Ook de NMV is weer eens onaangenaam verrast

Stoere praat maar wat gaat er verder gebeuren??:

‘Ze prijzen ons de hemel in, maar weten niet genoeg regels te verzinnen om ons de nek om te draaien'

Persbericht NMV

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond is weer eens onaangenaam verrast door de nog verdere aanscherping van de voorwaarden voor Nederlandse derogatie.

‘Bedrijven die gebruik maken van derogatie mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken’, het nieuwste verzinsel van een overheid die enerzijds een sterke landbouw noodzakelijk vindt voor duurzame groei en een gezonde economie. Maar anderzijds haar uiterste best doet om het de Nederlandse boeren zo moeilijk mogelijk te maken het hoofd boven water te houden.

Een sterk staaltje van onbehoorlijk bestuur vindt de NMV dit verbod op fosfaatkunstmest bij derogatie dat vrijdag uit de hoge hoed van Europese Commissie kwam en inmiddels is bevestigd door het ministerie van EZ. Fosfaat is immers niet relevant in de Stikstofrichtlijn. Bovendien bestaat er al een plafond voor fosfaat in de bemesting.

Juist op bodems met lage fosfaatwaarden of op fosfaat fixerende bodems kan bijna geen gewas worden verbouwd zonder fosfaatkunstmest. Een verbod hierop zal leiden tot extreme verarming van de bodem. Zo dwingt een onnodige aanscherping van regelgeving boeren juist om over te gaan tot slechte landbouwpraktijken. Een uiterst kwalijke zaak.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft eerder aangekondigd een voorziening te treffen voor boeren die dit jaar niet meer in staat zijn te voldoen aan de voorwaarde om over 80 procent grasland te beschikken. Deze regeling zal begin volgende week worden gepubliceerd. Aangezien de meeste boeren de mais voor dit seizoen al met kunstmestfosfaat als rijenbemesting hebben gezaaid zal dit in deze regeling moeten worden meegenomen. De NMV is uiterst benieuwd wat de staatssecretaris nu weer voor de Nederlandse boeren in petto heeft. Daarom wil de NMV op korte termijn een reactie van haar.

Deel dit topic

Reacties

+4
spotmelker
De vraag blijft waar/door wie zo'n maatregel bedacht wordt. Niet door Dijksma of Brussels ambt. Er is blijkbaar een kracht actief die de inbreng van welke landbouworganisatie dan ook overruled. Dat moet eens afgelopen zijn.
gerrie-hul
BESTE SPOTMELKER wijs gesproken maar hoe nu verder
+1
Druk
Het was toch ook wel enigszins te verwachten

Enige maanden geleden kwam niet voor niets (ook hier opt prikkebord) het bericht langs van "het mestgat", de Haagse ambtenaren en de Haagse politiek worden dan zeer argwanend en zetten dus de belangenbehartigers buitenspel 😞
aukevd
Ik heb begrepen dar er helemaal geen overleg is geweest met de landbouworganisaties over het hele derogatie verhaal.
uit de nieuwsbrief van LTO:

Wij zijn verbijsterd, zowel door de maatregel als over het opnieuw zeer ongelukkig communiceren van het Ministerie van EZ, die pas dinsdag het bericht officieel bekend wilde gaan maken. We zijn vrijdagmorgen notabene nog bij het ministerie geweest, waar hier met geen woord over gerept is ondanks het feit dat we expliciet gevraagd hebben naar de inhoud van het derogatiebesluit.

Al sinds de start van de onderhandelingen in Brussel heeft het ministerie ons op geen enkele manier betrokken bij de inhoud van de gesprekken met de Europese Commissie, hoewel wij daar wel constant om gevraagd hebben. Wij tasten op dit moment volledig in het duister waarom de Nederlandse overheid en de Europese Commissie tot deze maatregel zijn gekomen.
Grasbaal
Sharon heeft nog geen antwoord gegeven op de vragen hierover uit de Tweede Kamer:

@JacoGeurts: @sharon_dijksma waarom nog steeds geen reactie? Heb gisteren om opheldering gevraagd. Boeren werken vandaag hoor!

Theo Snetselaar ‏@TheoSnetselaar 26 apr.
@JacoGeurts @sharon_dijksma even bellen is misschien minder publicitair maar wel effectiever. Opheldering via Twitter. ... hoe parlementair?

Jaco Geurts ‏@JacoGeurts 26 apr.
@TheoSnetselaar maak je geen zorgen. Heb ik ook gedaan gisteren. Alleen antwoorden blijven uit! #snelduidelijkheidgeboden

Henk Durk Boersma ‏@henkdurk 26 apr.
@JacoGeurts @sharon_dijksma omdat het haar gewoon geen barst interesseert. Boeren zijn maar gewoon boeren

Theo Snetselaar ‏@TheoSnetselaar 26 apr.
@JacoGeurts we wachten dan maar af wanneer ministerie met reactie komt. Succes!

R.R.Iwema ‏@westermei 26 apr.
@henkdurk @JacoGeurts @sharon_dijksma juiste opmerking #trotsopnederlandsezuivel.

Heijdra Vleesvee ‏@HeijdraVleesvee 26 apr.
@JacoGeurts @TheoSnetselaar en ondertussen komt de mais, ondersteund door wat fosfaat langzaam op ....

Bron: Twitter
cs-agrar
Er moet toch met onderzoeken aan te tonen zijn dat gewassen meer bemesting nodig hebben dan nu toegelaten, en wat de effecten op oa koeien zijn door zulke maatregelen. Lijkt mij dat zulke besluiten dat geen stand kunnen houden.
Zo'n derogatie op het allerlaatste moment op deze manier er door duwen slaat helemaal nergens op.
spotmelker
Dat was/is/blijft aangetoond. De simpele opbrengstmeting van gewassen wordt stelselmatig overruled door berekeningen van aan en afvoer op bedrijfsniveau. Zonder enige vorm controle worden hier conclusie's aan verbonden die resulteren in dit (wan)beleid. Laat nou net die conclusietrekkers het laatste woord hebben en dat zijn geen praktijkkennis bezittende agrariërs.
+1
Dre van Helmond
Ze geloven ons als het voedsel echt duurder word en dat duurt nog wel even.
Zeerserieuzeboer
Als je de resultaten van onderzoek op proefboerderij De Marke van de laatste 20 jaar bekijkt, dan zou er te werken moeten zijn met de regels zoals ze nu zijn.
De wijze waarop het hele derogatiebesluit tot stand gekomen is, en zoals er over gecommuniceerd is, is om te janken....
In hoeverre dit LTO aan te rekenen is, weet ik niet. Feit is dat als bijna de helft van de melkveehouders zich niet wil verenigen in de belangenorganisatie dat je dan op je buik kunt schrijven dat LTO een vuist kan maken....
Kortom... als we wat willen moeten we beginnen met het kalt stellen van de free riders
sorry
Die zijn er niet meer,iedereen betaalt nu 5 cent per 100 liter
Farmer_
Quote:
@Zeerserieuzeboer: Kortom... als we wat willen moeten we beginnen met het kalt stellen van de free riders

Denk je nou echt dat dat verschil maakt, heb dat jaren terug al eens gezegd op het oude prikbord, toen iedereen en lto zo blij waren dat de vrije markt eraan kwam, dat er hele andere plannen voor NL in de kast liggen, plannen die meer in jou straatje passen.
ronnie2
Wanneer gaan wij eens een keer staken
of blijven we alles maar pikken
WRV70
Heb je wel gezien wat voor impact de melkstakingen van DDB gehad hebben. Nada niks een hoop verdeeldheid. Overheid is heel goed in het verdeeldheid zaaien. Koe en varkens boeren liggen nu totaal niet op een lijn als het over mestbeleid gaat. Jullie geen dierrechten en wij wel is weer een mooi voorbeeld. Hoop dat onze standsorganisaties een blok kunnen vormen,al heb ik daar zeer sterk mijn twijfels over.
ronnie2
Dan zullen ze altijd over je heen blijven lopen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , landbouw , rijenbemesting , Mais , grasland , nmv , derogatie , fosfaat , kunstmest , bemesting , regelgeving , overheid , melkveehouders , fosfaatkunstmest , economie , europese commissie , dijksma en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1