Groen licht voor boxkalk

Kalk voor ligboxen dat volledig uit Calciumcarbonaat bestaat, mag gewoon worden verkocht zolang hieraan geen antibacteriële werking wordt toegedicht. Afgelopen weken werden verschillende kalksoorten uit de handel gehaald of in andere samenstelling verkocht, maar dit blijkt niet altijd nodig.

Deel dit topic

Reacties

+3
tijgernest
Calciumcarbonaat OK.

Calcium(hydr)oxide moet je niet willen: in combinatie met vocht wordt dit een sterk bijtende stof (loog), een broertje van natriumhydroxide (o.a. gebruikt als gootsteenontstopper)

Calciumsulfaat (gips) moet je ook niet willen: hieruit kan het zeer giftige H2S ontstaan wanneer het in de gier terecht komt.
+2
Wiebren
Helemaal terecht @tijgermest
Alleen wel een andere zorg: kalk verhoogt de pH, dat weten we allemaal. Verhoogde pH is ook trigger voor ammoniakvorming. Voor wie mest in de boxen heeft liggen helemaal niet zo gunstig
jan w
Ligt aan de samenstelling van de "Kalk" .
spotmelker
Ammoniak vormt zich vanuit de ureum in urine i.c.m. faecale bacteriën in de mestput. Dit ligt niet in de boxen, dus dit geeft m.i. geen problemen.
ronnie2
Pouwercal mag ook nog steets

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalk en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN