verschil had je grond met laag p dan kon je veel op eigen grond afzetten. Had je alleen grasland kon je ook meer kwijt dan alleen maïsland.. Maar welke normen nemen ze. Per 1 jan 2014 zijn de productienormen net 5% verhoogd. Beter gezegd de korting van 5% is eraf. Nemen ze de oude waarden dan heb je bij hetzelfde aantal stuks vee een uitbreiding van 5%.
Er is sprake dat de jongveenormen per 1 jan 2015 omlaag gaan, hebben de opfokbedrijven dan weer extra ruimte.
pieta
@Fozzy Bear
Die 5% is bex.
meelezer10
@pieta
nee hoor de forfaitaire productienormen zijn 5% omhoog gegaan. Kijk maar op de site van dr in de tabbellen.
pieta
@meelezer10
O, dat wist ik niet. Niet zo met bezig. Ik dacht dat alleen in de bex dit van toepassing was.
Wiebren
Het gaat om de plaatsingsruimte op grond die in 2013 gebruikt werd (en mocht worden) voor mestplaatsing. Normaalgesproken staat die in de Gecombineerde Opgave
jg
Wiebren, wat doen de convenantpartners momenteel? Oppewal in Boerderij geeft aan dat het convenant tandeloos is.
Dat is ook zo lijkt me.
+3
Wiebren
Hij heeft ons niks gevraagd dus of dat een journalistiek verantwoorde uitspraak is???
Wij zullen op korte termijn laten weten hoe onze voortgang sinds december 2013 is, welke stappen er al gezet zijn en welke acties/maatregelen nog gaan komen
jg
@Wiebren
Ook SNM geeft haar visie, zij pleiten voor invoering van een fosfaatheffing. Jack Rijlaarsdam heeft een tijd geleden al gewezen op de druk die op de sector zou komen . Hoog tijd voor convenantpartners om de regie terug te pakken.
+2
Wiebren
@jg Ik zie SNM niet in de memorie van toelichting staan die de staatssecretaris bij de wet heeft geschreven. Er is wel uitgebreid aandacht voor de plannen van het bedrijfsleven. Lees de 20 kantjes er maar op na als je dat al niet gedaan hebt. Jij verwart roepen in de media met regie hebben in de discussie. Mijn ervaring is juist dat als je niet directe invloed hebt dat het enige wat je overhoudt het roepen in de media is dat de overheid maatregelen moet nemen.
pieta
@Wiebren
Net zoiets als bij de derogatie? Toen hoorden we jullie ook niet in de media. Was dat ook regie hebben? Geintje!!
jg
@Wiebren
Klopt, maar er worden momenteel door de sector keuzes gemaakt die averechts uit kunnen pakken. Zie andere reacties op dit forum. Wat bedoel je met korte termijn ?
jg
@Wiebren
Klopt, maar er worden momenteel door de sector keuzes gemaakt die averechts uit kunnen pakken. Zie andere reacties op dit forum. Wat bedoel je met korte termijn ?
Wiebren
@jg keuzes van de sector of van individuele boeren, wat bedoel je?
Met korte termijn bedoel ik de komende weken.
Hansel
Uitzondering voor grond
Frans1
Hoe gaat het werken bij opschalen,eerst grond verwerven voordat je groen licht krijgt om te bouwen?
+1
jg
Het bedrijfsfosfaatoverschot is niet verhandelbaar. Voor intensieve bedrijven is het verder opvoeren van de fosfaatproduktie en hun overschotsmest te verwerken HET middel om melkveerechten af te dwingen. Zodoende alsnog verhandelbare rechten. Zo zullen er meer ondernemers zijn die voorlopig niet stoppen maar opschalen om melkveerechten te realiseren.
sorry
Telt de verwerkte mest nu wel of niet mee bij die 85 miljoen?
jg
Wel.
sorry
@jgwat is dan het nut van de verwerkingsplicht
jg
@sorry
Minder druk op de inlandse mestmarkt.
George
Ik lees ergens dat de boete €11 per kg fosfaat is , dat is niet eens zo hoog.
broer konijn
Dat kan nog wel problemen opleveren?
Stel: Ondernemer is in 2014 verplaatst. Heeft een bedrijf gekocht dat in 2013 leeg stond. Zijn eigen bedrijf is verkocht aan andere melkveehouder! LEEG BEDRIJF IN 2013 = GEEN REFERENTIE??
+1
Frans1
Quote:
@broer konijn: LEEG BEDRIJF IN 2013 = GEEN REFERENTIE??

Met referentie wordt het overschot bedoelt,de plaatsingsruimte op de grond heb je als ik het goed heb
matt
Je hebt helemaal geen referentie nodig om koeien te melken.

In theorie kun je op een kavel net zo groot als je stal,zoveel koeien melken als je
Wil.

Je moet dan wel al je mest verwerken,ze presenteren het als grondgebonden
Maar dat is het niet.
Hoe zit het met de grond gebruikers verklaring , die je nu hebt of in de toekomst afsluit, boer boer transport ?
Rilo
Als ik het goed lees mag je je overschot ook gewoon binnen 20 km afzetten, mits daar een contract bij is:

"4Ëš. geheel en rechtstreeks, blijkens een schriftelijke en vooraf gesloten overeenkomst,onder bij regeling van Onze Minister te stellen voorwaarden overdraagt of laat overdragen aan een hemelsbreed hoogstens twintig kilometer van de productielocatie verwijderd liggende locatie van bedrijven indien de overgedragen dierlijke meststoffen op landbouwgrond aangewend worden, .."

zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33979/…
verbi
Komen er ook uitzonderingssregels , of kunnen we ook een beroep doen op overmacht of bezwaar maken? Want dit wordt dus een regeling van niks.De grote worden groter en de kleine worden kleiner(macht van de getallen) Ik begrijp niet dat LTO hier mee akkoord kan gaan.Maar ben gelukkig geen lid meer.
jg
Vreemd dat Lto niet inhoudelijk reageert. Geven alleen aan dat ze tevreden zijn met het tempo van invoering........
-1
Denk er sterk over om lidmaatschap op te zeggen, eerst het gedonder mer de derogatie, nu dit gezeik.
Denk er sterk over om lidmaatschap op te zeggen, eerst het gedonder mer de derogatie, nu dit gezeik.
Coen
ltonoord.nl/mest-en-mineralen/weblog/…

duidelijker kan het niet verteld worden 😄
pieta
Aldus de roepende in de woestijn! Volgens mij breiden ze ongeveer allemaal uit met als gevolg dat er dierrechten ingevoerd worden. Nu kun je nog steeds gewoon uitbreiden dmv extra grond en mestverwerking.
kleifarmer
Wij laten nu mest aanvoeren ,maar kan ik daar volgend jaar dan zelf melkkoeien op houden .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , koeien , melkvee , mestoverschot , grond , dieren , doc , mestverwerking , grondgebonden , fosfaatreferentie , bedrijfsoverschot , fosfaatproductie en fosfaatruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
2