Laden mengvoerwagen

Wij willen beginnen voeren met een mengwagen, maar zoeken iets om de mengwagen te vullen. Het is voor een bedrijf waar in de toekomst 100 koeien gemolken zullen worden. Nu vroegen we ons af of een trekker van 80-110pk (4pitter) met frontlader hiervoor geschikt zou zijn? Dit omdat we bang zijn voor veel onderhoud voor vooras etc (het is iets voor lange termijn niet iedere 5 jaar een nieuwe kopen)?

We denken aan trekker met frontlader omdat deze ook handig kan zijn in piekperiodes met schudden harken etc.

Mvg

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Hier kregen we de trekkers met voorladers in het verleden wel kapot, maar shovels zijn net zo goed ook niet vrij van onderhoud, maar wel veel steviger
+1
gezienus
Pak het hier met de pelikaan bak uit de kuil voorlader hebben we al wat gelast en versterkt als je eerst met een kuilvoersnijder of met een kuilhaper hapt en dan met een voorlader er in gooit kun je lang plezier aan je voorlader hebben
wenters
Wij kuilen uit met een AP kuilhapper, omdat dit strakker snijvlak en minder losse mais in silo geeft. Zo minder kans op broei, hoe zit dat bij jullie?
oldhuus
Bij een shovel heb je geen last met kapotte voorladers en voorassen, werken ook veel handiger op het erf. Maar je kunt er natuurlijk geen schudder ofzoiets achter hangen.
Maar ik zou ook even naar uitkiephoogte kijken, meeste mengwagens zijn toch al gauw 3 meter en dat is bij veel shovels het maximum.
puddingbroodje
Bij een voorlader heb je geen last van kapotte shovel.......
+1
jvt
Hier werken we met shovel met kuilhapper; als die kapot is of ergens anders ingezet moet worden dan met de trekker met voorlader met pelicaanbak. Verschil is gigantisch: met de pelicaanbak minder strakke kuilwand en veel meer knoeien op het erf. Pelicaanbak gebruiken we op het jongveebedrijf, vandaar is die aanwezig. Reparatievoorlader trekker is niet iets om je druk over te maken, onderdelen shovel zijn vaak duurder. Natuurlijk wel afhankelijk merk trekker, zou dit liever doen met bijv. een valtra dan met een same, gezien bosbouwkwaliteiten valtra. Hier is voorlader trekker een steyr 9105, maar een 6 cilinder zou beter passen..
Als je alles krap hebt met voeropslag e.d., kies dan altijd voor een shovel..
MTSTAMMINGA
Laden hier alles met trekker met voorlader ,met een gewicht achter in de hef !! Vorige Valtra heeft het 10000 uur volgehouden Weleens probleemen met de voorlader gehad Maar nooit met de vooras
Van de voorlader knapte\buigen het ijzer werk weleens

Niets is makkelijker als gas geefen als hij het niet til 😞

Doe wel snelwissel systeem bij aan af koppelen voorlader en bakken denk ik
valmet6400power
Quote @jvt:
een valtra

Daar zit je mee dat bij de oudere valmet/valtra's de gewichtsverdeling 60/40 is, dat is voor iets tillen in de hef wel gunstig maar met de voorlader werkt dat van je af.. Je bent dan eerder geneigd om gewicht achterin te hangen. Verder zijn Valtra's niet stuk te krijgen 😄
Mispelaar
Een verrijker, we hebben er thuis ook een, niet meer te missen. D.m.v. de uitschuifbare arm kun je ook op plekken komen waar je met een trekker en voorlader niet kunt komen. Heb je kuilen in het land tjah dan kun je beter niet met een zware verrijker komen maar het wil wel.
Kenijor
Niet mengen is stukken goedkoper, ook op de lange termijn
Petro Pelgrum
Kun je deze stelling motiveren?
MaxxuM4ever
@Kenijor koeien geven meer melk met gemengd voer en hebben minder voer nodig per liter melk volgens de directeur van Trioliet gisteren op de radio. Beetje hoog wc eend gehalte maar om mij heen hier hebben bijna alle koeienboeren een mengwagen.
+1
Kenijor
Woon jij in Overijssel ?
+1
Petro Pelgrum
Als je ,,mengt" wil dat nog niet zeggen dat je een hoge voerbenutting hebt.
Zeerserieuzeboer
[maar om mij heen hier hebben bijna alle koeienboeren een mengwagen.]

... een zeer goed argument om er ook 1 te kopen...
In 87 een nieuwe fendt 308 gekocht met orginele fendt 3s frontlader. Ding heeft nu meer dan 11000 uur en pas geleden eerste reparatie aan de vooras. Nieuwe fusee lagers. En ding heeft hier echt geen makkelijk leven met 1400 kg in de hef. Als de lader het niet tillen kan is het te zwaar.

Gewoon onderhoud aan je vooras bijhouden. En als ie toch voornamelijk frontlader werk doet koop je het beste een NIET geveerde vooras. En ook geen bagger spul van carraro o.i.d. Beste gewoon een degelijke ZF.

Frontlader maken ze helaas niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig zie je ze geregeld aan stukken. Onze 3s heeft na al die jaren nauwelijks speling. Alleen paar nieuwe afdichtingen in cilinders en paar kleine lasjes .
+1
oldhuus
Quote:
@Mispelaar: Een verrijker

Dat lijkt mij ook wel wat 😄
basjohndeere
Is een zelfladende voermengwagen niet wat voor jullie?
ROORDA J
VALTRA komt binnen kort met een nieuwe gecombineerde knik en stuur tractor op de markt.Hoge wendbaarheid en snelheid bij laadwerk.
Koop gewoon een mengwagen met snijraam, lengerich ,altijd mooi strakwerk bij de kuilhoop.
gezienus
Moet alles bevestigd wezen en laden duurt toch veel te lang
Petro Pelgrum
Hoelaad je met deze machine dan op 5 kilo nauwkeurig?
johndeere6230
Ww hebben een zelfladende voermengwagen thuis, dat gaat mooi, maar volgende word waarschijnlijk toch een doseerwagen aangezien we alleen gras en mais voeren op dit moment.... maar een verreiker zal ik niet nemen.... erg weinig zicht naast je 😉
gezienus
Quote:
@johndeere6230: waarschijnlijk toch een doseerwagen aangezien we alleen gras en mais voeren

had een mengwagen nu een verdeelwagen mocht ik weer kopen dan wel weer een mengwagen
jan w
Ik denk dat continu dezelfde verhouding voeren belangrijker is dan mengen. Voer zelf met een voerbak achter de trekker. Weeg wel al het voer wat er in de bak komt. s'Winters trek ik voor iedere kant alles in de bak.
711feldliebe
We laden al 8 jaar met de voorlader en een 260 breede kroko bak we voeren nu zn 200 koeien perdag + bij behorend jongvee . Per jaar nog zn 1000 balen vertild. Tot nu toe weinig kapot aleen de draaipunten zitten nieuwe op.en een maar gelijdingstangen . Voorlader word nu wel slechter maar wel al 8 jaar plezier van voorlader flikker je er zo af en dan kan je doen wat je wil... . Schovel kan je niet voor andere werkzaamheden gebruiken
711feldliebe
@johndeere6230 bevalt die nie meer?
johndeere6230
@711feldliebe mengwagen opzich best, maar om alleen gras en mais te mengen.....
johndeere6230
@gezienus

ja mn pa zegt dat vind persoonlijk zn mengwagen eigenlijk ook wel mooier... kost alleen wat meer met aanschaf en diesel. maar metoog op 2015 met meer bijproducten is een mengwagen eigenlijk wel noodzakelijk 😉
valtran113
Ik zal niet een te lichte trekker nemen, meer pk is alles ook zwaarder gebouwd
Melkveehouder BE
Maar een zware trekker verbruikt meer, bedankt voor de tips tot nu toe als ik zorg voor het ding draag kan hij wel 10.000u meegaan zo te horen?
Fendt926Driver
Quote @Melkveehouder BE:
Maar een zware trekker verbruikt meer, bedankt voor de tips tot nu toe als ik zorg voor het ding draag kan hij wel 10.000u meegaan zo te horen?
zorg wel dat de trekker makkelijk te bedienen is. heb zelf een bot vergroeiing over gehouden aan het 3 jaar laden met een trekker (deutz 7807c) waarvan de stoel niet ver genoeg naar achteren kon omdat er een dieseltank achter de stoel zat. en ik met elke keer koppelen met kromme knieen de koppeling intrapte. ook bij de kuil hield ik de koppeling in zodat ik met de rechterhand de happer bediende en met links schakelde. bij de voermengwagen was dat hetzelfde. na drie jaar kapotte knieen. toen maar een shovel gekocht en dat was de oplossing.
later toch ook de andere trekkers moeten ruilen voor een vario omdat met grasmaaien ( 400 keer koppelen per dag) ik savonds niet meer kon lopen enz. dus kijk er wel mee uit. nu zijn de meeste moderne trekkers wel van alle gemakken voorzien maar toch.....
Boemrang
Ik zou ook voor een loader gaan, als die eenmaal hebt kun je hem niet meer missen...
En je hebt altijd de tractor vrij voor andere werkzaamheden...
nielsve
Hier bolt nog een fiat van meer dan 13000 uren rond met een agram voorlader. nog nooit iets aan gescheurd. wel moet je hem goed smeren en op tijd de pennen vervangen. zo'n 5 jaar geleden hebben we nog een mx op een new holland laten zetten en die houd het ook goed vol, enkel moet om goed te zijn jaarlijks de bussen vervangen, maar dat is zo gedaan. wij laden het voor met een pelikaanbak maar snijden het eerst af met een U-snijder en zetten het in de buurt waar we de mengwagen laden. tot slot ken ik wel nog een collega die nogal wat problemen heeft met zijn vooras en die heeft aan de frontlader een zware kuilhapper hangen.
verbi
Een idee om de loonwerker te laten voeren,doen we hier ook is goedkoop en gaat niks kapot 7 dagen in de week en die tijd kan je aan de koeien besteden.Moet natuurlijk wel een loonwerker in de buurt zijn die het kan.
fendtfan16
Quote @MaxxuM4ever:
@Kenijor koeien geven meer melk met gemengd voer en hebben minder voer nodig per liter melk volgens de directeur van Trioliet gisteren op de radio. Beetje hoog wc eend gehalte

Goed dat je het zelf al aan geeft 😉 Dan hoef ik er niks meer aan toe te voegen. 😛

[quote=''@valtran113'']
Ik zal niet een te lichte trekker nemen, meer pk is alles ook zwaarder gebouwd
Behalve de voorlader. Rara wat er dan gaat gebeuren?!
Kenijor
Als de koeien meer melk gaan geven deed je het daarvoor verkeerd.
Petro Pelgrum
Niet verkeerd maar niet goed genoeg
Jasperfendt
Quote @Fendt926Driver:
400 keer koppelen per dag)

Hoeveel bunder gras dan wel niet 😮 Want daar kom ik met een dag maaien(40 bunder) niet aan denk ik.
valtran113
@fendtfan16 jaa dan brekt de voorlader af...
Daarom is een shovel of verreiker ook beter;)
Valtraboerties
Ik zou echt voor een shovel gaan, wij hebben het ook jaren met een voorlader gedaan, hebben nu een niet al te grote shovel, eigenlijk net te klein, maar dat werkt 10x beter dan met een voorlader. Wij hadden ook nog eens grote banden onder de trekker, het stuurde voor geen meter meer. Kleine banden stuurt wel beter maar dan ben je je comfort kwijt.
Ik zeg: Shovel.
newholland6640
Quote @johndeere6230:
erg weinig zicht naast je

Je hebt juist heel veel zicht! Maar rechts is het indd wat minder.:D Maar zou geen shovel nemen. Veel te hoge instap... overal is wat voor te zeggen.

Maar het zicht rechts dat valt reuze mee. Dat is gewoon even een kwestie van wennen!
Fendt926Driver
Quote @Jasperfendt:
Hoeveel bunder gras dan wel niet 😮 Want daar kom ik met een dag maaien(40 bunder) niet aan denk ik.
een tripple maaier aan een 615. dus exclusief aankoppelen en heen en terug rijden is het met beginnen optrekken in 3l dan 4l dan 4s tot eerste bocht dan 2 achteruit 3l vooruit weer achteruit in 2 weer vooruit in 3l 4l en 4s tot de volgende bocht. ene perceel van 11 ha heeft al 13 hoeken en die 3 keer rond zit je al op 351 keer koppelen dan elke keer heen en terug ga je met een tripple niet met 13kmh door de bocht dus van 4s naar 3 s en weer op als je maait perceel is 380m breed min de 3 keer buitenom is nog 42 keer 4 keer schakelen is 168 keer plus die 351 komt op 519 keer schakelen

had ik het dus nog laag aangehouden. want dit is voor 11 ha en moet 45 ha per snede maaien
johndeere6230
@newholland6640

zeg maar rechts nagenoeg niks....
hobbyboer
Quote @Kenijor:
Als de koeien meer melk gaan geven deed je het daarvoor verkeerd.

Zo kun je het idd uitleggen.
Als je met mengen meer melkt, is niet mengen dus verkeerd? 😉
jvt
BE boer, moet je nog een mengwagen kopen of heb je er al een? Weet nog een heeeel mooie Keenan 360 te koop voor een schappelijke prijs. Stuur evt. maar privebericht..
newholland6640
@johndeere6230 Dat verschilt enorm per verreiker. En je kunt er prima mee leren werken.
+1
timvanr
Wij hadden eerst een voolader op onze trekker en nu een terex tl80 en willen niet meer terug.
.
valtran113
Wij hebben een ahlmann werkt fantastisch dat zwenken en ze zijn ook nog praktisch! als je dan in een verreiker of knik shovel gaat zitten is dat wel even wennen....
newholland6640
@Petro Pelgrum Als je iets doet moet je het goed doen, dat is met mengen netzo. Dus als je het niet goed doet..
valtraaa
Een shovel werkt veel soepeler of een zelfladende voermengwagen werkt ook super
burnie
Wat brengt mengen eigenlijk méér op als je alleen gras, mais en wat enkelvoudige grondstoffen voert?
Husqvarna
Quote @newholland6640:
Maar zou geen shovel nemen. Veel te hoge instap... overal is wat voor te zeggen.

Wat doe je er mee, voer laden; silowanden van 2 meter hoog, parkeer je de shovel voor het snijvlak stap je zo de kuilbult op.
newholland6640
@Husqvarna

Als je een shovel hebt/ verreiker ga er echt nog wel meer dingen mee doen dan voer laden.
MF6465dynashift
@Fendt926Driver ja dat probleem met niet kenne lopen savonds heb ik nog wel is met balen laden, als je 100 balen naar huis moet rijden trap je denk wel 500* de koppeling in. Nou hebben we bij de nieuwste trekker bij ons dat je ken koppelen met je vooruit/achteruit flippertje, trap alleen koppeling in met starten
Valtrapowerr
Trekker met voorlader wil prima.
Netjes regelmatig smeren en niet lomp doen.
Kan prima minstens 10 jaar mee vooruit 😄
Valtrapowerr
Quote @newholland6640:
Als je een shovel hebt/ verreiker ga er echt nog wel meer dingen mee doen dan voer laden.

Geldt voor een voorlader ook.
Je zult vast gelijk schreeuwen dat dat dingen gaan zijn die eigenlijk niet kunnen, maar er zijn veel dingen die prima met een voorlader kunnen.
Maar er is een grens ja.
Maar voor het meeste boerenwerk kan het prima.
+2
avondrood
Voer laden met een geode kuilhapper is een must tegenwoordig. Mooi strakke snijvlakken wet broei tegen gaat. Een degelijke machine is makkelijk. Zorg voor een voertuig met een geode olieopbrengst zodat je de voorlader op frame van shovel/verreiker snel kunt bedienen. Een kuiluithaalwagen met mes (1 gang system) scheelt veel heen en weer lopen van trekker naar shovel.
Husqvarna
@newholland6640
Ja eindeloos veel klusjes, silowanden van een paar ton geen probleem, bigbags van 1000 kilo aan een jip, 200 kuub grond een gat in schuiven, bomen rooien, sloten, baan maken, kuilbult afdekken, betonplaten leggen, straatstenen rooien, enz enz sta toch wel eens op 2 wielen, zal met een voorlader ook allemaal wel kunnen, maar vind ze wat instabielig.
BartFarming
Wij hebben eerst ook met een voorlader gewerkt, maar later een shovel gekocht. Werkt veel fijner en met een shovel kun je ook nog veel andere dingen heel fijn mee doen. Geldt ook wel voor een voorlader, maar met een shovel ben je toch een heel stuk wendbaarder dan met een trekker met voorlader.
jvt
Hier dus allebei, en allebei hebben ze voordelen en ook nadelen. Zou ze allebei dus niet meer kunnen missen ( eigenlijk allemaal, en minishovel, en bobcat, en 2 shovels en voorladertrekker). Allemaal oud, en als er een keer iets niet loopt, kun je dit altijd opvangen met de andere machine...
+1
cs-agrar
Je hoeft niet heel bang te zijn voor absurde reparaties aan voorassen en voorladers, tenzij je de spullen absurd gaat gebruiken. Werken hier nu 13jr met voorlader, en nooit rare dingen aan voorlader of trekker gehad.
1e voorlader met 10jr ingeruild, was helemaal niets mis mee maar paste niet meer op de nieuw aan te schaffen trekker, hoorde een grotere lader bij. De eerste "voorladertrekker" is nog steeds op bedrijf, en ook de nieuwe lader past aan deze trekker. Altijd handig en voorzieningen zaten er toch al op. Voordeel van JD, je rijkoppeling blijft gewoon heel. Voorlader ook JD. Het spul krijgt het niet kado, ook de huidige zwaardere trekker, 6430, rijd meermaals op de de voorwieltjes.
Tip, brede (voor)banden op de voorladertrekker zijn leuk, maar niet echt handig. Nu 540mm, volgende set gaat toch naar 480mm, is breed genoeg, goedkoper en slijt heel wat minder, terwijl je trekker ook nog iets krapper kan draaien. Een extra achtergewicht is ook geen overbodige luxe bij trekkers met zware kuilhappers. Hoeft 4wd niet steeds aan en reduceert kans op stukke spiegels (omdat de trekker er op ligt).
Op ander bedrijf 2jr met een verreiker gewerkt, deze machines zijn gemaakt om te laden en manouvreren met lasten in kleine ruimtes, gewoon ideaal.
Dat je rechts minder ziet, verschilt aardig per merk, maar wen je snel aan. Zit daar ook grote spiegel, schoon houden en in kijken en je hebt geen probleem met de rechterkant.
Succes met je keuze.
Mengen of juist niet, dat is een keuze per bedrijf en ondernemer. Neem een tijdje een demo en kijk of het je bevalt en bij je past. Kijk of het ook brengt wat je ervan verwacht.
Als je een en ander niet voor elkaar hebt ben je aardig tijdje aan het voeren wat elke dag terug komt. En tijd is niet iets wat de meeste mensen over hebben.
Afgelopen iemand hetzelfde geadviseerd, en deze man heeft toch maar weer een nieuwe blokkenverdeelwagen gekocht, paste toch beter bij hem en zijn systeem.
trekkerfanz-h
Waarom perse met een voorlader gaan vullen? Niet gekeken naar een zelfladende voermengwagen simpele 2 wd trekker ervoor en je bent klaar.

Kan je misschien ook vertellen waarom je het nut inziet van een voorlader trekker om te schudden en te harken? Eerste wat wij altijd deden is dat ding eraf als je hem een dag niet nodig heb scheelt enorm in wendbaarheid ze zit toch de hele tijd met dat ding in de weg en hij is er zo op en af.
JD5620
Quote @valmet6400power:
Verder zijn Valtra's niet stuk te krijgen
Alles kan kapot 😉 😃
JD5620
@Melkveehouder BE als het jou niet uitmaakt of het voeren een 5/15 minuten langer duurd zou ik een trekker met voorlader nemen bvd een jd 6090RC of een Claas Arion 410.

Als je graag sneller willen voeren een verreiker bvd een Weideman kniklader of Manitoe kniklader. Die zijn gemaakt voor zwaarder til werk. Succes met je keuze.

[
]

zo'n kniklader is ideaal vooral voor het voeren.
jvt
Manitroep!
newholland6640
@JD5620

Jij gaat niet met zn machine voeren Bob 😉!
JD5620
newholland6640
@JD5620

Veel te licht
newholland6640
@Valtrapowerr

Beetje balen verplaatsen is nog wel anders dan met kuilhapper he 😉!
JD5620
@newholland6640 die verreikers kunnen heel wat hebben hoor
newholland6640
@JD5620

Oke, dan verkijk ik me erop hoe zwaar hij is indd, leek haast op een minishovel.
sassinga
Trekker met voorlader kan prima,wij hebben een claas celtis 436 met claas voorlader, 86 pk en werkt al 5 jaar naar volle tevredenheid. voeren er 125 koeien en bijbehoren jongvee mee.trekker heeft al meer dan 4500 uur zonder problemen gelopen.
JD5620
@Petro Pelgrum met een verreiker bedoel je??
Petro Pelgrum
Nee, met een voermengwagen met zaagmes achterop, hoe kun je hiermee precies laden?
Valtrapowerr
Quote @newholland6640:
Beetje balen verplaatsen is nog wel anders dan met kuilhapper he !

Alsof ik dat niet weet...werk er zelf ook wel eens mee...
newholland6640
@Valtrapowerr

Ja oke, dat weet ik dus niet. Aangezien jullie thuis niet met een kuilhapper werken.
deutz3.70power
Quote @trekkerfanz-h:
Kan je misschien ook vertellen waarom je het nut inziet van een voorlader trekker om te schudden en te harken

Hij bedoelt volgens mij: met een trekker ( met voorlader ) kun je in de piekperiodes ook nog schudden, met een shovel of iets dergelijks niet.
ares697
Als je hem vooral voor laden gebruikt is een Merlo verrijker met hefinrichting misschien wat?
+1
cs-agrar
Kan nog wel eens zijn dat je voor de meerprijs van die hefinrichting, incl pto, meer kwijt bent dan een gebruikt trekkertje erbij. EN dat is dan toch weer net ff handiger.
fendt-412
Quote @newholland6640:
newholland6640 - 7 uur geleden �

@Valtrapowerr

Beetje balen verplaatsen is nog wel anders dan met kuilhapper he !

valt ook wel mee. Ben bij bedrijf geweest waar ze met zon shovel, misschien een slag zwaarder 80-90ton per dag voeren, machine maakt 3000uur per jaar. Scheelt al enorm dat je starre assen hebt met knikpunt ipv 4 draaiende wielen.
dx11
Quote @fendt-412:
machine maakt 3000uur per jaar

Ja om alleen te voeren? Als je 8,5 uur op een dag aan het voeren bent zou ik toch mijn management maar eens aanpassen
+1
dx11
Quote @wenters:
Wij kuilen uit met een AP kuilhapper, omdat dit strakker snijvlak en minder losse mais in silo geeft. Zo minder kans op broei, hoe zit dat bij jullie?

Dat is de reden dat wij het bij een kuilvoersnijder houden
Petro Pelgrum
Wij doen het met een bak met klem.
Schrapen elke keer 10 cm van de voorkant af en hebben nog geen warm voer voor het voerhek.
fendt-412
Quote @dx11:
Quote @fendt-412:
machine maakt 3000uur per jaar

Ja om alleen te voeren? Als je 8,5 uur op een dag aan het voeren bent zou ik toch mijn management maar eens aanpassen

die beste man levert alleen in 3weken al meer melk af dan een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland in een jaar 😉

Grotere voerwagen heeft ook geen zin, kom je niet uit met aantal rantsoenen en 2x voeren per dag, grotere shovel brengt dan ook niks als je toch steeds met halve bakjes netjes af moet laden. Niet boven de 2% afwijking laden doe ik ze niet na..
bram power
@Melkveehouder BE wil je niet liever een zelfladende voermeng wagen lijkt mij makkelijker 😉
volvo lm 621
Valmet 6400 met voorlader en kuilvoersnijder achter.
blokken snijden en porties maken met lift.
doseerwagen in lagen laden.
vroeger met kuilhapper,maar dit morst meer voer.
Ik denk dat shovel meer diesel neemt
johndeerefavo
Wij laden onze voermengwagen met een John Deere 6110, 94 pk en de vooras is nog steeds goed. We laden hem met een halve kuilvoersnijder voorop de voorlader 😉
renault 106-54
Wij hebben een trekker met voorlader voor een zelfladende BvL staan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , koeien , voerwagen en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
51
WEERGAVES
32