Illustratie van: joop2

Robot op rupsen maait met frontmaaier

Deze week wordt op het Grassland Event in Warwickshire (UK) een robotmaaier op rupsen getoond. De robot met frontmaaier wordt bestuurd door middel van GPS.

Deel dit topic

Reacties

+3
cs-agrar
Gesubsidieerde onzin. Tis niet alleen maaien, spul moet nog afgevoerd worden ook. Schop er een paar koeien in, redden zichzelf
spotmelker
Als je dan iets nieuws uitvindt, zorg dan i.i.g. dat de (1000 t)aftakas een beetje recht loopt. We zullen nog wel meer van dit soort apparaten te zien krijgen in de toekomst. Voorlopig wil ik zelg nog wel even genieten van 't maaiwerk.
Zeerserieuzeboer
Ja weidegang is zo gek nog niet....
Richard1
Kun je zien hoe graag die boeren op de trekker zitten. In 1992 kwam de melkrobot op de markt en heeft die veroverd en nu ruim 20 jaar later praten we over het prototype van een robot trekker en vragen ons af of het toekomst heeft.
Het grootste gedeelte van NL is niet geschikt voor robot trekkers. Maar als je in de polder zit met 40+ ha aan een blok gras zonder greppels, je zet 's avonds dat ding in de wei en als je 's morgens de koeien uit heb ga je schudden. Dit soort dingen heeft echt wel toekomst.
erik9831
@Richard1 Je kan dan met de huidige technologieën wel concluderen dat hij geschikt is om overal te rijden. Je hoeft echt geen 40ha in 1 blok te hebben, als je gps besturing hebt kan hij perfect werken.
+1
fendtfan16
Quote @erik9831:
@Richard1 Je kan dan met de huidige technologie�n wel concluderen dat hij geschikt is om overal te rijden. Je hoeft echt geen 40ha in 1 blok te hebben, als je gps besturing hebt kan hij perfect werken.

Niet helemaal mee eens. Hier in twente zijn veruit de meeste percelen omringd door bomen. Als een gps systeem van 20.000 euro (waar je dus van uit mag gaan dat die goed is en goed werkt) hier al geen ontvangst heeft en dus niet werkt, hoe moet dat dan gaan met dit systeem?
Ik ben het met @cs-agrar eens. Paar koeien er in met een watervoorziening en ze redden zich prima.
erik9831
@fendtfan16 Bij de kleine grasmaaiers is het met een draadje in de grond, maar denk niet dat dit de oplossing zal zijn 😃

Maar je hebt wel gelijk, een gps signaal kan altijd verstoord worden. Dat is het nadeel van de technologie, het heeft een signaal nodig.

Maar in het artikel staat wel te lezen, dat het ontwikkeld is om in natte gebieden te maaien. Alleen vraag ik mij dan ook wel af, wat als dit ding toch vast rijd ... Dan kan je het ook gaan los maken. Het totaal gewicht is ook 2 ton, wat tegenover een huidige trekker wel weinig is, maar het is toch nog altijd 2 ton.
Oldtimer-fan
Over een aantal jaren zit je als boer alleen nog maar achter de computer om al je robotmachines aan te sturen en te controlleren. Je rijdt zelf niet meer, je melkt zelf niet meer. Lijkt me niet echt een ideaal toekomst beeld.
Siebenga
Zo lang de capaciteit zo ver achter blijft wordt dit echt niet de toekomst maar eerder een ondersteuning
+1
Richard1
Met een maaier van 3,65 m en een snelheid van 10 km/h maait hij er toch ca 3,5 ha per uur af. Op vlak land en een korte draaicirkel is hij zeer efficient. Wanneer hij dan een nachtje doorrijd heeft hij er in 15 uur een dikke 50 ha afliggen. Terwijl jij 2 x gemolken hebt en geslapen.
Boemrang
@cs-agrar En anders schapen er op, die vreten dan ook bijna alles op.... 😉

Hier heb je nog zo'n ding...
mechaman.nl/veehouderij-techniek/2014/…
weurding
Als het land te nat is om te maaien blijf er dan af, het moet er ook uit!
marco steyr
Goeie reclame met zon dikke pluim uit de uitlaat 😮
hofmiddelburg
Wat zou zo'n ding kosten?
Als het voor de gewone boer interessant zou zijn, moet hij wel goedkoper als de loonwerker zijn.
fendtfan16
Quote @erik9831:
@fendtfan16 Bij de kleine grasmaaiers is het met een draadje in de grond, maar denk niet dat dit de oplossing zal zijn

Maar je hebt wel gelijk, een gps signaal kan altijd verstoord worden. Dat is het nadeel van de technologie, het heeft een signaal nodig.

Maar in het artikel staat wel te lezen, dat het ontwikkeld is om in natte gebieden te maaien. Alleen vraag ik mij dan ook wel af, wat als dit ding toch vast rijd ... Dan kan je het ook gaan los maken. Het totaal gewicht is ook 2 ton, wat tegenover een huidige trekker wel weinig is, maar het is toch nog altijd 2 ton.

Dat lijkt mij ook niet echt de oplossing. 😉

En inderdaad, maaien is 1. Nu de rest nog. Met schudden, harken en oprapen/hakselen zit je standaard al heel snel over de 2 ton. Als ik zo'n land had had ik er of hooi van gemaakt of vee in gedreven. Minste werk mee.
gypCaseXL
@Richard1 10 km ja. maar zo hard ging die robot echt niet. en als er veel gras staat gaat hij aan het stropen.
Richard1
Dit is een Prototype. Dat betekend dat ze nog aan het testen zijn. Als ik de sommige boeren hoor rijden ze bijna 20 km met maaien, daarom 10km. Het gaat erom of het principe wat is, en ik vergelijk het met een melkrobot. 1 robot melkt 7 a 8 koeien per uur maar zeurt niet als hij 22 uur per dag moet melken en daar haalt een robot de capaciteit vandaan.
oldhuus
Die 100pk Caterpillar zal wel niet op water lopen, kun je mooi de hele dag diesel heen en weer brengen, dat ding moet ook nog op een kar, vaak is dat apeland niet de grootste percelen kun je 'm na iedere 5 hectare een dammetje over sturen. 2 ton 3.65 27pk/750kg/meter voor een simpele trommelmaaier. Ik denk dat je met een lichte 120pk trekker 9 meter aan trommelmaaiers en brede banden verder komt.
lintelll

Er zijn nog veel meer ideeën die je je nu nog niet kan voorstellen om in het echt te hebben.
SJB533
Quote @erik9831:
ij de kleine grasmaaiers is het met een draadje in de grond

Dat is de afrastering voor een elektrische geit idd. Maar een onlogisch iets in cultuurgrond...
Hurli356
@SJB533 Krijg je wel originele maai patronen 😃
SJB533
@Hurli356
Zeker als Combidrain is geweest 😃
Hurli356
@SJB533 Haha 😃 bedoelde eigenlijk meer dat die zelfrijdende gazonmaaiers maar 'n willekeurig patroon maaien.
SJB533
@Hurli356
Elektrische geiten bedoel je?
Hurli356
Boemrang
@SJB533 Weet nog wel een paar geitenbokken te zitten, willen graag helpen.... 😃
SJB533
@Boemrang
Die bokken stuur maar naar Marokko...
Boemrang
Quote @SJB533:
Die bokken stuur maar naar Marokko...

Had ze graag hier ingezet, gratis en voor niets....
Een stuk of vier had ik er in de aanbieding, maar helaas....
SJB533
@Boemrang
Gaat slecht met MArokkaanse bokken he. Wist je dat niet?
Boemrang
Quote @SJB533:
Gaat slecht met MArokkaanse bokken he. Wist je dat niet?

Dan meteen daar heen sturen, geen moment te verkiezen....
Kijken wel hoe het gras er af komt....
SJB533
@Boemrang
Desnoods laat je dat die Marokkaanse boer doen. Heeft toch al een leven als een geitenbok 😃
Boemrang
@SJB533 Het zou zeker tot de optie kunnen behoren, dan kunnen de geitenbokken van hier wel even mee helpen... 😃
devonvdkroon
Tegen de tijd dat ding klaar is kan je je gras in een oude sloot rijden
ErDee
@Oldtimer-fan die keuze maakt de boer zelf, denk je niet?
atlaspower
Zou ie ook om de vogelnesjes heen gaan, of rost deze ook overal overheen, voor in een nat (natuur)gebied mag je dat toch wel enigzins verwachte,

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gps en robot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN