Werkelijke dierdagdosering - Medirund

Beste prikkers,

Ik vroeg mij af of anderen ook al zo hadden gekeken naar het onderstaande.

Hardop durf ik te zeggen dat Medirund een goed functionerend systeem is. Inzicht in de medicijn stromen binnen de voedselketen is ook iets waar ik achter sta. De dierdagdosering die echter wordt berekend is nog in twijfel te trekken. Hierbij wil ik absoluut niet inhaken op het gewicht van een koe en de fluctuerende afname in medicijnen. Bepaalde aannames moeten worden gemaakt. Overigens zou er ruimte moeten komen voor robot boeren met koe-weegbrug, maar dat terzijde.

Het gaat mij om de (zoals in bijvoorbeeld CRV Veemanager op te geven) medicijncorrecties. Het gaat hierbij niet om de derving van dat ene spuitje maar om de grote hoeveelheden medicijnen die buiten de houdbaarheidstermijn vallen. Immers, we schrijven toch allemaal netjes de aanprikdatum op de verpakking en hanteren de termijn die gesteld is na aanprikken? (zoals FC/Qlip voorschrijft). Daarnaast komen nog eens de medicijnen waarvan teveel in een verpakking zit en een groot deel daarvan daarmee overbodig zijn.
Principieel moet ook geweigerd worden overtollige medicijnen preventief op te maken ''in'' dieren onder een motto van baten en niet schaden.

Het kan niet zo zijn dat al deze hoeveelheden maar in de marge zijn. In tegendeel: ze zullen een flinke bijdrage hebben op landelijk niveau.

Een oplossing kan worden gezocht in de richting van retourneren. In mijn beleving moet er een mogelijkheid zijn om even als het ophalen van medicijnen ook medicijnen te kunnen retourneren. Bijvoorbeeld bij de zelfde dierenarts, die heeft reeds toegang tot Medirund. Hierdoor ontstaat er een balans waarbij als resultaat een meer accurate dierdagdosering ontstaat en daarmee ook het inzicht in het medicijngebruik in de sector.

Tot slot.
Wellicht kunnen we dit als sector beter inzetten wanneer geconstateerd wordt dat de dierdagdosering niet meer dalende is en de druk hierop groot wordt. Troefkaartje om een getal naar je hand te draaien.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Het mogen terugbrengen is wel het laatste wat je moet willen, ben het wel met je eens dat er zo'n klein mogelijke verpakkingen moeten zijn, met name voor jongvee.

Laatste keer dat ik keek zat ik op 1,98 dus kan me er verder niet druk om maken.

Lijkt me laag zat aangezien 3 pas signaleringswaarde is en dat je bij 5 pas echt een probleem hebt
Oepke
Wat is je motivatie om niet medicijnen terug te willen brengen die niet meer toe te dienen zijn? Je hoeft er niet een extra rit om te maken, slechts mee te nemen wanneer je nieuw spul ophaalt bij je veearts (of als die langskomt).
Ter aanvulling: Met retourneren bedoel ik niet op geld terug en terug de markt in, dat is inderdaad het laatste wat je moet willen.
+1
sorry
Dan zal er weleens een flesje water terug gaan denk je niet?
Dus gewoon kleinere verpakkingen .....DUS WERK AAN DE WINKEL SJ....en wat meer spul in de tubes orbeseal... of grotere tube's dat kan natuurlijk ook
pieta
@sorry
Ja, daar zit bijna niks in. Schandalig!
Oepke
@sorry
Dat flesje water had ik nog niet bedacht haha! Ik ging waarschijnlijk iets teveel van het goede uit 😉
Het verkleinen van de verpakking is inderdaad dan de betere oplossing.
spotmelker
Ik zat de laatste keer op 0,24 dus "help" ik mijn collega's al aan een goed cijfer wat m.i. niet zoveel toegevoegde waarde heeft. Het is wel eens een keertje spannend om b.v. met celgetal binnen aanvaardbare hoogtes te blijven maar het is verder stressloos melken.
casev
Ik zit rond de zelfde hoeveelheid.

Waar ik me vooral aan stoor, is dat ik geen kleinere verpakking kan kopen, en dus elke keer de helft weg kan gooien, omdat het (flink) over de datum is.

Daarnaast is het wel een hard gelach. Tot voorkort zat er hier elke week wel een blinkend hippe folder in de bus, van een antibiotica producent, en stonden de vakbladen vol mooie advertenties. En nu is dat zelfde spul ineens not done...
Frans1
Vragen om een kuur,geen voorraad,geen geneuzel over aanprikdatum en de werkelijk gebruikte hoeveelheid wordt in medirund geregistreerd.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: Vragen om een kuur

Mag niet. Een veearts mag geen eenheden uitponden. Enige optie is dan dat hij zelf dagelijks komt behandelen.
+1
huub
Wij zitten nu op 0,50

kleinere verpakkingen is denk ik wel markt voor, meestal is het zo dat op een kleinere verpakking een grotere marge zit 😉

Het DDD verhaal is slechts een middel om te monitoren, het moet geen wedstrijdje worden, dit zal leiden tot onder dosering en niet afgemaakte kuren, dat is uit den boze.

Correctie op gewicht? dan komen Fleckvieh boeren nóg lager uit...
pieta
Wat een onzin. Bijna elke injectie/kuur dien je toe obv gewicht. Behalve de kuren voor mastitis maar dat hebben ze nooit(behalve dan die ene die ik had, smiley).
huub
De boer doet dat, maar de rekenmethode's voor de DDD niet.

800 kg behandelen ipv 600kg geeft op papier een 33% hoger antibioticagebruik.

als er ergens veel spreiding in zit dan is het in de hoeveelheid uierweefsel, en laat dat nou in vaste hoeveelheden toegediend worden.
pieta
Quote:
@huub: als er ergens veel spreiding in zit dan is het in de hoeveelheid uierweefsel, en laat dat nou in vaste hoeveelheden toegediend worden.

?
+1
huub
@pieta
De ene heeft misschien wel drie keer zoveel uierweefsel als een ander, bij het droogzetten of behandeling van mastitis kregen ze een zelfde portie AB
+2
Jack Rijlaarsdam
Beste Oepke,

allereerst is het verlagen van de DDD geen wedstrijd, het gaat om deskundig en verantwoord gebruik. Over het 'probleem' dat je schetst, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Bespreek dit met je dierenarts en waarschijnlijk biedt hij je een terugname-service aan. Onze veearts doet dit in ieder geval wel. Niet dat er veel gebruik van wordt gemaakt overigens.
+1
Oepke
Nergens uit mijn tekst blijkt dat ik er een wedstrijd van wil maken. Maar goed.
Wat betreft het adres waar ik hier ben.. Het meest afgewaaide praat komt voorbij en ik doe mijn best om een serieuze post te maken. En ik zit verkeerd? Nogmaals mijn intentie was om te peilen of ik de enige was die hier tegen aanliep.

Ik zal een volgende post van meer diepgang voorzien 😄. Iets in het straatje van dure marktprijzen en tractor vermogen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Oepke: ik doe mijn best om een serieuze post te maken.

Ik gaf toch ook een redelijk serieus antwoord...

Quote:
@Oepke: Nergens uit mijn tekst blijkt dat ik er een wedstrijd van wil maken.

Tussen de regels door lees ik dat je mogelijkheden ziet de DDD te verlagen door ongebruikte ab administratief te verwerken. Wat is het nut? Het gaat er om ab verantwoord te gebruiken, niet om zo laag mogelijk te scoren. Is jouw DDD onder of op de norm zul je van niemand iets horen. Zit je er boven dan dien je je te verantwoorden. Dus registratie op tafel en probleemgevallen bespreken eventueel ondersteund met individuele laboratoriumonderzoeken. Dan komen de overgebleven restanten ook meteen boven tafel als je dit in je registratie hebt verwerkt.

En nogmaals de tip met je dierenarts over terugname van medicijnen te praten, dan is de afgevoerde ab niet alleen in je eigen administratie verantwoord, maar ook in Medirund. Tegelijk worden de restanten dan behandeld als chemisch afval in plaats van dat jij het in de kliko gooit. Dan ben je toch verantwoord bezig...
pieta
Dat van die kleinere verpakkingen klopt. Probleem is de kosten. Voor een andere maat verpakking moeten ze het middel opnieuw laten onderzoeken/registreren. Dat is een kostbaar en tijdrovend proces. Althans dat is mij wijsgemaakt.
Ik heb pas tegen mijn veearts gezegd waarom maken ze verpakkingen per behandeling. Bijv Ketofen per zoveel ml, engemycine per zoveel ml enz
Gewoon genoeg voor een eenmalige injectie of een kuur per koe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , crv , dierenarts , robot , dieren , qlip , marge , medirund en dierdagdosering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
11