Luchtwasser voor koeien rukt op in Nederland

De strenge ammoniakregels nodigen steeds meer melkveehouders uit tot het plaatsen van luchtwassers. Nederland telt nu 25 melkveehouders die een luchtwasser voor hun stal hebben gekocht, zegt Peter ten Hoeve uit het Friese Ouwster Nijega vandaag in Veeteelt.

Peter verwacht nog veel luchtwassers te verkopen, omdat veel boeren door de ammoniakregels op slot zitten. Bovendien zijn de emissiearme vloeren volgens hem geen succes. ‘Elke dag sneuvelt er op die vloeren door gladheid wel een koe.’

Als tweede voordeel noemt Ten Hoeve dat de luchtwasser de ammoniak ook daadwerkelijk en vrijwel volledig uit de stal haalt. ‘Bij de emissiearme vloeren blijft de ammoniak onder de vloer, wat zorgt voor levensgevaarlijk concentraties aan mestgassen. En bij het uitrijden vliegt een deel alsnog de lucht in.’

Zorg bij LTO en NZO
De populariteit van de luchtwasser vervult LTO en de zuivelindustrie (NZO) met zorg. De organisaties vinden de dichtheid van de stal, die bij een luchtwasser nodig is, maatschappelijk onwenselijk. Ze vrezen dat de melksector zich daarmee een imagoprobleem op de hals haalt.

Bij de melkveehouders Marius Gunnink in Kampen en Bert Jansen in Koekange, die werken met de winStal, zijn de zijwanden echter gedeeltelijk open. Bovendien combineren ze de luchtwasser met weidegang. ‘Dat is hartstikke goed, maar er zijn meer fabrikanten die iets met luchtwassers willen en je kunt erop wachten dat die om het volledige rendement te benutten naar volledig dichte stallen gaan’, repliceert woordvoerder Wiebren van Stralen van LTO. Hij verwacht dat de zuivelondernemingen op redelijk korte termijn met regels komen voor stalopenheid.

Lees meer hierover in Veeteelt die vandaag in de bus valt.

veeteelt.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
ballo
Hoe gek kun je zijn je gaat toch geen luchtwasser kopen verdien je nooit terug.
en dat ammoniak verhaal klopt voor geen kant.
Klopt ballo ff geduld en de hele fabel is de wereld uit, evenals 80% van de milieu ambtenaren, enkele reis sybrie met dat volk.
+3
jan is hobbyboer
Waar ligt sybrie?
Boer Piet
Ik vermoed in de buurt van Rusland 😄
+4
George
Nog meer spuiwater. Koeien moeten naar buiten en dan heb je niks aan zo'n dichte stal. Bovendien is heel die ammoniakonzin allemaal flauwekul wat nergens over gaat!
+8
gezienus
Dichte stallen ,luchtwassers als buitenstaander kun je je dan afvragen wat zit er in varken kippen of koeien ...dat willen we toch niet
+4
diekman
Doodlopenede weg ingeslagen die gasten.
Frans1
Beetje kort door de bocht Diekman,het is puur vergunningtechnisch.
Op papier met een luchtwasser de laagste ammoniakuitstoot per koe dus kun je het hoogste aantal koeien in je vergunning krijgen.
Het natura beleid creeert dit soort ongein.
+3
jan is hobbyboer
@Frans1: Da's natuurlijk ook weer onzin, de drang van veehouders om steeds meer koeien te houden op een ha, tegen alle maatschappelijke wensen en economische wetten in, creëert dit soort ongein, als iedereen een beetje op een normale manier koeien bleef houden dan was dit mallotige beleid ook niet nodig.
Jij verwoord precies waarom dit soort beleid nodig is: Kun je het hoogste aantal koeien in je vergunning krijgen.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: als iedereen een beetje op een normale manier koeien bleef houden dan was dit mallotige beleid ook niet nodig

En wat is normaal, allemaal 20 koeien op de grupstal? Zullen we dan direct ook maar een rode zakdoek omdoen om het plaatje compleet te maken 😄
+1
jan is hobbyboer
@Frans1
ik heb nooit gezegd dat mijn manier van boeren normaal is, dit is een non-argument dus. Onder een normale manier van boeren zie ik voor een eenmansbedrijf 60-70 koeien, op 40 ha grond. Alles wat intensiever is zorgt alleen maar voor meer werk en minder inkomsten. Koop een notenboom in plaats van een luchtwasser.

In een land waar zoveel weerstand is tegen een steeds intensievere veehouderij je in steeds meer bochten wringen om toch meer koeien te kunnen houden is een doodlopende weg. Zie de varkenshouderij in NL, erg gezellig beroep geworden, hele dag in zo'n stoffige schuur zitten en nog geen drol verdienen ook, hele maatschappij tegen je, altijd gezeik met regeltjes, ben blij dat dat niet mijn toekomst is.
+1
avondrood
Begint helemaal door te sllan. Op deze manier gaat de melkveesector achter de intensieve sector na. Kosten verhogend en naar mijn inziens redement 0,0.
jg
@jan is hobbyboer
Lees het verhaal van ABAB in Veeteelt en je weet wat er gaande is : Itensiveren tot bijv 50000 kg melk per ha. Het fosfaatplafond is volgend jaar bereikt en hebben we melkveerechten op basis van 2013.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Ook bij een grote vergunning kan veel grond aanwezig zijn. Het een heeft weinig met het ander te maken. Als , ik zeg als, jij uit wilt breiden tov je huidige vergunde hoeveelheid (NB Vergunning) helpt het hebben van meer grond geen ene kloot. Zoveel mogelijk is niet perse veel.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Onder een normale manier van boeren zie ik voor een eenmansbedrijf 60-70 koeien, op 40 ha grond.

Je noemt precies mijn situatie. Punt is dat wanneer ik een stukje land kan kopen ik geen meer dieren vergund kan krijgen omdat ik op slot zit,dus dan krijg je de situatie dat je emissiearme technieken toe moet passen om een uitbreiding binnen je vergunning te krijgen.
Hoeft dus niet met intensivering te maken te hebben.
+2
jan is hobbyboer
@Frans1
Maar tonnen investeren in grond en een luchtwasser, alle koeien binnen moeten houden, extra werk en dat alles om een paar koeien meer te mogen houden. En dan ook nog beweren dat boeren een economische bezigheid is. Ik snap echt niets van de beweegredenen van boeren die dit soort acties uithalen.

Ik zou toch echt 100 euro in een mooie notenboom investeren, geeft veel meer levensvreugde (tenminste voor mij). Maar ja ik ben niet gemaakt voor het vak van moderne boer. Succes met jullie geploeter.
+2
Het word tijd dat er nu voor eens en voor altijd een eind komt aan dat domme geneuzel over amoniak het gaat nergens over, het ging nergens over en het zal nooit ergens over gaan, en over niks kun je niet praten , dus basta/einde/sloes, LTOOOOOOOOOOOOOOO afkappen die zooi en rap wat !!! En ook het vliegverkeer halveren .
+3
cs-agrar
Quote:
@de tukker oet twente: En ook het vliegverkeer halveren

Goede opmerking, het vliegen-seizoen komt er weer aan!
paul1
Oei, daar zie ik al weer een verplichting aankomen..
DeBoerin
Quote:
@Grasbaal: Elke dag sneuvelt er op die vloeren door gladheid wel een koe

Op een GOEDE emissiearme vloer sneuvelen helemaal geen koeien. Volgende maand hebben we de nieuwe stal met emissiearme vloer 4 jaar in gebruik en hier is nog niet 1 koe uitgegleden. Sterker nog ik heb tot mijn verbazing 1 keer een ravottende koe over een hindernis (mestrobot) in de lengte zien springen, waarna ze in volle vaart verder ging. Een filmpje hiervan zou goud waard geweest zijn 😄.
Na de volgende TAC RAV vergadering eind juni zullen de meetresultaten definitief bekend worden en zal blijken dat met een goede vloer en een ruime open stal veel reductie mogelijk is.
+3
Grasbaal
Quote:
@DeBoerin: met een goede vloer en een ruime open stal veel reductie mogelijk is.

Maar denk jij dat die opgesloten ammoniak uiteindelijk niet op de een of andere manier vervluchtigd?
+1
DeBoerin
We hebben afgelopen jaar verspreid over de seizoenen iedere 2 maanden een 24 uurs-meting uit laten voeren en het blijkt dat daar onderling weinig verschil uit komt. Het is een erg frisse stal waar je duidelijk het verschil (niet) ruikt t.o.v. een normale stal. Het enige moment waarop wij zelf ammoniak hebben geroken in al die jaren is dit voorjaar geweest toen na dagen van mestafvoer de put zo wat helemaal leeg was. Of de ammoniak omgezet wordt in de put in een minder vluchtig stikstof weet ik niet zou ik bij de experts moeten vragen.
pieta
Welke vloer heb je?
+1
DeBoerin
Quote:
@pieta: Welke vloer heb je?

ECO-vloer van Veld-V
+3
wolfje
Ongelofelijk hoe jullie ongenuanceerd en zonder enige kennis van zaken hier reageren! Hebben wel de klepel horen luiden maar weten niet waar de klok hangt. tjonge jonge.

ik boer zelf in een n2000-gebied dus ik denk dat ik er een beetje vanaf weet. Het is een groot misverstand dat emmissiemaatregelen, waar de luchtwasser er 1 van is, ook maar iets van doen zouden hebben met het aantal hectares dat je bewerkt. Oftewel of je in of extensief bent doet in het ammoniakverhaal helemaal niet terzake NUL KOMMA NUL.

het gaat om de hoeveelheid ammoniak (uitgedrukt in mol) je mag uitstoten op een natuurgebied. Dit is per N2000 gebied verschillend, licht aan de habitats. Hierbij wordt als referentiedatum genomen de datum waarop het gebied is aangemeld als Habitat of vogelrichtlijngebied, later zijn deze omgevormd tot N2000.
Stel het gebied is in 1994 aangewezen (in ons geval) en je molk toen 50 koeien x 9,5 kg ammoniak is 475 kg. Dit is dus je referentie.
Stel je bent sindsdien verdubbeld en melkt nu 100 koeien dan betekend dat dat je eigenlijk 50 dieren illegaal houd. Dus moet je daar een natuurbeschermingsvergunning voor aanvragen. Dit betekent dus dat je of je emmissie moet beperken door maatregelen op stalgebied of ammoniak aankopen (wat in veel gebieden niet of moeilijk mogelijk is).
Als je naar een stalsysteem gaat met een uitstoot van 4,75 kg b.v kun je een vergunning krijgen op het landelijk beleid dus.

dat een stal met een luchtwasser dicht is is een fabeltje.
je moet er alleen voor zorgen dat d.m.v gestuurde ventilatie alle uitgaande lucht door de wasser gaat.
Eigenlijk ben je dus met een wasser ervan verzekerd dat er altijd voldoende ventilatie is! Dat kun je met 30 graden en windstil niet van iedere stal in nederland zeggen.

Oproep aan lto en Nzo als ze dit lezen!
Voordat je hier iets over roept, verdiep je alsjeblieft eerst in de materie.
Er zijn 100 dingen belangrijker dan dit!!

wolfje.
hookwood
Zo is het maar net Wolfje.

Mijn stal is van 1989 en heeft nog de originele zijmuren met een luchtinlaat over een geleideplaat. Zou mijn stal dan ook verboden worden?
+2
spotmelker
Dat hoop ik niet want dan staat de mijne ook onder curatele. Wellicht veranderen de inzichten op tijd zodat men inziet dat de emissie dichtbij neerslaat en wij beloond worden voor de depositie die we met ons grasland opvangen.
Frans1
Quote:
@spotmelker: . Wellicht veranderen de inzichten op tijd zodat men inziet dat de emissie dichtbij neerslaat

Hoe verklaar je dan dat er een paar dagen geleden zand uit de Sahara hier naar beneden regent,en dan geloof je dat een gasvorm hier uit de stal binnen een paar kilometer neerslaat en een natuurgebied vervuild? Ik geloof er geen r@@t van
+2
spotmelker
@Frans1 Ik ga er vanuit dat het meeste zand wel in de Sahara blijft. De meetproeven die o.a. in het Dwingelerveld zijn gedaan gaven een overduidelijk beeld dat de depositiewolk grotendeels dicht bij de bron (veestal) neer sloeg. Dat is tussen 0 en 300 meter. Verder zal een groot gedeelte reageren met andere in de lucht aanwezige gassen en zal je dit never en nooit meer tot de bron kunnen herleiden. Die natuurgebieden dienen een politiek economisch belang.
George
Wat zijn die prijzen van ammoniak? Ik heb misschien wel wat over omdat ik alleen maar jongvee heb.
jan is hobbyboer
Quote:
@wolfje: Stel het gebied is in 1994 aangewezen (in ons geval) en je molk toen 50 koeien x 9,5 kg ammoniak is 475 kg. Dit is dus je referentie.

Je hebt dus vanaf 1994 gegokt dat er niets zou gebeuren met de natura gebieden en gewoon uitgebreid met je bedrijf. Tja, dan zit je nu met de gebakken peren. Volgens mij had je in 1994 beter kunnen bedenken dat bij een natura gebied uitbreiden niet zo handig was en had je toen beter kunnen verkassen naar een gebied waar uitbreiden wel kan (of natuurlijk gewoon al je schulden aflossen en rustig met 50 koeien blijven boeren en wat natuursubsidie erbij vangen, maar dat zit niet zo in de aard van de gemiddelde boer).
+2
hookwood
Het is nog sterker, zelfs de overheden verleenden gewoon vergunningen voor uitbreidingen. Dus dan denk je dat je de boel voor elkaar hebt.
pieta
Jan nu ben je wat aan het raaskallen. Eigenlijk heel NL zit in de buurt van Natura gebieden.
+1
Farmer_
@pieta
Noteboom effect. 😃
George
Daar heb je nog eens wat aan , aan zo'n antwoord.
wolfje
George, het heeft geen zin om op grote afstand ammoniak aan te kopen.
het bedrijf waar mee je saldeert moet eigenlijk je gestopte buurman zijn anders blijft er door afroming 'bijna' niets over.
tot voor kort kon je ook een slapende milieuvergunning nog activeren van iemand die lang geleden al is gestopt met veehouden.
maar sinds november moet het bedrijf waarmee je saldeert nog boeren of in ieder geval nog kunnen boeren. De stal moet er dus nog staan zodat de koeien er bij wijze van spreken zo weer in kunnen.

ik ben het helemaal met jullie eens dat het neerslaan van ammoniak voor het grootste gedeelte onzin is maar als de provinciale handhaving maar bij jou komt controleren en dreigt met korten van toeslagrechten dan piep je wel anders.

wolfje
+1
wolfje
Nee jan wij hebben niet vanaf 94 gegokt.
de overheid is pas later met deze regelgeving op de proppen gekomen,
maar pakt de uitstoot als die was ten tijde van de datum van aanwijzing.

trouwens waarom probeer je altijd iedereen te vangen die niet zo 'sofa'-boert als jij doet?

wolfje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , stal , koeien , ammoniak , weidegang , stallen , melkveehouders , mestgassen , rendement , zuivelindustrie , luchtwasser , uitrijden en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
7