Weinig veehouders hebben hobby aan jongveeopfok

Weblog Robert Bodde:

Tradities zijn leuk, maar niet als ze geld kosten. Toch fokt het gros van de melkveehouders jongvee nog steeds zelf op. Uit traditie, omdat het voor hun gevoel bij een melkveebedrijf hoort en ze het altijd al zo deden. Maar als je door uitbesteden van de opfok zes mille per jaar kunt besparen, fors minder werk hebt én de instroom van vaarzen perfect kunt plannen, is het tijd afscheid te nemen van de jongveeopfok.

Lees hier de complete weblog: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+1
hofmiddelburg

Helemaal mee eens dat het financieel en wat betreft arbeid interessant is, maar ik ben ook zo een boer die het een leuke traditie vind.
Het hoort er voor mij gewoon bij. Alleen al hoe ik zie hoe mijn kinderen van het jongvee genieten.
+2
oldhuus
Als je een nieuwe jongveestal moet bouwen en voer voor je jongvee moet aankopen en mest afzetten dan zou uitbesteden uit kunnen. Maar zelf ben ik al blij dat ze de herfstkuil opvreten en oude stal nuttig maken. Die pinken heb je bijna geen werk van, en ik hoef niet heen en weer te slepen met vee, behalve op het erf.
Kalversterfte begint bij de geboorte, en hoeveel jongveeopfokkers brengen pas gebroren kalveren aan de melk.
+1
George
Tja dat is vaak zo op die grote intensieve melkveebedrijven dat het jongvee moet groeien van voerbakresten en herfstgras. Ik fok ook jongvee op en bij mij krijgen eerste klas kuilvoer.
jg
In 2015 zijn er zat vaarsjes voor 1100 euro te koop.......
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: In 2015 zijn er zat vaarsjes voor 1100 euro te koop....

Hoeveel kun je er leveren en wanneer kan ik ze komen halen? Of breng je ze ook nog voor dat geld? 😉
MTSTAMMINGA
Hier is 1 gratis aftehalen van 6 wekenoud 😞
Veearts zegt komt welgoed met hem !!
jan w
@MTSTAMMINGA
Stiertje?
MTSTAMMINGA
@jan w
Nee vaarskalfje En er zit welgroei in
Zit alleen in een hok met lucerne water brok en krijgt 2 keer dags melk Met deze 1 net zoveel werk als die 20 gezonde bij de drinkautomaat 😞

Maar ik geniet er welvan dat hij groeit 😄
+3
Farmer_
Als je ze moet aankopen voor 1800-2000 dan wou je dat je een jongveestal had, het zijn elk jaar weer flinke bedragen.
jg
Jack bij jou kom ik er voor de gein een keer een brengen voor dat geld.
+1
ejb
@jg
verwacht dan wel dat jij zo netjes bent dat je Jack dan ook de vrije keus laat welke jij dan brengt
+1
jg
@ejb
Was er al bang voor....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: bij jou kom ik er voor de gein

Je mag ook zomaar eens een koppie komen doen, hoor. Welke regio zit jij, kom ik eens aan als ik in de buurt ben. Kan ik gelijk vast een jaarling uitzoeken...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: dat jij zo netjes bent dat je Jack dan ook de vrije keus laat welke jij dan brengt

Daar ga ik blindelings vanuit...
+2
jan w
Het gros van de boeren fokt te veel jongvee op en dat kost geld. Als je er 4 stuks jongvee hebt per 10 melkkoeien, dat zou je er in principe voldoende moeten hebben.
Elk kalf wat je te veel opfokt kost 1500 euro. fok je er dan 4 te veel op( 5 per 10 mk) dan kom je al aan die 6000 euro.
-1
jg
Wat een blinde discussie.
jg
Net of een opgefokt dier van 1500 euro kosten niets opbrengt bij verkoop.
jan w
Het gebeurt vaak dat er een oudere koe moet wijken , dit omdat er een vaars aan zit te komen. Elke vaars die je minder opfokt, kun je ook weer een koe van voeren.
ronnie2
Jan wat bedoel je 4 per 10 per jaar instroom ?
+2
jan w
4 stuks jongvee per 10 melkkoeien. 50 mk= 20 st jongvee.
100 mk= 40 st jongvee.
vervanging van 20 %.
ejb
Is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je uitstoot koeien opbrengen. zit hier al jaren boven de €1000 gemiddeld per afgevoerde koe met een ALVA van binnen de 24 maand denk ik dat bij ons de opfok goed betaald word
Petro Pelgrum
@ejbVervanging van 20% en gem. 1000,- euro voor slachtkoeien kan toch ook?
Wij gaan 45% van de melkkoeien insemineren met belgische blauwe zodat we maar jongvee hebben voor 20- 25% vervanging van de melkkoeien.
+1
Petro Pelgrum
@ejb1000,- euro voor gemiddelde afgevoerde koe, zit daar de dode koeien en levend verkochte bij in.?
oldhuus
@Petro Pelgrum
Heb er net 3 laten slachten, 1 950 euro (O), 2x 450 euro (P)
Zijn al vervangen door eigen opgefokte vaarzen. Heb nog teveel koeien, gaan nu de laagste LW weg doen, te grote koeien of die te lang droog moeten staan.
ejb
@Petro Pelgrum
alle koeien ook de dode.

bij ons gaan overigens veel koeien voor de melkerij weg.

overigens heb ik ook besloten om dit jaar 50% van de melkkoeien te insemineren met BB maar ook om jongvee met BS bloed met gesext sperma te insemineren.
+4
jan is hobbyboer
Ik heb er ontzettend veel hobby aan. Is toch prachtig gezicht zo'n clubje pinken in de wei, mooi typisch jongvee. Maar ja, ik ben dan ook hobbyboer. Ik denk nog steeds dat een goede, niet zo krenterige, opfok later voor sterke koeien zorgt maar dat zal ook wel weer een ouderwets idee zijn.
+4
meelezer
Daar sla je nou de spijker op de kop. Een ondernemer kiest een strategie en houd daar aan vast. En in jouw geval is dat dus zelf opfokken van jongvee. Dat spreekt me meer aan dan ondernemers die achter iedere modegril aandraven (en altijd net op het verkeerde moment)
+1
Ko Melker
Een echte boer heeft passie voor zijn koeien. en mooi jongvee in de stal of in de wei is een lust voor de ogen waar hij trots op is. En dat is niet in geld uit te drukken.
+3
marcel r
4 stuks jongvee op 10 mk.
Dat betekend, dat bij 20% vervanging je koeien gemiddeld 7 jaar oud worden.

Ik denk dat er niet veel bedrijven zijn die dit halen.
+4
cs-agrar
Jongvee opfok is niet snel te duur. Als je het jongvee niet goed aanpakt, kan je de melkkoe wel vergeten
+1
jan is hobbyboer
Grootste nadeel van weinig jongvee vind ik eigenlijk wel dat je bijna geen enkele selectieruimte hebt. Nou zijn paringen op basis van SAP of aAa natuurlijk bijna altijd perfect, maar bij mijn simpele gefok wil er nog wel eens eentje tussenzitten die niet bepaald is geworden zoals ik graag zou zien. Je kunt die natuurlijk aanmelken en maar ik vind het wel plezierig dat ik daar niet zo lang tegenaan hoef te kijken en dat ie enkele reis export krijgt.
Ik heb ook het idee dat niet kunnen selecteren ervoor zorgt dat de gemiddelde productie in Nederland nog steeds zo laag is, iets van een dikke 8000 liter, en dat bij een uitgebalanceerd rantsoen, fantastische stallen, goede veterinaire begeleiding etc. Zelfs die genetische rampspoed (op basis van NVI in ieder geval) van mij geeft op een heel eenvoudig rantsoen nog meer melk. Ik denk nog steeds dat dat komt omdat ik flink kan selecteren in m'n (jong)vee.
jan w
Jij zou je toch eens wat meer moeten gaan verdiepen wat aAa nu precies doet. Aan jouw reactie's te lezen zou het precies in jouw straatje passen.
oldhuus
Ja niks mooier als selecteren, ook al doe je al 10 jaar SAP, je zou eens een gemiddelde SAP veestapel en een gemiddelde AAA gefokte veestapel moeten bekijken en dan oordelen.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: jan w - 53 min. geleden

Jij zou je toch eens wat meer moeten gaan verdiepen wat aAa nu precies doet. Aan jouw reactie's te lezen zou het precies in jouw straatje passen.

Als je ooit koeien gespoeld hebt en je hebt bijvoorbeeld 5 vaarskalveren uit een spoeling dan weet je zeker dat elk paringsprogramma bescheidenheid siert. Als je denkt dat die allemaal precies op elkaar lijken dan heb je het mis. En mijn koeien zijn redelijk lijngeteeld (ingeteeld zoals je wilt), dus er zouden redelijk wat dezelfde genen voorbij moeten komen. Het is allemaal niet zo simpel als welk paringsprogramma dan ook voor wil doen komen.

Ik denk dus nog steeds dat selectie heel erg belangrijk is. Van bovengenoemd clubje mogen er voorlopig 3 blijven, de andere 2 zijn gewoonweg niet wat ik wil. Maar ik ben waarschijnlijk veel kritischer dan de gemiddelde veehouder.
pieta
@jan is hobbyboer
Wat mankeert er aan die twee? Hebben ze geen grasbek? Smiley
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: @jan is hobbyboer
Wat mankeert er aan die twee? Hebben ze geen grasbek? Smiley

De een heeft een heel raar oplopend kruis, en de andere is gewoon aan alle kanten net nix, daar wil ik niet nog jaren tegenaan kijken. De andere 3 zijn tot nu toe een groot succes, dus ik klaag niet.
+1
Petro Pelgrum
Al dat gelul over fokkerij, goede voeding dat is de basis.
Fokkerij heeft maar 5% invloed op de melkproduktie en de rest is management.
Aan management ontbreekt er vaak wel eens aan.
Petro Pelgrum
@jan is hobbyboer Hoe hoog is jouw melkproduktie bij de koeien dan?
Jij zit dan ook veel te selecteren.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Petro Pelgrum: Al dat gelul over fokkerij, goede voeding dat is de basis.
Fokkerij heeft maar 5% invloed op de melkproduktie en de rest is management.
Aan management ontbreekt er vaak wel eens aan

Aan mijn management ontbreekt er volgens de moderne normen heel veel, en fokkerij is mijn hobby. Dat zijn al 2 grote verschillen tussen mij en de meeste boeren.

Voor mij is het lang niet genoeg dat een koe melk geeft, dat doen ze tegenwoordig bijna allemaal wel. Daarom ben ik er waarschijnlijk wat kritischer aan en heb ik wel wat selectieruimte nodig. De meeste koeien in Nederland, zeg maar bijna allemaal, zou ik nooit willen melken. Niet omdat die koeien commercieel niet goed zijn, waarschijnlijk zijn ze veel beter dan die van mij, maar ik zou daar geen enkel plezier aan beleven. Van die 13 in een dozijn commerciele koetjes, da's gewoon nix voor mij. Was ik allang gestopt met boeren.

Mijn productie is overigens rond 9000 liter in 305 dagen.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Eeen ECHTE puregrazing boer zit aardige lager zonder kunstmest en krachtvoer 😄 Je gebruikt kunstmest voert mais Hoeveel krachtvoer voerje ongeveer per dag ? Jan
+1
Petro Pelgrum
@MTSTAMMINGA
Het gaat er voor mij om de totale hoeveelheid die je voert, alles kost geld ook je ruwvoer.
jan 1
Quote:
@jan is hobbyboer: by. Dat zijn al 2 grote verschillen tussen mij en de meeste boeren.

Voor mij is het lang niet genoeg dat een koe melk geeft, dat doen ze tegenwoordig bijna allemaal wel. Daarom ben ik er waarschijnlijk wat kritischer aan en heb ik wel wat selectieruimte nodig. De meeste koeien in Nederland, zeg maar bijna allemaal, zou ik nooit willen melken. Niet omdat die koeien commercieel niet goed zijn, waarschijnlijk zijn ze veel beter dan die van mij, maar ik zou daar geen enkel plezier aan beleven. Van die 13 in een dozijn commerciele koetjes, da's gewoon nix voor mij. Was ik allang gestopt met boeren.

Mijn productie is overigens rond 9000 liter in 30

Top boer!
meelezer
Selecteren in je jongvee is niks meer dan camoufleren van managmentfouten. Doet me denken aan het FH-tijdperk waarbij de Fokkers (met hoofdletter F) de roodbonte kalveren enkeltje gierput gaven, om maar te camoufleren dat hun fokvee raszuiver en verkoopwaardig was.

In mijn beleving mag je maar 1 keer selecteren: op het moment van insemineren. Je kiest een fatsoenlijke fokstier of een belgische blauwe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hobby , jongvee , melkveehouders , jongveeopfok , sparen en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1