De biestzak voor elke melkveehouder

Iedereen weet dat direct na de geboorte van een kalf er 3 a 4 liter goede biest in moet met voldoende antistoffen om er zekerder van te zijn dat het kalf gezond blijft. Omdat het niet altijd mogelijk is om de koe direct te melken of het is een vaars waarvan de biest minder of meestal zelfs niet genoeg antistoffen bevat, is het het beste om goede biest in te vriezen voor het geval er direct biest nodig is.

Hoe doen jullie dit als melkveehouder?

Zelf gebruik ik nu de biestzak van Quickfeed. Deze wordt ook veel gebruikt in amerika en het midden oosten. Deze zak is zo ontworpen dat het extra warmte geleid waardoor het sneller ontdooit in een emmer heet water.
Dit bedrijf heeft een facobookpagina waar ze meer informatie hebben. Je kan als je meer wilt weten hem ook contacteren via mobiel: 0629558138. De facebookpagina is www.facebook.com/quickfeed

Deel dit topic

Reacties

jan w
Coloquick
Hansel
En dan krijgen we jouw aan de lijn............
Ik heb deze, agradi.nl/speedy-drencher-2-5-liter.htm/
4 liter fles met deze sonde erop, kan ook een speen op...
Werkt perfect kost niet veel.
+9
dorpsrandhoeve
Waarom Neem je niet even contact op met Co, dan kun je gewoon netjes een advertentie plaatsen op de daarvoor best geschikte plekje. Maar goed, dat is dan mijn mening.
klaas schouten
Ik vries het in in ijsbakjes van 1 liter per porcie die doe ik in een emmer heet water Daarna nog even in een pan opwarmen.Ik vond gister een tweeling in het land te vroeg geboren de vaars gaf maar 2 liter Biest dus ik kon een paar bakjes ontdooien. Kalfjes dronken het goed op een tweeling van een vaars had ik nog nooit meegemaakt.
+1
spotmelker
Kruislingen? Ik had hier een HFxZRB vaars waar 2 BS kalfjes uitkwamen.
casev
Ik heb ook 2 laden in de vriezer vol staan met 1 liter emmertjes. Het ontdooien gaat met makkelijkst in een koelbox met heet water, zodat je er niet elke keer warm water bij hoeft te doen.
sorry
Soepwarmer,is een stukje goedkoper als de qoloquick
jan w
@sorry
Ik zal vast niet ontkennen dat dat niet goedkoper is. Mijn vrouw ( zij doet de kalveren veelal ) was er eerst zeer scepties over en vond dat ding veel te duur. Maar nu wil ze dat ding niet meer missen.
Het grootste voordeel is misschien wel dat je veel meer protocollair gaat werken.
+2
dorpsrandhoeve
Van de andere kant, met zo'n topic krijg je natuurlijk de lowbudget manieren die collega's gebruiken ook weer naar voren.
+1
jan is hobbyboer
Ik heb helemaal nix aan special hulpmiddelen. Ik ben altijd al blij dat mijn kalveren de eerste dag al 3 a 4 liter biest binnen krijgt. Sondevoediging heb ik nog nooit gedaan. Met de kleine kalveren eigenlijk nooit problemen, iglo's en een lage veebezetting doen wonderen denk ik. En misschien wel koemelk (dus geen overgang naar laag energetische kunstmelk) en geen overdreven hygiene (understatement, iglo's worden nooit schoongemaakt, alleen nieuw stro), en koeien met veel meer weerstand dan de gemiddelde koe, dat die kalveren van mij daardoor al natuurlijk wat meer weerstand hebben. Maar dat is allemaal maar gissen.

Laat de dierenbescherming en de partij voor de dieren er maar geen lucht van krijgen dat een x percentage van de kalveren zo'n slang door hun strot gedrukt krijgen omdat ze anders niet willen drinken.
jan w
Normaal is het voeren met een sonde ook helemaal niet nodig. meer dan 90% van de kalveren drinkt de 1e keer 4 liter biest via een speen.
Sonde is voor noodgevallen en dat moet ook zo blijven.
casev
@jan w
Dat drinken is het probleem ook niet. Het voordeel van zo'n ingevroren zak met biest, is dat het gelijk beschikbaar is, en niet eerst die koe nog door de melkstal heen moet, want dat schiet er snachts, of in drukke tijden nogal eens bij in.....
+1
dorpsrandhoeve
Laat wel 1 ding duidelijk zijn dat sondevoeding op mijn bedrijf doorgaans maar zelden voorkomt. hooguit bij 1 kalf per jaar. Ik heb er een hekel aan.
Al ben ik een half uur bezig met een kalf om hem genoeg binnen te laten krijgen op de gewone manier, dan is dat maar zo.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stal , amerika , melken , koe , kalf , biest , melkveehouder en warmte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
7