Bemestingsplan

Zojuist aangemeld voor de nieuwe Derogatie. Kom ik bij deze waslijst met eisen over het ``Bemestingsplan``

mijn.rvo.nl/documents/13225/…


Ik neem aan dat jullie allemaal een keurig plan hebben opgesteld, en deze ook echt elke keer aanpassen....

Of ben ik de enige die dit echt volkomen idiote bureaucratie vind... ?

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Heb al 65% van mijnkunstmest verstrooi momenteel van wat ik mag strooien !!
En melk altijden met een urem van ondere de 20 ??
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: melk altijden met een urem van ondere de 20

Laatste tank ureum van 8 met 3,60% eiwit. Gras groeit zo hard dat er geen kleur op is te krijgen.
casev
8??????
Dat is wel heel laag. Heb je ze buiten in een natuurgebied gejaagd of zo?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@casev: een natuurgebied

We boeren toch allemaal met de natuur?!

De koeien lopen voor de tweede maal op een perceel, was 4 mei gekuild daarna 200 kg Kas en 12 m3 drijfmest. Normaal voldoende, met deze groei echt te kort. Mooi die papieren mestwetgeving...
+1
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam
gras zonder kleur groeit niet hard. De bemesting zoals je beschrijft en dan nu pas voor de 2e keer koeien erin, komt bij mij niet zo bijzonder over. Over algemeen zit er weinig kleur op gras, het heeft eerder met een tekort aan meststoffen te maken dan met hard groeien. Jij hebt direct na bemesting waarschijnlijk die kwak water er overheen gehad. Reken maar dat je sloot er dan harder van geprofiteerd heeft dan het gras
Farmer_
@cs-agrar
Heb hier 1x 25kuub drijfmest gegeven in maart, daar hebben we 3x op beweid en het gras was nog donkergroen, de 4de x werdt het wat lichter groen, weer tijd voor stront erop 😄
cs-agrar
@Farmer_
dat zwarte poedertje is wonderlijk spul..
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: dat zwarte poedertje is wonderlijk spul..

Net waar je in wilt geloven. Ik heb er afgelopen voorjaar een palletje impact doorheen gewerkt, dus na het leegpompen van de kelder eind februari. De koolstof zat dus in de paar honderd kuub waarmee bemest is na de voorsnee. Andere ervaringen als Farmer. Nou kan die het ook wel erg mooi vertellen over het algemeen...

Hier geen spoelbuien gehad na bemesting overigens, 30 mm regen op klei stelt wat uitspoeling betreft weinig voor. Vraag de K+K deelnemer in de Wieringermeer maar eens naar de gehaltes in z'n drainwater op z'n bonte kavels met deels klei, deels zavel.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: 30 mm regen op klei stelt wat uitspoeling betreft weinig voor.

Uitspoeling is op klei niet het probleem maar afspoeling.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Uitspoeling is op klei niet het probleem maar afspoeling.

Op kavels van 110 meter breed spoelen de meststoffen echt niet van het midden af. Ik betwijfel zelfs of dit van de buitenste paar meter wel gebeurt.
+1
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Zat er in die kelder alleen mest van koeien die met impactpoeder zijn gevoerd, of zat er ook nog mest in waarbij er geen impactpoeder was gevoerd?, of niet de geadviseerde dosering?

Heb geen ervaring met "alleen impactpoeder" , we gebruiken ook Fir erbij, weet nu wel uit ervaring dat je er pas echt wat van ziet of merkt na de 2de mest gift op hetzelfde perceel.

Daarbij hebben we hier geen klei maar zandgrond waarbij je heel snel aan het gewas ziet of het goed bemest is of niet.

Normaal zaaien we bij de mais 200-250kg mix kunstmest(kas+trippel), dit jaar maar 100kg in de rij gelegd, mais ziet er erg goed uit, had een hoekje waar de mesttank leeg was(30ton/ha), was me de moeite niet om met de tank terug te komen, daar is de mais nu de helft kleiner en licht groen, terwijl de rest van het perceel de rijen al vrijwel dicht zijn en is donkergroen.

Heeft niks met geloven te maken daar groeit een gewas niet op.
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Net waar je in wilt geloven. Ik heb er afgelopen voorjaar een palletje impact doorheen gewerkt, dus na het leegpompen van de kelder eind februari. De koolstof zat dus in de paar honderd kuub waarmee bemest is na de voorsnee. Andere ervaringen als Farmer. Nou kan die het ook wel erg mooi vertellen over het algemeen...

Hier geen spoelbuien gehad na bemesting overigens, 30 mm regen op klei stelt wat uitspoeling betreft weinig voor. Vraag de K+K deelnemer in de Wieringermeer maar eens naar de gehaltes in z'n drainwater op z'n bonte kavels met deels klei, deels zavel.

Ik geloof wat ik zie, heel makkelijk.
Maar zo u wilt, als jouw mest niet uit- of afgespoeld is, en 110mtr is echt niet zo heel breed maar goed zeker niet als die 30mm in een etmaal besluit te vallen, en je gras wil evengoed geen kleur krijgen, tja, moet je misschien toch maar om het juiste zwarte poedertje uit. Impact is niet hetzelfde poeder als FIR, heb ook tijdje gedacht dat het wel zo was, maar werkelijkheid blijkt anders.
Of Farmer het dan mooi vertellen kan weet ik niet, maar is wel iemand die voor maximale gaat, en als hij dat op deze manier voor elkaar krijgt, ik vindt het alleen maar rete-intressant.
Er zijn vast ook wel prikkers welke het lanbouwboekje van de John Deere-dealer krijgen, De Voor.
Daar stond een mannetje in die zijn grond en gewas analyseerde, maar op een andere manier dan gangbaar.Hij analyseerde zelfs het sap van de blad en noemde zich soort chlorofyl manager.
Hij geloofde niet in alleen NPK-bemesting, er is meer dan dat. Zoals deze man daar mee omging, zou intressant zijn om bij hem ook met FIR-mest aan de gang te gaan en te kijken wat hij aan verschillen vindt.
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Net waar je in wilt geloven. Ik heb er afgelopen voorjaar een palletje impact doorheen gewerkt, dus na het leegpompen van de kelder eind februari. De koolstof zat dus in de paar honderd kuub waarmee bemest is na de voorsnee

Misschien zit het verschil wel dat we TMR voeren, geloof dat degene die hier niet zo goede ervaring met koolstof hebben, met blokkenwagenvoeren en dus ook nog apart krachtvoer verstrekken.
Lijkt me dat het goed gemengd moet zijn om een goed resultaat te krijgen.
+1
Farmer_
@cs-agrar
4 X beweid, 1 x 25ton mest in Maart, begint nu wat lichtgroen te worden tussen de mestpollen.
+2
Farmer_
@cs-agrar
Niks aan toe te voegen 😃
meelezer10
@Farmer_
had je niet beter kunnen maaien? na vier keer weiden en nu gras wat aan het doorschieten is. mijn koeien vreten dit niet af.
gezienus
@Farmer_
Laten we eerlijk zijn als alle percelen zo zijn heb je beste mais nu maar hopen dat je geregeld voldoende neerslag krijgt
Farmer_
@gezienus
De meeste zijn zo en (hier thuis)nog beter, is ook ideaal maisweer, ik verglijk het met mais in de omgeving en het zit bij de betere.

ps. Dit perceel is erg droogtegevoelig en zandig.
Farmer_
@meelezer10
Dat klopt na al die regen, we hebben een koppeltje dragende vaarzen en droge die er achteraan gaan en dan afmaaien en mest erop, melkkoeien vreten s'nachts TMR in de stal.
de hoef
Ben hier ook vers gras gaan voeren ureum van 20 naar 15 eiwit ook 1 tiende gezakt .bespaar wel 400 kg soja raap per dag
+1
ricardo
Had laatst ureum van 7 met vers gras, gras had negatieve oeb we slaan iets te ver door valt niet mee om mooi stalvoer gras te houden met huiidige bemesting normen, wat voor opraapwagen heb je gekocht Hoef?
de hoef
@ricardo
heb er 1 gehuurd bij roeleveld bosh in mijdrecht .pottinger silo profie 2 .ga er wel mee door bevalt wel goed tot nu toe .voer jij mee een krone of heb ik dat verkeerd gezien ,bij koeien en kansen
de hoef
@ricardo
voer nog 20 kg mais
hofmiddelburg
Als je een plan hebt opgesteld, en als je oppervlakte per gewas en je totale oppervlakte niet veranderd, dan is je plan toch elk jaar hetzelfde, mits de normen niet veranderen?

In de toelichting staat dat het een hulpmiddel voor de boer is.
Het zou toch van de gekke zijn als je gekort word, omdat je eigen hulpmiddel niet in orde is, terwijl je wel aan alle eisen voldoet.

Is dit een middel om de subsidie uit te sparen, of is het boertje pesten.
Dit mag ik natuurlijk niet denken, omdat we volgens Dijksma heel blij moeten zijn, dat er weer derogatie is voor NL.
+2
ronnie2
Hier al twee jaar geen derogatie meer is voor mij een hele opluchting
veel minder regel en bemoeizucht
oldhuus
Dit jaar ook niet mee gedaan kwam anders heel slecht uit, en nog maar wat exta grasland omgeploegd voor maïs.
verbi
Heb het idee dat de ambtenaren het zelf ook niet meer weten,kan ook niet anders dan met zo n baas als sharonnetje.
+5
ROORDA J
Via CRv mineraal is bemestings plan een makkie.Mooi reken programma.Wat getalletjes in voeren .perselen aan grond monsters koppelen en klaar.Verder naar eigen praktijk bemesten.
kaas
Ik denk dat er door de regen veel N IS WEG GESPOELD HIER LIGT ER OOK GEEN KLEUR OP DE PERCELEN DIE OM 5 MEI ZIJN GEKUILD EN DIE 26 APRIL ZIJN GEKUILD DAAR MINDER BEMEST MAAR VEEL BETER KLEUR ER OP EN GROEIDE VEEL SNELLER
spotmelker
Heb je zoveel regen gehad kaas? Hier groeit 't zo onwijs hard dat er gewoon eiwitverdunning optreedt.
arie.j
Worden er weleens boetes uitgedeeld of de derogatie ingetrokken wegens een bemestingsplan wat niet in orde is ?
Of is dit alleen wat gedoe richting Brussel?
MTSTAMMINGA
Ja is hier in de buurt gebreurd
Bemestingplan niet goed derogatie kwijgt
Dus overschot wat te veel geproduzeert was BETALEN
Grasbaal
Heeft het zin je op te winden over de derogatie?, Mij is van kleins af aan altijd geleerd dat ondernemen gaat over de juiste dingen doen. Dit kan alleen maar als u hier zelf invloed op heeft. Anders kunt u er weinig aan veranderen.

tip: ‘ga vanuit uzelf handelen en doe de dingen die bij u passen’.

complete column Ramon Klaassens: boerenbusiness.nl/columnisten/ramon-klaassens/…?
pieta
Zeggen wat je moet doen is nogal wat makkelijker dan dit ook doen. De aanpassing van de derogatie treft je gewoon hard. Je moet meer opbrengst van je eigen land halen en we beginnen met vergroting van het aandeel gras en vervolgens korten we je op de hoeveelheid organische mest die je op je land mag brengen. En dan moeten wij volgens hem gaan zeggen we gaan direct ons best doen want ook dit kan wel.
oldhuus
En als die aanpassing nou eens in februari al bekent was geworden!!
Die besluiteloosheid van ambtenaren kost ons ook opbrengsten.
+2
hofmiddelburg
Heb gisteren derogatie-controle gehad. Ze belden 6 dgn van te voren, en stuurden via de mail een overzicht op van de administratie die ik nodig had.
Ze bekeken op mijn laptop het mestbeleid-programma van CRV (wat ik redelijk in orde had).
Ik had twee natuurpercelen ook meegerekent, wat niet mocht.
De controleur paste dit zelf aan, en ook het uitscharen van jongvee in natuurgebied.
Het fosfaat-overschot werd als voorraad geboekt, zodat ik op 0 uitkwam.
Deze controleur verdient van mij de warme douche-troffee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie en bemestingsplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3