Zachte landing cruciaal ??

Dijksma stelt in een brief aan de kamer dat een zachte landing voor de melkveesector cruciaal is. Waarom ??

Als een zachte landing zo cruciaal is zal ze verder willen gaan dan een beetje vetcorrectie. Ze schijnt te werken aan een plan waarin ook maatregelen voor een zuivelcrisis opgenomen worden.
Denk dat ze de garantie af gaat geven dat Nederland nooit en te nimmer boven het fosfaatplafond gaat komen door concrete voorstellen in haar nieuwe mestwet. Dierrechten helpen hierbij niet omdat de fosfaatproduktie per dierrecht simpel te verhogen is.
Alleen een heffing per kilo fosfaatoverschot op bedrijfsnivo zal werken.Starttarief ca 200 euro per kilo overschot.

Deel dit topic

Reacties

+1
ejb
Ten eerste plaats je een link zodat een ieder die dat wil de brief vlot kan gaan lezen.

ten tweede slaat jou gedachtegang nergens op

ten derde kun je denken beter aan een paard over laten want die heeft een groter hoofd
jg
Bericht staat op boerderij.nl
verbi
Heb het idee dat jij in ieder geval geen fosfaatoverschot hebt en je de collegas die dat wel hebben zo snel mogelijk wilt opruimen met je voorstellen.Ben ik blij dat je geen minister bent.En ja ik heb een groot overschot,en denk even na voor je iets hier neerzet,ambtenaren kunnen ook lezen.En niemand weet wat ze met dat fosfaatplafond gaan doen dus maak ze verder niet wakker.Het stukje slaat nergens op.
+1
jg
@verbi
Jij wil liever melkveerechten ipv groeimogelijkheden voor grondgebonden bedrijven?
+2
jg
@verbi
Opruimen slaat nergens op. Fosfaatoverschot kun je opheffen Door grond aan te trekken.
+1
Hansel
@verbi
Laat je niet gek maken verbi,
Ze kunnen mijns inziens bedrijven met een overschot niet terugzetten.
Als er een heffing komt zal het een heffing worden boven je fosfaatplafond van 2013, anders wordt deze voor niets in het leven geroepen.
Dus bedrijven zonder plafond moeten als ze meer als hun hectares fosfaat produceren heffing betalen.
En intensieve bedrijven zullen meer mogen produceren omdat ze de fosfaatrechten verworven hebben.
En Verbi als ze verhandelbaar worden heb je mocht je ooit stoppen een extra zakcentje.
Dus laat JG maar l*llen tis net hoe het bekijkt.
pieta
@Hansel
Het is een scenario wat jij schetst. Maar het kan net zo goed anders worden. De fosfaatreferentie is opgezet voor de mestverwerking en het voorkomen van dierrechten. Overschrijding van het fosfaatplafond werd er nog niet bij genoemd. Zoals het er nu uitziet krijg je een referentie ter grootte van je overschot in 2013. Overschot en produktie zijn niet elkaars gelijke. En daarmee heeft je overschot ook niet direct te maken met het fosfaatplafond. Dat gaat namelijk over produktie. Maar jij denkt dus dat zometeen de bedrijven die grondgebonden uit gaan breiden ook het gelag gaan betalen.
verbi
@jg
Grond aantrekken voor 70000 euro om je fosfaatoverschot op te heffen of huren voor dik 2000 euro.En dan mag je ongeveer 2 koeien meer houden,nee dat wordt hem niet maar dat weet je zelf ook wel.Dierrechten invoeren dan kan ieder die dat wil uitbreiden of stoppen, want wat ze nu willen gaat echt niet werken veel te omslachtig.Dus mijn opmerking slaat wel ergens op!
verbi
@jg
Juist geformuleerd
Hansel
@pieta
Ik weet het niet, ik denk dat fosfaatproductie uitbreiding op bedrijfsniveau boven de referentie van 2013 zal gedaan moeten worden dmv uitbreiding grondareaal behalve als je nog geen referentie hebt dan mag je uitbreiden tot dat je een referentie gaat krijgen dan stopt het, mits je je grond areaal uitbreid.
Hoe bedoel je dat bedrijven die grondgebonden uitbreiden het gelag gaan betalen?
Ik denk dat iedereen met een overschot grondgebonden moet uitbreiden om een heffing te voorkomen.
+1
jg
@verbi
De denkfout van velen is dat je melkkoeien kunt gaan houden zonder grond. Melkveehouderij moet beginnen met grond en niet met stront.
En inderdaad : grond is duur , dat is echter geen legitimatie voor intensiveren. Grote uitbreiding zonder grond is eenvoudig rond te rekenen als je de verkeerde aannames doet. Het rendement in de praktijk zal negatief zijn , zeker voor de sector als geheel.
gaitwillemjan
@verbi
zijn we net van het quotum af,want was het argument gemiddeld hat een veehouders bedrijf 6 cent quotum kosten.
gaan we dierrechten invoeren(snap er niks meer van)zal wel aan mij liggen !!!!
pieta
@Hansel
Je referentie doet niets af aan een eventuele overschrijding van het fosfaatplafond. Als elke melkveehouder in Nl uitbreidt met grond stijgt de fosfaatproduktie(tenzij we besparen met bex/kringloop) en gaan we over het fosfaatplafond heen.
Hansel
@pieta
klopt,
dan evt. een max % verhogen tov 2013, ook mooi
pieta
@Hansel
Ik heb ook een overschot maar leg me nou eens uit waarom ze juist dat zouden gaan doen. Andersom kan net zo gemakkelijk, elk jaar de overschotsreferentie laten dalen totdat we grondgebonden aan het fosfaatplafond zitten. Om maar eens iets te noemen.
Hansel
@pieta
Ja dat kan ook........
jg
@pieta
Een soort Rek. Courant.
Frans1
Quote:
@Hansel: omdat ze de fosfaatrechten verworven hebben.

Niet helemaal waar,er is in 2013 geinventariseerd wie een overschot had en hoeveel en vanuit die referentie lijk je maar 1 kant op te kunnen,en dat is meer richting grondgebonden,en terecht.Ben het met jg eens,de ruimte die er nog is moet benut kunnen worden door diegenen die het ook zelf plaatsen kunnen
jg
EJB, het woord cruciaal betekent dat de nederlandse melkveehouderij zonder zachte landing niet kan voortbestaan, toch raar ?
ejb
De brief die de minister volgende week aan de kamer wil sturen waarvan de exacte inhoud dus nog niet bekend is en dus ook niet te lezen op boerdrij.nl heeft de minister maar 1 doel en dat is goodwill kweken bij de melkveehouders, dit nadat zij zeer grote blunders heeft gemaakt bij het binnenhalen van de derogatie want daar heeft zij onnodig veel weggegeven.

wat ik haar het meest verwijt is het feit dat oostelijk zandgrond ook maar 230 kg N uit dierlijke mest op het land mag brengen bij derogatie terwijl daar heel keurig aan de geëiste maximale 50 mg nitraat in grondwater voldaan word en er dus geen enkele reden te bedenken is om deze verscherping door te voeren maar betekend voor de boeren in o.a.Overijssel 5 kuub mest per ha extra en volstrekt onnodig afvoeren. dus voor mij kan Dijksma niet gauw genoeg vervangen worden

het hele woord fosfaatplafond komt in voorstel zachte landing aan Brussel niet voor omdat zij samenwerkt met Duitsland en Oostenrijk.

over zachte landing vind ik ook dat de Nederlandse boer zichzelf ook een spiegel mag voorhouden
demelkboer
Er wordt nooit bij gezegd hoe de fosfaat productie wordt berekend. Waarschijnlijk weer fosfortair. Die is echter gebaseerd op rantsoenen van voor de minas en totaal niet representief. Maar we weten inmiddels hoe het zitten met politiek mest en het doen van aannames........
-1
arie.j
Met een zachte landing bedoelt ze, zo staat in het artikel, minder superheffing betalen dit laatste jaar.
Dus proberen dit lopende jaar vele tientalle miljoen voor Nederlandse boeren te verdienen.
Zodat de Nederlandse melkveehouders straks niet met een paar honderd miljoen de EU kas moeten spekken.
Daar doet ze haar best voor schrijft ze , een erg goede zaak.
En cruciaal, want dat woord betekent gewoon "heel belangrijk".
Heel veel miljoenen naar Brussel brengen is voor melkveehouder een erg slecht iets.
Je gezwam over fosfaatplafond e.d. doen daar bij niets ter zake.
Over 10 maanden is heel de quotering weg ,dus extra productie door supperheffing kun je hooguit een enkele maand uitstellen, maar niet afstellen.
Dat het melkveehouders belang ook jou ter harte gaat is doorgaans bar weinig van te merken.
Het komt bij jou meestal op het zelfde neer.
Namelijk al mogelijke schrikverhalen uit de kast halen om de gevolgen van meer productie zou gruwelijk mogelijk voor te stellen.
Ben je soms een mol van Groenlinks of de Pv/d Dieren?
+1
pieta
Quote:
@arie.j: Ben je soms een mol van Groenlinks of de Pv/d Dieren?

De partij voor de dieren zou een mol nooit achter de computer zetten. Dat is toch niet natuurlijk.
+1
Cornelis
Arie doe eens een beetje normaal zeg.
George
Een beetje normaal discussiëren is heel moeilijk voor onze oude rot buiten het vak. Hij kent maar een gelijk en dat is zijn eigen mening.
+1
jg
Arie, ik ben zelf melkveehouder. Probeer alleen de discussie over het fosfaatplafond uit te diepen. Zodat alle mogelijke gevolgen en oplossingen besproken worden. Feit is dat er nog steeds melkveehouders zijn die denken dat door mestverwerking er onbeperkt gegroeid kan worden, nee dus. Het zou belachelijk zijn dat door verdere intensivering de grondgebonden groei beperkt gaat worden.
Daarbij wil ik best erkennen dat zaken soms scherper neergezet worden dan de praktijk later laat zien. Onderschat echter niet de gevolgen van overschrijding van het fosfaatplafond want juist dat is niet in het belang van melkveehouders.
pieta
Quote:
@jg: Onderschat echter niet de gevolgen van overschrijding van het fosfaatplafond want juist dat is niet in het belang van melkveehouders.

Noem ze eens. Wellicht komen er dan dierrechten? Boete voor wie meer produceert dan voorheen?
+1
jg
@pieta
Fosfaatplafond voorwaarde voor derogatie, dus combinatie van melkveerechten en geen of lagere derogatie ? Tevens heb je dan als sector al je geloofwaardigheid naar politiek en NGO's verspeeld.
ejb
Als je boer bent is het niet erg om je boerenverstand te gebruiken hoor
arie.j
Een poging van Dijksma om dit laatste jaar minder superheffing te betalen zit jij vast te vast te breien aan het fosfaatplafond.
Wie wat nadenkt weet je dat zo’n beslissing over minder betalen pas (op zijn vroegst) over enkele maanden definitief kan zijn.
Wat heeft dat dan voor invloed op de productie als binnen een paar maanden daarna toch heel de quotering afgelopen is?
Mijn inziens zit je hier iets aan elkaar te plakken wat geen verband heeft
Het gaat Dijksma in dit geval over minder geld van boeren naar Brussel, en verder niets.

Wat het fosfaatplafond betreft, dat is zover ik weet een Nederlandse herenafspraak
Geen Brussels accoord of dictaat
+1
pieta
@jg
Hoe vaak heeft de politiek haar geloofwaardigheid al verloren? En bij die NGO's zijn ook zeker zaken te vinden die niet in orde zijn.
jg
@pieta
Wie maakt het beleid?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arie.j: Wat het fosfaatplafond betreft, dat is zover ik weet een Nederlandse herenafspraak
Geen Brussels accoord of dictaat

Lees pagina 2 laatste alinea
Grasbaal
De overheid en bedrijfsleven hebben in een con-venant vastgelegd dat de maximale mestproductie van de rundveehouderij 85 miljoen kilo fosfaat mag zijn. Let wel, een convenant heeft in een rechtszaak geen enkele waarde.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
jg
@Grasbaal
Zijn melkveerechten op basis van 2012 dan een goed alternatief ??
Rechters zullen het algemeen belang meewegen.
+1
matt
Quote:
@arie.j: Zodat de Nederlandse melkveehouders straks niet met een paar honderd miljoen de EU kas moeten spekken.

moeten niks dit is een vrijwillige keuze,dat de zachte landing
cruciaal is ben ik het niet mee eens.

dat Dijksma de garantie afgeeft,nooit en te nimmer boven het fosfaatplafond te komen.
in ruil voor zachtelanding,daar moet ik alleen maar
om lachen 😃
arie.j
Quote:
@matt: om lachen

Natuurlijk is zo iets lachwekkend,.
Wie zoiets verondersteld doet net alsof Nederland alleen korting op de superheffing zou kunnen krijgen
Maar als er al korting zou komen op de superheffing, dan is dat een maatregel voor alle landen in de EU
+1
George
Het is in ieder geval een eigen keuze om ver boven je quotum te melken en dan loop je gewoon het risico dat je superheffing moet betalen. Geduld is een schone zaak maar de huidige lichting melkveehouders zijn vrij ongeduldige types.
+5
pieta
Af en toe vind ik het er wel op lijken dat die "gekke boeren" die in 2013 maar gewoon hebben doorgemolken en volop vee hebben gehouden en daarmee ons richting het fosfaatplafond hebben gestuurd zometeen ook nog beloond gaan worden. En als de prijs daarvoor een keer superheffing betalen blijkt te zijn was het misschien wel een goede investering.
Coen
Het was toch wel duidelijk dat "maximaal vee op je stallijst" het credo voor 2013 was
jg
Daarom is het voor Lto en Nzo zo lastig hoe hiermee om te gaan.
Echter het vastleggen van een referentie over 2013 betekent niet dat deze blijvend is. Zijn de dierrechten ook niet generiek gekort?
+1
matt
En dat noemen ze dan,een grondgebonden en duurzaam mestbeleid..
Dre van Helmond
Pieta dat was ook niet zon gekke beslissing volgens mij.
Dat is nu je fosfaat referentie!
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: het was toch wel duidelijk dat "maximaal vee op je stallijst" het credo voor 2013 was

Je kunt toch ook wel vee hebben zonder te melken. Bij mij was het vorig jaar ook vrij gezellig met runderen rond het huis. Melken heb ik niet veel gedaan. Kon echt niet uit voor 15 cent per liter (melkprijs minus quotumkosten).

Gewoon geduld hebben. Met beetje geluk krijg ik wel weer aardige fosfaat referentie, die met beetje meer geluk ook nog verhandelbaar wordt. Zoals ik al vaker gezegd heb, er is als boer meer geld te verdienen als makelaar in allerlei rechten dan met boeren, erg sneu, maar ja, we zijn ondernemer dus dat doen we dan maar.
pieta
@jan is hobbyboer
Volgens mij moet je eerst een overschot hebben en dan krijg je voor het overschot een referentie. Wij hebben overigens ook wel behoorlijk wat vee gehouden. Ik ben gewoon benieuwd hoe ze eea in de praktijk tot stand gaan brengen. Een pure overschotreferentie zegt natuurlijk maar heel weinig over productie. Wellicht gaan we terug naar het oude grondgebonden fosfaatrecht en het rundveefosfaat. Vroeger "zakte het rundveefosfaat" de grond in als je grond bijkocht. Wellicht dat nu ook weer zoiets op stapel staat. Ook dit begrenst de productie niet direct maar maakt slechts de drempel voor overschotbedrijven hoger.
+2
jan is hobbyboer
@Pieta: over de rechtvaardigheid van het systeem hoor je mij ook niets zeggen. Ik weet ook wel dat al die regeltjes gebaseerd zijn op drijfzand. Alleen de strekking van die 16.5 miljoen andere Nederlanders is dat als je de boeren hun gang laat gaan staat binnen de kortste keren alles weer vol met koeien, varkens en kippen en dat is iets dat die 16.5 miljoen andere Nederlanders niet willen. Die hebben Mevrouw Dijksma opdracht gegeven om de zaak dicht te timmeren, hoe maakt niet uit, als er maar niet meer dieren komen.

Fosfaatregels zijn net als veel andere regels volledige willekeur, omdat je in 2013 toevallig wel of geen vee had bepaald hoeveel rechten je krijgt. De mensen die alles maar volgezet hebben met dieren (waaronder ikzelf ook, ik had vorig jaar ook wel toe gekund met 10 dieren, maar er liepen er op gegeven moment bijna 50) worden daarvoor beloond. Dat slaat natuurlijk nergens op. Maar ja, dat is inherent daar deze ikkeh, ikkeh ikkeh maatschappij.
+2
ejb
salland.ltonoord.nl/nieuws/…

vind dit wel een leuke actie
Grasbaal
De voorgaande mestwetgeving heeft geleerd dat de boetes soms laat komen maar ze komen altijd. Ik zou dus niet rekenen op een minieme boete:

Column Robert Bodde:

Of de (melk)veehouderij dit jaar het fosfaatplafond van 173 of 85 miljoen kilo overschrijdt, blijkt eind 2015. Dan is ook pas helder hoeveel boeren niet aan hun verwerkingsplicht hebben voldaan. Voor de overtreders voor de rechter staan, passeren nog eens twee jaren. Gezien de nieuwheid van de regels en de te verwachten hectiek rond VVO’s eind dit jaar – veehouders duiken er, zoals altijd, pas een week voor de deadline in – is een beroep op overmacht kansrijk. Gevolg: een minieme boete ergens in ’18.

Complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatoverschot , dierrechten , mestwet , dijksma , fosfaatplafond en vetcorrectie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0