Melkprijsvergelijking 2013: Nederlandse zuivelbedrijven presteren zeer goed

‘Jonge boeren zien weer uitdaging in melkveebedrijf’

Nederlandse zuivelbedrijven presteren goed op internationale markt


De Nederlandse zuivelondernemingen FrieslandCampina in Amersfoort en DOC Kaas in Hoogeveen doen het goed op de internationale markt. Ze staan, uitgedrukt in uitbetaalde melkprijzen, in de kopgroep van een ranglijst van zestien Europese zuivelbedrijven over het jaar 2013.

Dit blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking 2013, die jaarlijks in opdracht van LTO Nederland wordt gemaakt en vanmiddag is gepresenteerd op het melkveebedrijf van Harry Schalkwijk in Montfoort. Friesland Campina presteerde het afgelopen jaar opnieuw goed met een gemiddelde uitbetalingsprijs van 40,95 cent. De onderneming profiteerde meer dan concurrenten van ontwikkelingen op Aziatische afzetmarkt (babyvoeding!). Naar verhouding bleef de prijsontwikkeling op de Europese thuismarkt (consumptiemelk en overige zuivelproducten) wat achter.

FrieslandCampina consolideerde zijn derde plaats en slaagde er met een gemiddelde uitbetalingsprijs van 40,95 euro per 100 kg melk in het verschil met de twee koplopers fors te verkleinen. De onderneming profiteerde meer dan concurrenten van ontwikkelingen op Aziatische afzetmarkt (babyvoeding!). DOC Kaas steeg in de prijsvergelijking van de achtste naar de vierde plaats met een uitbetalingsprijs van 38,97. De bedrijven hadden te maken met een iets tegenvallende prijsontwikkeling op de Europese thuismarkt (consumptiemelk, overige zuivelproducten).

Willem Koops van het Productschap Zuivel (PZ) gaf daar een toelichting op de cijfers en voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij ging in op ontwikkelingen in de melkveehouderij en de zuivelwereld. Volgens hem gaat 2013 de geschiedenisboeken in als het jaar met een historisch hoge melkprijs. Als gevolg van de toenemende vraag naar zuivelproducten wereldwijd steeg daarna het ene record na het andere (zie milkprices.nl/). Door de hoge melkprijs is de sfeer onder melkveehouders duidelijk verbeterd, meent Romijn. Hij is optimistisch over de toekomst van melkveehouders, zo blijkt uit zijn voorwoord van de prijsvergelijking: “Zeker in Nederland zien jonge boeren er weer een uitdaging in om het melkveebedrijf van hun ouders over te nemen en verder te ontwikkelen”.

De goede melkprijs leidde ook tot een hogere melkproductie, die goed is opgenomen door de markt.
De opgelopen melkproductie nam voor de Nederlandse melkveehouders ook een historisch hoge superheffing met zich mee: het landelijk quotum werd met 4% overschreden, hetgeen de sector op een boete (superheffing) kwam te staan van 132 miljoen euro. Zo heeft de melkquotering in de EU een negatieve invloed op het vermogen van de melkveehouders om te kunnen profiteren van betere omstandigheden op de internationale zuivelmarkt.

Voor 2014 zijn de verwachtingen volgens Romijn gematigd positief: er wordt rekening gehouden met een wat lagere maar wel redelijke stabiele melkprijs, maar ook de voerkosten laten een dalende lijn zien. Dit voorjaar onderscheidt zich bovendien door een goed kuilvoerwinning. Per saldo kan 2014 opnieuw een gunstig jaar worden voor de melkveehouders.

De Internationale Melkprijsvergelijking wordt gemaakt in samenwerking met de European Dairy Famers (EDF). De nieuwe berekeningen zijn voor de laatste keer uitgevoerd door het Productschap Zuivel, dat met ingang van 2015 stopt met zijn activiteiten. De prijsvergelijking wordt volgend jaar overgenomen door de onlangs opgerichte brancheorganisatie ZuivelNL.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , friesland , kaas , zuivel , doc-kaas , voorjaar , productschap-zuivel , melkproductie , melkveehouders , doc , friesland campina , superheffing , dairy , melkveebedrijf , jonge boeren , melkprijsvergelijking , toekomst , saldo , zuivelnl en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!