Stikstofdepositie op natuur veel lager dan verondersteld

Hè hè...... Eindelijk een onderzoek waar we wat aan hebben........

Ammoniak (een stikstofverbinding) kan een verwoestende invloed hebben op de natuur. Maar hoeveel ammoniak vanuit de veehouderij nu precies op onze natuurgebieden terecht komt, is een mysterie. Overheid en wetenschap veronderstellen op basis van berekeningen dat dit veel is en hebben daarop het beleid gebaseerd. Maar als je kijkt naar de werkelijke metingen, dan is dat minder.

Deel dit topic

Reacties

+1
O O O nu komen er schade vergoedingen, voor al die boeren die amoniak hebben gekocht voor jan met de korte achternaam, en bedrijven die niet verplaatst hadden hoeven worden,wat een stel domme donders die dit hebben verzonnen, LTOoooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Kom in actie.
Coen
De geschiedenis herhaalt zich --> vroeger ageerde Stichting HAN ook al tegen deze onzin 😄
josl
Je kunt het ook omdraaien tukker, dankzij ammoniakreductie konden veehouders uitbreiden. Als nu blijkt dat ammoniakreductie geen zin heeft kun je dan nog wel uitbreiden of gaat dan alles op slot?
spotmelker
Wegens gebrek aan "controleerbaarheid" zou dat zomaar kunnen. Dat staat in dit land boven alles, wat er in werkelijkheid gebeurt is maar bijzaak. Voor boeren rest niets anders dan "aantoonbaar" de efficiëntie op te vijzelen. Daar zit vaak economisch voordeel in.
Wiebren
Werkelijk iedere strohalm wordt gevierd als een compleet graanveld, pfff
Waar het ook nu weer over gaat is het verschil tussen meten en berekenen. Dit zgn. ammoniakgat hebben we al eerder gehad. Eén verklaring zit in de emissie uit melkveestallen. Gemeten hoger de laatste jaren (iedere proefstalboer kan je dit vertellen), op papier lager. Uit mest emiteert minder.
Niet voor niks dat we als LTO juist op voer&management hebben ingezet, NMV ook overigens. Via efficiëntie is er brood te halen uit minder emissie. Of dat goed gemeten of berekend wordt is een tweede.

We hebben net na die schreeuwende Telegraafkoppen een complete internationale review gehad van het Nederlands ammoniakbeleid, dat het goed uitgezocht wordt is alleen maar goed. En blijkt dat de uitstoot minder is, dan is er ook minder ontwikkelruimte nodig straks rond Natura2000. Bijzonder welkom denk ik. En is het een storm in een glas water dan zitten we qua ammoniakreductie tenminste niet op een dood spoor.
josl
Wiebren , tav melkvee bedrijven kan ik je wel volgen. Maar varkensbedrijven reduceren middels luchtwasssers wel tot 90%. Daar moet dan toch een effect van te zien zijn? IN het spuiwater zit echt wel stikstof en die kan dus niet elders neerslaan Óf is het zo dat de ammoniak feitelijk veel korter bij de stal neerslaat dan dat de rekenmodellen aangeven?
Wiebren
Quote:
@josl: hoger

Geen idee, je kunt het ook omdraaien, dan zou het toch zichtbaar moeten worden in de ammoniakconcentratie in de lucht?
Al is concentratie niet alleen maatgevend, neerslag (depositie) hangt oa ook af van vegetatie. Boven water anders dan boven bos, gras, bebouwd
George
Ondanks die luchtwassers ruik je nog steeds dat er varkens in die stallen zitten.
+2
Grasbaal
Ik ben zeer benieuwd naar de antwoorden:

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over stikstofdepositie op natuur veel lager dan verondersteld: helmalodders.vvd.nl/schriftelijke_vragen_van_het_l…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur , ammoniak , wetenschap , overheid , natuurgebieden en stikstofdepositie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0