Dierenbescherming: melkkoeien in veel te krappe ligboxen met een harde vloer

Zal Bertje weleens in een moderne stal zijn geweest??:

De Dierenbescherming wil voorkomen dat de melkveehouderij de varkens-, en pluimveehouderij achterna gaat.

Als er geen krachtige maatregelen worden genomen, dan verdwijnt na het aflopen van de melkquotering het overgrote deel van de Nederlandse melkkoeien in grote stallen. Daar moeten ze liggen in 'bewust veel te krappe ligboxen met een harde vloer', aldus beleidsmedewerker Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Van die te harde vloer krijgen de koeien volgens hem slijt-, druk-, en doorligplekken. Bovendien kampt 80 procent van de koeien volgens hem na een paar weken op stal met pijnlijke klauwontstekingen.

Archief foto Prikkebord

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Die koe zie er uit als of ie het wel lekker voor elkaar heeft. Iig poten goed genoeg om naar het voerhek toe kuieren gezien de conditie
storm
Ach hoe meer aandacht je ze geeft hoe harder ze schreeuwen.
Volgens mij hebben de koeien in deze stal het goed en in elk systeem zijn wel punten te bedenken die verbeterd kunnen worden.
Maar dit soort organisaties willen terug naar de tijd van Ot en Sien maar zelf wel in de auto blijven rijden en drie keer in het jaar op vakantie en minder als 40 uur werken per week.
+3
harke
Je moet helemaal niet meer reageren op zulke rukkers
+6
Grasbaal
Liever Struisvogel gedrag?, je moet zeker passend reageren. Bijvoorbeeld net zoiets als Henk Bleker eerder deze week.
casev
Niet reageren is wel het stomste wat je kan doen.
Je hoeft het niet altijd met ze eens te zijn, maar ik vind persoonlijk die helikopterview van die figuren soms wel intressant.

Even to the point:
Er zit wel een kern van waarheid in. Ook ik heb hier een jaren 80 stal, gebouwd voor een andere koe dan ik nu op stal heb lopen.... En ik denk dat ik niet de enige ben.....
arjankok_
Er zijn nog veel veehouders met jaren 80 stal,past prima een jaren80 koe in,maar er zou wel wat meer innovatie op dat gebied kunnen komen, iets voor proefbedrijf zegveld?
hookwood
@arjankok_Daar past ook prima een 2014 koe in. Maatvoering destijds ruim aangehouden, nu nog actueel.
arjankok_
@hookwooder zijn nu ook genoeg genen beschikbaar die een wat kleinere koe leveren met een moderne productie,problemen metmodern melkvee in oude stallen gaat vaak over te grote dieren
+3
leo-k
@casev@Grasbaal
Mee eens. Kop in zand steken is voor de buitenwereld gelijk aan de organisaties gelijk geven.
Punt is dat dergelijke organisaties middel en doel door elkaar halen. Doel van dergelijke organisaties is een beter welzijn voor de dieren. Ze zetten een "frame" neer dat koeien op stal geen welzijn kunnen hebben, en dat met weidegang in een keer opgelost is. En het gaat er bij de burger in als zoete koek. De kenner weet dat dit natuurlijk te kort door de bocht is. Welzijn voor de koe is in het belang van de boer. Zowel met opstallen als met weidegang is welzijn voor de koe te realiseren. Omgekeerd geldt ook: door managementfouten kan zowel met weidegang als met opstallen het welzijn van de koe danig verstoord worden.

Dus: welzijn is niet alleen simpel weidegang, welzijn vraagt continue aandacht: zoveel mogelijk preventief werken als kan, en snel verzorgen als het moet.
meelezer
Quote:
@leo-k: Punt is dat dergelijke organisaties middel en doel door elkaar halen. Doel van dergelijke organisaties is een beter welzijn voor de dieren.

Hier maak je een denkfout. Het uiteindelijke doel is donateurs! Dus hoe goed een melkveehouder zijn best doet, ze blijven media-aandacht vragen om hun eigen geldstromen op peil te houden.
+6
meelezer
Organismen die leven onder slechte omstandigheden beginnen te bléren, je kunt het aan de lichaamsuitingen waarnemen. En daarom vraag ik me iedere keer weer af wat er toch zo mis met de levensomstandigheden van de "dierenvrienden" van de dierenbescherming, de partij van de dieren en de vegetariërs.

Moeten wij als veehouders dan toch maar eens hulp bieden om dergelijke brulapen een beter leven te gunnen met heerlijk voedsel bestaande uit dierlijke eiwitten?
hofmiddelburg
Het gaat over grote stallen na de quotering als ik het goed begrijp.
Dan is de huisvesting toch helemaal super voor elkaar.
Nederland is volgens mij één van de landen met de hoogste kostprijs/ligbox.
+4
gezienus

onze boerenorganisaties geven tegen gas wat vinden julie ervan

friese koemelker
Onze bestuurders vallen onmidelijk in katzwijm als tieme weer eens de grote blauwe ogen open trekt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , ligboxen en stallen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1